Dodaj do ulubionych

O Ambasadorze na mecie

IP: 138.227.189.* 23.08.01, 16:47
Nie bede mowic dozo. Ale zniektorymi zeczami sie nie zgadzam.

Jestem Lodzianka od 10 lat zamieszkujaca w Szwecji, w Vasteras. Nie wszyscy
Polacy zamieszkujacy za granica sa swiniami. Niektozy sa, to prawda, ale duzo
nas to po prostu normalni ludzie ktorzy mieszkaja w innym miejscu.

Co do nie zamykanych rowerow, to inna sprawa. Moze na wsiach i malutkich
miasteczkach nikt nie kradnie rowerow (tak jag w Polsce). W troche wiekszych
miastach (w Vasteras jest 125 tys mieszkancow), trzeba przypinac rowery. Ja
uzywam nawet dwa zamki. Tutaj sa nawet zamkniete garaze dla rowerow, bo czasami
nawet zamki nie pomagaja.

Prawda jest ze Szwedzi wygladaja na zimnych, ale wypij ze Szwedem kilicha w
piatek wieczorem to zobaczysz calkeim inna strone.

To wszystko co chcialam powiedziec.

Magdalena Bozyk (pseudo NINNA)
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: O Ambasadorze na mecie IP: 213.25.90.* 23.08.01, 16:50
      Gość portalu: NINNA napisał(a):

> Nie bede mowic dozo. Ale zniektorymi zeczami sie nie zgadzam.
      >
      > Jestem Lodzianka od 10 lat zamieszkujaca w Szwecji, w Vasteras. Nie wszyscy
      > Polacy zamieszkujacy za granica sa swiniami. Niektozy sa, to prawda, ale duzo
      > nas to po prostu normalni ludzie ktorzy mieszkaja w innym miejscu.
      >
      > Co do nie zamykanych rowerow, to inna sprawa. Moze na wsiach i malutkich
      > miasteczkach nikt nie kradnie rowerow (tak jag w Polsce). W troche wiekszych
      > miastach (w Vasteras jest 125 tys mieszkancow), trzeba przypinac rowery. Ja
      > uzywam nawet dwa zamki. Tutaj sa nawet zamkniete garaze dla rowerow, bo czasami
      >
      > nawet zamki nie pomagaja.
      >
      > Prawda jest ze Szwedzi wygladaja na zimnych, ale wypij ze Szwedem kilicha w
      > piatek wieczorem to zobaczysz calkeim inna strone.
      >
      > To wszystko co chcialam powiedziec.
      >
      > Magdalena Bozyk (pseudo NINNA)

Ale o co Ci chodzi tak mniej więcej? Czy ktoś powiedział, że Polacy mieszkający
      za granicą to świnie? Nie najeżdżam na Ciebie Ninno, po prostu nie kumam.

• Gość: NINNA Re: O Ambasadorze na mecie IP: 138.227.189.* 23.08.01, 17:04
        Gość portalu: pepe napisał(a):

> Ale o co Ci chodzi tak mniej więcej? Czy ktoś powiedział, że Polacy mieszkający
        >
        > za granicą to świnie? Nie najeżdżam na Ciebie Ninno, po prostu nie kumam.
        >

W "Fabryce" Jest artykol "Ambasador na mecie" o facecie co jezdzil na rowerze w
        Szwecji.. Przeczytaj go. Ja zacytuje kawalek..

"Trudno spotkać za granicą solidnego Polaka. Wiem, co mówię, bo jeżdżę po świecie
        rowerem nie od wczoraj."

Prosze bardzo. Welug tego zdania, to prawie wszyscy Polacy za granica nie sa
        solidni (moimi slowami swiniami).

Magdalena Bozyk
    • Gość: mag Re: O Ambasadorze na mecie IP: *.nv.iinet.net.au 23.08.01, 17:11
      no wlasnie ja tez zastanawialam sie o co ci konkretnie chodzi.....
      moze trzeba bylo zacytowac fragment tego artykulu w twoim pierwszym poscie,nie
      wszyscy maja dostep do analogowego wydania GW i prawdopodobnie sporo ludzi
      przyjelo ten watek tak jak pepe(pepe wybacz mam nadzieje ze dobrze cie
      zrozumialam:)) i ja....
      pozdrowienia mag
      • Gość: NINNA Re: O Ambasadorze na mecie IP: 138.227.189.* 23.08.01, 17:15
        Nie mam dostepu do gazety, czytalam to dygitalnie.

Link: https://www.gazeta.pl/alfa/index.jsp?dzial=lol010104

//Magdalena Bozyk
        • Gość: mag Re: O Ambasadorze na mecie IP: *.nv.iinet.net.au 23.08.01, 17:31
          Gość portalu: NINNA napisał(a):

> Nie mam dostepu do gazety, czytalam to dygitalnie

.
          w takim razie zwracam honor:))))) a swoja droga ciekawe okreslenie:))))))

>
          > Link: https://www.gazeta.pl/alfa/index.jsp?dzial=lol010104
          >
          > //Magdalena Bozyk

a swoja droga i tak nie wiedzialam o co chodzi i swoje postulaty co do zawartosci
          1 watku podtrzymuje
          pozdrawiam mag
          • Gość: NINNA Re: O Ambasadorze na mecie IP: *.swipnet.se 24.08.01, 00:02
            Gość portalu: mag napisał(a):

> a swoja droga i tak nie wiedzialam o co chodzi i swoje postulaty co do zawartos
            > ci
            > 1 watku podtrzymuje
            > pozdrawiam mag

:)))

NINNA
            • Gość: pepe Re: O Ambasadorze na mecie IP: 213.25.90.* 24.08.01, 13:48
              w każdym razie zapewniam Cię, że ja nie mam nic do Polaków zza granicy. Może
              sam kiedyś nim będę?
              • Gość: Nitekp Re: O Ambasadorze na mecie IP: *.caffe.com.pl 24.08.01, 14:21
                Dobrze, ze poruszyłas ten temat. Cały czas rządzą stare stereotypy.
                • Gość: NINNA Re: O Ambasadorze na mecie IP: 138.227.189.* 24.08.01, 16:03
                  Gość portalu: Nitekp napisał(a):

> Dobrze, ze poruszyłas ten temat. Cały czas rządzą stare stereotypy.

Stereotypy o ludziach z obcych krajow (innych miast, wsi, ulic, zakladow, szkol i
                  zawodow) to nie dobrze. Sterotypy sa wszedzie, ale najbardziej mi szkoda, gdy sie
                  ich uzywa przeciwko swoim.

//NINNA
                  • Gość: pepe Re: O Ambasadorze na mecie IP: 213.25.90.* 24.08.01, 16:10
                    no to ja Ci powiem, że pierwszy raz spotykam się ze stereotypem polskiego
                    emigranta-świni. Nie sądzę, żeby był on znany w szerszych kręgach. Ale mając na
                    uwadze, że taka krytyka może być, trzeba zrobić wszystko, żeby jej nie było.
                    Tylko aplauz i zadowolenie. ;)
                    • Gość: mag Re: O Ambasadorze na mecie IP: *.nv.iinet.net.au 24.08.01, 16:23
                      pepe wejdz na forum polonijne ,zobaczysz skad sie biora te stereotypy......
                      inna sprawa ze czasem sa sluszne niestety (ale tylko czasem:))
                      pozdr mag
                      • Gość: pepe Re: O Ambasadorze na mecie IP: 213.25.90.* 24.08.01, 16:26
                        już pędzę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka