Dodaj do ulubionych

Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci?

IP: 130.138.227.* 07.11.12, 08:21
Panie Stępień, dość już wciskania ludziom kitu. Przyznaj Pan otwarcie, że miasto chce sobie dorobić na tych opłatach zgarniając połowę dla siebie za biurokrację. Mam nadzieję, że TK podziała w tej sprawie, bo płacenie za "ryzyko" i odpowiedzialność zbiorowa za nieudolność miejskich urzędników nie jest zgodna z konstytucją. A wiarę, że ludzie zadeklarują zgodnie z prawdą ilu jest mieszkańców włożyłbym między bajki jeśli chciecie okradać mieszkańców. Sorry, no bonus.
Obserwuj wątek
    • Gość: styks Re: Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? IP: *.bc.lnet.pl 07.11.12, 09:05
      A jakie Związek Miast Polskich ma kompetencje, by to obliczać? To związek miast, więc jak miasta mają powiedzieć, że wyjdzie tanio? Kabaret :) To tak, jakbym ja sobie czynsz obliczał :) Stępień i UM upadli na głowę. 12-14 zł za osobę to jest max. jaki powinniśmy płacić i to za dużo.
    • old_lodzer kalkulacja ... 07.11.12, 09:08
      kosztów nie powinna byc zbiorem banałów tylko założeń liczbowych, o realności których powinno się dyskutować .... gdzie można znaleźć te liczby ?
      • Gość: Lodmanek Re: kalkulacja ... IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 12:16
        Można dane znaleźć w "Studium ......" ogólnie dostępnym na stronie mpu.lodz.pl gdzie na str. 113 podano, że rocznie powstaje ok. 340 tyś. Mg (ton) odpadów komunalnych wg. R.Stępnia obecnie ok. 320 tyś ton. , a na str. 114 w tabeli zebrano dane o odpadach komunalnych, które powstały w Łodzi w latach 2004-2007, a ich sumaryczna masa to 333,7 tys. Mg (ton). Nie wiadomo dlaczego w tabeli uchwalonej przez radnych RMŁodzi w październiku 2010r. podano dane błędnie w [%], zamiast w tyś Mg (tonach).
        Czy dziennikarze mogą wyjaśnić jaka prawidłowa jest dana w tabeli [%] czy tyś. Mg (ton)?
    • Gość: lodzermensch Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? IP: *.centertel.pl 07.11.12, 09:14
      Czy gdzieś jest WYRAŹNIE napisane za jaki okres są to stawki ???
    • Gość: skoczek Miasto robi skok na kasę IP: 212.191.132.* 07.11.12, 09:20
      Jak zwykle w Łodzi władze działają wbrew interesom mieszkańców.
      Propozycja absurdalnie wysokich stawek za wywóz śmieci świadczy o tym, że władze miasta chcą przy tej okazji zrobić skok na kasę. Tłumaczenie tak drastycznej podwyżki cen wywozu śmieci np. kosztami administracyjnymi wskazuje kierunek myślenia w UMŁ: a nuż uda się utworzyć kilka ciepłych posadek dla "swoich"?
    • Gość: asia Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? IP: *.toya.net.pl 07.11.12, 10:22
      Już widzę jak te wszystkie ,,ŻULE, CHLAJUSY,I MENELE ,, z naszego miasta a jest ich baaaardzo dużo ,płaca za śmieci 18 zł miesięcznie od osoby!!!!!!!!!!! oni każdy grosz wydaja na wódę ,dopalacze i narkotyki TO W TAKIM RAZIE PRZEPRASZAM COOOOOOOOOOOO???? JA MAM PŁACIĆ 18 ZŁ ZA CAŁA MIASTOWA ŻULERIE ??????????? DLACZEGO znów uczciwi, pracujący ludzie maja być poszkodowani?????????????dlaczego ja mam płacić za wywóz śmieci drogo bo żuli na to nie stać? wiec czemu z mojej kieszeni?? a co maja zrobić ludzie bezrobotni,uczciwi-nie żadne tam żule ale normalny człowiek który akurat nie ma pracy i ma 4 osobowa rodzinę? skąd ma wziąć 100 zł na miesiąc za śmieci , przecież dla takiej rodziny 100 zł to tragicznie duzo??????????tylko nie mówcie e da im opieka społeczna bo opieka daje zasiłku góra 150 zł na dwie osoby ,takie sa realia w tym mieście!!!!!! może o tym by pomyśleli szanowni radni ,którzy jeżdżą autami za niezła kasę , mieszkają w chatach co je załatwili będąc w urzędzie miasta zatrudnionym, mając taka pensyjkę jaka maja ....a co ze zwykłymi ludźmi??????????????dajcie nam prace i godne wynagrodzenie a będziemy płacic 18 zł od osoby , wtedy nas będzie na to stac!
    • Gość: TheBox Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? IP: *.193.160.10.tvsat364.lodz.pl 07.11.12, 11:21
      Ja w swojej Wspólnocie (blok prawie 200 mieszkań) płacę 8,50 PLN / os za śmieci. Segregacja jest dobrowolna, ale dzięki niej sukcesywnie Zarząd zmniejsza tę opłatę o 0,50 PLN / os rocznie. Wokół bloku jest czysto i schludnie - firma wywozi śmieci na czas.
      Nie rozumiem zatem, skąd stawka 18 PLN / os i to przy segregacji.
      Jeżeli przejdzie uchwała, będę płacił więcej (rodzina 3 osobowa) o prawie 30 PLN miesięcznie.
      To przecież rozbój w biały dzień!
    • Gość: MonthyPython.pl Tylko lodziarze nas uratują przed podwyżkami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 11:48
      Tylko lodziarze z "Lewiatana" nas uratują i urządzą - czytać tutaj
    • Gość: trochę logiki Błędne koło IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.12, 11:58
      "Miasto oszacowało, że aż 30 proc. łodzian może nie płacić za wywóz śmieci mimo obowiązku. To oznacza, że pozostali będą musieli pokryć koszty wywozu ich odpadów."

W Polsce a zwłaszcza w Łodzi, gdzie świadomość społeczna pozostawia wciąż wiele do życzenia, takie metody prowadzą do absurdu. Jeżeli miasto "karze" mieszkańców za uczciwość to wkrótce okaże się, że uczciwych będzie coraz mniej.
      Jeśli opłaty będą rozsądne, czyli odpowiadające rzeczywistym kosztom wywozu śmieci i możliwe do wygospodarowania w przeciętnym domowym budżecie (kwota 12 zł brzmi przekonująco), a przy tym będzie funkcjonował odpowiedni mechanizm kontroli ich egzekucji, to więcej osób zapłaci, bo będzie ich na to stać. Płacę tyle, dlatego że tyle jest to warte, nie dlatego że muszę dokładać do oszustów - takie rozumowanie odpowiada konstytucjnemu pojęciu sprawiedliwości społecznej.
      Pomysł, by element ryzyka pokrywać z budżetu miasta uważam za trafiony. To prawda, że są to wciąż pieniądze mieszkańców, ale przynajmniej wszystkich, także tych uchylających się od opłat za wywóz. Poza tym, rozsądny pułap odpłat może sprawić, że obawy miasta okażą się przeszacowane.
      Jeśli opłaty zostaną ustalone na tak wysokim poziomie jak wynika z obecnych zapowiedzi, to w istocie coraz więcej mieszkańców będzie zaniżać deklarowaną liczbę osób mieszkających w lokalu a wskaźnik płacących do uchylających się od opłat będzie się pogarszał. Czy tak władze miasta wyobrażają sobie rozwój naszego miasta?
    • Gość: liczący Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? IP: *.4web.pl 07.11.12, 12:03
      czytam: "wszystkie odpady z Łodzi to 320575 ton rocznie."
      koszt wywozu jednej tony to ok. 300 zł
      320 575 x 300 = 96 172 500 zł
      jeśli Łódź ma powiedzmy 740 tys mieszkańców
      to
      96 172 500 / 740 000 = ok. 130 zł rocznie na osobę
      130 / 12 = niecałe 11 zł miesięcznie
      i to nie odliczając śmieci przemysłowych
      dodajmy "30% ryzyko" pana Stępnia i wychodzi nam 14 zł/osobę/m-c
      czyli jeśli dobrze kombinuję "koszty administracyjne" to jakieś 36-14=22 zł
      22 zł/osobę/m-c
      czyli 22x740 000 x 12 = prawie 20 milionów rocznie !!!

ja chcę do administracji tego miasta :-)

• jbed Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? 07.11.12, 12:25
      Jeżeli dotrychczasowy sposób rozliczania kosztów śmieci jest dobry, sprawdzony w praktyce i w dodatku tańszy to po co go zmieniać? Wiem, wiem - to nie władze miasta wymyśliły zmianę, ale ktoś kto to wymyślił lub zaakceptował do wdrożenia ten pomysł powinien wziąć pod uwagę dotychczasową praktykę i skutki finansowe zmiany. Zwłaszcza, że te skutki są niekorzystne dla ogółu.
    • Gość: MGa Czy uda się obniżyć stawki za wywóz śmieci? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.12, 12:58
      Po to najpierw podali stawki "z księżyca", żeby później je obniżyć. Niech poddani znają łaskę i dobroć naszych panów.

A tak na serio - czy nie można wprowadzić systemu mieszanego:
      1) Każdy płaci tak jak płacił do tej pory.
      2) Miasto pobiera dodatkowy "podatek śmieciowy" - na sprzątanie po idiotach wyrzucających śmieci do lasu itp.
      3) Straż miejska stara się łapać tych zaśmiecających lasy, obciążając ich za koszty posprzątania plus wysoki mandat.
      W takim wariancie płacilibyśmy nieco więcej (o podatek śmieciowy), ale większość opłat zależała by od tego, ile rzeczywiście wyprodukujemy śmieci.
    • Gość: Żaba Uczciwy w Polsce to idiota!!! IP: *.182.71.154.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.11.12, 14:20
      Dziękuję Ci Miasto, dziękuję Ci Kraju - na każdym kroku uczycie mnie, że bycie uczciwym tutaj nie tylko nie popłaca, ale jest wyrazem żałosnego kretynizmu! Lata spędzone na uczciwości oznaczają płacenie za wszystkich złodziei śmieciowych, komunikacyjnych, czynszowych itp., itd. Czas zmienić postawę na mniej patriotyczną, ale pozwalającą wreszcie nie patrzeć na siebie jak na osła. Dziękuję za sprowadzenie na właściwą drogę!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka