Dodaj do ulubionych

Kanary prywatne czyli jak oszukiwac miasto.

IP: *.prokom.pl 05.08.04, 11:12
Opisze takie sobie zdarzenie. Jade tramwajem linii 11. W drugim wagonie.
Przy Pl. Reymonta wsiada mnostwo elementu, ktory nie kasuje biletu. Owszem zaopatrzeni w jakies wozki, bagaze o sporej objetosci. Lokuja sie z tylu wagonu na pomoscie, z braku kasownika mam pewnosc 100% ze nie maja skasowanego biletu.
Przy Milionowej wsiada facet z telewizorem trzymany na rekach - bez pudla. Czyli lamie jeden z punktow regulaminu przewozowego. Nie placi za przejazd ani za swoj bagaz.

Przy katedrze wsiadaja kontrolerzy. Jeden mlody (max 26 lat) chlopak i nieco starsza od niego mloda kobieta. Kobieta sprawdza przod wagonu - oczywiscie nie posiada widocznego identyfikatora.

Chlopak przeszedl sie do tylu wagonu, rozpoczal kontrole tez bez wyjetego identyfikatora. Olal caly tylny pomost pelny gapowiczow. Juz po zakonczeniiu kontroli na moment wyjal identyfikator ale tak aby nie mozna bylo zobaczyc nazwy firmy.

Zwrocilem uwage ze czemu nie kontroluja osob ewidentnie jadacych na gape. Wtedy schowal swoj identyfikator. Od razu szybkim krokiem podeszla do mnie kobieta i zaczela mnie pouczac ze jakim prawem ja smiem im zwracac uwage. Oni nie maja zadnego obowiazku sprawdzania kazdego z pasazerow. Ja na to: czy tez tych co wiadomo ze jada bez biletu - ona juz z podniesionym glosem ze mnie to nie powinno interesowac. Tramwaj podjechal na przystanek przy Radwanskiej - menelstwo go spokojnie opuscilo, ale facet z telewizorem pozostal nadal bez zainteresowania ze strony kontrolerow.

Powiedzialem ze zglosze to do ZDiT. Oni ze moge sobie pisac skargi a ZDiT to moze im najwyzej skoczyc ze nie maja prawa im wtracac sie do ich pracy.
Ludzie w tramwaju przerazeni - wzrokiem jakby kazali mie sie zakmnac bo byc moze te kanary wezma im na sile wypisza mandaty.

Na odchodne kobieta stwierdzila z tonem sugerujacym grozbe ze nikt nie prawa zwracac im uwagi jak oni pracuja.

Zglosilem skarge do ZDiT. ZDiT zazadala od mnie gotowosci konfrontacji bowiem inaczej to skarga nie ma zadnego znaczenia jak sadze (bezkarnosc firm w sumie dzijacych nielegalnie?). Owszem ryzykuje ze kiedys tam dostane w tramwaju wpierdol od tych ludzi - w sumie za przyzwoleniem policji i calego systemu prawnego w tym kraju.

Jesli od kogos usylsze ze kontrolerzy z prywatnych firm sa OK to niestety pierwszy tej osobie walne w zeby. Dlaczego miasto nie ma wlasnych kontrolerow? Dlaczego toleruje sie sobiepanstwo i zastraszanie pasazerow. Czemu miasto toleruje podzial na pasazerow ktorzy musza sie stosowac do przepisow i na tych co sa pod ochrona nielegalnych firm windykacyjnych?

Mam pytanie do prezydenta Lodzi, jak on moze tolerowac bezprawie wenwatrz urzedow i insytucji miejskich? Czy politycy sa skorumpowani przez bandziorow prowadzacych firmy windykacyjne?

Obserwuj wątek
    • marmiwal Re: Kanary prywatne czyli jak oszukiwac miasto. 05.08.04, 16:43
      Gość portalu: STUDI napisał(a):

Dlaczego miasto nie ma wlasnych kontrolerow?

Bo to się nazywa chyba ałtsersing, czy cós takiego...

> Mam pytanie do prezydenta Lodzi, jak on moze tolerowac bezprawie wenwatrz urzed
      > ow i insytucji miejskich?

Prezydent nie jeździ tramwajami. Przecież On nic nie wie na ten temat...

Czy politycy sa skorumpowani przez bandziorow prowadz
      > acych firmy windykacyjne?

Nieee...Skądże? Jak możesz takie rzeczy wygadywać...
    • Gość: STUDI Wyjaśnenie IP: *.prokom.pl 18.08.04, 10:44
      Szanowny Panie,

w zwiazku z konfrontacja jaka miala miejsce w ZDiT w Lodzi w dn. 16.08.04r., uprzejmie informuje o wyciagnietych wnioskach oraz konsekwencjach.

Dbamy o to, aby praca kontrolerow byla wykonywana wlasciwie i rzetelnie. Kontrolerzy wykonuja prace w warunkach o podwyzszonym ryzyku i wynikajacym stad stresie. Kontrolerzy samodzielnie podejmuja decyzje o tym, kogo kontroluja i w jakiej kolejnosci przebiega kontrola.
      Rzecza niedopuszczalna jest aby kontrolerzy wdawali sie w nerwowe dyskusje z pasazerami i zachowywali sie w sposob niekulturalny. Dlatego tez bardzo Pana przepraszam za zaistniala sytuacje oraz za to, ze poczul sie Pan urazony zachowaniem kontrolerow.
      Z kontrolerami (wskazanymi przez Pana), zostala przeprowadzona rozmowa oraz zostali upomniani w obecnosci wszystkich pracownikow podczas codziennej odprawy pracownikow. Z uwagi na to, iz taka sytuacja pojawila sie po raz pierwszy, zostali warunkowo przywroceni do pracy.
      Pragne rowniez Pana poinformowac, iz wszyscy pracownicy naszej firmy zostali ponownie pouczeni o zasadach przeprowadzania kontroli.

Wyrazam nadzieje, ze powstala sytuacja nie wplynie negatywnie na wizerunek naszej firmy.

Z wyrazami szacunku

Andrzej Sass
      kierownik Biura Obslugi Pasazera
      CSG Polska Sp. z o.o.
      Lodz, ul. Gdanska 54
      • marmiwal Jestem idiotą!!!! 19.08.04, 07:09
        Wsiedli na przystanku przy szpitalu Kopernika w stronę Retkini.Dwóch facetów i kobieta. Sprawdzają bilety. Facet obok mnie coś kręci. Patrzę mu przez ramię, a tam migawka ważna do 11 sierpnia! Pani kontrolerka pyta:" Mamy problem?Mogawka się Panu skończyła?" "Nie,nie" - odpowiada facet i daje migawkę!Pani sprawdza,oddaje migawkę,wszystko jest OK!!!!!
        Teraz sprawdza u innego faceta. Koleś mówi,że nie ma biletu,bo jest bezrobotny. Pani daje mu spokój.Każe tylko wysiąść na najbliższym przystanku.
        Ku..a żesz jego mać. Dlaczego ja płaćę za migawę 44zeta miesięcznie, a taki buc, któremu się nie chciało iść do Urzędu Pracy po darmowy bilet jeździ na gapę i jest mu to darowane. Gó..o mnie obchodzi, że jest bezrobotny. Mam w tyle to, że ten pierwszy facet nie miał ważnej migawki.Powinien dostać mandat.
        Kilka dni temu facet dostał mandat, po czym go podarł na kawałeczki.Zresztą pisałem o tym tutaj gdzieś.
        Dlaczego ja, uczciwy człowiek, wychodzę na idiotę właśnie dlatego,że jestem uczciwy???
        Po jaką cholerę jeżdża wogóle ci kontrolerzy?
        Dlaczego w MPK jeździ pełno gratów? Odpowiedź prosta: bo ludzie mają w d..ie kasowanie biletów!Jak dostaną mandat, to dalej mają to w d..ie!!!

Ale cóż. Jestem idiotą, kretynem i palantem ponieważ kupuję migawkę. Jestem debilnym młotem, ponieważ płacę za bułki w sklepie. Moja bezdenna głupota zmusza mnie do płacenia za wszystko, począwszy od abonametu RTv, na biletach MPK skończywszy.
        • Gość: Michał M. Re: Jestem idiotą!!!! IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 19.08.04, 09:10
          marmiwal napisał:

> Ale cóż. Jestem idiotą, kretynem i palantem ponieważ kupuję migawkę. Jestem
          > debilnym młotem, ponieważ płacę za bułki w sklepie. Moja bezdenna głupota
          > zmusza mnie do płacenia za wszystko, począwszy od abonametu RTv, na biletach
          > MPK skończywszy.

Powiem to inaczej: Jesteś w autentycznej elicie. Nie pseudoelicie politycznej,
          tylko naprawdę jesteś lepszy niż inni. Ale jak już Cię zamkną w szpitalu dla
          debili na oddziale dla kasujących bilety, to nie będziesz tam sam. Będzie tam
          znaczna część ludzi z tego forum i dalej będziesz mógł prowadzić dyskusję na
          temat komunikacji w Łodzi. Do zobaczenia przy krańcówce 2 i 8 :-D
          • marmiwal Re: Jestem idiotą!!!! 19.08.04, 10:56
            Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Powiem to inaczej: Jesteś w autentycznej elicie. Nie pseudoelicie politycznej,
            > tylko naprawdę jesteś lepszy niż inni. Ale jak już Cię zamkną w szpitalu dla
            > debili na oddziale dla kasujących bilety, to nie będziesz tam sam. Będzie tam
            > znaczna część ludzi z tego forum i dalej będziesz mógł prowadzić dyskusję na
            > temat komunikacji w Łodzi. Do zobaczenia przy krańcówce 2 i 8 :-D

Znaczna część ludzi z forum... Czyżby to oznaczało, że druga znaczna część ludzi z forum za bilety nie płaci...?
            • Gość: Michał M. Re: Jestem idiotą!!!! IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 19.08.04, 12:20
              Wiesz, ja nie robię statystyk ;-) Jakbym napisał "wszyscy" albo "większość"
              albo "prawie wszyscy" albo "raczej większość", to to byłoby to tak samo
              nieweryfikowalne. Każdy kto kasuje, zaliczy się do "znacznej części", a kto nie
              kasuje - może zacznie ;-)

Poza tym moje zdanie "Będzie tam [w Kochanówce] znaczna część ludzi z tego
              forum" możesz zrozumieć jako "kasują wszyscy, ale nie wszystkich szpital
              wyłapie" ;-)

pozdrawiam migawkowo (płacę 88 na miesiąc)
        • Gość: STUDI Re: Jestem idiotą!!!! IP: *.prokom.pl 19.08.04, 09:59
          Niestety jedyny zarzut jaki postawili kanarowm w moim przypadku, ze wdali sie w dyskusje. Nie musza bowiem egzekwowac mandatu za jazde bez biletu od kazdego gapowicza. Wiec mamy dwie grupy pasazerow ktorzy musza placi i ci co nie musza placic i przestrzegac regulaminu.

Wszystko za przyzwoleniem ZDiT.
          • michael00 ZDiT 19.08.04, 18:40
            ZDiT oficjalnie wypowiedział się, że takie zachowanie popiera i jest zgodne z jego polityką?
        • Gość: STUDI Po co sie placi kanarom? IP: *.prokom.pl 19.08.04, 10:03
          Jesli te firmy kotnrolujace pasazereow okradaja zelceniodawce to dlaczewgo miasto nadal placi pieniadze oszustom?

Panie Kropiwnicki zapowiadal pan walke z nieuczciwoscia, ale pana rzady usankcjonowaly bandycki proceder okradania miasta.
          • marmiwal Re: Po co sie placi kanarom? 19.08.04, 10:57

> Panie Kropiwnicki zapowiadal pan walke z nieuczciwoscia, ale pana rzady usankc
            > jonowaly bandycki proceder okradania miasta.

Akurat ten proceder trwał dłuuugo przed (baczność) Prezydentem Kropiwnickim (spocznij). Jak kanarinios byli z MPK to było to samo.
            • Gość: STUDI Re: Po co sie placi kanarom? IP: *.prokom.pl 19.08.04, 15:29
              Ale pan Kropiwnicki zapewnial ze ukreci leb zlodziejksim procederom. I co?
              • marmiwal Re: Po co sie placi kanarom? 19.08.04, 16:35

> Ale pan Kropiwnicki zapewnial ze ukreci leb zlodziejksim procederom. I co?

(Wytną i dadzą napis o prawie i obyczajach jak powiem: "Jak to i co? Dupa!"?).
                A! Najwyżej wytną.
                Jak to i co? Dupa!
      • Gość: Bunia Re: Wyjaśnenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:36
        Wiesz, co? Ta cała firma jest podejrzana. Mnie jedna z Pań tam pracujących wyzwła od oszustek, wyrwała mi z rąk moją migawkę, schowała ją do kieszeni, wystawiła mandat i nie chciała pokazać nawet swojego identyfikatora. Tego samego dnia poszłam na Gdańską i tam mnie komlpetnie wyśmiano!!! Jeden facet (tez nie chciał sie przedstawić) jak mu pokazałam tą kobietę (bo akurat tam była) powiedział, że nic jej nie udowodnie. No i co Ty na to?? Powiem tu tylko, że zwolnienie z przejazdów należy mi się jak psu zupa bo mój ojciec pracuje w MPK. Napisałam w tej sprawie do siedziby CSG (bez odpowiedzi) i do Urzedu MŁ (bez odpowiedzi, ale chyba coś tam się działo bo jak poszłam tam drugi raz to mi wypomniano, ze pisałam do UMŁ).
    • Gość: Bart Odnośnie całego wątku IP: *.tpnets.com 19.08.04, 11:13
      Kontroler to najbardziej niegodziwy zawód na świecie. Nie oszukujmy się.
      Dlatego też ciężko jest zebrać ludzi do tej roboty.

Odnośnie biletów - teraz nie kupuję migawek, bo jest lato i bujam się rowerem,
      ale ostatnio jechałem na (nomen-omen) pętlę Chochoła. Skasowałem bilety i
      postanowiłem, że nikt mnie nie podsiądzie.

BTW w tramwajach jadących bezpośrednio za zerówką powinny być kontrole. Wiecie
      dlaczego? Wiecie.
      • Gość: Michał M. Re: Odnośnie całego wątku IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 19.08.04, 12:25
        Rozumiem, że dlatego, że za "zerówką" jadą ci, którzy poskąpili 2 złotych
        na "zerówkę" i nie skasowali także w następnym tramwaju. Ale przecież jakby
        chwilę wcześniej nie pojechała "zerówka", to oni i tak by nie skasowali. Nie
        sądzę więc, żeby w post-zerówkowym tramie było więcej gapowiczów niż w innych
        (choć może być mniej tych co kasują - oni pojechali "zerówką").

Swoją drogą byłaby to przykładna kara: "Pożałowałeś 2 złote na tramwaj
        zabytkowy i promocję miasta? To zapłać 50 razy tyle za jazdę na gapę"
        • Gość: luki Re: Odnośnie całego wątku IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 19.08.04, 13:47
          Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Rozumiem, że dlatego, że za "zerówką" jadą ci, którzy poskąpili 2 złotych
          > na "zerówkę" i nie skasowali także w następnym tramwaju.

Rzecz w tym, że poza wyjątkami nie chodzi o to, że "poskąpili na zerówkę",
          tylko w ogóle nie mieli zamiaru płacić za przejazd, bez względu co by nie
          podjechało. Doświadczenia z zerówki pokazały jak jest z kasowaniem biletów
          wśród naszego społeczeństwa. Przywrócić konduktorów! Tylko nie takie ofiary,
          które się bały zapytać o bilet i stały z zasępioną miną w jednym miejscu w
          blisko 30-metrowym Cityrunnerze na linii 10. Zresztą nawet nie dano im takich
          uprawnień... ;/
      • Gość: STUDI Re: Odnośnie całego wątku IP: *.prokom.pl 19.08.04, 15:34
        W innym z watkow ktos sie bardzo obruszyl jak steirdzilem ze Lodzi jest zlodziejksim miastem. ale codziennosc niestety to udowadnia.
        Coz sie dziwic jesli juz od samej gory rodzi sie zlodziejsto, oszukiwanie, wyludznia kasy, w majestacie prawa, pod plaszczykiem wzorowej moralnosci, walki z korupcja itd.

Recce opadaja. W Wawie chociaz opluwany obecne prezydent miasta cos robi, w Lodzi dzieki staraniom nieudolnego i zaklamanego Kropwiwnickiego stare bandyckie uklady maja sie coraz lepiej.
        • Gość: MarcinK Re: Odnośnie całego wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 15:43
          Akurat pracuję w Warszawie i widzę ile lumpów (tak, bo jazda bez biletu to
          lumpiarstwo) nie kasuje biletów (zapewne część ludzi ma karty, ale w Łodzi
          część ma migawki).

A powiedz mi Słońce, coż takiego robi Kaczor dla Wa-wy?

MK
          • Gość: STUDI Re: Odnośnie całego wątku IP: *.prokom.pl 20.08.04, 14:09
            Mimo wszystko bardziej sie stara od naszego nieudacznka.
            Popatrz na ostatnia demolke na Piotrkowskiej.
            Czemu prezydent jeszcze nie dobraj sie do dupy Strazy Miejskiej, ktora cala swoja energie skupia na handlujacych staruszkach.

Za to ze stolka ze sktukiem natycmiastowym powinien poleciec komendant SM, a takze ci co w tym czasie pelnili sluzbe.

Placicmy tym darmozjadom, ktozy maja gleboko gdzies porzadek i bezpiczenstwo w naszym miescie i na dodatek jak widac za przyzwoleniem jasniemilosciwie nam panujacego Kropwinickiego.
      • Gość: Michał M. Re: Odnośnie całego wątku IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 19.08.04, 17:35
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> Kontroler to najbardziej niegodziwy zawód na świecie. Nie oszukujmy się.
        > Dlatego też ciężko jest zebrać ludzi do tej roboty.

Nie uważam że kontroler to zawód niegodziwy. Taki sam jak policjant. Ma
        obowiązek wlepić mi mandat jak przejdę na czerwonym świetle, ale ma także
        obowiązek bronić mnie jeśli ktoś mnei napadnie. Gdyby policja rzeczywiście taka
        była, miałaby mój bezgraniczny szacunek.

Tak samo kontroler - wlepia mandat komuś po to, żeby bilety były tańsze.

Takie sobie utopijne państwo stworzyłem :-)
        • Gość: Bunia Do Michała M. i jego utopijnego państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:27
          Strasznie sobie utopijne państwo - miasto stworzyłeś!!!! Ilość wypisanych (albo wybazgrolonych) mandatów ma się nijak do ceny biletów. Ceny ciągle rosną a ilość gapowiczów jest niezmienna. Ilość dających łapówki i ilość biorących łapówki również nie ulega zmianie. Bardzo utopijne państewko!!
          • Gość: J.S. Re: Do Michała M. i jego utopijnego państwa IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 20.08.04, 21:35
            Nie takie znowu utopijne. Moze gdy je porownac z Polska, to wtedy tak, wydaje
            sie utopijne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka