IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 23:40
Od miliarda lat trwa dyskusja w miliardzie miejsc nad tym, czy my, Polacy,
jesteśmy rasistami, czy też może raczej czystym i niepokalanym, za to zawsze
cierpiącym nieuzasadnienie Chrystusem narodów.
Ja uważam, że jesteśmy zacofanymi, zaściankowymi, rasistami z monstrualnym
przerostem ambicji i potwornie rozbudowanym ego.
Widać to na ulicach, w środkach komunikacji słychać, słychać też w kościele
rzymskokatolickim z ambon, słychać i widać w parl;amencie. Powiedzcie mi proszę
czy mam rację, czy nie..?
Obserwuj wątek
    • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 09:29
      moja opinia napewno nie bedzie obiektywna bo ja jestem raczej po tej stronie
      gnebionej;),poniewaz pochodze z mieszanego malzenstwa:))
      coz moge powiedziec...mysle ze rasizm (albo po prostu strach przed tym czego
      sie nie zna) wystepuje glownie u ludzi starszych ,ja osobiscie doswiadczylam
      tego glownie od osob mniej wiecej od 45 roku zycia wzwyz
      ludzie mlodzi to juz zupelnie inne pokolenie pozbawione kompleksow i otwarte na
      swiat:),praktycznie nie ma roznic pomiedzy mlodymi polakami a np.
      australijczykami
      pozdrowka mag
    • Gość: pepe Re: rasizm IP: 213.25.90.* 27.08.01, 13:00
      Rasiści są to ludzie sfrustrowani, przegrani lub tchórze (często wszystko
      naraz). Za swoje niepowodzenia, muszą kogoś winić i dlaczego nie ludzi o innym
      kolorze skóry? Ponieważ wielu ludzi w tym kraju ma poczucie przegranej, więc
      jest dużo rasistów. Podobnie jest w krajach o podobnej sytuacji ekonomiczno-
      politycznej (cały blok wschodni). Nie ukrywam, że rasizm strasznie mnie
      denerwuje, bo wywołuje wielką agresję, a jednocześnie nie da się logicznie
      wytłumaczyć nienawiści do człowieka tylk dlatego, że ma inne pochodzenie. Są
      więc to ludzie, którym nienawiść odebrała zdolność myślenia.

sorry, że tak ostro, ale jestem wkurzony, bo internet strasznie wolno mi chodzi.

• Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 13:06
        pepe ja tez mam z netem problemy,ale do rzeczy:) mnie przeraza tylko to ze z
        rasizmem spotkalam sie wsrod teoretycznie dobrze wyksztalconych ludzi (podobno
        na poziomie) ,konkretnie wsrod nauczycieli w liceum:((
        i nigdy nie zapomne tekstu:....... to szkola dla dobrych polskich dzieci ,nie
        dla ciebie.......ech...dobrze ze na studiach jest przynajmniej ok
        pozdrowka mag
        • Gość: pepe Re: rasizm IP: 213.25.90.* 27.08.01, 13:20
          teraz to jestem w takim nastroju, że jakbyś mi dała namiar na tego nauczyciela,
          to bym go wbił w ziemię. Muszę się uspokoić. Inhale, exhale, inhale, exhale.
          • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 13:23
            :))))))) no no nie denerwuj sie, jaszcze rozedma pluc cie dopadnie;)))
            pozdrowka mag
        • Gość: pepe Re: rasizm IP: 213.25.90.* 27.08.01, 13:58
          to powiedz chociaż w jakim liceum i od jekiego przedmiotu był ten nauczyciel. A
          właściwie, tu nie ma cenzury - dawaj nazwisko!
          • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 14:35
            tribute to 26 lo:)
            • Gość: pepe Re: rasizm IP: 213.25.90.* 27.08.01, 14:38
              no widzisz jak ładnie. A teraz przedmiot...
              • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 14:46
                nie ma sensu ,to stara historia i kobita tez juz na emeryturze
                pozdrowka mag
                • Gość: pepe Re: rasizm IP: 213.25.90.* 27.08.01, 14:49
                  dobra, chociaż jestem ciekawy, bo kończyłem to samo liceum. serio.
                  pozdr.
                  • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 14:53
                    prosze jaki zbieg okolicznosci:)))
                    pozdrawiam tym bardziej cieplutko mag
                    • Gość: pepe Re: rasizm IP: 213.25.90.* 27.08.01, 14:57
                      może się nawet okazać, że kończyliśmy w tym samym roku, bo ja też się niedługo
                      bronię. Taraa! Mamy pierwszy wątek śledczy na forum. Kim może być Meg? Chyba
                      nie byłaś w mojej klasie.
                      pozdr.
                      • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 15:07
                        a ja sie juz dalej nie ujawnie :))))))) masz zagadke:)
                        pozdrawiam cieplutko mag
                        • .pepe. Re: rasizm 27.08.01, 15:16
                          ależ ja również nie mam zamiaru się ujawnić. Poczekamy do spotkania
                          forumowiczów, które prędzej czy później musi nastąpić. I, uwierz mi, nie będę
                          prowadził żadnego śledztwa w celu z identyfikowania mag z krainy kangurów.
                          Więc jeżeli kiedyś będzie Ci się wydawało, że ktoś Cię śledzi, zaczną Cię
                          gnębić głuche telefony a pewnego razu po przyjściu do mieszkania, w swoim
                          pokoju poczujesz zapach męskich perfum - nie obawiaj się, to nie będę ja.

pozdr.

p.s. musisz wymyśleć, wobec ostatnio ujawnionych okoliczności, anonimowy sposób
                          przekazania mi błękitnej koszulki rozmiaru L z białym napisem Lodz:central city
                          in Poland.
                          • Gość: mag Re: rasizm IP: *.nv.iinet.net.au 27.08.01, 15:31
                            hm z tymi meskimi perfumami to mnie zaintrygowales:))) hmm to jakich absolutnie
                            mam sie nie spodziewac?:)))))
                            a z koszulka to ja juz cos wykombinuje,mam jeszcze troche czasu na ten wytezony
                            wysilek umyslowy:))
                            pozdrawiam raz jeszcze mag
                            • Gość: gray Re: rasizm IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 10:28
                              wspaniała dyskusja na temat rasizmu...
                              pogadajcie sobie na ircu.
            • Gość: wojtek-m Re: rasizm IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 11:26
              naprawdę?
              ja też kończyłem 26 i choć pamiętam wiele przekrętów w tej szkole, to jakoś od
              rasizmu było całkowicie wolne
    • Gość: Emo.. Re: rasizm IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 23:32
      Kochani,

Spróbujcie nie uciekać od tematu już w piątej sekundzie od jego rozpoczęcia.
      Napiszcie jak walczyć z rasizmem Waszym zdaniem, gdzie go piętnować, a gdzie,
      jeśli, jest usprawiedliwiony i OK.
      Emo..

PS. Walczcie, myślcie, czujcie...........Żyjcie! Nie marudźcie o tylnym panelu
      Maryni.
      • Gość: NINNA Re: rasizm IP: 138.227.189.* 28.08.01, 08:09
        Rasizm trzeba zawsze zwalczac. Podstawa rasizmu jest czesto strach i stereotypy.

//NINNA
    • Gość: deuce Re: rasizm IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 10:21
      jesli jestes rasista i ci to przeszkadza to przestan nim byc. ja sie rasista
      nie czuje, ale nawet tu na forum jest rasizm (geograf i jego nieuzasadniona
      nienawisc do warszawiakow)
    • Gość: Emo.. Re: rasizm IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 17:48
      Okazuje się, że rasizm jest wszędzie i przejawia się na miliard sposobów, ale
      czy aby nie nazywamy rasizmem wszystkiego, nawet tego, co nim nie jest, czy też
      nie miało być..?
      Czy widzicie różnicę pomiędzy zamierzonym i niezamierzonym rasizmem?
      Czy bylibyście skłonni usprawiedliwić rasizm u kogoś, kto dopuszcza się go w
      sposób nieświadomy?
      Jak reagować na rasizm wokół nas i jak go tępić?
      Pozdrawiam

Emo..
      • Gość: NINNA Re: rasizm IP: 138.227.189.* 29.08.01, 08:34
        Gość portalu: Emo.. napisał(a):
        > nie miało być..?
        > Czy widzicie różnicę pomiędzy zamierzonym i niezamierzonym rasizmem?
        > Czy bylibyście skłonni usprawiedliwić rasizm u kogoś, kto dopuszcza się go w
        > sposób nieświadomy?

Moim zdaniem najstraszniejszy rasizm jest ten niezamierzony. A wytlumacze
        dlaczego.

Zamierzony rasizm jest decyzja czlowieka ktory wie jakie on ma zdanie o innych
        ludziach. Z takim czlowiekiem istnieje (nawet jesli jest bardzo mala) szansa ze
        on zmieni zdanie.

Co do niezamierzonego rasizmu to osoba ktora go "uprawia" nawet nie zdaje sobie
        sprawy z tego ze jest rasista. Takiej osobie jest prawie niemozlive
        wyperswadowanie jej zachowania. Poniewaz ta osoba bedzie zbulwersowana nawet na
        mysl, ze jest rasista.

//NINNA
    • Gość: Emo.. Re: rasizm IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 13:04
      I tak i nie.Wyobraźmy sobie kogoś, kto używa słów z gatunku "ocyganić", "iść do
      Żyda", etc. Jeśli czyni to nieświadomie, może po zwróceniu mu uwagio na
      rasistowski charakter wypowiedzi, zechce przestać wypowiadać się ten sposób.
      MMoże nie czynił tego z nienawiści, a jedynie bezmyślnie kopiował modłę
      mówienia swego otoczenia..?
      Może gdyby nie kampania dotycvząca poprawności językowej nikt nie zauważyłby
      rasizującej wymowy "Murzynka Bambo" i nie wycofanoby tego wiersza z programu
      nauczania. Ktoś jednak - dotychczas nieświadomy chyba właśnie - zauważył i
      spowodował zmianę na lepsze.
      Może więc nieświadomość nie musi oznaczać tępoty, a jedynie niewiedzę i
      bezmyślność w posługiwaniu się rzeczami, które nie do końca rozumiemy, czy
      próbowaliśmy zrozumieć..?
      Pozdrawiam

Emo..
      • Gość: NINNA Re: rasizm IP: 138.227.189.* 29.08.01, 13:42

Wlasnie bezmyslnolsc mnie straszy. Ale wiem ze ona nie oznacza glupote czy byciem
        tepym. Niektore rzeczy da sie ludziom pokazac tak jak te powiedzenia. Ale wiem ze
        sa rzeczy ktore trudno zauwazyc i trudno wytknac.

//NINNA

• Gość: Emo.. Re: rasizm IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 15:28
          W sumie racja. I jest też prawdą, w myśl rzymskiej chyba zasady wedle której
          nieznakomość prawa nie zwalnia z konieczności jego przestrzegania, że
          bezmyślność niczego nie usprawiedliwia. Uważam tylkko, że łatwiej zmienić
          bezmyślnego aniżeli "programowego" rasistę.
    • hubar Re: rasizm 29.08.01, 13:11
      Pare dobrych hasełek:

BASH THE FASH

NAZI GŁUPOTĄ RAZI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka