Dodaj do ulubionych

Park Miniatur w Łodzi??

13.02.03, 15:16
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/247668.html
Czy taka inwestycja ma szansę powodzenia??
Czy cos takiego może ściągnąć 700 tys. turystów rocznie do naszego miasta??
Powiedzcie mi dlaczego zamieniam się właśnie w typowego Polaka i nie wierzę w to???To brzmi tak pięknie, jakby to była Biała Podlaska i turecki inwestor..tyle, że w Łodzi nie ma lasu aby wyciąć go i zarobić na nim....

Czy jestem skażony Polskością, czy rzeczywiście to bajka??
Obserwuj wątek
    • Gość: barnaba Re: Park Miniatur w Łodzi?? IP: *.lodz.msk.pl 13.02.03, 18:08
      Pomysł brzmi fantastycznie i , w przeciwieństwie do Białej Podlaskiej, dość
      realnie (jest to zupałnie inna skala kosztów). Oprócz stworzenia niewątpliwej
      atrakcji turystycznej Łódź wreszcie zagospodarowałaby ugory za parkiem na
      Zdrowiu. Działania w tym kierunku mają moje pełne poparcie.

Żeby nie było tak dobrze zadam 2 pytania:
      1. Na ile wiarygodni są inwestorzy?
      2. Czy jakiś baran (np. pod hasłem obrony rodzimej łódzkiej rozrywki) pomysłu
      nie utrąci?

A tak na marginesie. Pomysł jakiś czas temu zgłosili dziennikarze Angory. Piszę
      to na wypadek, gdyby obecne władze przedstawiły go jako swoją oryginalną
      koncepcję.

pozdrawiam
    • ob.serwator Pieknie, pieknie, ale... 13.02.03, 19:06
      Wszystko pieknie - inwestycja, tlumy ludzi, biznes... raj na ziemi. Mam tylko
      pytanie dlaczego tak atrakcyjny pod budownictwo mieszkaniowe teren przeznaczyc
      na ten cel?! Dlaczego wszyscy upieraja sie by WSZYSTKO bylo w MIESCIE? Na
      swiecie tego typu inwestycje lokalizuje sie poza miastem gwarantujac dobre
      polaczenia komunikacyjne. Czy zatem nie lepiej, zeby to byl teren polozony poza
      Lodzia np. w okolicy przyszlych wezlow autotrady w Emilii czy Strykowie? Tam
      dodatkowo jest kolej! I dojechac byloby latwiej, bo bez miejskich korkow
      (szczegolnie ludziom z Polski - 700.000?) i zapewne taniej by kosztowala
      inwestycja (no chyba, ze p. Kropaszenko wspanialomyslnie podaruje inwestorowi
      30 ha).

Poza tym, osoba p. Marka Pisarskiego nie jest gwarantem niczego, a wrecz
      przeciwnie. Wiele osob go zna i pamieta jego rozne niejasne sprawki jeszcze od
      czasow jego pracy w Grand Tourze...
      • Gość: barnaba Re: Pieknie, pieknie, ale... IP: *.lodz.msk.pl 13.02.03, 21:23
        ob.serwator napisał:

> Wszystko pieknie - inwestycja, tlumy ludzi, biznes... raj na ziemi. Mam tylko
        > pytanie dlaczego tak atrakcyjny pod budownictwo mieszkaniowe teren
        przeznaczyc
        > na ten cel?!

Mylisz się. ten teren znajduje się w obrębie "klina nawietrzającego" i raczej
        nie nadaje się pod budownictwo mieszkaniowe.

> Dlaczego wszyscy upieraja sie by WSZYSTKO bylo w MIESCIE? Na
        > swiecie tego typu inwestycje lokalizuje sie poza miastem gwarantujac dobre
        > polaczenia komunikacyjne. Czy zatem nie lepiej, zeby to byl teren polozony
        poza
        >
        > Lodzia np. w okolicy przyszlych wezlow autotrady w Emilii czy Strykowie? Tam
        > dodatkowo jest kolej! I dojechac byloby latwiej, bo bez miejskich korkow
        > (szczegolnie ludziom z Polski - 700.000?) i zapewne taniej by kosztowala
        > inwestycja (no chyba, ze p. Kropaszenko wspanialomyslnie podaruje inwestorowi
        > 30 ha).

Tylko, że wtedy zarabiać będzie Stryków czy Emilia, a nie Łódź.

pozdrawiam
        • ob.serwator Re: Pieknie, pieknie, ale... 14.02.03, 18:58
          (...)
          > Tylko, że wtedy zarabiać będzie Stryków czy Emilia, a nie Łódź.
          (...)

I to jest niestety łódzkie zaściankowe myślenie. Nawet jesli inwestycje
          bezpośrednie będą zrobione pod łodzią to i tak Łódź będzie korzystała! A
          przecież w Łodzi tak na prawdę nie ma miejsca na prawdziwie DUŻE inwestycje!
          Czas zacząć myśleć globalnie!
          • Gość: barnaba Re: Pieknie, pieknie, ale... IP: *.lodz.msk.pl 15.02.03, 16:30
            ob.serwator napisał:

> I to jest niestety łódzkie zaściankowe myślenie. Nawet jesli inwestycje
            > bezpośrednie będą zrobione pod łodzią to i tak Łódź będzie korzystała!

Przede wszystkim będą korzystali mieszkańcy podłódzkich miejsowości i one same.
            Jak myślisz- do której kasy trafią podatki?

> A
            > przecież w Łodzi tak na prawdę nie ma miejsca na prawdziwie DUŻE inwestycje!
            > Czas zacząć myśleć globalnie!

Eee tam, jak to nie ma?
            Proponuję, żebyś przejechał się drogą na Konstantynów i obejrzał pola na
            Brusie, gdzie planowana jest ta inwestycja. Zmieściłyby się ze dwa parki
            miniatur.
            A spójrz jeszcze na trójkąt Strykowska/Brzezińska, Chocianowice, pola za
            Sikawą...

pozdrawiam
            • ob.serwator Re: Pieknie, pieknie, ale... 17.02.03, 18:42
              (...)
              > Eee tam, jak to nie ma?
              > Proponuję, żebyś przejechał się drogą na Konstantynów i obejrzał pola na
              > Brusie, gdzie planowana jest ta inwestycja. Zmieściłyby się ze dwa parki
              > miniatur.
              > A spójrz jeszcze na trójkąt Strykowska/Brzezińska, Chocianowice, pola za
              > Sikawą...
              (...)

A wskaż mi miejsce, gdzie można by urochomić NAPRAWDĘ dużą fabrykę
              czegokolwiek - samochodów, telewizorów, telefonów etc. (tylko nie mów o
              tych "zabytkach" w centrum miasta!).
              A przecież tylko inwestycje w produkcję to to prawdziwe inwestycje. One dają
              najwięcej miejsc pracy nie tylko w samej fabryce, ale w całym jej otoczeniu.
              • Gość: barnaba Re: Pieknie, pieknie, ale... IP: *.lodz.msk.pl 18.02.03, 17:37
                ob.serwator napisał:

> A wskaż mi miejsce, gdzie można by urochomić NAPRAWDĘ dużą fabrykę
                > czegokolwiek - samochodów, telewizorów, telefonów etc. (tylko nie mów o
                > tych "zabytkach" w centrum miasta!).

To, że w Łodzi nie ma w ogóle wolnych terenów pod wielkie inwestycje to mit. Na
                tej samej zasadzie nie było też terenów pod Nową Hutę.
                Problem polega na tym, że inwestor szuka działki mającej jednego właściciela, a
                najlepiej jeszcze uzbrojonej i z dobrym dojazdem. Takich działek jest w kraju
                może kilka.
                Wynika to chęci minimalizacji kosztów. Nikt przecież nie broni inwestorom
                zakupienia od rolników pól i zlokalizowania tam wielkiej fabryki. Pól w Łodzi
                jest dosyć.

pozdrawiam
                • hubar Re: Pieknie, pieknie, ale... 18.02.03, 19:26
                  Możecie mi powiedzieć co to znaczy "duża działka"? Jakoś nie chce mi się
                  wierzyć, że w Łodzi brakuje dużych przestrzeni, no ale może nie aż takich o
                  jakie chodzi.
                  • ob.serwator Re: Pieknie, pieknie, ale... 18.02.03, 20:31
                    > Możecie mi powiedzieć co to znaczy "duża działka"? Jakoś nie chce mi się
                    > wierzyć, że w Łodzi brakuje dużych przestrzeni, no ale może nie aż takich o
                    > jakie chodzi.

No powiedzmy jakieś 10.000 metrów i większa. Ale może bez zabytkowych fabryk :-
                    ) w które trzeba utopić morze pieniędzy :-(
                    Nawet jeśli znajdziesz to i tak przeznaczone są zazwyczaj pod "nieuciążliwe
                    usługi" lub budownictwo.
                    • Gość: barnaba Re: Pieknie, pieknie, ale... IP: *.lodz.msk.pl 19.02.03, 16:51
                      ob.serwator napisał:

> Nawet jeśli znajdziesz to i tak przeznaczone są zazwyczaj pod "nieuciążliwe
                      > usługi" lub budownictwo.

Myślę, że gdyby w Łodzi pojawił się zainteresowany inwestor, to w większości
                      przypadków ze zmianą planu zagospodarowania przestrzennego nie byłoby problemów.

pozdrawiam
                    • hubar Re: Pieknie, pieknie, ale... 19.02.03, 17:00
                      ob.serwator napisał:
                      > No powiedzmy jakieś 10.000 metrów i większa. Ale może bez zabytkowych
                      fabryk :-) w które trzeba utopić morze pieniędzy :-(
                      Nawet jeśli znajdziesz to i tak przeznaczone są zazwyczaj pod "nieuciążliwe
                      usługi" lub budownictwo.
                      --
                      A te tereny na których sa obecnie są działki? Albo kwartał ziemi pomiedzy
                      Liściastą, Włókniarzy i Zgierskiej? Może sie mylę, ale tak na oko to tam jest
                      duzo więcej nić 10tys metrów.
    • hubar Re: Park Miniatur w Łodzi?? 13.02.03, 23:46
      Wreszcie!!

Ja jestem optymistą! O tym pomyśle juz słyszałem jakiś czas temu, wiec nie ma
      co porównywać do Białej Podlaskiej! Już jakiś czas temu projekt opisywała
      Angora, wtedy był tylko problem z inwestorem i lokalizacją.

Trzymajmy kciuki!
      • michal.ch Re: Park Miniatur w Łodzi?? 14.02.03, 12:33
        A tym czasem zapraszam do parku miniatur Minimundus w Klagenfurcie (Karyntia,
        Austria) czynnego od kwietnia do października. Na zimę modele są demontowane,
        konserwowane i przechowywane w modalarniach.
        • geograf Re: Park Miniatur w Łodzi?? 14.02.03, 17:10
          Mch- pomyśl...teraz 43 i 43 bis będzie miało dopiero popularność!!:-)
          Trzeba będzie ze Zdrowia, na Brus z powroterm krańcówkę przenieść;-)

Oczywiście w wypadku realizacji inwestycji...
    • ixtlilto Re: Park Miniatur w Łodzi?? 17.02.03, 21:45
      Nie wiem dlaczego, ale mam w sobie iskierkę nadzieji, że to wypali :)
    • hubar Re: Park Miniatur w Łodzi?? 21.04.03, 14:58
      Trochę czsu jiż minęło. Czy ktoś coś słyszał aby prace poszły do przodu?
      • jasam Re: Park Miniatur w Łodzi?? 21.04.03, 22:38
        hubar napisał:

> Trochę czsu jiż minęło. Czy ktoś coś słyszał aby prace poszły do przodu?

Oni dążą do takiej miniaturyzacji że nikt tego nie zauważy
        pozdr.
        • ixtlilto Re: Park Miniatur w Łodzi?? 06.06.04, 14:21
          jasam napisał:

> Oni dążą do takiej miniaturyzacji że nikt tego nie zauważy
          > pozdr.
          Minął kolejny rok i... cisza :/
    • hubar Park Miniatur w Łodzi?? ew. lokalizacje 06.06.03, 20:18
      Podczas wcześniejszej rozmowy, ktoś mówił, że w Łodzi nie ma odpowiednich
      likalizacji, zwłaszcza brak było dużych niezabudowanych terenów. Dziś
      przechodząc koło Działu Promocji UMŁ zobaczyłem oferty, które wiszą także na
      stronie internetowej UMŁ:
      Techniczna 2/4
      - www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,02,07,35 /

Karolewska 27a
      - www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,02,07,02 /

Aleja Unii
      - www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,02,07,19 /

Zakładowa 82a–86a
      - www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,02,07,26 /

Rokicińska
      - www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=3&zapytanie=3,02,07,32 /

Więc jak widać miejsca są, tylko czy pieniądze się znajdą?
    • teo_ Re: Park Miniatur w Łodzi?? 06.06.03, 21:41
      Jedynym najlepszym miejscem wg przemyśleń z przed kilku lat kiedy jakaś firma
      już miała to budować ale tereny okazały się podmokłe co zwielokrotniało koszty
      budowy to teren między Ogrodem Botanicznym a ulicą St.Juszczakiewicza,wtedy
      tworzyło by to całość z Zoo,Falą,Lunaparkiem czyli wszystko w jednym centralnym
      miejscu.A na zachód od Juszczakiewicza również ogromny teren wykupiła firma z W-
      wy kilka lat temu ale cisza narazie.
      Ogromne tereny są na pólnoc od Jumbo(Hyprnnova) gdzie kiedyś znajdowały się
      najbardziej smrodzące w Łodzi zakłady Anilany.To ogromny kompleks ciągnący się
      aż do Piłsudskiego.Wiele wyburzeń tam poczyniono a obejrzeć można zarówno od
      Piłsudskiego jak i od Parku nad Jasieniem i Milionowej.
      • hubar Re: Park Miniatur w Łodzi?? 07.06.03, 02:41
        teo_ napisał:
        > Ogromne tereny są na pólnoc od Jumbo(Hyprnnova) gdzie kiedyś znajdowały się
        > najbardziej smrodzące w Łodzi zakłady Anilany.To ogromny kompleks ciągnący
        się aż do Piłsudskiego.Wiele wyburzeń tam poczyniono a obejrzeć można zarówno
        od Piłsudskiego jak i od Parku nad Jasieniem i Milionowej.
        --
        A nie tamtędy ma iść Konstytucyjna?
        • Gość: negocjator3 Re: Park Miniatur w Łodzi?? IP: *.lodz.mm.pl 13.06.03, 20:52
          tereny sa w Lodzi , sa tez projekty ale niestety jest tez duzo palantów takich
          jakich mozna spotkac na tym portalu (ob.servator i inni ) ,którzy zdyskredytuja
          kazdy projekt
    • hubar przypominam 06.06.04, 14:19
      Podbijam wątek, bo mam wrazenie, że znów jakoś pomysł się zapomniał :-(
      • Gość: philips Re: przypominam IP: *.lodz.mm.pl 08.06.04, 18:20
        temat nie upadł, trochę się działo w ub.roku.Jaki jest plan mozna obejrzeć w
        ostatnim numerze Kultura i Biznes przy prezentacji Biura Rozwoju
        Przedsiębiorczości-jest wizualizacja projektu zagospodarowania Górki
        Retkińskiej z parkiem miniatur,parkiem filmowym,centrum aktywnej rekreacji i
        akwarium.
        • hubar Re: przypominam 09.06.04, 09:58
          Możesz napisać coś więcej?
          • Gość: turysta Re: przypominam IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.04, 11:03
            w zimie 2003 r.sugerowanym terenem przez miasto pod park miniatur była Górka
            Retkińska (obszar35 ha pomiędzy Kusocińskiego,Juszczakiewicza,Konstantynowską i
            Ogrodem Botanicznym) ale brak było koncepcji zagospodarowania tego
            obszaru.Ostatecznie zlecono opracoanie tej koncepcji Markowi
            Pisarskiemu.Artykuły jakie przy okazji wyprodukował Ekspress wystraszyły jedną
            ze znanych europejskich firm,ktora poszukiwała podobnego terenu pod park
            rozrywki.
            Koncepcja kompleksu rozrywki i rekreacji na Górce Retkińskiej przewiduje
            utworzenie 4 głownych produktów turystycznych,które powinny przyciągnąć
            turystykę masową :
            -otwartego parku miniatur"Polska i swiat miniaturze"(skala 1:25)wraz z wystawą
            całoroczną(skala 1:87),
            -parku filmowego "Hollyłodz"z Movie Studio(w tym Muzum Figur Woskowych),Western
            City,Horror Park,Wyspą Piratów,Thrill Park,Military Camp,
            -centrum aktywnej rekreacji i sportów ekstremalnych, w tym m.in.punkt
            panoramiczny z balonem widokowym wynoszonym na 150 m, stokiem narciarskim w 2
            wariantach(zewnętrznym oraz jako hala typu snow -dome),zjeżdzalnię typu alpine-
            coaster,mingolf typu adventure i wiele innych atrakcji
            - akwarium"Podwodny Świat".
            Projekt zatrzymał się w zimie tego roku.Ostatnio rozpoczeto prace nad
            uchwaleniem miejscowego planu zagospodarowania dla tego terenu.
          • Gość: philips Re: przypominam IP: *.lodz.mm.pl 09.06.04, 14:51
            Widze,ze Turysta mnie ubiegł.Park Miniatur miał być z załozenia
            przedsięwzieciem wspartym przez miasto.Gminy w Europie wspierały parki
            temtyczne miniatur.Niestety kolejni prezydenci nie wychodza poza werbalne
            poparcie.Gdzieś to ginie na niższych szczeblach.W całym Urzedzie projekt
            wspierają tylko 2 osoby funkcyjne.Z tego co wiem Zarząd Parku Miniatur-żeby nie
            czekać chciał uruchomic mniejsza wystawę w Ogrodzie Botanicznym juz w tym
            sezonie przez okres 2 lat do momentu uruchomienia projektu na Górce Retkińskiej
            ( w Ogrodzie jest tzw rezerwa pod przyszłą Palmiarnię-nie mylic z juz
            istniejącą Palmiarnią) ale Urzad Miasta nie wyraził zgody.Wskazano kolejną
            lokalizację w Parku na Zdrowiu na którą Urzad miał wpływ ale ostatecznie tez
            nic z tego nie wyszło.Podobnie nie udzielono pomocy w wariancie wystawy
            miniatur w budynku należacym do miasta.To tyle w odpowiedzi zaniepokojonemu
            Hubarowi.Nie jest tak,ze "miniaturzysci" się poddali.To nie jest łatwa i
            niskobudżetowa inwestycja.Gmina musi ją wesprzeć,żeby powstała właśnie w tym
            mieście a głośno się mówi juz o kilku innych przymiarkach w innych duzych
            miastach.Tym bardziej,ze projekt jest na tyle nośny( ,ze spokojnie przy
            zaangazowaniu gminy otrzymałby wsparcie finansowe z funduszy UE.Przykładowo
            Minieuropa w Brukseli jest objęta patronatem UE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka