Dodaj do ulubionych

Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spółki

27.12.04, 20:11
Witam

Od razu zaznaczam, że sprawę chcę podnieść na przykładzie spółki miejskije
lotnisko Lublinek jednak prosiłbym o nie przenoszenie tego wątku
na "Lotnisko", ewentualnie o zdublowanie i tu i tu.

Obejrzałem program i jestem przerażony ignorancją władz miasta i
zatrudnianych przez nich deyrektorów. Za co niejaki M. Marzec bierze
pieniądze to ja zupełnie nie rozumiem. Jak facet będący dyrektorem lotniska w
randze wiceprezesa może nie wiedzieć, czy pozwolenie na rozbudowę pasa jest
już prawomocne, czy nie. Jak dyrektor lotniska może wątpić w powodzenie
połączeń - on ma przedstawić propozycję co robić aby połaczenie było
rentowne. Jak dyrektor lotniska może spokojnie mówic, że nie wie skąd weźmie
pieniądze na terminal i nie przedstawiac planu awaryjnego. Dlaczego dyrektor
lotniska zamiast zabiegać o lokalizację bazy Centralwings powątpiewa, czy
Centralwings będzie szukało jakiejś bazy w Polsce. To jakaś totalna
kompromitacja.
Jak władze miasta w osobie wiceprezydenta Michalika mogą nie wiedzieć, czy
odrzucenie z projektu budżetu państwa, dotacji dla Lublinka z przyczyną iż
nie można dofinansowywać lotnisk gminnych jest zgodne z prawem czy nie?
Dlaczego władze miasta nie zabiegają o włączenie do spółki Urzędu
Marszałkowskiego i otwarcia finansowania lotniska z budżetu państwa choćby
przez konktrakt wojewódzki. Totalna ignorancja!!!!

Dlaczego najlepiej zorientowany w temacie jest pasjonat, a nie banda
urzędasów opłacanych z naszych podaktów.

Domagam się ustąpienia zarządu miasta i zarządu Portu Lotniczego jako osób
szkodliwych dla rozwoju lotniska i miasta. Domagam się od dziennikarzy
zgłebienia tematu i wykazania całej niewiedzy i ignorancji w/w panów.

JaneK
Obserwuj wątek
    • citoyen Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 27.12.04, 22:07
      Układy w gminnych spółkach są trwałe i mają pełną ochronę właścicielską. A
      Michał Marzec, jak nikt inny, najlepiej zna sytuację lotniska i mówi po prostu,
      prawdę.
      Pozdrawiam.
      • jaasioo Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 27.12.04, 22:49
        świetnie, naprawdę świetnie zna sytuację lotniska. Tak świetnie, że nie wie czy
        pozwolenie już jest prawomocne czy nie. No super wiedza prawdziwego managera.
        Jestem pełen powdziwu - szczególnie dla braku wstydu i poczucia przyzwoitości
        przy pobieraniu pensji.

JaneK
      • Gość: Albert Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:59
        Wytrąciła mnie z równowagi ta debata. Dlatego, że:
        1. nikt nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć ma pytanie, czy pozwolenie na
        budowę pasa jest uprawomocnione czy nie: dyrektor Marzec był mi skłonny
        powiedzieć, że tak, a w czasie debaty prezydent Michalik powiedział, że jeszcze
        nie bo są kolejne protesty
        2. nie ogłoszono jeszcze przetargu na budowę płyty postojowej i poszerzenie
        drogi kołowania. Termin odddania jej do użytku w kwietniu staje się coraz mniej
        realny
        3. Władze miasta nie wiedzą, dlaczego władze centralne odmawiają im
        finansowania Lublinka z budżetu. Nie zadały sobie nawet trudu, aby sprawdzić tą
        ustawę, która niby tego zabrania. Może jakby znały powód, to udałoby się go
        jakoś ominąć
        4. Miasto ma na Lublinek w najbliższych latach 25 mln zł i koniec. Starczy na
        pas, a na płytę i drogę kołowania nie wiadomo, a jak będzie z terminalem to
        wielka zagadka. Nie widać zbyt dużej determinacji w zdobyciu tych środków ze
        źródeł zewnętrznych. Konkurs na projekt terminalu to raczej sondaż niż realne
        przygotowania do inwestycji. Pojawiły się twierdzenia, że ten terminal
        wystarczy (!!!)
        5. Niestety EasyJecie możemy zapomnieć, a Ryanair jeszcze w takim polu, że nie
        wiadomo, czy coś z tego wyjdzie.
        6. Co nas czeka jak władze portu nie wierzą że z Łodzi mogą latać pełne
        samoloty? Ja wierze, że np. do Londynu tak, a Zarząd nie...
        • citoyen Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 00:57
          Brawo, Albercie!

Przejrzałeś na oczy.

Witaj wśród człowieczeństwa.
        • xk Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 14:10
          prawda jest taka, że nie za bardzo pozwolono ci się wygadać

szkoda...
          • default_user Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 14:21
            xk napisał:

> prawda jest taka, że nie za bardzo pozwolono ci się wygadać

Piszesz to jako zarzut w stosunku do prowadzącego, który ucinał ciekawe i
            wnoszące rzeczową treść wypowiedzi, czy w stosunku do Alberta, że chciał zbyt
            dobitnie zaistnieć w programie? Z tak lakonicznej wypowiedzi jak Twoja, wiele
            wniosków wysnuć można. Uściślij proszę.
            Pozdrawiam
            M..M

P.S.
            Sam programu nie widziałem (żałuję), po pierwsze z braku telewizora, po drugie,
            jedyny kalbel jaki mi się po osiedlu plącze to RetSat.
            • xk Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 21:10
              Gdybyś widział program to wiedziałbyś, że to zarzut pod adresem prowadzącego.
              Pan Naze jak zwykle zajmował się kokietowaniem władzy, a jego sonda uliczna
              przypominała program rozrywkowy.

Pozdrawiam
              • belyall Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 21:48
                > Pan Naze jak zwykle zajmował się kokietowaniem władzy

W Polsce to się nazywa niezależność mediów.
              • protz Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 22:33
                > Gdybyś widział program to wiedziałbyś, że to zarzut pod adresem prowadzącego.
                > Pan Naze jak zwykle zajmował się kokietowaniem władzy,

Widać było, ze nie ma pojęcia o prowadzeniu debaty. Na dodatek niezbyt
                przygotował sie merytorycznie. Pytał sie na przykład o udziały Lotu w
                lotniskach. Żenada.

> a jego sonda uliczna
                > przypominała program rozrywkowy.

To był program rozrywkowy. Dwóch wesołych Romków było najlepszych :)

Protz

--
                Protz
                Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
        • jasam Re: Kto nami rządzi 28.12.04, 23:35
          Gość portalu: Albert napisał(a):

> 4. Miasto ma na Lublinek w najbliższych latach 25 mln zł i koniec.........

Ale do założeń budżetowych wpisali:
          "Podstawowym zadaniem, któremu należy podporządkować wydatki w 2005 roku jest
          m.in.
          - poprawienie zewnętrznej i wewnętrznej dostępności komunikacyjnej miasta oraz
          jego dostępności teleinformatycznej, w tym zapewnienie środków finansowych na
          udziały kapitałowe w spółkach dla realizacji przedsięwzięć strategicznych z
          punktu widzenia rozwoju Miasta (np. Lotnisko Łódź - Lublinek), "

Więc mozna zapytać - jak zamierzają to realizować przy tak niskich kwotach.
          Czy media zainteresuja sie tym ?
          Proponuję poprosic Sekretarza miasta aby zorganizował na ten temat konferencję
          prasową z udziałem zainteresowanych osób. Gdyby taką petycję podpisaną przez
          kilkanascie osób, z poparciem np. Przewodniczącego Rady Miasta zanieść do
          Magistratu - to pewnie Sekretarz zająłby sie zorganizowaniem stosowanego
          spotkania.

pozdr.
    • protz Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 01:01
      > Dlaczego najlepiej zorientowany w temacie jest pasjonat, a nie banda
      > urzędasów opłacanych z naszych podaktów.

Podobne mialem wrazenie.

W ogole sposob prowadzenia tej debaty woła o pomste do nieba.

Za to bohaterowie sondy ulicznej chyba z 'Misia' żywcem wyjęci, szkoda, że nie
      było pytania o najbliższy czynny taras widokowy :-D

--
      Protz
      Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
      • Gość: MarcinK Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 09:27
        Smutne ale prawdziwe :-(

Niby wybory coraz bliżej, ale znowu tracimy czas. Może jednak łódzkie media
        wywrą w tej sprawie zdecydowany nacisk na władze? Może choć powrót
        sformalizowanej akcji "Lotnisko dla Łodzi"?

Bo jeśli nie to co akcja mailingowa do wszystkich łódzkich polityków z lewa i
        prawa z domaganiem się działań? Co sądzicie?

Pozdrawiam, MarcinK
        • belyall Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 15:52
          > Bo jeśli nie to co akcja mailingowa do wszystkich łódzkich polityków z lewa i
          > prawa z domaganiem się działań? Co sądzicie?

Poczekaj z tym do wyborów, wtedy na pewno się zainteresują - przez miesiąc.....
          • Gość: MarcinK Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 17:24
            A masz jakiś inny pomysł? No chyba, że stowarzyszenie jak pisze Albert.

Pozdrawiam, MarcinK
            • belyall Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 19:04
              Wiesz, nudzi mnie już życie od wyborów do wyborów, czyli od obietnic do
              obietnic, chciałbym, jak zapewne większość, żeby poza pierdzeniem w stołek,
              "wybraniec" raczył ruszać tyłkiem, a przede wszystkim głową i uczciwie pracować
              non stop kadencji. Stąd popieram inicjatywę stworzenia stowarzyszenia, trzeba
              jakoś patrzeć na ręce darmozjadom.
              Pozdrawiam!
            • jasam Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 22:39
              Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A masz jakiś inny pomysł? No chyba, że stowarzyszenie
              Juz kiedys spotkalismy sie w tej sprawie - sam wiesz, że nie jest to łatwe w
              realizacji. Ale należy próbować.
              zapraszam do dyskusji:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=18721964
              pozdr.
              • citoyen Re: Kto nami rządzi - na przykładzie gminnej spół 28.12.04, 22:55
                Jasam, jesteś niesamowity! Potrafisz porwać.
                • jasam Re: Kto nami rządzi 28.12.04, 23:06
                  1. Nic nikomu nie porwałem ;-)
                  2. Jak się zorientowałeś, są tu poważni ludzie, którzy wiele wiedzą i którzy
                  potrafią powalczyć. Ale zbyt wiele widziałem "zakładanych" stowarzyszeń - więc
                  niech go stworzą ci którzy wytrwają w działaniu choćby 1 rok.
                  3. Kilka osób działa w róznych zorganizowanych gremiach - które niby powinny
                  takimi sprawami się zajmować - jak widać, nadal jest potrzeba
                  stowarzyszenia "chcących lepszej Łodzi".
                  4. Wg mnie jeżeli będą powstawały i DZIAŁAŁY małe stowarzyszenia "tematyczne"
                  to nadejdzie czas na ich skonfederowanie się i stworzenie poważnej siły woli
                  obywatelskiej.
                  5. Natomiast bardzo dużym niebezpieczeństwem jest wozenie się na nośnych
                  tematach kandyatów różnej maści w okresie przedwyborczym - bo więcej na psują
                  niz pomogą. Jak widać z doświadczenia na żadną partie w Łodzi nie mozna liczyć.
                  Z ich strony - tylko słowa.
                  6. Więc jeśli ma być stowarzyszenie - to gdzie, kiedy, z kim ? Czy jest odważny
                  zdesperowany organizator ?

pozdr.
                  • citoyen Re: Kto nami rządzi 28.12.04, 23:21
                    Jestem do dyspozycji.
        • jasam Re: Kto nami rządzi 28.12.04, 23:38
          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> Bo jeśli nie to co akcja mailingowa do wszystkich łódzkich polityków z lewa i
          > prawa z domaganiem się działań? Co sądzicie?

A może przed jutrzejszą debatą o budżecie należałoby to zrobic do łódzkich
          radnych ?

pozdr.
          • citoyen Re: Radni zapomnieli o misji 29.12.04, 00:43
            Małe są szanse na porozumienie się z nimi. Zajęci są wieloma mało istotnymi
            sprawami. A czas ucieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka