Dodaj do ulubionych

KRAŃCÓWKI

IP: 157.25.164.* 14.06.04, 16:26
JESTEM FANEM TRAMWAJÓW A ZWŁASZCA LUBIE KRAŃCÓWKI UWAŻAM ŻE COŚ W NICH JEST
SCZEGÓLNEGO. JAK MAM TYLKO CZAS TO JAKĄŚ ODWIEDZAM A JEDNA Z NICH ZNAJDUJE
SIĘ NIEDALEKO MOJEGO DOMU.
MAM TAKIE PYTANIE: JAK WYGLĄDAŁY KRAŃCÓWKI KTÓRYCH JUZ NIE MA NP. BEMA CZY
PRZEMYSKA CZY TA W RZGOWIE ALBO KAŻDA INNA KTÓREJ NIE MAM SZANS OBEJRZEĆ TJ
KRAJOBRAZ UŁOZENIE TORÓW
DRUGIE PYTANIE: JAKA JEST DLA WAS NAJFAJNIEJSZA PĘTLA TRAMWAJOWA W ŁODZI
Obserwuj wątek
    • Gość: xk Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 16:58
      zobacz krańcówkę w Aleksandrowie
      wprawdzie nieistnieje od lat, ale z łatwością można ją obejrzeć
      hehehehehehehe
      • Gość: sluzbowo Re: KRAŃCÓWKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:03
        Można nawet obejrzeć obydwa jej warianty:

- pierwotny, czyli weksel
        - późniejszy, czyli pętlę (ale to jak skoszą trawę w parku ;-)

pzdr

sluzbowo
        • pawel-strzalka Re: KRAŃCÓWKI 14.06.04, 18:32
          tak w kwestii formalnej, bo ja to sie dopiero uczę, jak wygląda weksel? bo co
          to trójkąt manewrowy to już zakapowałem
          • Gość: Bart Re: KRAŃCÓWKI IP: *.tpnets.com 14.06.04, 18:46
            www.cyfronet.pl/lodzkietramwaje/schematsieci1918.gif
            Linia na dw. Kaliski jest zakończona wekslem.

Linia nie musi się kończyć, żeby tramwaje mogły wekslować. Wystarczą 2 zjazdy
            międzytorowe (Piotrkowska za pl. Reymonta).
    • Gość: xk Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 17:03
      mój typ to bezapelacyjnie Stoki
      • Gość: Zgierzanin Re: KRAŃCÓWKI IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 14.06.04, 20:12
        Pętla w Aleksandrowie bezapelacyjnie należy do najciekawszych,a moim zdaniem
        jest(była) najładniejsza z pętli podmiejskich.
        Z miejskich głosowałbym na Srebrzyńska/Biegunowa,Dąbrowę,Bema,Zabieniec
        (zwłaszcza jak były wjazdy z obu stron),Zdrowie i Stoki.
    • Gość: luki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 20:36
      Pętle Bema i Przemyska nie wyróżniały się niczym szczególnym, a różniły się tym
      że na Łagiewnickiej żeberko było na przystanku przyjazdowym, a na Przemyskiej -
      odjzadowym.
      • Gość: Dziki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 20:44
        Ja i tak kocham pętle na Starym Widzewie...a historyczna??Dawna pętla na Widzewie
        • makxym Re: KRAŃCÓWKI 14.06.04, 22:18
          Hmmm... już kiedys wspomniałem o tej pętli przy okazji krańcówek autobusowych.
          Chodzi dokładnie o krańcówkę Rudzka/Skrajna. Swojego czasu jeździła tam 1 potem
          18 i chyba jeszcze coś międzyczasie. To chyba jedna z najbardziej dziwnych
          krańcówek w Łodzi. Przypomina mi się jeszcze pętla w Rzgowie tramwaju 42. Taka
          fajna na zadupiu (wtedy tam jeszcze sporo pól było :) ).
          • Gość: J.S. Re: KRAŃCÓWKI IP: *.pai.net.pl 14.06.04, 22:32
            > Chodzi dokładnie o krańcówkę Rudzka/Skrajna. Swojego czasu jeździła tam 1
            potem 18

To raczej Rudzka/Popioly
          • zielak820 Re: KRAŃCÓWKI 15.06.04, 09:07
            Stara pętla w Rzgowie była wekslem na Pl. 500 Lecia (42 bis)
            • Gość: luki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 15.06.04, 13:52
              Sam sobie zaprzeczasz. Jak pętla mogła być wekslem??
              Od 1978 r. w Rzgowie była najnormalniejsza pętla, a nie weksel!
      • zielak820 Re: KRAŃCÓWKI 15.06.04, 09:05
        Gość portalu: luki napisał(a):

> Pętle Bema i Przemyska nie wyróżniały się niczym szczególnym, a różniły się
        tym
        >

Na Bema , wcześniej niż ostatnio, przystanek dla wysiadających był na wprost
        schodów na peron stacji Łódź - Arturówek. I właśnie tym się Bema wyróżniała od
        innych. A na dodatek miejsce pętli było gęsto zadrzewione.
        • Gość: luki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 15.06.04, 13:58
          > Na Bema , wcześniej niż ostatnio,

ostatnio?

> przystanek dla wysiadających był na wprost
          > schodów na peron stacji Łódź - Arturówek. I właśnie tym się Bema wyróżniała
          od
          > innych.

To prawda, wszak nie ma więcej w Łodzi przystanków Łódź - Arturówek. :)
        • Gość: Dziki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:29
          Pętla ta jest zadrzewiona do dziś...widoczny nawet jest przebieg torów i to
          gdzie był budynek
          • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: 157.25.164.* 17.06.04, 14:53
            kiedys jak jezdziłem z tatą na krańcówki pojechaliśmy raz w okolicę
            łagiewnickiej jeżdziły tam wtedy 8 i 16 mieliśmy pojechać na ta krańcówkę gdzie
            przyjedzie pierwszy tramwaj i niestety przyjechała 8 i nigy nie zobaczyłem jak
            na Łagiewnickiej za warszawską jeździ tramawaj. Jestem ciekaw jak Wy ją
            odnajdujecie??? Ja nie mogę a często tam porzejeżdzam. Nie mogę otworzyć tej
            pętli. Mam nadzieje że teraz jak znam ją bliżej to mi się uda.
    • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 22:50
      STOKI- zdecydowanie numer 1, niższa nr 2 koziny nr 3, a nic w sobie nie maja
      retkinia i augustów, i krancowka w lutomiersku nigdy nie bylem jeszcze w
      ozorkowie,
      • zielak820 Re: KRAŃCÓWKI 15.06.04, 09:08
        W Ozorkowie nic ciekawego.
        • Gość: luki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 15.06.04, 13:59
          Jak dla kogo...
          • michal.ch Re: KRAŃCÓWKI 15.06.04, 22:27
            Ale w porównaniu z Lutomierskiem pętla ozorkowska wysiada. :)
            • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: 217.153.156.* 08.07.04, 11:11
              ale nie dla mnie: w skali 1-10 Ozorków 8 Lutomiersk 7,5
          • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: 217.153.156.* 08.07.04, 11:09
            teraz moge to ocenić. Wczoraj po raz pierwszy w życiu byłem w Ozorkowie
            tramwajem i widziałem tamtejsza krańcówke (jednocześnie straciłem ostatni
            nieznajomy teren) i stwierdzamże pętla jest bardzo przyjemna na prawdę super.
            Powiem niepopularnie ale bardziej podoba mi sie niż ta w Lutomiersku pomimo że
            tamta jest bardzo ładna tzn. jest inna niż wszystkie ale Ozorków to teraz dla
            mnie jedna zlepszych Krańcówek
    • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 22:53
      a ktos moze pamieta cyganke??? albo niewymieniona krańcówkę na rudzkiej bo
      chyba były tam dwie??
      • makxym Re: KRAŃCÓWKI 14.06.04, 23:23
        Oj sory no właśnie mi chodziło o Rudzka/Popioły. Na Rudzka/Skrajna jeżdziło z
        tego co pamiętam 26, ale to taka jakaś zwykła krańcówka jak dla mnie była.
        • Gość: luki Re: KRAŃCÓWKI IP: *.toya.net.pl 15.06.04, 14:01
          Pętla Rudzka/Popioły była niesamowcie klimatyczna - z budynkami w środku.
          • Gość: karvia a moze masz zdjecia petli Rudzka/Popioly? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.06.04, 14:09
            ...
            i kilku innych, nieistniejących pętli. Chyba wszyscy z ciekawością by
            obejrzeli...
            • Gość: luki Re: a moze masz zdjecia petli Rudzka/Popioly? IP: *.toya.net.pl 15.06.04, 14:16
              Jest trochę zdjęć, ale najpierw trzeba popytać autorów o zgodę na publikację, a
              często nie wiadomo gdzie ich nawet szukać.
              • Gość: karvia Re: a moze masz zdjecia petli Rudzka/Popioly? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.06.04, 14:22
                Szkoda ze procedury przegrywaja z ciekawoscia... Takie zdjecia to prawdziwy
                rarytas.... Ale rozumiem, ze sprobujesz uzyskac takie prawa? A jesli autor jest
                niznany, to chyba mozna publikowac?
                • Gość: paweł Re: a moze masz zdjecia petli Rudzka/Popioly? IP: 157.25.164.* 15.06.04, 16:29
                  jak ktos ma to jestem chetny nawet bardzo
          • Gość: Zgierzanin Re: KRAŃCÓWKI IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 15.06.04, 14:25
            Nie wiem czy to dobre porównanie,bo Rudzką/Popioły już słabo pamiętam,ale chyba
            przypominała ona trochę swoim klimatem śląskie klimaty tramwajowe.
            A do moim zdaniem najciekawszych pętli dorzucam 2,o których napisał dzekil,a o
            których zupełnie nie wiedzieć czemu zapomniałem,czyli przepiękny dworzec
            podmiejskich na Pólnocnej i Lutomiersk(klimat).
            Z dzieciństwa pamiętam,jak wracałem z rodzicami z Łodzi często własnie z
            Północnej.
            Wtedy lubiłem jak najdłużej czekać na 45,bo na pętli panował duży ruch-
            podmiejskie przeguby z Helenówka wjeżdzały co chwila(44,45,46),co jakiś czas
            przeplatając się z enkami na 43 (a parę lat wcześniej też na 44 i 46).
            Do pełni "tramwajowego" szczęscia Północną jeżdziły 805ki na 5 i 805ki i
            przeguby na 22-wrażeń jak dla małego dzieciaka aż nadmiar.Piękne czasy...
    • dzekil Re: KRAŃCÓWKI 15.06.04, 09:41
      Zdecydowanie dwie krańcówki podmiejskie: pierwsza na ul. Ogorodowej w Łodzi - po
      prostu perełka!, a druga to pętla na rynku w Lutomiersku - ma swój specyficzny
      klimat.
      • yavorius Re: KRAŃCÓWKI 15.06.04, 09:55
        dzekil napisał:

> Zdecydowanie dwie krańcówki podmiejskie: pierwsza na ul. Ogorodowej w Łodzi -
        po prostu perełka!

Que?
      • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 10:59
        chyba ta na polnocnej juz nie bedzie uzytkowana nawet rezerwowo jakis miesiac
        temu 15 i 43 jezdzily na stoki przez narutowicza objazdem a nie tylko do
        polnocnej
      • yarro Re: KRAŃCÓWKI 17.06.04, 14:29
        Gdzie przepraszam?
        • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: 157.25.164.* 17.06.04, 14:36
          na Stoki gdyż krańcówka na telefonicznej też jest juz na osiedlu Stoki
          • yarro To była odpowiedź do Dzekila nt. Ogrodowej :P 17.06.04, 15:43
    • Gość: paweł Re: KRAŃCÓWKI IP: 157.25.164.* 17.06.04, 14:23
      nie ma ktos jakis adresow do stronic z tymi krancówkami których już nie ma? jak
      na razie to znalazłem biegunową i tuszyn. Ponowie pytanko z cyganką ktoś
      pamięta jak tam było???
      • Gość: karvia tak masz to padaj, tez obejrzymy... <b/t> IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 17.06.04, 17:04
        • Gość: spottt Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... <b/t& & #35 IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 17.06.04, 21:33
          Panowie a czy pamietacie krancowke na Dabrowie zanim powstal wiadukt a moze
          macie jakies zdjecia. Z tego co pamietam to byl tam dosyc ostry luk.
          • zielak820 Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... <b/t& & #35 18.06.04, 12:10
            I glinianki, w których się kąpałem.
        • Gość: paweł Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... <b/t& & #35 IP: 157.25.164.* 18.06.04, 11:14
          obydwie są na stronie www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje jedna w galerii 23 a
          druga w ciekawostach p.t. ostatni dzien linii do Tuszyna. PS Ktoś pamięta
          Cygankę???
          • sluzbowo Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... 08.07.04, 11:19
            Przeleciałem ostatnio przez krzaki na Cygance ... Są jeszcze ślady po linii
            tramwajowej: znalazłem kilka starych, zapomnianych, wrośniętych w zielsko
            drewnianych podkładów, no i stoją jeszcze 3 słupy trakcyjne - kratownicowe,
            poczwórne.

Klimat ...

pzdr

sluzbowo
            • Gość: paweł Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... IP: 217.153.156.* 08.07.04, 11:26
              jade tam w przyszlym tygodniu zrobic fotki
              • sluzbowo Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... 09.07.04, 02:06
                Jak masz czas, siłę i ochotę, to przejdź się śladem całej ex-linii - od
                Konstantynowskiej aż do końca. Znajdziesz wiele ciekawych śladów i odwiedzisz
                klimatyczne miejsca.

Gdyby nie remont, który sobie funduję w przyszłym tygodniu, też bym się
                przeszedł.

pzdr

sluzbowo
                • Gość: paweł Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... IP: 217.153.156.* 09.07.04, 11:45
                  urlopik w pracy i pewnie tak zrobie jeszcze Rudzka i Łagiewnicka w te wakacje
                  zaplanowane. Szkoda, że remont u Ciebie, ale może na któryś z tych dwóch
                  szlaków.
                  • sluzbowo Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... 09.07.04, 18:38
                    Na Łagiewnickiej, zdaje się, nie ma za dużo do oglądania. Teren po torowisku
                    spoczywa teraz pod jezdnią. Tereny byłej pętli możnaby zwiedzić.

Natomiast co do Rudzkiej - chętnie, ale nie wcześniej niż w sierpniu, bo po
                    remonciku tym razem to ja mam urlop ;-)

pzdr

sluzbowo
                    • Gość: paweł Re: tak masz to padaj, tez obejrzymy... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 18:54
                      spoko.odezwe się
    • teufel Re: KRAŃCÓWKI 18.06.04, 12:42
      A ma ktoś zdjęci krańcówki autobusowej na os.Batorego - istniała zanim powstała
      ta przy Rondzie Inwalidów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka