Gość: M.E. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 10:44 Czy obowiązek ustąpienia prierwszeństwa autobusowi ruszającemu z przystanku dotyczy tylko normalnych autobusów, czy również samochodów dostawczych przerobionych na osobowe (czytaj busów)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bart Re: Busy - pytanie. IP: 217.153.156.* 02.03.05, 12:11 O busach powiedzieć można tylko jedno - rozstrzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Busy - pytanie. 02.03.05, 12:29 Jak to dobrze, że po ulicach poruszasz się tramwajami, a nie czołgiem. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Busy - pytanie. 03.03.05, 07:51 Gość portalu: Bart napisał(a): > O busach powiedzieć można tylko jedno - rozstrzelać. kolega urodził się 50 lat za późno - rozstrzeliwano prywatnych przedsiębiorców w epoce stalinowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Busy - odpowiedź 02.03.05, 13:24 Niestety, takie wynalazki mają status komunikacji zbiorowej, zatem w myśl prawa o ruchu drogowym należy im ustępować pierwszeństwa. A szkoda ;( Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Busy - odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 15:23 "Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię." W ustawie jest mowa wyraźnie o autobusie. Skąd ja mam z daleka wiedzieć, czy ten blaszak (z tyłu przecież nie ma okien) na przystanku, to autobus. A czy one w ogóle są rejestrowane jako autobusy? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Busy - odpowiedź 02.03.05, 15:26 A co to uważasz, że nie ma autobusów bez tylnej szyby? Chociażby duńskie niskopodłogowce DAB z wieżą na całej szerokości pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Busy - odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 15:37 Prawdziwy autobus to ja rozpoznam, z szybą, czy bez. Chodzi mi o te blaszaki dostawcze (VW, Mercedes, IVECO, Ford Transit), z których robią te busy. Z tyłu mają drzwi 2-skrzydłowe bez okien i nie na każdym jest napis, że to przewozi ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Busy - odpowiedź 02.03.05, 17:21 oczywiście że trzeba ustępować wg polskiego prawa każdy pojazd zabierający więcej niż 9 osób jest autobusem niezależnie czy został przerobiony z dostawczego czy nie takie przeróbki są całkowicie legalne - zadzwoń np. do Mercedesa że chcesz kupić Sprintera osobowego. Wyślą po prostu dostawczego do wyspecjalizowanej firmy zajmującej się takimi przeróbkami i ci go sprzedadzą jako osobowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Busy - odpowiedź IP: *.toya.net.pl 02.03.05, 18:47 > W ustawie jest mowa wyraźnie o autobusie. Skąd ja mam z daleka wiedzieć, czy > ten blaszak (z tyłu przecież nie ma okien) na przystanku, to autobus. A czy autobus zawsze musi być przegubowy? Że MPK nie posiada busów, tzn, że takich nie ma? A może za rok będzie miało? i co wtedy zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_pabianice Re: Busy - pytanie. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 17:26 Autobus to zgodnie z kodeksem drogowym pojazd mający conajmniej 9 miejsc siedzących dla pasażerów i jedno dla kierowcy. Busy są więdz normalnie autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Busy - pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 17:56 Masz rację. Tylko, że nie zawsze widać, czy to bus, czy dostawa do sklepu. Od tyłu wyglądają identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_pabianice Re: Busy - pytanie. IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 12:47 Chyba nie wiele na to poradzisz :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Busy - pytanie. IP: 81.168.184.* 03.03.05, 13:15 Jest jeszcze in ny aspekt sprawy. Większość z tego złomu formalnie rzecz biorąc - wcale sie nie zatrzymała na przystanku - bo im nie wolno. A skoro się nie zatrzymali - to i ustępować nie trzeba :-) A do tego kogoś co się piekli powyżej mały apel o ostrożniejsze wyrażanie się. Po większości właścicieli busów do miana przedsiębiorcy to jeszcze bardzo wiele brakuje... (abstrahując oczywiście od radykalnych poglądów innych przedpiszców) Odpowiedz Link Zgłoś