Dodaj do ulubionych

Manufaktura

22.07.04, 11:41
Witam, mam takie pytanko. Co z kamienicami przy ulicy Drewnowskiej? Wczoraj
jechałem tamtędy pooglądać budowę i tam stoi od Zachodniej trochę kamienic,
jest jakiś AutoService - co się z tym stanie?

I jeszcze a propos parku obok. Ktoś tu ostatnio pisał, że to niebezpieczne
miejsce. Jechałem wczoraj tamtędy i jest tam bardzo ładnie, matki z dziećmi,
zielono, czysto i w ogóle bardzo sympatycznie :)))

pzdr
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • krzykowal Any idea??? :) (n/t) 26.07.04, 17:33
    • krzykowal Ciekawostka ze Śląska... 12.08.04, 10:38
      Niewiele mniejsze od Manufaktury. W idealnym miejscu na Śląsku. Jak widać taka
      będzie w Polsce przyszłość centrów handlowych.

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2224803.html
      W Katowicach rozpoczęto prace przy budowie Silesia City Center

Angelika Swoboda 12-08-2004 , ostatnia aktualizacja 12-08-2004 00:10

Rynek, kawiarnie, galerie. Wszystko w jednym Silesia City Center, które
      powstanie w Katowicach. Właśnie rozpoczęto wyrównywanie terenu w miejscu dawnej
      kopalni Gottwald. - Takiego miejsca nie ma jeszcze na Śląsku - przekonuje Marcin
      Wojtkiewicz-Donhefner z firmy reklamowej KUC, obsługującej Silesia City Center.

Robotnicy, którzy pojawili się niedawno na terenie dawnej kopalni Gottwald, od
      razu zwrócili uwagę mieszkańców Katowic. - Co tam się dzieje? - pytali się
      katowiczanie. Ruchem na budowie przy ul. Chorzowskiej zainteresowali się też
      internauci. - Ile będą kosztowały mieszkania? Kiedy to otworzą? - zastanawiają się.

Simon Bayley, dyrektor projektu Silesia City Center w Katowicach: - To jedna z
      największych inwestycji na Śląsku. I pierwsze takie, zupełnie unikatowe centrum
      z rynkiem, pubami, galeriami, sklepami i kawiarniami w jednym miejscu.

Budynki kopalni, które razem z terenem kupiła węgierska firma TriGránit, będą
      odrestaurowane. Wieża szybowa Jerzy zamieni się w punkt widokowy, a na dole
      powstaną kawiarenki, restauracje, sklepy, fontanny i wieloekranowe kino. Na
      dachu wyrosną ogrody, a w innej części powstaną biura i mieszkania. - Firma
      TriGránit, która jest inwestorem kompleksu, przekształca zniszczone obszary
      postindustrialne w nowoczesne przestrzenie miejskie, które z czasem zaczynają
      pełnić rolę nowych centrów miast - podkreśla dyrektor Bayley.

Ciekawostką jest to, że w miejscu po dawnym basenie powstanie centrum
      kulturalne. Ma tętnić życiem. Inwestorzy zapowiadają wystawy lokalnych artystów
      i rzemieślników, pokazy dla dzieci i osób niepełnosprawnych.

- Rozmawialiśmy już o tym w Urzędzie Miasta. Pewni artyści zadeklarowali, że
      chętnie wystąpią w centrum kulturalnym, ale nie mogę na razie zdradzić ich
      nazwisk - mówi Marcin Wojtkiewicz-Donhefner z firmy reklamowej KUC,
      odpowiedzialnej za public relations Silesia City Center.

Największy komercyjny obiekt na Śląsku ma kosztować około 600 mln euro. Kiedy
      będzie można go obejrzeć? - Zakończenie pierwszego etapu budowy i otwarcie
      centrum planujemy na koniec przyszłego roku - zapowiadają inwestorzy.

Jakieś dwa, trzy miesiące wcześniej wszyscy, którzy będą pracowali przy obsłudze
      centrum, zaczną się szkolić. Według zapowiedzi, w Silesia City Center ma
      zarabiać na chleb około tysiąca osób. Prawdopodobnie znajdą się wśród nich także
      byli górnicy.

80 000 m kw. powierzchni

240 sklepów

3000 miejsc parkingowych (2200 na parkingu zewnętrznym, a 800 na podziemnym)

15 mln - przewidywana liczba odwiedzających w ciągu roku

ok. 1000 osób zostanie zatrudnionych po otwarciu
      • yarro A propos mieszkań... 12.08.04, 11:49
        Czy ktoś wie, ćzy Apsys ma zamiar przejąć i wyremontować również famuły przy
        Ogrodowej? Byłyby super mieszkania... :)
        • dziadek72 Re: A propos mieszkań... 12.08.04, 13:00
          Z tego co wiem to nie. Poza tym te budynki są w fetelnym stanie, duzo gorszym
          niż Księży Młyn.
        • Gość: Tomas Re: A propos mieszkań... IP: 212.191.130.* 12.08.04, 13:27
          Pomysł takie gdzieś się przewinął przez głowy pracowników Apsysa, zwłaszcza że
          jest spore zainteresowanie taką ewentualnością. Natomiast patrzą na chęć
          wspólpracy władz miasta z inwestorem to mogę już teraz stwierdzić że nie ma na
          to szans
    • hubar Re: Manufaktura 19.08.04, 01:15
      Było już troszkę o tym: www.hubar.friko.pl/lodz/kamienica/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka