Dodaj do ulubionych

MAN 2009 - akwarium

IP: *.retsat1.com.pl 04.07.04, 17:03
Dziś miałe okazję jechać wspomnianym w tytule autobusem. Zrobiło się w nim
małe akwarium :) Pomiędzy szyby okna znajdującego się przed środkowymi
drzwiami dostała się woda sięgając mniej więcej do 2/5 wysokości okna. Okno
nieszczelne u góry okazało się bardzo szczelne u dołu bo wody ani trochę nie
ubywało. Falowanie stanowiło swego rodzaju wskaźnik hamowania i
przyspieszania.

Ciekawy jestem w jaki sposób mechanicy będą próbowali pozbyć się tej wody.
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 17:33
      już kilkakrotnie takie coś widywałem (tylko nie wiem jaki to był typ autobusu bo nie zwracam na to uwagi ... ale chyba 'krótkie' volvo o ile mnie pamięć nie myli)

natomiast wczoraj się przekonałem po co w niskopodłogowych Jelczach kierowcy są tak szczelnie odizolowani od reszty autobusu - przyczyna jest bardzo prosta - żeby woda z kałuży na nich nie chlapała (pomimo zamkniętych drzwi cała ta szybka oddzialająca kierowcę od reszty autobusu była zachlapana)
    • Gość: Ja Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 18:50
      Niestety takie coś można zaobserwować w kilku - kilkunastu niskopodłogowych
      autobusach (ja widywałem głównie w Volvo, ale to dlatego, że tych jest
      najwięcej, a w Jelczach takie cuda jak szyby zespolone nie występują). Woda w
      środku prawdopodobnie tam się nie tyle nalewa, co skrapla z powietrza. Szyba
      się rozszczelniła (pewnie na dziurawych jezdniach) i mamy klops. Jedyna rada -
      to wymienić na nowe (albo stłuc jedną z 2 szyb).
      • Gość: Aleksej Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.07.04, 21:43
        W jedym Volvo B10 tak zrobiono, stluczono wewnetrzna szybe za ktora byla woda,
        chociaz moze ktos poprostu chcial sie napic :)

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: Michał M. Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 05.07.04, 00:34
          A wiesz co zrobił wilk-blondyn jak wpadł we wnyki? Odgryzł sobie łapę... nie tę
          co potrzeba ;-)

Ktoś najwyraźniej miał ochotę na suszenie wnętrza autobusu.
    • Gość: Michał M. Zostawcie tę wodę ;-) IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 05.07.04, 00:32
      Ta woda jest super! Jako fizyk - mam zboczenie zawodowe i lubię patrzeć jak
      zachowuje się w czasie rozpędzania i hamowania autobusu, jak poziom cieczy
      pochyla się do przodu lub tyłu. Albo jak powstaje maleńkie zaburzenie powoli
      biegnące wzdłuż szyby. Albo jak w czasie jazdy po nierównościach jezdni woda
      cała podskakuje.

To naprawdę pouczające doświadczenie, jak ktoś jest na wagarach, to w autobusie
      może się uczyć fizyki ;-)
    • yarro Re: MAN 2009 - akwarium 05.07.04, 01:38
      Też to widzialem, strasznie zabawne ;]

Uważam, że jest to niewykorzystany sposób umieszczania wodnych reklam w
      autobusach ;] Np reklama sklepu akwarystycznego, albo nurkowania w cieplych
      morzach ;]

Dla mnie byloby bomba :)

Pozdrówki!
      • kubako Re: MAN 2009 - akwarium 05.07.04, 10:24
        yarro napisał:

> Uważam, że jest to niewykorzystany sposób umieszczania wodnych reklam w
        > autobusach ;] Np reklama sklepu akwarystycznego, albo nurkowania w cieplych
        > morzach ;]

albo zastpic wode np. piwem i masz rekalme jakiegos browaru...
        • Gość: Michał M. Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 05.07.04, 11:30
          Po przejechaniu jednego przystanku piana zaczęłaby wychodzić tymi samymi
          drogami, którymi weszła woda ;-) Nalejmy szampana - jeszcze lepiej się pieni ;)
        • Gość: Ja Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 18:28
          > albo zastpic wode np. piwem i masz rekalme jakiegos browaru...
          Eee. Wtedy to już by na pewno potłukli...
      • Gość: Aleksej Re: MAN 2009 - akwarium IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.07.04, 12:10
        Moze do wody wposcic rybki i reklama sklepu zoologicznego :)

Pozdrawiam,
        Aleksej
    • kubako Re: MAN 2009 - akwarium 05.07.04, 10:25
      hehe... lina 68 sie klania...
    • tomasz.grzegorczyk Re: MAN 2009 - akwarium 05.07.04, 13:12
      Tak mnie ciekawi, czy również tyle śmiechów będzie zimą jak zacznie rozsadzać
      szyby...
      • kubako Re: MAN 2009 - akwarium 05.07.04, 13:24
        tomasz.grzegorczyk napisał:

> Tak mnie ciekawi, czy również tyle śmiechów będzie zimą jak zacznie rozsadzać
        > szyby...

eee.... ktos z mpk by powiedzal - wyluzuj...

a tak serio, to jezdzilem zima takim autobusem i szyba byla jaknajbardziej na
        miejscu :-) a tak woda, to jest tam chyba od tamtych wakacji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka