Dodaj do ulubionych

A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !!!

IP: 217.97.162.* 10.11.04, 12:03
Ciągle twierdzę, że powinno się zacząć od tanich lotów typu DOMESTIC. To daje
możliwości dla miasta. Dopiero wtedy będzie możliwość zapełnienia pokładów
samolotów zagranicznych. Innej drogi nie ma.
NIESTETY problem w tym że nie ma przewożnika dla lotów krajowych, który
mogłby zaproponować połączenia za rozsądne pieniądze.
Obserwuj wątek
    • Gość: f-stein Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 195.143.166.* 10.11.04, 13:31
      Tez to widze ale jest jedno ALE!! do jakich polskich miast ?? Ja widze tylko te
      miasta ktore sa w odleglosci wiekszej jak 300 km do innych napewno nie bedzie
      regularnych lotow chyba ze miedzyladowanie . Tak wiec zostaje jedynie Gdansk,
      Rzeszow i Szczecin .
      • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 217.97.162.* 10.11.04, 15:30
        Dokładnie te miasta mam na mysli. Może jeszcze WROCŁAW. Wystarczy na początek
        połączenie ŁÓDŹ-SZCZECIN-GDAŃSK-ŁÓDŹ. Sam bym chętnie poleciał do Szczecina, bo
        samochodem to raczej nie bardzo się da dojechać w rozsądnym czasie,
        pociągiem... lepiej nie mówić. Pozostaje jeszcze kwestia skalkulowania ceny
        połączenia :)
      • kriku Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! 10.11.04, 15:33
        Idac ta mysla ja bym dolaczyl jeszcze wroclaw, ale nie zgadzam sie z Wami,
        domestic jest ot poprostu za drogi, co innego tansza alternatywa rejsow
        zagranicznych.
        Wezcie pod uwage, ze przelot to nie tylko czas samego lotu, ale przy
        zorganizowanych rejsowkach to conajmniej 1 godzina badz 2 i przed odlotem i po
        ladowaniu - to czas potrzebny na zaltwienie spraw zwiazanych z lotem (sprawy
        formalne i techniczne). Poza tym analogiczie do samochodu samolot zuzywa
        najmniej paliwa "na trasie", a lot na takiej odleglosci to w czasie jakies
        40-50 minut.
        Jednym slowem koszty stale nie rozkladaja sie tak ladnie na koszty jednostkowe.
        I jeszcze jedno: analogicznie do roznicy pomiedzy rejsem do Koloni a do
        Kopenhagii, tak domestic jest raczej Kolonia, wiec lipa.
        • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 217.97.162.* 10.11.04, 15:48
          OK, ale trzeba wziąć po uwagę fakt że:
          Paseżerowie latający z KRAKOWA, WROCKA ITP to tylko w max 15, może 25 %
          mieszkańcy tych miast. Zetem Reszta to przyjezdni, TAK.
          Jeśli do Łodzi będą latały tylko samoloty z np Kopenchagi, bez lotów DOMESTIC,
          to samolot będzie obłożony w 15 - 20 %, pod warunkiem, że bilet będzie miał
          atrakcyjną cenę.

Więc nie ma możliwości, by linia wchodząca do Łodzi z nowym połączeniem, nie
          wysypała się na nim, bez połączenia typu DOMESTIC.

Pozdrawiam

P.L.
          • kriku Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! 10.11.04, 17:17
            Gość portalu: pl999 napisał(a):

> OK, ale trzeba wziąć po uwagę fakt że:
            > Paseżerowie latający z KRAKOWA, WROCKA ITP to tylko w max 15, może 25 %
            > mieszkańcy tych miast. Zetem Reszta to przyjezdni, TAK.
            > Jeśli do Łodzi będą latały tylko samoloty z np Kopenchagi...

Podoba mi sie Twoj zapal, ale nie zgadzam sie i z tymi argumentami.
            Jezeli tak przedstawiasz sprawe to wez pod uwage, ze te miasta z ktorymi
            postulujesz polaczenia krajowe (moze oprocz rzeszowa) i lodzki rejs do Kopy to
            te miasta maja juz polaczenia z Kopenhaga wlasnie przez Cimbera, zatem jezeli
            ktos bedzie z Kopenhagi lecial do np. Pily to wsiadzie w rejs do Poznania, do
            Jeleniej Gory to Wroclaw, itp.
            IMHO Polska to nie Stany wiec loty krajowe przy obecnych cenach i monopolu
            Eurolotu nie maja szans bytu.
            • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 217.97.162.* 11.11.04, 17:22
              Kopenhage podałem jako przykład. Generalnie wiadomo o co chodzi. Nadal twierdze
              że bez DOMESTIC to będzie LIPA.

Pozdr
              P.L.
              • Gość: MarcinK Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 66.114.104.* 11.11.04, 18:32
                Lipa to bardzo ladne polskie drzewo.

MK
              • geograf Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! 12.11.04, 17:38
                Lipa, to byłyby tylko i wyłącznie loty domestic.
                Pamiętaj,że istnieje coś takiego jak opłaty lotniskowe i nawet przy cenie 1 grosza za bilet trzeba tę opłatę uregulować.
                Linie lokalne na pewno miały by większe szanse, gdyby z Łodzi byłyby przesiadki w świat. a ich nie ma. już prędzej z Katowic/Krakowa coś takiego by wyszło.
        • Gość: f-stein Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 195.143.166.* 10.11.04, 18:43
          > Idac ta mysla ja bym dolaczyl jeszcze wroclaw, ale nie zgadzam sie z Wami,
          > domestic jest ot poprostu za drogi, co innego tansza alternatywa rejsow
          > zagranicznych.

Dolaczyc WRO ale dedzie za drogi !! Dlatego napisalem wczesniej ze ponizej 300
          km nie bedzie zadna trasa funkcjonowac . Zwroc uwage ile polaczen jest na
          odcinku 350km gdn-waw w sezonie 9x dziennie po sezonie chyba 7xdz.Oczywiscie
          nie wszyscy leca do wawy bo tam maja przesiadki dalej.Mysle ze z tych 9 rejsow
          napewno w sumie jeden , dwa jest tylko do GDN z WAW a wiec jest oplacalny . tak
          samo mogloby byc z polaczeniem lodzkim 1 raz dziennie na Wybrzeze. Jestem
          pewny ze polaczenie cieszyloby sie powodzeniem.
          Poza tym mysle ze w przyszlym roku w sezonie beda jednak tanie loty na
          niektorych krajowych destynacjach szczegolnie poludnie-polnoc. Osobiscie widze
          trasy KTK,KRK,WRO do GDN i ewentualnie Szczecina przydalaby sie do tego Lodz
          jak juz bedzie baza lcc lotu.
          • kriku Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! 10.11.04, 19:56
            Gość portalu: f-stein napisał(a):
            > tak
            > samo mogloby byc z polaczeniem lodzkim 1 raz dziennie na Wybrzeze. Jestem
            > pewny ze polaczenie cieszyloby sie powodzeniem.

a ja nie, chyba ze tak jak juz m..m pisal malymi jednostkami, a nie benkami
            ryana itp., ale ceny moga byc odstraszajace

> Poza tym mysle ze w przyszlym roku w sezonie beda jednak tanie loty na
            > niektorych krajowych destynacjach szczegolnie poludnie-polnoc. Osobiscie
            widze
            > trasy KTK,KRK,WRO do GDN i ewentualnie Szczecina przydalaby sie do tego Lodz
            > jak juz bedzie baza lcc lotu.

zejdz na ziemie
            jak juz bedzie baza lcc lotu w lodzi?
            predzej zacznia rozdawac mercedesy w moskwie
            jezeli sie myle to prosze o korekte od MarcinaK

sadze ze nie czytasz wszystkich postow albo nie wiesz co sie tu dzieje
            • Gość: George Costanza Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 20:11
              > jak juz bedzie baza lcc lotu w lodzi?
              > predzej zacznia rozdawac mercedesy w moskwie

- Czy to prawda, ze na łódzkim lotnisku wyląduje Boeing Ryanaira ?

- Tak , to prawda, ale nie Ryanaira ale rolnika, nie boeing ale traktor, i nie
              wyląduje, ale zaora.

George Costanza, walczacy humorem z coraz ciemniejszymi chmurami nad lotniskiem
            • Gość: MarcinK Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 66.114.104.* 10.11.04, 21:56
              Niestety ale jak rozbudowa bedzie dalej tak postepowac jak teraz to baza bedzie
              za 1000 lat. :-(

MK
          • topjes Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! 10.11.04, 22:46
            > tak
            >
            > samo mogloby byc z polaczeniem lodzkim 1 raz dziennie na Wybrzeze. Jestem
            > pewny ze polaczenie cieszyloby sie powodzeniem.

A ja w to bardzo wątpie. Żadne miasto poza Warszawą nie jest w Polsce póki co w
            stanie utrzymać codziennego połączenia z innym miastem, które nie jest Warszawą.
            Wątpie w to tak mocno jak wierzę w to, że low-cost w Łodzi by wypalił od razu
            oraz, że Lufthansa do Frankfurtu by również miała wzięcie.

pzdr
            topjes
            • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 217.97.162.* 11.11.04, 17:34
              SZCZECIN na 100% by wypalił. A można by np EPLL-EPSC-EPGD-EPLL ??? To by była
              trasa. Masa ludzi jeździ na tych trasach pociągami i samochodami. Nie muszę
              mówić ile to trwa naszą koleją. :) Autem też nie jest OK. Jestem głęboko
              przekonany, że taka trasa ma rację bytu. Potem może połączenie EPLL - gdzieś w
              świat i lotnisko zacznie się rozwijać.

Moim skromnym zdaniem to: Bez lotów krajowych NI CH!@# !!!

Pozdr,
              P.L.
              • kriku Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! 12.11.04, 14:43
                Gość portalu: pl999 napisał(a):
                > SZCZECIN na 100% by wypalił. A można by np EPLL-EPSC-EPGD-EPLL ??? To by była
                > trasa. Masa ludzi jeździ na tych trasach pociągami i samochodami. Nie muszę
                > mówić ile to trwa naszą koleją. :) Autem też nie jest OK. Jestem głęboko
                > przekonany, że taka trasa ma rację bytu. Potem może połączenie EPLL - gdzieś
                w
                > świat i lotnisko zacznie się rozwijać.

To powiedz mi dlaczego nie ma polaczenia ze epsc do eprz?
                A koleja trwa o duuuzo taniej.
                • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 22:23
                  > To powiedz mi dlaczego nie ma polaczenia ze epsc do eprz?
                  > A koleja trwa o duuuzo taniej.

Problem tkwi w promocji połączenia. Jak ktoś nie wie, nie będzie brał pod uwagę
                  podruży samolotem.
                  Jeśli ktoś ma dość dużo czasu to może jechać koleją. Jego wybór. :)

Pozdr,
                  P.L.
              • Gość: uuu O LOTACH KRAJOWYCH POROZMAWIAJMY MOZE NA 5 LAT, IP: *.lax1-4.27.4.30.lax1.dsl-verizon.net 13.11.04, 00:28
                przeciez istnialo jeszcze nie tak dawno polaczenie WARSZAWA-LODZ-SZCZECIN i
                co??? ni ebylo chetnych! Samolot tylko tracil czas na ladowanie na Lublinku...
                • Gość: MarcinK bajki IP: *.n-slpop03.stsn.com 13.11.04, 07:54
                  Istniało połaczenie waw-ldz-szc w 1999 roku i chetni byli.

MK
                  • Gość: pl999 Re: bajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 22:24
                    KURDE, SERIO!!! BYŁO TAKIE POŁĄCZENIE ???!!!???

• Gość: pl999 Re: bajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 22:28
                    KURDE, SERIO!!! BYŁO TAKIE POŁĄCZENIE ???!!!???

nawet nie wiedziałem. To jest kolejna sprawa. Jak ludzie nie wiedzą, nie będą
                    latać. Mieszkam w Łodzi i nie wiedziałem, że coś latało do Szczecina. Ja tyle
                    czxsu zmarnowałem w samochodzie, a nie wiedziałem że jest (było takie
                    połączenie). Widać nie zależało przewoźnikowi na frekwencji. Mała akcja
                    promocyjna i bilety by się sprzedawały jak świeże bułki.
                    ALE MNIE KOLEGA TERAZ ZDZIWIŁ !!!

Pozdr,
                    P.L.
                    • Gość: MarcinK Re: bajki IP: *.n-slpop03.stsn.com 14.11.04, 06:39
                      Było połączenie Waw-Lodz-Szcz. Było to połaczenie sezonowe. Frekwencja była
                      dobra. Jednak w kolejnym sezonie przewoźnik nie zdecydował sie na wznowienie i
                      ludzie z Łodzi do Szczecina musieli latać z przesiadką w Wa-wie. A dlaczego nie
                      wznowiono połaczenia? Zapytaj w LOT/Eurolot.

Pozdrawiam, MK
          • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 217.97.162.* 11.11.04, 17:25
            Ja raczej patrze na atrakcyjność połączenia w inny sposób. Czas, zmęczenie,
            bezpieczeństwo podczas podróży samochodem. Tam latajmy, gdzie nie jeździ się
            bobrze.

Pozdr,
            P.L.
            • Gość: realista Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:06
              czesc
              Jesli te rejsy po kraju to taki swietny pomysl to czemu sami nie sprobujecie
              zalozyc malej linii lotniczej! :-) Jest juz wolny rynek...
              tylko wczesniej trzeba sobie policzyc ... jesli powiedzmy 1 miejsce w samolocie
              bedzie kosztowac powiedzmy 150 zl (koszt rejsu w jedna strone 6000 pln/ 40
              miejsc - to zalozenie a nie jeakies pewne dane) w jedna strone to srednia cena
              biletu musialaby wyniesc 165 zl (zeby jakis zysk byl) w jedna strone przy
              zalozeniu ze sprzedadza sie wszystkie miejsca na wszystkich rejsach. No wiadomo
              ze takich cudow nie ma, wiec powiedzmy ze spodziewamy sie ze sprzedamy 60%
              miejsc to wtedy koszt pasazera wynosi 250 zl i taka musi srednia cena
              sprzedanego biletu zeby sie oplacalo. Zeby duzo ludzi latalo musi byc dobry
              rozklad tj duzo rejsow i dosc czesto. I teraz najwazniejsze: ile znajdziesz w
              Lodzi klientow na resjy do Szczecina czy Gdanska kazdego dnia w swiatek piatek
              i niedziele po sredniej cenie 250 zl w jedna strone plus podatki?

Polecam takie zabawy myslowe - to ulatwia zrozumienie dlaczego jest jak jest.
              Pozdrawiam
              realista
              • Gość: pl999 Re: A ja twierdzę że trzeba zacząć od DOMESTIC !! IP: 217.97.162.* 01.12.04, 15:18
                Dane trochę z kosmosu, ale niech Ci będzie. Jeśli tak uważasz, to popatrz na
                frekwencję połączeń Wawa - Gdańsk, Wawa - Wrocław. Myśląc tymi kategoriami,
                każde połączenie jest deficytowe.
                Poza tym bądź realistą...

"czemu sami nie sprobujecie zalozyc malej linii lotniczej! :-) Jest juz wolny
                rynek..."

Tu trochę przesadziłeś, zastanów się nad tym co napisałeś, przemyśl to raz
                jeszcze.

"... Polecam takie zabawy myslowe ..."
    • Gość: f-stein Re: Gdansk-Katowice od 25.03.05 IP: 195.143.166.* 01.12.04, 15:56
      Cos sie zaczyna dziac na krajowych lotach i to za sprawa wizz
      • Gość: pl999 Re: Gdansk-Katowice od 25.03.05 IP: 217.97.162.* 01.12.04, 17:00
        ŚWIETNE INFO :)

Ale czy możesz troszkę jaśniej. Skąd takie info?

Pozdr.
        P.L.
        • Gość: MarcinK Re: Gdansk-Katowice od 25.03.05 IP: *.profiline.com.pl 01.12.04, 17:11
          Ano stąd:
          wizzair.com/cgi-bin/news.cgi?Language=Polish#TsxGnQh7
          Tak naprawdę to będzie rejs Katowice-Sztokholm z międzylądowaniem w Gdańsku.
          Bilety na odcinek Katowice-Gdańsk będą dostępne o ile będą sprzedane bilety
          Gdańsk-Sztokholm, zeby nie blokować sobie miejsc Katowice-Sztokholm - tak to
          przynajmniej wygląda z opcji rezerwacji na chwilę obecną.

Pozdrawiam, MarcinK
    • Gość: pl999 AIR POLONIA - smutny koniec ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 10:50
      Ciągle upieram się przy lotach DOMESTIC i nadal będę konsekwentny.
      Pomyślcie:
      1. Utrzymanie ATRki lub DASHA kosztuje chyba mniej niż utrzymanie 737
      2. Na rynku lotów międzynarodowych jest ogromna konkurencja a na krajowych
      tylko LOT.
      3. Należało wozić ludzi po Polsce, do Czech itp... małymi maszynami, których
      koszty urzymania nie są tak wysokie jak 737. Nikt nie zagroziłby AP na rynku
      krajowym. Dopiero wtedy próbować latać do Londynu lub Mediolanu itd..
      4. Linia była niestabilna, bo każde zachwianie równowagi dawało od razu efekty.

Reasumując:
      1. Wielka szkoda
      2. Moim zdaniem to co pisałem wyżej ma solidne podstawy - choć nie jestem
      ekspertem od lotnictwa :)
      3. Może inni wyciągną z tego wnioski.
      4. Mięli za wysokie aspiracje, za duże maszyny i brak części rynku na 100 %
      pewnej.

Pozdr,
      P.L.
      • Gość: pl999 BEZ DOMESTIC ANI... ANI... IP: 217.97.162.* 14.12.04, 21:01
        Zaraz nasyci sie rynek lotów do Londka itd... A po kraju nikt nie chce śmigać.
        Ciekawe, gdyby lot latał tanią linią po Polsce (ATRkami), lakie mogłoby być
        obłożenie pasażerów w stosunku do oferowanych miejsc przez np 6 miesięcy.
        Ciekawe, jak wypadłoby porównanie z obłożeniem CENTRALWINGS w tym samym
        okresie...
        Nie zastanawia was to ???

Pozdr,
        P.L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka