Dodaj do ulubionych

NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI...

13.06.04, 13:46
WITAM!Nizsza czy Slaska,no wlasnie jak powinna brzmiec poprawana nazwa petli
7,13 na dabrowie???Jade 13 codziennie do szkoly na Teofilow i z#owrotem,kilka
razy w miesiacu ktos sie pyta jak dojechac na Nizsza albo gdzie jest
Slaska.Ja odpowiadam ze jest to jedna i ta sama petla.W dawnym ukladzie sieci
nazywala sie Nizsza np.linia 20 jezdzila Nizsza-Szczecinska.Teraz mamy 13
ktora jezdzi Slaska-Szczecinska.Moze warto by przywrocic nazwe NIZSZA.Macie
jakies pomysly??? POZDRAWIAM!
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.tpnets.com 13.06.04, 14:09
      Powiem tak, akurat na ulicę Śląską można dojechać obiema trasami: Niższą oraz
      Kilińskiego, więc chyba co innego jak ktoś pyta o Niższą, a co innego jak o
      Śląską.

Może nie jestem starym wygą, ale mi się wryło na stałe, że owa pętla to
      Niższa/Śląska i jakoś samodzielnie to one mi nie chcą funkcjonować. Ale bliższy
      jestam Niższej, chociaż Teoretycznie nazwy powinny pochodzić od przecznic.
      • teufel Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 14:38
        Ta druga to Chojny:] Jesli chodzi o pierwszą to powinna być Niższa:)
        • Gość: Bart Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.tpnets.com 13.06.04, 16:02
          Pardon, która pierwsza, która druga. Mówię o pętli na skrzyżowaniu
          Niższa/Śląska. Wiem, gdzie jest pętla (PKP-Łódź) Chojny. Tu jednak ochodz i
          oazewnictwo krańcówki linii 7 i 13.
          • teufel Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 16:09
            1. Niższa
            2. Chojny
      • Gość: J.S. Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.pai.net.pl 13.06.04, 17:09
        > Teoretycznie nazwy powinny pochodzić od przecznic.

Teoretycznie tak. Ale odstepstw dostatek, np. petle Wyszynskiego, Strykowska
        (przed reforma bylo "poprawnie": Inflancka). W przypadku tej drugiej to pol
        biedy, bo to jedyny przystanek na Strykowskiej. Jesli chodzi o autobusy, to
        jest tego jeszcze wiecej: 11 Listopada, Switezianki (a bylo kiedys Os.
        Radogoszcz Zachod/Wschod), Nowe Sady, Maratonska, Kusocinskiego (tu akurat
        dobrze dla odroznienia; "prawidlowo" wszystkie 3 petle musialyby nazywac sie
        Popieluszki) itd itd. Ciekawie w tym swietle prezentuje sie petla autobusowa
        Rokicinska - z punktu widzenia linii 69 ta nazwa jest "poprawna", ale z punktu
        widzenia linii np. 90 - juz nie.
        • geograf Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 17:22
          Mimo wszystko krańcówki POWINNY być nazywane od osiedli, badź nazwy okolicy,a nie od przecznicy. Czemu tak nie może być w Łodzi?
          • Gość: Bart Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.tpnets.com 13.06.04, 17:31
            No to powiedz Niższa/Śląska co to za dzielnica.
            • geograf Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 17:34
              od bólu może być Dąbrowa Południowa....
              ale-czy nie może być jednego wyjątku od reguły? chyba to jedyna krańcówka tramwajowa z tego typu problemem...
              • Gość: Bart Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.tpnets.com 13.06.04, 18:17
                Aha, i wtedy napiszesz co to za kretyńska nazwa ta "Dąbrowa Południe".
                • thomasch Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 18:19
                  Gość portalu: Bart napisał(a):

> Aha, i wtedy napiszesz co to za kretyńska nazwa ta "Dąbrowa Południe".

Tak jak w Warszawie: Ursynów Płn. i Ursynów Płd. - sztuczny podział stworzony
                  wyłącznie przez speców od komunikacji.
                  • Gość: Bart Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.tpnets.com 13.06.04, 18:26
                    no właśnie. Nic na siłę.
                    • Gość: Ja Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 18:36
                      Nic na siłe. Akurat w tym przypadku rzeczywiście trudno wymyślić nazwę od
                      osiedla. Jednakże poza Niższą(vel. Sląską) i Telefoniczną wszystkie krańcówki
                      mogłyby (i powinny) nazywac się od osiedli. To by ułatwiło ludziom(zwłaszcza
                      spoza miasta) podróżowanie. Ale to już kilka razy wałkowane a w dodatku nieco
                      nie na temat.
              • zielak820 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 07:29
                geograf napisał:

> od bólu może być Dąbrowa Południowa....

Raczej południowo-zachodnia.
                A dlaczego nie Nowe Chojny? (Chojny Nowe), po zachodniej stronie niższej sa
                Nowe Chojny, po wschodniej Dąbrowa, a ul.Śląska - w stronę Kowalszczyzny i
                Młynka to taka dawna odnoga Chojen, czyli Julianów.
                Pętle wg mnie powinny nazywać się od nazw osiedli (nie dzielnic), i wyjątki
                zawsze są i będą, i nie da się uchronić od tych wyjątków. Prawie wszystkie
                reguły posiadają wyjątki. Bez wyjątków, to co to za reguła (zasada).
                Problem staje się z więcej niż jedną pętlą na osiedlu.
                Zawsze uważałem, że nazewnictwem powinna się zajmować w firmie jedna osoba. A
                jedna osoba, to jedna nazwa. A gdy tak nie jest to trafiają się dwie nazwy
                krańcóek np.: tramwajowa. Raz widziałem że jeden tramwaj jedzie na
                Wyszyńskiego, a drugi na Retkinię.
                A dlaczego pętla na Bratysławskiej nie nazywa się Karolew? Przecież ta pętla
                mieści się na Karolewie. Retkinia dopiero zaczyna się od "bocianów".
                Ale to tylko nazewnictwo. Pozdrawiam.
                • zielak820 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 07:32
                  I jeszcze jedna sprawa.
                  Kiedyś byłą linia tramwajowa nr 23. Jeździła, jak ja to mówiłem, z Widzewa na
                  Widzew.
                  Czyli po trasie:
                  WIDZEW - Armii Czerwonej - Główna - Kościuszki - Zachodnia - Obr. Stalingradu -
                  Pl. Wolności - Nowotki - NOWOTKI/PRZEMYSKA
                  czyli z Widzewa na Widzew.
                  • Gość: Ja Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 18:39
                    Łapiesz różnicę pomiędzy dzielnicą a osiedlem???
          • thomasch Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 17:34
            geograf napisał:

> Mimo wszystko krańcówki POWINNY być nazywane od osiedli, badź nazwy okolicy,a
            n
            > ie od przecznicy. Czemu tak nie może być w Łodzi?
            >
            Generalnie tak, jednak czasami w jednym osiedlu są dwie pętle w różnych
            miejscach i co wtedy?
            • geograf Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 17:35
              jak ten problem rozwiązano w Warszawie?
              • thomasch Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 17:39
                geograf napisał:

> jak ten problem rozwiązano w Warszawie?
                >
                W sposób odwrotny, niż sugerujesz. Mianowicie np. pętlę "Bródno", żeby nie
                mylić z drugą na tym samym osiedlu o nazwie "Bródno-Podgrodzie" zmieniono
                na "Suwalska". Suwalska zaś jest małą, osiedlową uliczką, poprzeczną do ulicy,
                na której jest pętla, o istnieniu której nie wie nikt, kto w okolicy nie
                mieszka. Początkowo jak podjeżdżał autobus, który na wyświetlaczu
                miał "Suwalska" nikt nie wiedział, dokąd ten autobus jedzie :-)
            • Gość: J.S. Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.pai.net.pl 13.06.04, 18:11
              Wlasnie. Co zrobic z petlami: Maratonska, Wyszynskiego, Kusocinskiego.
              Wszystkie trzy nazwac RETKINIA?
              • thomasch Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 13.06.04, 18:17
                Gość portalu: J.S. napisał(a):

> Wlasnie. Co zrobic z petlami: Maratonska, Wyszynskiego, Kusocinskiego.
                > Wszystkie trzy nazwac RETKINIA?

Ewentualnie można zastosować nazwę osiedla a w nawiasie dotychczasową nazwę,
                ale to by było za długie na wyświetlacze, np. RETKINIA (Wyszyńskiego).
                • Gość: barnaba Ale po co? (nt) IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 14.06.04, 16:08
                • zielak820 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 07:36
                  Mogą być różne sposoby.
                  Np. pętle tramwajowe nazwać nazwą osiedla, a pętle autobusowe (bo ich więcej)
                  nazwą ulicy.
    • Gość: barnaba Litości! IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 15.06.04, 16:01
      Nazwa krańcówki powinna być jednoznaczna i łatwa do zapamiętania. Śląska czy
      Niższa czy Dąbrowa Płd. - jaka to różnica?

pozdrawiam
    • Gość: 3320 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.retsat1.com.pl 15.06.04, 18:50
      Jestem za NIZSZA. Popieram autora , zorganizujmy ruch na rzecz przywr&cenia
      nazwy NIZSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: 1936+1937 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.pai.net.pl 15.06.04, 20:40
        Nie.
        • Gość: 3320 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.retsat1.com.pl 15.06.04, 21:22
          A wlasnie TAK sprawdzalem w DZTIOR poprawna nazwa to NIZSZA. Jesli nikt nie
          chce to ja zorganizuje ruch na rzecz przywrucenia nazwy NIZSZA.Sa
          zainteresowani??? Jesli TAK to napiszcie swoje POPARCIE!!! POZDRAWIAM
          3320.

PRECZ Z ELINAMI!!!
          • ukalo Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 21:28
            Gość portalu: 3320 napisał(a):

> PRECZ Z ELINAMI!!!

Zaciekawiłeś mnie :-)
            Możesz rozwinąć?

Pozdrawiam,
            Łukasz
            • geograf Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 21:50
              ZORGANIZUJME PROTEST!
              ja się do torów przyspawam!

Balcerowicz MUSI odejść!
              • ukalo Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 21:53
                geograf napisał:

> ZORGANIZUJME PROTEST!
                > ja się do torów przyspawam!

No dobra, ale przeciw Elinom, Śląskiej, czy może Kropiwnickiemu ;-) ???

> Balcerowicz MUSI odejść!

Aaaa, już jasne ;-)))

Pozdrawiam,
                Łukasz
                • Gość: 3320 Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.retsat1.com.pl 15.06.04, 22:12
                  PRECZ Z ELINAMI!Jezdzic sie tym NIE&AJE!!A j&z wcale wychamowac! Odpowiedzi i
                  rady komputera sa IDIOTYCZNE! Przy spadku napiecia pokazal" BRAK NAPIECIA
                  ZASILAJACEGO"i stalem tamujac ruch przez 8min.a puzniej sie tlumacz ze
                  spuznienia!!Co to jest aby wagonem wladal komputer!805 jezdzily
                  normalnie!

PRECZ Z ELINAMI!!!
                  • Gość: J.S. Elin? Ta... IP: *.pai.net.pl 15.06.04, 22:39
                    1936+1937 to nie Elin.
              • teufel Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... 15.06.04, 22:19

geograf napisał:

> ZORGANIZUJME PROTEST!
                > ja się do torów przyspawam!
                >
                > Balcerowicz MUSI odejść!

Odpowiedź na ostatnie zdaniesz znajdziesz w mojej sygnaturce.(Ciekaw jestem
                kiedy Yarro się zjawi)
                • ukalo Re: OT 16.06.04, 14:40
                  teufel napisał:

> Odpowiedź na ostatnie zdaniesz znajdziesz w mojej sygnaturce.(Ciekaw jestem
                  > kiedy Yarro się zjawi)

No to wybacz, ale ja się wypisuję z protestu.

Pozdrawiam,
                  Łukasz
                  • teufel Re: OT 16.06.04, 14:45
                    Nie wybacze!!
                    • ukalo Re: OT 16.06.04, 14:58
                      teufel napisał:

> Nie wybacze!!

Trudno...
                    • teufel Re: OT 16.06.04, 21:10
                      ;)
                      • Gość: 1256-1344 NIZSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 05.07.04, 22:19
                        Co sie stalo?Umarlo? Gdzie protest? Ja zorganizuje!!! Piszcie jesli jestescie
                        za NIZSZA!!
                        • Gość: 1204 Re: NIZSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pai.net.pl 05.07.04, 22:44
                          Ja i tak tam nie jezdze, co mnie to
                          • Gość: 1256-1344 Re: NIZSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 05.07.04, 22:52
                            TAK????????A jaka zajezdnia obsluguje linie 7??? Przypadkiem nie
                            TELEFONICZNA!!!!1204 nie jestes motorowym wiec sie nie podszywaj!!!
                            • Gość: 1204 Re: NIZSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pai.net.pl 06.07.04, 00:23
                              Mnie to interesuje "10", wzglednie "12". Co mnie tam NIZSZA interere.
                              • Gość: magik R E T K I N I A IP: *.pl 06.07.04, 16:26
                                ale pewnie Cię zainteresuje:
                                * WYSZYŃSKIEGO, POPIEŁUSZKI czy RETKINIA
                                lub
                                * BRATYSŁAWSKA, OSZCZEPOWA czy KAROLEW
                                Czy nie lepszym byłoby aby krańcówki nazwano od nazwy osiedla/dzielnicy?
                                • Gość: J.S. Re: R E T K I N I A IP: *.pai.net.pl 06.07.04, 19:03
                                  Wyszynskiego juz bylo walkowane. Tak sie nieszczesliwie sklada, ze wszystkie
                                  retkinskie petle sa przy Popieluszki i wszystkie sa na Retkini (z definicji
                                  petli retkinskiej) wiec system Wyszynskiego/Kusocinskiego/Maratonska jest
                                  najlepszy.

Ulica Oszczepowa wyniosla sie za Popieluszki, wiec taka nazwa dla petli
                                  Bratyslawska to absurd.
                                  • Gość: magik Re: R E T K I N I A IP: *.pl 07.07.04, 15:29
                                    Można było by je nazwać od osiedla i tak:
                                    Maratońska - RETKINIA POŁUDNIE
                                    Kusocińskiego - RETKINIA PÓŁNOC
                                    Wyszyńskiego - RETKINIA
                                    • Gość: Ja Re: R E T K I N I A IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 19:20
                                      Co wcale nie jest głupie, bo i taki podział Retkini na mniejsze osiedla
                                      (właśnie pn. i pd.)funkcjonuje.
                                    • Gość: J.S. G I T IP: *.pai.net.pl 07.07.04, 21:38
                                      Bardzo ladnie, podoba mi sie. Teraz z tym do MPK.
    • Gość: paweł Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: 217.153.156.* 06.07.04, 16:33
      Niższa kojarzy się ze starymi czasami. jestem za Niższą
    • Gość: Ja Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 18:32
      Całe szczęście, że łódzka komunikacja nie ma większych problemów...
      • Gość: Ja Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 18:44
        Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że
        - Niższa nie, bo to taka mało perspektywiczna nazwa, taka zniechęcająca; w
        czasach prosperity nie przystoi. Wyższa, to co innego
        - Sląska to też lepiej nie, bo zmieni narodowość i powoła własne księstwo i
        trzeba będzie w tramwajach robić kontrolę celną.
        No i mamy problem jednak dość poważny.
        • Gość: bombardier Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.toya.net.pl 07.07.04, 12:33
          uwczesna petla tramwajowa na wyszynskiego miala juz kilka nazw od allende po
          marchlewskiego popieluszki ostatecznie jest petla na wyszynskiego. co do
          tablicy na tramwaju nie mialbym zastrzezen ze pownna byc aleja wyszynskiego
          jednak do nazwy koncowego przystanku ( zapowiadanego przez megaafon w
          cityrunnerach )
          • Gość: Ja Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 19:11
            Z resztą można jeszcze spotkać tramwaje z"Wyszyńskiego-Popiełuszki" na
            tablicach bocznych. Na "filmach" natomiast też pojawiają się różne wersje tj.
            samo Wyszyńskiego, lub też z zestawem tytułów przed nazwiskiem. A pętla powinna
            nazywać się "Retkinia" (przystanek"Retkinia - pętla") i byłoby czytelnie i
            jednoznacznie.
          • Gość: paweł Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: 217.153.156.* 08.07.04, 10:44
            to jest nic po pośrednio to się zgadza. Ale weźmy Citki na stokach kiedy
            ostatni jest zapowiadany "Telefoniczna-Stoki" a on wcale na telefonicznej nie
            jest przecież to spory błąd.
            • Gość: J.S. Re: NIZSZA CZY SLASKA PROBLEM PETLI... IP: *.pai.net.pl 08.07.04, 12:32
              > ostatni jest zapowiadany "Telefoniczna-Stoki" a on wcale na telefonicznej nie
              > jest

A zatem, przepraszam, na jakiej ulicy jest ten przystanek jak nie Telefonicznej?

Inna sprawa, ze przystanek ten nie nazywa sie "Telefoniczna-Stoki"
              tylko "Stoki".
              • Gość: J.S. Giewont IP: *.pai.net.pl 08.07.04, 12:37
                Zwracam honor - to chyba jest jednak ulica Giewont.
                • Gość: 1256-1344 STOKI IP: *.retsat1.com.pl 08.07.04, 20:46
                  Poprawna nazwa petli na ul.Giewont powinna brzmiec STOKI. Tak jak na Dabrowie
                  NIZSZA!!!POZDRO!!!
                  • Gość: paweł Re: STOKI IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:14
                    Niższa tak. Stoki też
                • Gość: paweł Re: Giewont IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:13
                  przystanek generalnie nazywa się Stoki, ale kiedy pojedziesz Citkiem to
                  zapowiedzą Telefoniczna-Stoki a jak juz wiesz to jest Giewont

Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka