Dodaj do ulubionych

krancówki tramwajowe

IP: *.vline.pl 19.12.04, 01:29
Ja w tej sprawie co Karvia:) tylko że tym razem pogadajmy o krańcówkach tramwajo
wych

Wspomnienia
Najdadniej położone
Dziwaczne
Kuriozalne

pkt1. Dawna krańcówka na Północnej , Szkoda że nie istnieje:(
pkt2. Jeśli chodzi o krańcówkę o najładniejszym położeniu to krańcówka
dziewiątki na Zdrowiu
pkt3.Jeśli chodzi o krańcówki "dziwaczne" to nie mam takiej na myśli
pkt4.To samo co pkt3
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: krancówki tramwajowe IP: 217.153.156.* 19.12.04, 03:10
      1. Wspomnienia. Zdecydowanie pętla Wydawnicza. Taaak. NIe pamiętam nań wagonów,
      ale chyba wcześniej żadnej nie znałem.

2. Najładniej... To kwestia dyskusyjna. Chyba p. Północna - w parku. Lutomiersk
      też ma swój klimat.

3. Wróblewskiego. Bo trójkąt.

4. Kuriozalna? Chyba pl. Niepodległości. Ze względu na "aryjskie" pochodzenie
      • Gość: luki Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 03:48
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> 1. Wspomnienia. Zdecydowanie pętla Wydawnicza. Taaak. NIe pamiętam nań
        wagonów,

Tuwima, a nie Wydawnicza. Autobusowa się teraz Wydawnicza nazywa.

> 4. Kuriozalna? Chyba pl. Niepodległości. Ze względu na "aryjskie" pochodzenie

Julianów i Chojny też mają "aryjskie" pochodzenie i już nie są kuriozalne? :>
        Chyba jednak Bart kuriozalny argument zapodałeś. :)
        • Gość: Bart Re: krancówki tramwajowe IP: 217.153.156.* 19.12.04, 03:55
          Tuwima - tak tak

Niepodlgłości - no nie mów że te dwie pozostałe miały takie samo znaczenie i
          wydżwięk propagandowy.
          • Gość: luki Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 04:00
            > Niepodlgłości - no nie mów że te dwie pozostałe miały takie samo znaczenie i
            > wydżwięk propagandowy.

Teraz podałeś sensowne argumenty. :)
            Choć co do znaczenia to można dywagować, bo zanim powstała pętla na pl.
            Niepodległości tramwaje zawracały jak na pętli na Friesenplatz, czyli pl.
            Reymonta, a zanim powstały pętle Julianów i Chojny pozostawało tylko
            wekslowanie, więc zależy od punktu widzenia, co miało większe znaczenie. :)
            • Gość: luki Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 04:04
              Zresztą pętla Julianów to pierwsza łódzka pętla i to moim zdaniem przeważa w
              postrzeganiu jej jako tej ważniejszej z perspektywy czasu. :)
              • Gość: Bart Re: krancówki tramwajowe IP: 217.153.156.* 19.12.04, 04:07
                Kuriozum miało być, a nie ujęcie historyczne. Może inna pętla bardziej
                zasługuje na to miano.
        • Gość: bombardier Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 19:46
          Gość portalu: luki napisał(a):

> Gość portalu: Bart napisał(a):
          >
          > > 1. Wspomnienia. Zdecydowanie pętla Wydawnicza. Taaak. NIe pamiętam nań
          > wagonów,
          >
          > Tuwima, a nie Wydawnicza. Autobusowa się teraz Wydawnicza nazywa.
          >
          ---------------------------------------------------------
          gdy linia tramwajowa lini 24 dojezdzala do petli na ul tuwima nie istniala
          jeszcze ulica wydawnicza (zrodlo"plany miasta lodzi )

• teufel Re: krancówki tramwajowe 19.12.04, 06:38
      Dziwaczne to będą chyba Julianów i Helenówek bo inaczej się na nie wjeżdża:)
      • roger.zywoplot Re: krancówki tramwajowe 20.12.04, 07:30
        teufel napisał:

> Dziwaczne to będą chyba Julianów i Helenówek bo inaczej się na nie wjeżdża:)

Znaczy niby jak? Tyłem???
    • Gość: belyall Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 16:49
      > Wspomnienia

Popioły, zdecydowanie najciekawszy klimat.

> Najdadniej położone

Zdriwie, Stoki

> Dziwaczne

brak

> Kuriozalne

Koziny.
      • Gość: bombardier Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 19:49
        Gość portalu: belyall napisał(a):

> > Najdadniej położone
        >
        > Zdriwie, Stoki
        --------------------------------------------
        zdriwie?-chyba zdrowie ale petla zdrowie nie jest daleko polozona petla wprost
        przeciwnie jest jedna z blizej polozonych -wykorzystywanych liniowo nalezy
        wspomniec petli w lodzi
        • Gość: bombardier Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 19:53
          a jesli juz mowimy o krancowkach tramwajowych to mam pewne pytanko:
          po co sa tablice z rozkladami przy petli ( nadmieniam ze nie jest to przystanek
          koncowy czy tez poczatkowy danej lini )rozklday te znajduja sie przy
          zwrotnicach tramwajowych ...??
          • Gość: Jagaciarz Re: krancówki tramwajowe IP: 81.219.126.* 19.12.04, 20:17
            1.Pólnocna zdecydowanie,bo pamiętam jeszcze z dzieciństwa,a ilośc linii tam
            kończących bieg,jak i przekrój taboru przyprawiały o zawrót głowy:)
            A z sentymentu oczywiście Aleksandrów Łódzki(strasznie ciekawy układ
            torów,księgarnia "Dom ksiazki" stojąca obok do dziś-nota bene nabyłem tam parę
            nowych wówczas albumów Thorgala:-)no i to zawracanie w parku.
            Strasznie "magicznie" natomiast wspominam pętlę Biegunowa.
            2.Tu nie będę zapewne oryginalny:mój top to;Stoki,Zdrowie,Popioły(znam tylko z
            opisu,ale dośc ciekawie musiały wygladać za przeproszeniem gacie wiszące nad
            trakcją::))),Dąbrowa,Warszawska ,ze o Aleksie i Lutomiersku nie wspomnę.
            3,4.Ze względów, o których pisałem w pkt.2 Popioły.

Natomiast w kategorii najbardziej wzruszająca bezsprzecznie wygrywa Aleksandrów.
            Pozdro
            • Gość: Krzysiek22Łódź Krańcówki tramwajowe IP: *.vline.pl 20.12.04, 00:45
              Do jakiej kategorii dodali byście krańcówki:
              Zabieniec,Dąbrowa,Augustów?
        • Gość: belyall Re: krancówki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 20.12.04, 15:52
          > > > Najdadniej położone
          > >
          > > Zdriwie, Stoki
          > --------------------------------------------
          > zdriwie?-chyba zdrowie ale petla zdrowie nie jest daleko polozona petla wprost
          > przeciwnie jest jedna z blizej polozonych -wykorzystywanych liniowo nalezy
          > wspomniec petli w lodzi

Wydaje mi się, że chodzi o NAJŁADNIEJ położone, nie najdalej, jest tam
          literówka, ale mimo to wyraźnie widać, że chodzi o 'najładniej'.
      • Gość: ... dlaczego KOZINY - KURIOZALNE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 09:49
        dlaczego KOZINY - KURIOZALNE???
        • Gość: mat28 Re: dlaczego KOZINY - KURIOZALNE??? IP: *.profiline.com.pl 20.12.04, 09:55
          Może dlatego, że zaraz obok przebiegają tory tramwajowe i tramwajki mogłyby
          jechać dalej a nie mogą :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka