Gość: Paulina IP: *.net.autocom.pl 07.06.04, 15:41 Szukam informaji historycznych na temat utworzonego szpitala przyfabrycznego im.Radlińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 16:18 szpital przyfabryczny Poznańskiego, przy ulicy Drewnowskiej został utworzony, podobnie jak większość takich szpitali w wyniku tzw. buntu łódzkiego w 1892r- po fali strajków fabrykanci zaczęli wprowadzać w życie przepisy dotyczące opieki zdrowotnej w przemyśle szpital nie mial wystarczającvo dużej ilości łóżek i wyposażenia ustępował pod tym względem szpitalowi Scheiblera przy Milionowej ale należy pamiętać, że to właśnie Poznański łożył wiele sum na ochronę zdrowia- jemu zawdzięczamy przecież Szpital Zydowski przy Nowotargowej(dziś Szpital im. Sterlinga) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 16:34 szpital powstał nieco wcześniej, już w 1882r pełnił rolę szpitala żydowskiego do czasu wzniesienia obiektu przy Nowotargowej tj. do 1890 roku po wybudowaniu nowego szpitala szpital przy Drewnowskiej przekwalifikowano na przyfabryczny nie wiadomo ile liczył łóżęk, ale zapewne ich liczba nie przekraczała 4 więcej informacji nt raczej się nie uchowało.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.net.autocom.pl 07.06.04, 17:16 Serdeczne dzięki!! Czyli mam rozumieć, że szpital Radlińskiego wcześniej był szpitalem tymczasowym, zanim powstał publiczny szpital Poznańskich w 1890. A Od 1892 Poznański urządził sobie w nim swój własny szpital przyfabryczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 17:31 tak by to wyglądało po 1892 musiał urządzić szpital przyfabryczny, bo wymuszały to przepisy prawa podejrzewam, że szpital mógłbyć wtedy zmodernizowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.net.autocom.pl 07.06.04, 17:59 Dziękuję raz jeszcze za pomoc. Sięgnęłam do kilku książek, które mogłyby zawierać jakies szczegółowe informacje i niestety szczegółowych info nie uzyskałam. Zastanawia mnie tez gdzie umieszczano robotników, którzy ulegli wypadkowi przy pracy w fabryce Poznańskiego? W tym szpitalu przyfabrycznym czy w szpitalu Poznańskich? Masz może jakieś pojęcie o tym? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 18:09 to bardzo skomplikowana sprawa zasadniczo nie zdziwiłbym się gdyby okazało się że byli zdani na siebie po opatrzeniu w szpitalu na Drewmnowskiej ale naprawdę, nic więcej nie wiem o tym pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 08.06.04, 10:49 A nie było to tak, że na samym początku był to szpital dla jedynie ludzi wyznania żydowskiego, dopiero z biegiem czasu stał się on szpitalem pracowniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 10.06.04, 20:56 Tak wlasnie bylo. Zastanawia mnie tylko, czy w tym szpitalu dokonywano malych zabiegów np.opatrywanie niegroznych ran, czy moze takze jakies powazniejsze przypadki. Szperajac w archiwum lódzkim w DzL znalazalm wzmianke, ze robotnicy jedna z maszyn zerwala skóre.Robotnice przewieziono do szpitala I&L Poznanskich. Chyba mozna wiec wywnioskowac, ze ten szpital Radlinskiego byl raczej skromnym ambulatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 21:03 Ja myślę, że dokonywano zabiegów, ale prostszych Odpowiedz Link Zgłoś
kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 10.06.04, 21:07 no napewno nie przeszczepiano skóry;-) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 21:09 A wiesz, że w tym szpitalu S. Sterling założył najlepszy w polsce oddział przeciwgruxliczy? Odpowiedz Link Zgłoś
kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie 10.06.04, 21:16 wiem, ze w szpitalu Poznanskich, a nie w Radlinskiego :-) Mam nawet dane dotyczace chorych (takie kwartalne) i caly dzien usiluje to jakos poukladac i w ogole mi nie wychodzi. Szlag mnie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego-sprostowanie IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 22:52 mi chodziło o szpital Poznańskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Szpital Radlińskiego IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 23:11 dlaczego w Krakowie piszesz prackę o Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kruszek80 Re: Szpital Radlińskiego 11.06.04, 00:12 z kilku wzgledów: po pierwsze Lódz obfituje w ciekawe tematy dotyczace ludnosci zydowskiej, a z tym jest zwiazany kierunek moich studiów, po drugie wczesniej pisalam prace licencjacka o Zydach w Zdunskiej Woli, a po trzecie, to wymyslilam sobie, ze skoro mam cala rodzine w Lodzi to jakos mi beda w stanie pomóc w tym. Mieszkam cale zycie w Krakowie, ale ur.sie w Zdunskiej. Chcialam poznac lepiej historie zarówno Lodzi jak i Zdunskiej, a ze przy tym popelnie prace... no to chyba liczy sie na plus :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś