Dodaj do ulubionych

Ranking podstawówek

IP: *.kappa.com.pl 13.05.02, 10:34
Dzisiejsza Gazeta Łódzka ogłisiła "ranking" podstawówek po testach dla
szóstoklasistów. Według mnie "ranking" jest bardzo nieobiektywny a
powiedziałbym nieprawdziwy. Po pierwsze Gazeta dotarła tylko do 92 podstawówek
a w Łodzi jest około 180 - 200 szkół podstawowych. Dlaczego nie są wymienione
wszystkie???? Tłumaczenie się że dyrektorzy nie podali świadczy tylko o
durnocie tych dyrektorów. "Ranking" byłby obiektywny gdyby były wymienione
wszystkie szkoły. Może się okazać np. że istnieją szkoły które maja więcej
punktów niż pierwsza w tabeli. Mam wrażenie, że wielu dyrektorów szkół ma
tylko "dobre samopoczucie" kierując marną szkołą o niskim poziomie nauczania.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: camelot Re: Ranking podstawówek IP: *.kappa.com.pl 13.05.02, 10:54
      Popieram w sumie nie wiem czy szkoła która mnie interesuje zajęła dalsze
      miejsce czy nie podała swoich punktów. Do chrzanu z takimi wynikami.
    • redakcja Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 11:08
      Gość portalu: szwed napisał(a):

> Dzisiejsza Gazeta Łódzka ogłisiła "ranking" podstawówek po testach dla
      > szóstoklasistów. Według mnie "ranking" jest bardzo nieobiektywny a
      > powiedziałbym nieprawdziwy. Po pierwsze Gazeta dotarła tylko do 92 podstawówek
      >
      > a w Łodzi jest około 180 - 200 szkół podstawowych. Dlaczego nie są wymienione
      > wszystkie???? Tłumaczenie się że dyrektorzy nie podali świadczy tylko o
      > durnocie tych dyrektorów. "Ranking" byłby obiektywny gdyby były wymienione
      > wszystkie szkoły. Może się okazać np. że istnieją szkoły które maja więcej
      > punktów niż pierwsza w tabeli. Mam wrażenie, że wielu dyrektorów szkół ma
      > tylko "dobre samopoczucie" kierując marną szkołą o niskim poziomie nauczania.
      > Pozdrowienia

Mylisz się. W Łodzi są dokładnie 92 podstawówki (nie licząc szkół artystycznych i specjalnych). Dotarliśmy do
      wszystkich, ale w 20 spotkaliśmy się z odmową podania wyników egzaminu. I pretensje proszę kierować do tych
      szkół.
    • bibus Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 11:28
      Przeczytałem dzisejszy artykół o wynikach testów do gimnazjum i mile byłem
      zaskoczony,ponieważ jedno z pierwszych miejsc zajeła moja była podstawówka nr.
      75 z ulicy Stawowej.
      • Gość: szwed Re: Do Redakcji IP: *.kappa.com.pl 13.05.02, 12:36
        Przepraszam nie wiedziałem że w Łodzi jest tylko 92 podstawówki. Podtrzymuje
        jednak opinie o durnocie tych dyrektorów którzy nie chcieli podać wyników
        swoich szkół powinni sie wstydzić.
        Pozdrowienia.
    • Gość: Mlody Re: Ranking podstawówek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.05.02, 12:39
      A kiedy zrobicie ranking przedszkoli, czy moze juz byl. Potem proponuje zlobki
      i wszystko co da sie podciagnac pod ranking. Moze jeszcze ranking marketow itp.
      Za duzo tych rankingow.
      Mlody
      • geograf Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 16:54
        a po co ta ironia?:)
        Ranking można zrobic, bo sa obiektywne dane:)
        W marketach i żłobków nie przeprowadza się pisemnych testów:)

Mam pytanie. Ponieważ nie miałem przyjemności czytania dzisiejszej gazety, czy ktoś może mi powiedziec, czy w tym rankingu znajduja się tylko wyniki punktowe, czy równeiż podobne punktowanie jak np. w przypadku gimnazjów?
        • redakcja Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 17:03
          geograf napisał(a):

> a po co ta ironia?:)
          > Ranking można zrobic, bo sa obiektywne dane:)
          > W marketach i żłobków nie przeprowadza się pisemnych testów:)
          >
          > Mam pytanie. Ponieważ nie miałem przyjemności czytania dzisiejszej gazety, czy
          > ktoś może mi powiedziec, czy w tym rankingu znajduja się tylko wyniki punktowe,
          > czy równeiż podobne punktowanie jak np. w przypadku gimnazjów?

Ranking jest również w internetowym wydaniu Gazety.
        • Gość: Mlody Re: Ranking podstawówek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.05.02, 17:41
          geograf napisał(a):

> a po co ta ironia?:)
          > Ranking można zrobic, bo sa obiektywne dane:)
          > W marketach i żłobków nie przeprowadza się pisemnych testów:)
          >
          > Mam pytanie. Ponieważ nie miałem przyjemności czytania dzisiejszej gazety, czy
          > ktoś może mi powiedziec, czy w tym rankingu znajduja się tylko wyniki punktowe,
          > czy równeiż podobne punktowanie jak np. w przypadku gimnazjów?

No wiesz Geo, zawsze mozna zobaczyc ilu "absolwentow" zlobkow dostalo sie do
          renomowanych przedszkoli. ;PPP
          Wybacz, ale nie moge..... Nie moge powstrzymac ironii. Wg mnie podstawowka to
          jednak za wczesnie by prowadzic taki ranking. To jest tylko moje prywatne zdanie.

Mlody

P.S.
          Niestety nie ma w tym rankingu mojej podstawowki.....

• geograf Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 19:50
            Mojej tez nie ma:(

Moim zdaniem- taki ranking jest bardzo na miejscu!
            W końcu taki test, który przeprowadzac się będzie co roku na koniec 6 klasy- sprawdza ile w rzeczywistości podstawówka nauczyła przeciętnego ucznia.
            Owszem, rywalizacja zwiększy się, ale rodzice maja prawo byc poinformowani co do poziomu nauczania ich dzieci....
            • p.granicki Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 22:01
              Rodzice mają prawo do obiektywnej informacji o poziomie kształcenia w poszczególnych szkołach.
              Jednakże ranking szkół w oparciu o średnie wyniki testu - który przeprowadzono po raz pierwszy w
              historii szkoły podstawowej - może dostarczać rodzicom mylących informacji. Skoro nie ma wyników
              20 szkół to jak można pisać, że szkoły na pozycjach 70, 71 i 72 osiągnęły najsłabszy wynik. A może za
              nimi znalazło się dwadzieścia szkół, których wyników nie podano? A może na wynik szkoły wpłynęła
              reforma polegająca na łączeniu szkół i o wyniku szkoły X zadecydowały wyniki dzieci przez 5 lat uczące
              się w szkole Y? A może niektóre podstawówki przeprowadzają rekrutację w taki sposób, że już w
              momencie rozpoczęcia nauki mają wyselekcjonowaną grupę dzieci i szkoły rejonowe nie są w stanie
              z nimi konkurować? A może są szkoły o specjalnych osiągnięciach w konkursach przedmiotowych lub
              zawodach sportowych; czy informacja o zajęciu 20 czy 70 miejsca w "rankingu" przekreśla ich
              dorobek i atrakcyjność dla dzieci i rodziców?
              Myślę, że ranking (z jasnym stwierdzniem, że tylko w zakresie punktacji) będzie sensowny za dwa trzy
              lata, kiedy szkoły dostosują się do nowego sposobu uczenia i sprawdzania wiedzy. No i
              oczywiście kiedy ogłoszone będą wyniki wszystkich łódzkich szkół.
            • Gość: Mlody Re: Ranking podstawówek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.05.02, 23:05
              geograf napisał(a):

> Mojej tez nie ma:(
              >
              > Moim zdaniem- taki ranking jest bardzo na miejscu!
              > W końcu taki test, który przeprowadzac się będzie co roku na koniec 6 klasy- sp
              > rawdza ile w rzeczywistości podstawówka nauczyła przeciętnego ucznia.
              > Owszem, rywalizacja zwiększy się, ale rodzice maja prawo byc poinformowani co d
              > o poziomu nauczania ich dzieci....

Dobra juz dobra, masz racje Geo!!!!

Mlody

P.S.
              A ktora podstawowke konczyles. Moze jestesmy absolwentami tej samej "uczelni"??
              Szansa jest jak jeden do 20. Pozdrawiam.
              • Gość: geograf Re: Ranking podstawówek IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 14.05.02, 06:36
                Kochany 110-tka,
                przy ulicy (nie śmiac się!) Zamkniętej, na Chojnach :)
    • Gość: anpio Re: Ranking podstawówek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 18:52
      Moim zdaniem ranking jest obiektywny
      sp nr.1 zawsze była w czolowce.
      Jetem tez dumny ze wygrala Sp 172
      ktora 4 lata temu ukonczylem.
      Nauczyciele rzeczywiscie przykladaja sie tam do
      pracy i sa tego efekty. Zapewniam ze ranking
      to cos wiecej niz barometr samopoczucia dyrektorow.
      • Gość: Do. Re: Ranking podstawówek IP: *.bluewin.ch 13.05.02, 21:43
        Gdzie jest ten ranking, bo nie moge znalezc. Chcialabym wiedziec czy
        skonczylam szacowna szkole!!!
        A wlasciwie czy to ma znaczenie? Czy gdybym skonczyla inna bylabym inna?

Czy ktos moze dac link do rankingu, bo moja wyszukiwarka sobie nie radzi :-)))
        Pozdrawiam.
        Do.
        • petter Re: Ranking podstawówek 13.05.02, 22:37
          Prosze bardzo:-)

wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=831373&dzial=lol010100

peter
          • Gość: Do. Re: Ranking podstawówek IP: *.bluewin.ch 13.05.02, 22:59
            Dzieki!!!
            I nie ma mojej szkolki. Pewnie p. dyr wyrzucila dziennikarzy za drzwi :-)))
            Do.
            • Gość: szwed Re: Dyrektor cwaniak a nie zmienił zdanie IP: *.kappa.com.pl 14.05.02, 09:10
              Już na początku potępiłem dyrektorów którzy ukrywali wyniki swoich szkół. Teraz
              okazało się, że są cwaniacy którzy najpierw się bali a jak zobaczyli że ich
              szkółka wypadła w miarę dobrze pod wielkim szyldem zmieniają zdanie. Fuj.
              Potwierdziło się, że są nie powazni. Potwierdziło się, że równiez ranking jest
              troszeczkę niedokładny. Niedokładny jest dlatego, że mamy niektórych łódzkich
              dyrektorów szkół niepoważnych. W imię tajemnicy i ochrony danych robią sobie
              krzywdę bo nie podajac wyników stwarzają mit, że szkoła ich jest marna. Tracą
              tym samym możliwość reklamy a tym samym maja mniej klas i zwalniają
              nauczycieli. Dążą swoim durnym postepowaniem do samozagłady.
              Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka