Dodaj do ulubionych

Budowa "Ikei" w Łodzi...

IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.04, 17:35
Jeszcze niedawno mówiono, że zniknęły wszelkie przeszkody ku temu, aby
wznieść szwedzki sklep "Ikea". Sądzę, że powinien on powstać właśnie w Łodzi -
drugim wielkim mieście Polski. Na pewno skorzystałoby na tym wiele osób nie
tylko z naszego miasta, ale i też z całego regionu łódzkiego. W innych
miejscach Polski bez przeszkód już dawno postawiono te placówki - i to nawet
dwie na jedno miasto... na dodatek o dużo mniejszej liczbie ludności, z co za
tym idzie także i potencjalnych klientów. No ale cóż... w naszym kraju
wszystko jest robione tak, że korzyści z tego są nikłe... albo żadne. Jak do
tej pory, to cały czas musimy jeździć do warszawskiego centrum "Janki" -
jednak nie każdy ma samochód... Pozostają więc usługi PKP, PKS ??? Żenada... -
gdy by jeszcze tym się jeździło normalnie... no ale to już całkiem inny
wątek choć też warty poruszenia... ;)
Obserwuj wątek
    • eremus1 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 26.10.04, 17:42
      Zamiast pchać się do IKEI może sprawdź, czy w łódzkich sklepach nie ma lepszych
      ofert jeśli chodzi o wyposażenie mieszkania. Wczoraj otworzyli centrum
      logistyczne PGF - w pół roku. Widać im się opłacało. Może IKEA sama wyliczyła,
      że w Łodzi inwestycja nie jest opłacalna?? Może mają za dużą konkurencję?
      P.S. Też bym chciał, żeby IKEA powstała w Łodzi. Nie musiałbym słuchać
      nieustannych propozycji wyjazdu do Janek...

Eremus
      • Gość: fleurette Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 26.10.04, 18:03
        a może kolokwialnie mówiąc nie dali w łapę komu trzeba?
        • camelot Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 26.10.04, 18:06
          Ja słyszałem że oni mają taką zasadę że nie dają nikomu w łapę!!!!!!! I dlatego
          nie ma jeszcze w Łodzi Ikei.
          • Gość: fleurette Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 26.10.04, 18:14
            no więc włąśnie.

do eremusa jeszcze:

w łódzkich sklepach NIE mA lepszych ofert dla obsłogiwanej przez ikee czesci rynku
            • Gość: res Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: 82.177.98.* 26.10.04, 18:34
              nie wiem dlaczego ludzie zachwycaja sie IKEA w rzeczywistosci znaczna czesc
              tych produktow robi wrazenie strasznie odpustowych i tandetnych.
              • Gość: fleurette Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 26.10.04, 18:42
                wg mnie nie sa odpustowe i tandetne, lecz proste, nowoczene i tanie <w większosci> ale to kwestia gustu. ja nie zamierzam robić z domu muzeum z szafami gdańskimi, antykami i włoskimi meblami za cene z wielką iloscią zer.
                • Gość: tmq Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: *.aster.pl 26.10.04, 20:37
                  proste i nowoczesne, ale tandetne papierowe i badziewne. ladne na zdjeciu. dobry
                  mebel w ikei jest drogi. tak jest na calym swiecie
              • topjes Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 26.10.04, 20:33
                > nie wiem dlaczego ludzie zachwycaja sie IKEA w rzeczywistosci znaczna czesc
                > tych produktow robi wrazenie strasznie odpustowych i tandetnych.

Oj, kwestia gustu. A co do Ikei - będzie w Łodzi gdy tylko zostanie uzgodniony
                plan zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu. Jestem przekonany, że na
                wiosnę zaczną budować - bo do tego czasu ma być już uchwalony plan.

pzdr
                topjes

ps. Tylko w Warszawie są 2 Ikee
                • Gość: lelo1977 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: 81.219.192.* 26.10.04, 22:19
                  ikea to straszna tandeta
                  niechce nikogo obrazic ale to są gusta dla bezguscich
                  w cywilizowanych krajach to tandeta i taniocha dla półgłóków
                  poniewaz zarabiamy 1/5 tego co zachód to wydaje się niektórym ze to
                  strasznie drogie i fajne rzeczy
                  • Gość: MarcinK Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:41
                    To powiedz mi Misiu Puszysty, gdzie poza Ikeą dostanę twardą, przeroczystą
                    podkładkę pod krzesło komputerowe?? Podkładka jest z tworzywa PET i jakos
                    specjalnie tania nie jest, bo kosztuje 100zł (120x100cm).
                    Tak samo mogę o pewnych wzorach oświetlenia (akurat teraz szukam itp).
                    Oczywiście w Ikei jest też sporo tandety ale są ciekawe wzory, których gdzie
                    indziej się nie uświadczy. A reszta to kwestia gustów.

MK
                    • el-042 A co to podkładka pod krzesło? 26.10.04, 22:44
                      Odpłyń Łodzią
                      • Gość: MarcinK Re: A co to podkładka pod krzesło? IP: 212.160.172.* 27.10.04, 10:01
                        Zobacz jak wygląda np parkiet pod krzesłem komputerowym (z kółkami) po np pół
                        roku użytkowania. Aby zapobiec zniszczeniom można położyć estetyczną,
                        przezroczystą (widac nadal parkiet) podkładkę.

MK
                        • el-042 Podkładka pod krzesło? 27.10.04, 10:23
                          To ja też taką chcę. A po ile jest i jakie ma wymiary?
                          PS. Założę się, że się porysuje ta podkładka.

--
                          Odpłyń Łodzią
                          • Gość: MarcinK Re: Podkładka pod krzesło? IP: 212.160.172.* 27.10.04, 10:47
                            tinyurl.com/6bc67
                            Do tego założyłem kółka gumowe (w Ikei po 5zł, a w Castoramie nieco drożej, ale
                            więcej wymiarów). Nie rysuje się nic, bo ta podkładka od strony wierzchniej ma
                            taką drobą fakturę - nie jest gładka.

MK
                    • Gość: lelo1977 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: *.devs.futuro.pl 27.10.04, 22:22
                      no może fajna rzecz...
                      droga?
                      dla mnie tak
                      ale jak to na euro przeliczysz to wyjdzie 20 pare
                      dla niemca to 2 godziny roboty
                      czyli na nasze srednie gdzies tak z 15pln

proponuje zainwestowac w dobre lakiery w przyszłosci a nie w pet
                      • dziad_borowy Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 27.10.04, 23:35
                        Nasze srednie 2 h to cos kolo 25 zl.
                        Dzierżż!!!
                  • topjes Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 27.10.04, 11:03
                    > ikea to straszna tandeta

Przewrażliwiony jesteś...

> niechce nikogo obrazic

Mnie na pewno nie - ale obrażasz siebie. Zobacz sobie "Fight Club"...

tojpes
                    • Gość: lelo1977 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: *.devs.futuro.pl 27.10.04, 22:15
                      topjes napisał:
                      > Przewrażliwiony jesteś...
                      ???????????????????
                      > Mnie na pewno nie - ale obrażasz siebie. Zobacz sobie "Fight Club"...
                      no nie widziałem,ale jesli juz do kina zmierzasz to w wiekszosci filmów
                      jadą po ikei na równi z mc fuckiem
                      no chyba ze to komedyja romantic i zyli długop i szczęsliwie i mieli wsjo z ikea
              • ab84 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 26.10.04, 22:23
                > nie wiem dlaczego ludzie zachwycaja sie IKEA w rzeczywistosci znaczna czesc
                > tych produktow robi wrazenie strasznie odpustowych i tandetnych.

ale inna czesc jest caliem fajna i praktyczna... trzeba umiec robic selekcje...
                fajnie jesli ma sie gdzie ją robic...
                • camelot Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 26.10.04, 22:27
                  Mam pare rzeczy kupionych w Ikei niestety tej w Jankach, Katowicach, Krakowie
                  czy Gdańsku i żadna z tych rzeczy jeszcze się nie popsuła czy rozleciała.
                  Ludzie mają różne gusta (a gustach się nie dyskutuje) jedni wolą kiczowate coś
                  a dla innych jest to super przedmiot. To tylko kwestia wyboru i oczywiście
                  kasy. Tylko dlaczego mam jeździć po te przedmioty aż do Janek, Katowic, Krakowa
                  czy Gdańska?
                  • el-042 IKEA 26.10.04, 22:39
                    Niech budują, ale na obrzeżach miasta, bo dosyć już blaszanych hangarów w
                    Łodzi. Ja też mam produkty IKEA z Janek i wszystkie się popsuły: krzesła
                    stołowe rozkleiły się na łączeniach, chlebak się wypaczył i nie da się go
                    zamknąć, ława drewniana straciła przykręcaną nogę, bo gwint się urwał. Poza tym
                    ostatnia afera z gubiącymi elementy krzesełkami, których części mogą być
                    połknięte przez dzieci. Tanie, czasem efektowne pomysły, ale zupełnie
                    niepraktyczne i kiepskie w użytkowaniu. Większych zakupów już tam nie zrobię.
                    Co najwyżej kupię jakąś pierdołę, żeby sobie poprawić humor.

--
                    Odpłyń Łodzią
                    • Gość: MarcinK Re: IKEA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:44
                      A ja ostatnio po przerowadzce potrzebowałem fotel. Był tani w Ikei. Po
                      przywiezieniu do domu okazało się, że na sklejce na poręczy jest skaza.
                      Wysłałem mail reklamacyjny nie licząc, że coś załątwię.
                      Na drugi dzień miałem telefon z Ikei, a za dwa dni przyjechał z Janek (bo tam
                      kupowałem) pan i wymienił u mnie w domu wadliwą cżęść. Oby inni też tak
                      załatwiali reklamacje.

MK
                      • el-042 IKEA 26.10.04, 22:50
                        Tak się właśnie buduje markę.
                        A ja kupiłem kanapę narożną w salonie TOP Shopping na Widzewie, która się
                        zarwała po pierwszej nocy. Zadzwoniłem do sklepu i za dwa dni przyjechała ekipa
                        producenta kanapy z Wrocławia i wymieniła uszkodzony element. Do dziś normalnie
                        się śpi na tej kanapie.

--
                        Odpłyń Łodzią
                    • topjes Re: IKEA 27.10.04, 11:07
                      > Co najwyżej kupię jakąś pierdołę, żeby sobie poprawić humor.

Odpowiedziałeś sobie na swoje problemy. Kupujesz tam pierdoły i badziewie - to
                      Ci się rozpada. Kup tam coś porządnego i już.
                      Mnie matka uczyła: "Biednego nie stać na rzeczy tanie" - radzę stosować :)))

pzdr
                      topjes

PS. 2/3 mieszkania mam z IKEI i nic się nie rozlatuje. Tego czego bym ponownie
                      nie kupił to chyba seria MALM - przeciętne wykonanie. Za to kuchnia -
                      mioooooooodzio :)))

pzdr
                      topjes
                  • Gość: mr x Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: *.p.lodz.pl 27.10.04, 11:55
                    Ja kupilem lezak na plaze. Pojechalem do mielna i po dwu dniach uzywania
                    wyladowal na smietniku. Waze kolo 80kg. Ale trzeba przyznac ze ladnie wygladal,
                    szkoda tylko ze nie napisali ze jest to lezak dzieciecy z nosnoscia 30kg..
              • Gość: edek Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 16:40
                To nie chodzi już o to, żeby się zachwycać, ale dlaczego nie mielibyśmy mieć
                wyboru. Wolałbym, żeby w Łodzi była jedna IKEA niż 10 galerii
            • eremus1 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 27.10.04, 07:45
              Gość portalu: fleurette napisał(a):
              > w łódzkich sklepach NIE mA lepszych ofert dla obsłogiwanej przez ikee czesci ry
              > nku

Nie stawiałbym aż tak kategorycznej tezy. Moim zdaniem można znaleźć lepsze
              oferty w obsługiwanej przez IKEA części rynku. Tyle tylko, że trzeba dokładniej
              poszukać. IKEA ma tę przewagę, że tam wszystko jest w jednym miejscu, do tego
              funkcjonalnie ułożone. No i czasem dobre jedzenie.

Fundamentalizm IKEA-owski - jak większość fundamentalizmów - charakteryzuje się
              trudnościami z pobraniem informacji poddających jego podstawy w wątpliwość. Sam
              jestem w paru dziedzinach fundamentalistą - ale akurat w tej nie.

Pozdr.
              Eremus
              • Gość: fleurette Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 27.10.04, 10:43
                ok, widziłam jedną dobrą kanapę <robiona pod wzór ikei ale sprzedawana w sklepach z meblami sosnowymi>, pół mej rodziny takie ma i wiele koleżankek. i na tym koniec. skoro ikea jest taka beznadziejna to czemu tylu ludzi tam kupuje? nawet do janek czy gdziebądź dojeżdżając?
                a już najbardziej mnie bawi, jak w łódzkich sklepach sprzedaje sie artykuły prosto z ikei, oczywisćie z odpowiednią marżą.
                • eremus1 Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 27.10.04, 19:28
                  Ależ jesteś zero-jedynkowa. Czy naprawdę jest tak, że albo jest się wyznawcą
                  IKEA albo ocenia się ten sklep jako beznadziejny?? Przecież to tylko sklep...
                  Gama ocen jest znacznie szersza niż to, co Ty proponujesz.

Urządzam mieszkanie, ale nie śledzę w sklepach pochodzenia towarów. Oceniam
                  koszt, jaki muszę ponieść na jego kupno. A do IKEA mam jedną dużą uwagę: kupiłem
                  komplet mebli, który miał być rozwijany (nowe elementy, szuflady itd.) I owszem
                  jest, ale mój kolor został w rok po tej zapowiedzi wycofany z produkcji. To jest
                  robienie klienta w "bambuko". Moje zaufanie do firmy spadło drastycznie - ale
                  nie do zera. Druga uwaga jest mała: takie sprytne urządzonka do obierania
                  ziemniaków. Zardzewiały po pół roku. Nie chciało mi się składać reklamacji... Na
                  szczęście nie kupiłem dziecku krzesełka FÄRGGLAD. A żona bardzo chciała.

IKEA ma za to dużą zaletę - dzięki jej zamówieniom działa wiele polskich firm.
                  Teraz te firmy mogą już szukać klientów na własną rękę. I dlatego oferta innych
                  sklepów robi się znacznie ciekawsza.
    • yarro Re: Budowa "Ikei" w Łodzi... 26.10.04, 23:35
      Temat wałkowany po raz setny...

Oto wątki o IKEI w Łodzi:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=16296622&a=16296622 (tu ciekawa
      wypowiedź Brunelleschiego - wiarygodna, zapewniam)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=14493141&a=14493141
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=13348736&a=13348736

i zarchiwizowane:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=10912325&a=10912325
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=7937747&a=7937747
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=6929982&a=6929982
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=3783565&a=3783565
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=2305065&a=2305065
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=716617&a=716617

WYYYYSTAAAARCZYYYY?!

--
      Souvenir de Lodz...
      • topjes Nie marudź ;) 27.10.04, 11:10
        Dla niektórych (w tym dla mnie) budowa w tym mieście IEKI jest równie ważna jak
        dla Ciebie renowacja zabytków - ok? :) Zobacz ile wątków płodzicie o jednej
        kamienicy...
        A ważna jest dlatego, że zbyt dużo kasy zostawiam w Jankach - i pytanie: po co
        skoro mógłbym w łódzkiej IKEI? :)

pzdr
        topjes
        • yarro Re: Nie marudź ;) 27.10.04, 18:25
          Na temat jednej kamienicy w życiu nie spłodziliśmy tylu wątków :P
    • Gość: mr x Nikt cie nie zmusza do jezdzenia do janek! IP: *.p.lodz.pl 27.10.04, 11:51
      Jak do
      > tej pory, to cały czas musimy jeździć do warszawskiego centrum "Janki" -
      > jednak nie każdy ma samochód... Pozostają więc usługi PKP, PKS ???

Nic nie musisz. IKEA to prywatna firma, skoro nie chciala budowac sklepu w
      lodzi do tej pory tzn ze ja zlala. Jak jestes glupi to jedziesz do janek do
      marektu. Jak to sie mowi. IKEA - Idioten Kaufen Einmach Alles. A tak na
      powaznie. Moze gdyby lodzianie tak nagminnie nie jezdzili do janek to sklep juz
      by stal a tak jak zwykle, lodz a to takie miasto pod warszawa, nie ma sensu
      stawiac sklepu bo oni moga jezdzic na zakupy do warszaswy.
    • Gość: STUDI Jakby im zależało to już dawno by była. IP: *.prokom.pl 27.10.04, 14:49
      Proste....
      • topjes Jejaaaaaaaa 27.10.04, 17:36
        Żeś się znowu popisał... ;)))
        Gdybyś się trochę bardziej zainteresował kwestią gruntów i planu
        zagospodarowania to byś wiedział w czym problem.

topjes
        • yarro Pierwsze Przykazanie: Studi wie lepiej :P 27.10.04, 18:25

• dziad_borowy Czasu mają jeszcze wiele... 27.10.04, 14:59
      biorac pod uwage to co pisza na swojej stronie:
      "3. Czy w najbliższym czasie będzie rozszerzana sieć sprzedaży? Jeżeli tak, to
      gdzie planowane są nowe sklepy?
      IKEA planuje rozszerzenie sieci sprzedaży – do 2008 r. mają powstać sklepy w
      Szczecinie, Łodzi, Gliwicach i Bydgoszczy. Planowana jest także rozbudowa
      sklepów już istniejących. "
      Czyli najdalej za 4 lata...
      Dzierżbór doda ci pofałdowany wazonik!!!!

• yarro Plan już za chwilę :) 04.11.04, 20:31
      Za stroną UMŁ:

'Plan dla Ikei' [2004-11-04]

Władze miasta udostępnią do publicznego wglądu fragment planu zagospodarowania
      przestrzennego obejmujący rejon ulicy Chocianowickiej i Pabianickiej (wyjazd na
      Pabianice), czyli terenu przewidzianego dla inwestycji Ikei. Ma tam powstać
      centrum handlowe szwedzkiego koncernu, specjalizującego się w produkcji i
      sprzedaży artykułów wyposażenia wnętrz.

Mieszkańcy będą mogli wnosić swoje uwagi i zastrzeżenia do zaprezentowanego
      projektu.

- Apeluję o to, aby nie składać protestów. Wydłuży to znacznie proces przyjęcia
      planu i może stać się przyczyną opóźnienia inwestycji przez szwedzki koncern, a
      przecież wielu łodzian chciałoby dokonywać zakupów w salonie tej firmy,
      znajdującym się w ich mieście – powiedział na konferencji prasowej wiceprezydent
      miasta Marek Michalik.

Powstanie w tym miejscu centrum handlowego Ikei zostało pozytywnie zaopiniowane
      przez Radę Przedsiębiorców, powołaną przez prezydenta Łodzi, Jerzego
      Kropiwnickiego. (A.J.)

[źródło: tiny.pl/17k ]

==

Nareszcie coś pozytywnego w tej sprawie :) No i ten komentarz pana wiceprezydenta ;]

Świetnie!

Pozdrówki.
      • topjes Obawiam się, ze będą protesty... 05.11.04, 14:25
        W naszym mieście się zawsze znajdzie paru życzliwych inaczej :///

pzdr
        topjes
      • topjes I jeszcze... 05.11.04, 15:22
        biznes.onet.pl/0,1005014,wiadomosci.html
        "ak wówczas wyjaśnił, inwestycje związane będą z budową nowego sklepu w Łodzi
        oraz rozbudową centrów handlowych w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie oraz
        inwestycjami w zakładach produkujących dla IKEA."

"W Polsce IKEA współpracuje z 86 przedsiębiorstwami głównie z branży meblowej,
        swoje towary sprzedaje w siedmiu domach meblowych: w Warszawie, w Jankach koło
        Warszawy, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Krakowie i Katowicach. W najbliższym
        czasie powstanie nowe centrum w Łodzi, a w planach są dwa kolejne - w Bydgoszczy
        i Szczecinie."

pzdr
        topjes
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka