Dodaj do ulubionych

A ta wąskotorówka jeździ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:18
Pamiętam awantury, jakie tu się przetaczały - o to czy potrzebnie zbudowano
wiadukt dla nieistniejącej kolejki wąskotorowej pod Łęczycą czy Ozorkowem.
Wtedy większość z was dałaby sobie rękę uciąć, że bodaj w czerwcu ta kolejka
pojedzie. I co? Pojechała?
Obserwuj wątek
    • Gość: Henryk (pan) Re: A ta wąskotorówka jeździ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 02:39
      Taaa, pojechała. Dupą po nieheblowanej desce.

Jestem oburzony.

H.
      • michal.ch Re: A ta wąskotorówka jeździ? 03.10.04, 13:02
        Nie kompromituj się. Nawet jak się podpiszesz pod stoma innymi nickami, to i tak będzie wiadomo, że to ta sama osoba. Czyżby rozdwojenie jaźni? Nie martw się - takie rzeczy sa uleczalne. Udaj się więc czym prędzej do swojego doktora...

A wracając do tematu mostu:

www.prosat.net.pl/~albert/foto_krkd/ulrich_1402.jpg

Jakieś pytania synku? Nie? To usiądź w ławce jak inne dzieci.
        • Gość: J.S. Re: A ta wąskotorówka jeździ? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 03.10.04, 14:16
          Akurat *.neoplus.adsl.tpnet.pl o niczym nie swiadczy, glownie przez "*".
          • Gość: michal.ch Re: A ta wąskotorówka jeździ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.10.04, 15:16
            Neostrada? W takim razie pozostaje przeczucie...
          • teufel Re: A ta wąskotorówka jeździ? 03.10.04, 16:28
            Przypomne, ze pan henryk mieszka na retkinii
            • michal.ch Re: A ta wąskotorówka jeździ? 03.10.04, 16:31
              Bo widział tam UFO z okna swojego bloku. ;)
              • teufel Re: A ta wąskotorówka jeździ? 03.10.04, 17:41
                Tak jest i proszę nie mrugać
                • pawel-strzalka Re: A ta wąskotorówka jeździ? 03.10.04, 18:27
                  a pani Halina to przypadkiem nie była tez z retkini? cos feralna ta dzielnica
                  • Gość: Ja Re: A ta wąskotorówka jeździ? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 18:40
                    > cos feralna ta dzielnica

Eeej! Bez takich, proszę!
                    • michal.ch Re: A ta wąskotorówka jeździ? 04.10.04, 09:38
                      Znowu ta Retkinia! Wszelkie zło tego świata.*

*- symulacja onet.pl :-)
            • Gość: Henryczek Re: A ta wąskotorówka jeździ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 00:52
              Nie można mieszkać na retkinii. Co najwyżej na Retkini.
        • xk Re: A ta wąskotorówka jeździ? 03.10.04, 19:19
          może to napisał sam sprawca tej idiotycznej afery!
          • Gość: Henryczek Re: A ta wąskotorówka jeździ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 00:54
            Tak, to ja wybudowałem ten beznadziejny wiadukt. I jestem oburzony, bo nie
            jeździ po nim TGV.
        • Gość: Franek A tory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:13
          Rozumiem zatem, że odbudowano te tory, które ukradli złomiarze, tak? Bo to, że
          kolejka wjeżdża na wiadukt jeszcze mnie nie przekonuje. Chciałbym wiedzieć -
          czy może pojechać dalej.
          • Gość: Ja Re: A tory? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 11:57
            Urząd Marszałkowski odmówił dotacji w związku z czym nie ma za co pojechać i
            tyle.
            • Gość: Franek Mam w nosie urząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 17:37
              Gość portalu: Ja napisał(a):

> Urząd Marszałkowski odmówił dotacji w związku z czym nie ma za co pojechać i
              > tyle.

A co mnie obchodzi jakis urząd. Ja uwierzyłem wam, a wy pisaliście, że na pewno
              linia do Ozorkowa czy innej Łęczycy zostanie przywrócona. Do czerwca, zdaje
              się. Mamy koniec października...
              Czemu pisaliście, że NA PEWNO pojedzie (nie przez wiadukt - a po torach,
              których i wtedy, i teraz nie ma)?
              • ukalo Re: Mam w nosie urząd 29.10.04, 17:39
                Gość portalu: Franek napisał(a):

> . Ja uwierzyłem wam, a wy pisaliście, że na pewno

Idź się upić z tego żalu
              • Gość: Ja A ja mam w nosie przedmówcę (przedpiszcę) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 11:37
                Człowieku. Jak napisał Ukalo - idź się upić, albo kup sobie ser Podlaski i w
                nim szukaj dziury w całym (albo i dziury w torach). Przyczepiłeś się nie wiem
                dlaczego, ale całe szczęście ci, którzy wybudowali wiadukt mają w głowie więcej
                oleju niż Ty i wiadukt stoi, w związku z czym kolejce nie grozi likwidacja. EOT.
              • michal.ch Re: Mam w nosie urząd 30.10.04, 17:40
                > A co mnie obchodzi jakis urząd. Ja uwierzyłem wam, a wy pisaliście, że na pewno
                >
                > linia do Ozorkowa czy innej Łęczycy zostanie przywrócona. Do czerwca, zdaje
                > się. Mamy koniec października...

Za to, że nie pojechała do końca trasy, podziękuj Gazecie, która zrobiła negatywną atmosferę wokół całej inwestycji. Myślisz, że niby dzięki czemu pieniądze odwołano? Istniało ryzyko, że Gazeta obsmaruje urząd jesli ten da choć złotówkę na tory, więc politycy dla własnego bezpieczeństwa się wycofali.

> Czemu pisaliście, że NA PEWNO pojedzie (nie przez wiadukt - a po torach,
                > których i wtedy, i teraz nie ma)?

Bo nikt nie przypuszczał, że tacy jak ty i Gazeta będą mieli większą siłę przebicia. Tym oto sposobem porzucono inwestycję, którą zapoczątkował wiadukt. Przecież o to chodziło Gazecie, żeby kolejkę zlikwidowali. Ale ona jeździ. Wąskotorówek w Polsce mamy jeszcze sporo i wiele z nich dzięki poświęceniu pewnej grupy osób została przywrócona do ruchu i - na złośc Gazecie - kursuje. Krosniewice też jeżdżą. Oprócz nieużywanej trasy ozorkowskiej mają przeciez inne linie. Czekamy teraz na artykuły jaki to niedobry ten pociąg jest i że trzeba Krośniewice jak najszybciej zamknąć (będzie nowy teren na stację benzynową albo może bilboard Agory). To nic, że ludzie tym jeżdża do szkoły, na targ itd. Gazeta o tym nie napisze, bo przecież nie można mówić, że kolejka spełnia jakąś rolę w regionie. Jeszcze nie daj Boże odbudują jakąs linię i dopiero będzie popłoch w Agorze. :>
                • Gość: Ja Re: Mam w nosie urząd IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 12:45
                  > amy teraz na artykuły jaki to niedobry ten pociąg jest i że trzeba
                  Krośniewice
                  > jak najszybciej zamknąć

No! Bo samochody na 1-ce muszą zwalniać na przejeździe! Skandal!(swoją droga
                  powinny się zatrzymywać, o czym wielu kierowców jakoś dziwnym przypadkiem
                  zapomina tam, gdzie są przejazdy na wąskotorówkach)
          • michal.ch Re: A tory? 09.10.04, 16:24
            Gość portalu: Franek napisał(a):

> Rozumiem zatem, że odbudowano te tory, które ukradli złomiarze, tak?

Częściowo. Dlaczego nie całkowicie napisał wyżej Ja.

> Bo to, że
            > kolejka wjeżdża na wiadukt jeszcze mnie nie przekonuje.

A powinno z dwóch powodów. Po pierwsze: Gazeta była gotowa oddać duszę diabłu broniąc swojego tekstu o tym, jakoby "żaden pociąg już nigdy po moście nie przejedzie" (cytuję z pamięci, ale tak to mniej więcej było napisane). A więc bzdura, bo już przejechał! Po drugie: kursować może nawet do mostu. Słyszałeś o czymś takim jak wahadło? Wagony motorowe, czy szynobusy jak je niektórzy nazywają, są dwukierunkowe. Mogą kursować do dowolnego punktu na trasie.

> Chciałbym wiedzieć -
            > czy może pojechać dalej.

Pociągiem na chwilę obecną nie. Ze względu na reakcję władz lokalnych (które notabene zasugerowały się najprawdopodobniej nagonką Gazety i tekstami o przeżytku technicznym) ostatecznie - jak pisze Ja - nie dołożyły się do odbudowy toru. Stąd powstało obsunięcie terminu udrożnienia szlaku do Ozorkowa (w samym Ozorkowie tez była kradzież i brakuje pojedynczego przęsła toru).
            • michal.ch Dodatek 09.10.04, 16:42
              A tak w ogóle to możnaby sie wybrać zobaczyc na miejsce co i jak zrobiono i ile metrów toru brakuje. Bo ciężko mi się wypowiedzieć konkretnie na temat linii, którą wizytowałem ostatni raz w pierwszej połowie roku.

Jak już jesteśmy przy wąskotorówkach, to informuję przy okazji, że złapano sprawców kradzieży torów na Rogowskiej Kolei Wąskotorowej. Obecnie wbrew wszelkim malkontentom, którzy najchętniej wycięliby kolejki w pień, ubytek w torze jest uzupełniany. Złodziejem (a w sumie to złodziejami) była profesjonalna firma złomiarska z woj. mazowieckiego (bodajże nawet z Warszawy). Skurwysynami już zajmuje się prokuratura, za co serdecznie dziękujemy.

Rozbieranie kolejek może być ścigane aż z trzech paragrafów. Po pierwsze: kradzież. Po drugie: uszkodzenie obiektu zabytkowego chronionego prawem. Po trzecie (najważniejsze): stwarzanie zagrożenia katastrofą w ruchu lądowym. Więc niech się złomiarze strzegą... Kolejki są na bieżąco kontrolowane. Jeśli komuś się wydaje, że toru w polu nikt nie sprawdza, to jest w błędzie. A konsekwencje spotkania patrolu mogą być bardzo nieprzyjemne dla złomiarzy...
              • Gość: Ja Wielkie brawa! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 19:02
                > Jak już jesteśmy przy wąskotorówkach, to informuję przy okazji, że złapano
                spra
                > wców kradzieży torów na Rogowskiej Kolei Wąskotorowej. Obecnie wbrew wszelkim
                m
                > alkontentom, którzy najchętniej wycięliby kolejki w pień, ubytek w torze jest
                u
                > zupełniany. Złodziejem (a w sumie to złodziejami) była profesjonalna firma
                złom
                > iarska z woj. mazowieckiego (bodajże nawet z Warszawy). Skurwysynami już
                zajmuj
                > e się prokuratura, za co serdecznie dziękujemy.

Doskonała wiadomość! Życzę wszystkiego najgorszego złodziejom. Wielkie brawa
                dla tych, którzy przyczynili się do złapania tych świń. Wielkie brawa za
                podjęcie się odbudowy uszkodzonego fragmentu.
              • krzyskup Re: Dodatek 09.10.04, 20:59
                Chodzi Ci o spotkanie z pojazdem patrolu (czyt. drezyną) czy z samymi
                patrolującymi uzbrojonymi w brechy i inne narzędzia torowe? ;)

pzdr,
                krzyskup (w stanie totalnego zaczarowania)
                • michal.ch Re: Dodatek 09.10.04, 22:33
                  Echm, nie godzi się pisać takich rzeczy na forum publicznym. Toż to jak groźby karalne brzmi... Ale fakt faktem, że chodziło mi m.in. o to (szczególnie część druga twojego pytania). ;)
                  • krzyskup Re: Dodatek 10.10.04, 00:21
                    Ale to byy groźby... powinienem chyba dodać, że na patrole będę się w przyszłym
                    roku udawał z własnym nastawiczem... Dobrze leży w dłoni, jest dość długi i
                    ciężki, więc radziłbym P.T. złomiarzom uważać...

pzdr,
                    krzyskup (w stanie totalnego zaczarowania)
              • michal.ch Re: Dodatek 15.10.04, 16:35
                Zgodnie z informacjami przekazanymi już do wiadomości publicznej przez Prezesa FPKW ubytek uzupełniono i obecnie znów mamy całą linię Rogów - Rawa - Biała Rawska. Teraz pozostaje tzw. wykończeniówka, czyli uzupełnienie podkładek i mocowań w paru miejscach, żeby mógł przejechać ciężki, pełnowymiarowy skład, a także "prace ogrodnicze w skrajni" jak to ładnie niektórzy nazywają. Co się pod tym kryje niech się każdy domyśli. :)
                • Gość: Ja Re: Dodatek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.04, 13:30
                  michal.ch napisał:

> Zgodnie z informacjami przekazanymi już do wiadomości publicznej przez
                  Prezesa
                  > FPKW ubytek uzupełniono i obecnie znów mamy całą linię Rogów - Rawa - Biała
                  Raw
                  > ska.

To bezczelne kłamstwo!Przeciez raz skradzionych torów nie da się odbudować! My,
                  redaktorzy GW, panowie Henrykowie O.(nazwisko znane redakcji)i inni, którzy nie
                  dostaną nigdy złotej muszli, bo już od dawna w niej mieszkają wiemy o tym i
                  domagamy się usunięcia powyższego kłąmliwego posta! A budowa wiaduktu w ciągu
                  drogi nr 8 nad torami kolejki to marnotrawstwo pieniędzy! ;-)
                  • michal.ch Re: Dodatek 17.10.04, 17:15
                    A propos wiaduktu. Nad kolejką rogowską też biegnie ważna droga - gierkówka z Warszawy. I nie zgadną panowie redaktorzy jak. Ano wiaduktem właśnie, bo trasę zrobiono na nasypie, a dołem leci torowisko. I nikomu to nie przeszkadza. Ta sytuacja ma juz miejsce od bardzo dawna i jeszcze GW nie napisała o tym artykułu. Słabo się staracie. Udupcie nastepną kolejkę, będziecie z siebie dumni. No ale chyba niepotrzebnie to napisałem, bo pewnie teraz wiadomo, kto dostanie kolejny złoty kibel za jakieś tam głupie tory, które powinno się rozebrać, a nie przepuszczać pod nasypem...
                    • Gość: Ja Re: Dodatek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.04, 17:22
                      Teraz skojarzyłem jeszcze bardziej porównywalną sytuacją. Głupie torowisko
                      kolejki rogowskiej biegnie przecież wiaduktem nad CMKą. A może redaktorzy GW,
                      dla których kolej w ogóle nie istnieje woleliby, ażeby w Topoli w ogóle nie
                      było przejazdu i żeby tory zarówno nad jak i pod - zniknęły?
            • Gość: Henryczek Re: A tory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 00:50
              Malutkie oburzonko.
              • michal.ch Re: A tory? 10.10.04, 13:27
                Pan Henryk niechże powie jakim samochodem jeździ, co by było wiadomo w co mamy lokomotywą celować na przejazdach. :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka