Dodaj do ulubionych

PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?!

IP: *.retsat1.com.pl 13.07.04, 18:53
Dzis w Gazecie wyczytałem że Philips zamierza wstrzymac inwestycje w Łodzi z
powodu cofniecia rządowej pomocy w wysokosci 32mln PLN. Ponoc te pieniadze
były obiecane przez Milera a Belka je wstrzymał bo tych pieniedzy nie ma w
budrzecie!!!
Czy ktos wiecej cos słyszał. Czy inwestycja roku przejdzie do lamusa?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hubar Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! 13.07.04, 18:57
      Zapraszam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=14034042&a=14131400
      • grover Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! 13.07.04, 21:53
        Prawdopodobnie zainwestują na Wegrzech... a szkoda, bo szykowała się niezła
        inwestycja, na której szczerze powiedziawszy mi troszkę zależało :)
        • Gość: MarcinK Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 22:20
          Spoko, spoko. Teraz to najwyżej się targują. Nie wierzę, że tu nie zainwestują -
          już za dużo włożyli...

MK
    • Gość: flip Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.p.lodz.pl 13.07.04, 21:55
      Pomoc rzadowa dla takiej duzej kompanii? Ciekawe. Czy o tym ktos wczesniej po
      gazetach pisal?
    • Gość: dociekliwy Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.tpnets.com 13.07.04, 23:53
      wytlumaczcie mi, prosze, bo nie moge zrozumiec: ponoc dzieki otwarciu centrum
      finansowego w Lodzi Phillips mialby zaoszczedzic do konca przyszlego roku 400
      mln euro.

to jaki jest sens kruszenia kopii o te nedzne 7 milionow? zbawi ich? nie chca
      wylozyc na inwestycje kasy, ktora zwroci im sie 57-krotnie (z ogonkiem) w ciagu
      niecalego 1.5 roku?

moze jest w tej sprawie jakies 2 dno?
      • Gość: saralee Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 23:45
        spoko. bez paniki. skoro chcieliby się wycofać, nie było by uzgodnień w sprawie
        budowy centrum. A one nadal trwają....
        • Gość: frik Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:26
          wiem, że ciągle się ogłaszają i robią rekrutację... ale czy nadal zatrudniają
          pracowników?? czy ktoś wie ile się czeka na odpowiedź po testach?? Mam
          wrażenie, że czekają na jakieś kroki w sprawie dofinansowań i tych 32 mln
          • frrancuzka Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! 27.07.04, 14:50
            Ja wiem - około tygodnia
            powinni dac zarówno odpowiedź pozytywną jak i negatywną
            powodzenia
            frran
            • Gość: frik Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 23:34
              hmm... bo słyszałem, ze obecnie to jest około miesiąca a nawet dłużej... może ma
              ktoś jakieś informacje na czasie??
              • Gość: frik Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 23:44
                a moze to przez to shaltowanie inwestycji tak długo nie odpowiadają...??
                • Gość: dobrzepoinformowan Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: 57.66.193.* 29.07.04, 10:50
                  Dokladnie tak.
                  • Gość: frik Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 14:53
                    Tak też myślałem... Swoją drogą ciekawe jak długo to potrwa... W końcu takie
                    centrum to chyba prestiż dla miasta... a politycy nic nie robią w tej sprawie.
                    W końcu ważniejsze jest wystawienie fontanny (skądinąd obrzydliwej) w centrum
                    miasta, niż zatrzymanie inwestycji podnoszącej ranking miasta.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: candidate Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:37
                      Ciekawe, czy tym którzy odpadli na rekrutacji już odpowiedzieli?? co o tym
                      sądzisz dobrzepoinfomowana/y??
    • Gość: orto Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.toya.net.pl 27.07.04, 19:00
    • Gość: orto Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.toya.net.pl 27.07.04, 19:03
      w budrzecie pewnie nie ma ale może w budżecie jest.
    • frrancuzka Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! 28.07.04, 08:45
      wiem na 100% tam i mówię ci że jeśli są zainteresowani to około tygodnia od
      momentu finalnej rozmowy
      • Gość: Johnny Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 10:36
        Po testach czeka się minimum miesiąc na odpowiedź. Chyba, że we frrancji jest
        inaczej... :)
        Pozdrawiam
        • frrancuzka Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! 28.07.04, 11:47
          już chyba wiem od czego to zależy : my bylismy rekrutowani przez agencje cons i
          może to było trochę szybciej. poza tym musieli sie dostosowac do okresu
          wypowiedzenia jesli któs juz wcześniej pracował
          pzdr
          frran
          • Gość: byly cons? IP: 217.153.35.* 30.07.04, 19:52
            A czy to slowo nie oznacza po francusku "kretyni"? Bez urazy - tylko pytam,
            chyba, że inaczej pisane.
    • Gość: frrancuzka Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: 57.66.193.* 30.07.04, 13:13
      Przyjmują ludzi non stop ( nie wiem nic na temat wycofania inwestycji) tym
      którzy odpadli na rekruatcji powinni powiedzieć
      pozdrawiam i życzę powodzenia
      frran
    • Gość: łażej Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.10.04, 09:02
      biznes.onet.pl/0,992809,wiadomosci.html
      "Będzie wsparcie dla inwestycji Philipsa w Łodzi
      (PAP, MN/13.10.2004, godz. 06:00)

Rząd zdecydował o ustanowieniu wieloletniego programu wsparcia dla inwestycji
      Philipsa w Łodzi - poinformowało w komunikacie po posiedzeniu Rady Ministrów
      Centrum Informacyjne Rządu.

Przyjęty przez rząd program "Wsparcie finansowe inwestycji realizowanej przez
      Philips Polska Sp. z o.o. na terenie Łodzi pod nazwą: Centrum Usług Finansowo-
      Księgowych" będzie realizowany w latach 2005-2009.

Bezpośrednia dotacja z budżetu państwa wynosi 3 mln 112 tys. euro - podano w
      komunikacie.

Z komunikatu wynika, że celem programu jest rozwój sektora usług i zatrudnienia
      w regionie łódzkim. Dzięki powstaniu tej inwestycji zatrudnienie znajdzie 528
      osób. Samo Centrum będzie zajmowało się rejestracją oraz przetwarzaniem danych
      księgowych dla ponad 100 podmiotów z 20 krajów Europy. Firma Philips
      zadeklarowała wkład finansowy (koszty kwalifikowane) w wysokości ok. 19 mln
      euro - poinformował CIR.

Po ustanowieniu programu wieloletniego, zgodnie z porozumieniem z lipca 2003
      roku pomiędzy Philips Polska a stroną polską, reprezentowaną przez ministra
      gospodarki, wojewodę łódzkiego oraz marszałka województwa zostanie podpisana
      umowa ramowa, określająca cel pomocy, warunki jej udzielenia oraz sposób
      kontroli realizacji zobowiązań - podał CIR.

Udzielanie wsparcia finansowego na podstawie umowy ramowej będzie się odbywać
      zgodnie z zasadami udzielania pomocy publicznej dla przedsiębiorców -
      poinformowano w komunikacie.

W połowie września media poinformowały, Philips wstrzymał budowę Centrum w
      Łodzi, a głównym tego powodem jest ustawa o wspieraniu dużych inwestycji, która
      utknęła w Sejmie. Pomoc publiczną wartą 30 mln zł obiecał Philipsowi rząd
      Leszka Millera. Tymczasem w lipcu tego roku premier Marek Belka powiedział, że
      udzielenie firmie pomocy publicznej nie będzie możliwe, dopóki nie wejdzie w
      życie ustawa o finansowym wsparciu inwestycji o dużym znaczeniu dla gospodarki.

Philips jest jednym z największych inwestorów na polskim rynku, w latach 1991-
      2002 zainwestował około 400 mln euro. Zatrudnia 6,7 tys. pracowników. Swoje
      fabryki wybudował w Pile, Pabianicach, Kwidzyniu, Kętrzynie, Białymstoku i
      Bielsku-Białej."

No - to jedna z najważniejszych dla Łodzi inwestycji ostatnich lat uratowana :)
      Teraz tylko czekać rozpoczęcia budowy biurowca (chociaż to chyba nie prędzej
      niż na wiosnę).
      • freeky Re: PHILIPS - inwestycja STOP?!?!?! 13.10.04, 11:15
        Małe sprostowanie:
        "Swoje
        > fabryki wybudował w Pile, Pabianicach, Kwidzyniu, Kętrzynie, Białymstoku i
        > Bielsku-Białej."
        PHILIPS nie wybudował tych fabryk tylko kupił już gotowe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka