Dodaj do ulubionych

Wagon pierwszy, wagon drugi

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.09.04, 10:46
Chciałem poruszyć zupełnie banalny problem, taki trochę mniej poważny niż
dyskusja o tunelu pod al.Kościuszki ;-)

Tramwaj ma dwa wagony.
- wszyscy wiedzą, że w drugim jest zawsze mniejszy tłok, że łatwiej znaleźć
wolne miejsce;
- drugi wagon zawsze był bardziej "kultowy", młodzież zawsze wolała jeździć
drugim - nawet jeszcze w czasach, gdy nie było zwyczaju urywania w nim
kasowników.

Dlaczego w takim razie KIEDYŚ i TERAZ w drugim wagonie jest mniejszy tłok?
Przecież naturalnym zachowaniem powinno być pójście do drugiego wagonu (bo
tam usiądę!). A to powinno prowadzić do wyrównywania ilości ludzi!

Myślę że argument "jak wysiądę, to z pierwszego będę miał bliżej" jest słaby
dla kogoś, kto jedzie tramwajem 20 czy 30 minut, zaoszczędza 5 sekund, a
posiedzieć może kilkadziesiąt minut.

Wiem, że to głupi problem ;-) Ale może jest tu jakiś psycholog.
Obserwuj wątek
    • hubar linkownia 16.09.04, 11:21
      Jakby w temacie:

Drugi wagon nocą
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=5670831 (zarchiwizowany)

Drugi wagon nocą 2
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=11488108

Drugi wagon lepszy...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=4927446 (zarchiwizowany)
    • Gość: luki Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: *.toya.net.pl 16.09.04, 13:06
      > Dlaczego w takim razie KIEDYŚ i TERAZ w drugim wagonie jest mniejszy tłok?

W pierwszym wagonie, przynajmniej teoretycznie, jest bezpieczniej, bo można
      zaalarmować motorniczego. To jeden z głównych argumentów. Moim zdaniem u ludzi
      starszych występuje też coś takiego jak "kompleks II wojny światowej". W tym
      czasie Polacy nie mogli jeździć w pierwszych wagonach, więc teraz
      odreagowywują. :))

pzdr,
      luki
      • Gość: M.E. Re: Wagon pierwszy, wagon drugi, wagon trzeci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 23:11
        Ja za to najbardziej lubiłem jeździć w trzecim wagonie! Fajne wrażenie, gdy
        pierwszy wagon był już na Piotrkowskiej, a mój (czyli trzeci) jeszcze na Żwirki.
        • Gość: Bart Re: Wagon pierwszy, wagon drugi, wagon trzeci. IP: *.tpnets.com 20.09.04, 00:25
          No patrz pan, a ja myślałem, że to tak dawno i nieprawda!
          • Gość: M.E. Re: Wagon pierwszy, wagon drugi, wagon trzeci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:10
            Zazdrość przez Ciebie przemawia, bo nidgy nie jechałeś w 3 wagonie i to jest
            Twój problem:)
    • Gość: paweł Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: 217.153.198.* 16.09.04, 13:09
      działa to też w drugą stronę. Ten kto chce coś odwalić wsiada do drugiego i to
      moim zdaniem też powód
    • Gość: Bart Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: *.tpnets.com 16.09.04, 16:52
      Za to mój kolega twierdził kategorycznie, że fajne laski zawsze wsiadają do
      pierwszego wagonu i zwykle musiałem z nim w pierwszym jechać.

Wracając do tematu to faktycznie, mnie też ciągnie zawsze do drugiego wagonu,
      na tył.
      • geograf Re: Wagon pierwszy, wagon drugi 17.09.04, 16:27
        Za to mój znajomy twierdzi,że takie osobniczki jeżdżą zawsze w drugim...hmmm..może pogląd zależny jest od osiedla;-)

Co do drugiego: nie zawsze jest on mniej zapełniony,czasami wręcz przeciwnie!. Do tego pierwszy wagon najczęściej zatrzymuje się bliżej przejścia dla pieszych (no i rzecz jasna słupka-a przy nim najwięcej ludzi), wiec naturalnie wsiada do niego wieksza ilosc ludzi...
        • Gość: łażej Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.09.04, 19:05
          geograf napisał:

> Co do drugiego: nie zawsze jest on mniej zapełniony,czasami wręcz
          przeciwnie!.
          > Do tego pierwszy wagon najczęściej zatrzymuje się bliżej przejścia dla
          pieszych
          > (no i rzecz jasna słupka-a przy nim najwięcej ludzi), wiec naturalnie wsiada d
          > o niego wieksza ilosc ludzi...

Ano - to się wydaje podstawową przyczyną. Tam gdzie tramwaj zatrzymuje się
          niejako "za" przystankiem (np. Dworzec Kaliski w stronę centrum) więcej osób
          wsiada do drugiego wagonu (przez co wygodniej znajdować się w wagonie
          pierwszym - szczególnie w poniedziałkowe poranki kiedy do tramwaju wsiada sporo
          objuczonej pakunkami wszelakimi społeczności lumumbowa).
      • Gość: Michał M. Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: *.lodz.msk.pl / 217.97.160.* 21.09.04, 21:36
        Za to lubimy Cityrunnery - bez względu na to gdzie laska wsiądzie - zawsze
        możemy do niej podejść i obok usiąść :-)
    • teufel Re: Wagon pierwszy, wagon drugi 20.09.04, 11:26
      Każdy wie, że drugi wagon jedzie szybciej, bo pcha pierwszy wagon i chce za
      wszelką cenę go wyprzedzić;) A na serio, widząc po Zerówce ludzie chyba
      naprawdę myślą, że to co jedzie z tyłu wyprzedzi to z przodu. W sobote i w
      niedz. "0" jeźdźiło za free. Ludzie nie chcieli wsiadac bo im nie pasuje. To
      mówię im, że chociaż jeden przystanek - przypomniec dawne czasy. Nie, nie
      napradę, już jedzie mój tramwaj. Czasem niektóre osoby dały sie przekonać, że
      tramwaj z tyłu nie wyprzedzi eNki.
      • ventlan Re: Wagon pierwszy, wagon drugi 20.09.04, 12:58
        teufel napisał:

> Każdy wie, że drugi wagon jedzie szybciej, bo pcha pierwszy wagon (...)

Jak zwykle sie nie znasz ;P Jakby drugi pchal pierwszy, to by na pewno szybciej
        nie jechal, ale on musi go gonic, wiec jedzie szybciej ;)
        • teufel Re: Wagon pierwszy, wagon drugi 20.09.04, 13:34
          >bo pcha (się) na przód
        • Gość: Michał M. Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: *.lodz.msk.pl / 217.97.160.* 21.09.04, 21:40
          Nieważne czy pierwszy ciągnie drugi czy drugi pcha pierwszy. Ważne że drugi nie
          ciągnie pierwszego do tyłu ;-)
    • Gość: jarek-antykanarek Re: Wagon pierwszy, wagon drugi IP: *.toya.net.pl 28.09.04, 22:19
      przecież drugi zawsze szybciej jedzie... no i jak ublizasz kanarom to
      motorniczy nie moze się wtrącić (chyba ze zaciagną ręczny)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka