Dodaj do ulubionych

Znów o ZEC do czytelników forum.

IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.03.05, 12:40
Witam,
od pewnego czasu klikam na temat pryatyzacji ZEC w Łodzi z człowiekiem, który
duzo pisze, ale o niczym. Temat prywatyzacji nie jest mi obcy i dotyczy mnie
bezpośrednio ( jestem pracownikiem ZEC ). Nie ukrywam, ze interesuje mnie
wsze zdanie w tej sprawie. Oczekuje przemyślanych odpowiedzi. A jak nie beda
przemyslane to też dobrze, wyrobie swoje własne zdanie. Pozdrawiam i czekam.
Pracownik ZEC.
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Znów o ZEC do czytelników forum. 07.03.05, 14:18
      Sytuacja wygląda tak, że prezydent chce stworzyć kolejną podległa mu spółkę.
      Mówione jest tylko, co ludzie chcą usłyszeć. Szkoda, że nie mówi się ile mogą
      stracić zwykli ludzie, w tym przede wszystkim obecni szeregowi pracownicy ZEC.
      Bo zyskają na tym przede wszystkim ludzie związani z urzędem miasta, którzy
      wejdą w skład kadry zarządzającej nową spółką.

Nie prawdą jest, że producent energii cieplnej może sobie windować ceny jak mu
      się tylko podoba. Raz że ze względu na interwencjonizm państwowy, a dwa że nie
      jest idiotą i gdyby ceny drastycznie wzrosły, to ludzie zaczęliby montować
      ogrzewanie indywidualne (a tym samym firma tracić będzie odbiorców).

To tyle z mojej strony i żadnej listy firmowanej przez oszołomów spod znaku
      uśmiechniętego kropka lub moherowych beretów nie podpisuję.
      • Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.03.05, 16:07
        Masz racje, Prezydent chce stworzyc spółke, która będzie mu podlegała. Prezesi
        pewnych spółdzielni mieszkaniowych również. Co do
        strat szeregowych pracowników ZEC,no nie wiem, nowy właściciel powie ilu z nas
        chce zatrudnić, a ilu z nas zapłaci abyśmy odeszli z firmy.
        Pytanie brzmi ile mogą stracić zwykli ludzie? Czytaj kto odda dług miasta wodec
        ZEC ( 30 mln PLN )? Kto zapłaci koszty wydzielenia sieci z Zerspołu ( 300 mln
        PLN )? Kto pokryje różnice? Znamy obaj opowiesć o URE.
        Pytanie:
        Czemu mało kto to rozumie?
        • michal.ch Re: Znów o ZEC do czytelników forum. 07.03.05, 16:27
          > Czemu mało kto to rozumie?

Bo populistyczne i kłamliwe hasełka są bardziej nośne od czasami trudnych do
          zrozumienia dla przeciętnego człowieka faktów? Kropiwnicki przy poparciu LPR
          uprawia starą szkołę kontrolowania tłumów za pomocą rzucania haseł i grania na
          emocjach. Niby z komuną walczą, a jak pięknie stosują metody znane z czasów PRL-u.
          • Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.03.05, 16:32
            Skąd wiem jaka będzie odpowiedz na ten post :) ??
          • Gość: Sławek Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.com.pl 08.03.05, 10:36
            Po sprywatyzowaniu elektrociepłowni napewno nastąpi redukcja zatrudnienia. Nie
            znam dokładnie obecnej strukury organizacyjnej ZEC-u, ale obecnie tendencją
            (koniecznością) w przedsiębiorstwach energetycznych jest rozdzielenie
            działalności podstawowej od pomocniczej. Być może z częśći wydziałów zostaną
            utworzone nowe spółki zależne od elektrociepłowni. Gdy taki scenariusz zostanie
            zrealizowany to oprócz Programu Dobrowolnych Odejść większość pracowników
            zostanie przeniesiona do nowych spółek.

Co do działań Kropiwnickiego to całkowicie sie zgadzam z tezą że jest to
            robione wyłącznie dla ludzi z jego otoczenia.

Osobiście mam również ogromne zastrzeżenia do postawy GW, która nie raczy sobie
            zadać troszkę trudu i sprawdzić głupoty które wygaduje Kropiwnicki.
            Szczytem bezczelności było natomiast mówienie o tym w Kościołach i straszenie
            ludzi monopolem i podwyżką cen ciepła.
            • michal.ch Re: Znów o ZEC do czytelników forum. 08.03.05, 16:01
              Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Po sprywatyzowaniu elektrociepłowni napewno nastąpi redukcja zatrudnienia.

Ale my tu nie mówimy teraz konkretnie o prywatyzacji, tylko o wydzieleniu ZSC z
              ZEC-u. Bo wiadomo, że redukcje zatrudnienia będą, ale stopniowo. Od tego są
              teraz związki, żeby wynegocjować tzw. łagodne wygaszanie kadr, bez zwolnień
              grupowych. Sporo osób przejdzie w najbliższych latach pewnie na przedemeryturę i
              takie tam podobne. Reszta będzie miała gwarancję zatrudnienia na ileś lat, aby
              nie wzrosło gwałtownie bezrobocie.

> Nie
              > znam dokładnie obecnej strukury organizacyjnej ZEC-u, ale obecnie tendencją
              > (koniecznością) w przedsiębiorstwach energetycznych jest rozdzielenie
              > działalności podstawowej od pomocniczej. Być może z częśći wydziałów zostaną
              > utworzone nowe spółki zależne od elektrociepłowni.
              > Gdy taki scenariusz zostanie
              > zrealizowany to oprócz Programu Dobrowolnych Odejść większość pracowników
              > zostanie przeniesiona do nowych spółek.

Widać, że nie jesteś na bieżąco w tej kwestii. Ten proces trwa już od paru
              ładnych lat. Największymi spółkami jakie wydzielono z ZEC-u są m.in. Engorem
              (dawny zakład remontowy elektrociepłowni) oraz transportowcy (Trans-EC).
              Natomiast nie widzę sensu dla wydzielania sieci cieplnej. Ta sieć jest w rękach
              ZEC-u i jakoś problemów nie ma. Co to za bzdura, że monopol dopiero będzie?
              Przecież cały czas jest. I co? Jakoś ceny nie rosną. A wzrosną dopiero jak
              powstanie kolejny pośrednik, który dowali swój narzut - w końcu nowa spółka z
              czegoś musi się utrzymać, prawda? No i z jakiej racji miasto ma dostać prezent w
              postaci sieci, w którą ZEC zainwestował masę pieniędzy? Widać, że ktoś chce
              zrobić na tym dobry interes, przy czym niekoniecznie dobry dla zwykłych ludzi.

> Co do działań Kropiwnickiego to całkowicie sie zgadzam z tezą że jest to
              > robione wyłącznie dla ludzi z jego otoczenia.

Bo tak jest.

> Osobiście mam również ogromne zastrzeżenia do postawy GW, która nie raczy sobie
              >
              > zadać troszkę trudu i sprawdzić głupoty które wygaduje Kropiwnicki.
              > Szczytem bezczelności było natomiast mówienie o tym w Kościołach i straszenie
              > ludzi monopolem i podwyżką cen ciepła.

Tak jak mówię: to populistyczne i kłamliwe hasełka. Ludziom nie mówi się
              wszystkiego, tylko akurat to, co chcą władze. Wiadomo, że Kościół trzyma z LPR i
              tym podobnymi - jest niestety ich tubą propagandową. Więc co się dziwić.
              A ludzie są naiwni i podpisuja jakieś listy, które im podtykają. Pewnie cyrograf
              na siebie też by podpisali bez zastanowienia.
        • Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.03.05, 12:40
          Poprawiam własny błąd, wydzielenie sieci to koszt 100 mln.
      • Gość: ja Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:58
        DZIĘKI!! przywracasz mi wiarę w ludzi, myślałem że taki post się nigdy tu nie
        pojawi
        jednak istnieją jeszcze ludzie świadomi i zdolni do myślenia...
        • Gość: html Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.toya.net.pl 07.03.05, 23:15
          Prywatyzacja jest kluczem do sukcesu. Komunalizacja w stylu obecnych władz jest
          przejawem determinacji i nieudolności. Wszak to już niebawem, koniec kadencji,
          minimalne poparcie elektoratu, a kadry głodne posad. Po 2006 roku nie będzie dla
          nich zajęcia.
          A dlaczego to właśnie SM "Bawełna" jest orędownikiem zmian? Któż jest w radzie
          nadzorczej tej spółdzielni? I kto rozdaje dziś stanowiska i posady w mieście?
          Ktoś ma kłopoty z pamięcią, do jakiej organizacji przystał w 1982 r.

Szykuje się nam gra o stołki, pieniądze.
          • Gość: inżynier Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.res-polona.com.pl 08.03.05, 11:50
            Dla tych którzy mają jakiekolwiek wątpliwości, czy powinno się prywatyzować EC
            wraz z siecią powinien wystarczyć fakt, że w komisji po lewicy Kropy siedział
            Sylwester Pokorski - prezes RSM Bawełna. Ten człowiek NIGDY NIE BIERZE UDZIAŁU
            W NICZYM CO BY MU NIE PRZYNIOSŁO OSOBISTYCH KORZYŚCI. W naszym osiedlu ceny
            ciepła rosną nawet wtedy gdy nie podnosi ich elektrociepłownia, stare bloki
            spółdzielni rozlatują się, mimo że płacony przez nas iż fundusz remontowy stale
            rośnie (mieszkańcy naszego osiedla, głównie renciści, płacą regularnie czynsz).
            Bawełna traci płynność finansową, ale prezes ma jedną z najwyższych pensji
            prezesowskich w Łodzi. Będąc prezesem spółki zarządzającej siecią ciepłowniczą
            zarobi dwa razy więcej.
    • Gość: michał_k Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 12:14
      Co Wy pleciecie o nadzorze Urzędu Regulacji Energetyki? Mamy przykład
      działającego choćby Urzędu Regulacji Telekomunikacji, którego postawa
      poowoduje, że mamy najdroższe telefony w Europie. Identycznie będzie gdy ZEC
      trafi do inwestora, który zakupi Zespół Elektrociepłowni. Z dostępem do sieci
      niezależnych operatorów będzie tak jak z demonopolizacją rynku
      telekomunikacyjnego. Moim zdaniem, to musi być przejęte przez podmiot
      niezależny - gminę. Co do stanowisk dla kolesi, możliwe że powstaną, ale czy
      cena kilku stołków mimo wszytsko nie jest warta ryzyka?
      • Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.03.05, 12:34
        Urząd Regilacji Energetyki istnieje i reguluje. To, że URT nie działa
        prawidłowo to wcale nie znaczy, że tak bedzie z URE ( a tak na marginesie to
        wiem, ze urzad regulacji telekomunikacji jednak też reguluje, nakładajac kary
        na narodowego operatora )
        Piszesz, że siec cieplna ma zostać przejeta przez niezaleznego operatora -
        gmine. Po pierwsze za co ma byc przejęta? Za darmo? Po drugie gmina nie jest
        niezalezna, jest jednym z dosc duzych odbiorców. Dostęp do sieci niezaleznych
        operatorów? Myslisz o dostepie do sieci ciepłowniczej niezaleznych operatorów?
        Jeśli tak, to jest jeden taki, który moze zostać przyłaczony do sieci. Pare lat
        temu nawet był. To ciepłownia na ustronnej/demokratycznej. Teraz nie pracuje,
        aby ją uruchomić potrzebne sa gigantyczne inwestycje, aby mogła spełnic normy
        dotyczace emisji spalin. ZEC cały czas te inwestycje czyni, innych operatorów
        nie da sie przyłaczyc do sieci, bo ich nie ma ( lokalne kotłownie nie mają
        odpowiednich parametrów technicznych )
        Jest jeszcze jedna sprawa poza stołkami, koszty.
        Pomysl, ZEC sprzedaje ciepło korzystajac z własnych kadr, ksiegowości. Nowa
        spółka podnie koszt ( nowe kadry, ksiegowość, Prezesi, działy remontowe i
        inne ).
        Miasto ma 40 hektarów gruntów przez które przebiega sieć cieplna. Sieć cieplna
        to pareset kilometrów, reszta terenów przez które przebiegaja ciepłociągi jest
        własnoscią ZEC. A Zec może wtedy upomnieć się o kase za dzierzawę gruntu przez
        który przebiega już nie ich ciepłociąg.Mozna oczywiście rury przełożyc na swój
        teren. Ale kto za to zapłaci?
        • Gość: michał_k Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 17:23
          nie pisz, że Zespół Elektrociepłowni wybudował sieć z własnych środków - to
          jest przedsiębiorstwo państwowe, tak więc jeśli przeznaczyło kasę na
          inwestycję - to nie wpłaciło dywidend do skarbu państwa, a więc zapłaciliśmy za
          to wszyscy - obywatele Łodzi, Krakowa i Szadku. Dlatego też gmina jest napewno
          odpowiednim podmiotem by przejąć sieć, szczególnie że w innych miastach to
          miało już wcześniej miejsce.
          Pisanie o tym, że ZE zainstalował filtry, dba o ochronę środowiska to prawda -
          o tyle że jest to ich psi obowiązek. Znowu filtrym, instalacje odsiarczania,
          itp. zafundowaliśy my wszyscy - gdyby to był prywatny właściciel wtedy to była
          by jego inwestycja.
          • michal.ch Re: Znów o ZEC do czytelników forum. 08.03.05, 17:31
            A więc według twojego toku myślenia firma państwowa nie powinna w ogóle
            inwestować, bo przez to zmniejsza swój zysk i mniej wpłaca do skarbu państwa?

No, ciekawa teoria, bardzo ciekawa... :>
            • Gość: michał_k Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:05
              wręcz przeciwnie - jedynie chcę uświadomić, że to nie są pieniądze ZE tylko
              obywateli RP.
              Tak też, jeśli jestem właścicielem firmy i kupuję maszynę produkcyjną lub jadę
              na wycieczkę, to są to pieniądze moje a nie firmy.
          • Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.03.05, 15:55

> nie pisz, że Zespół Elektrociepłowni wybudował sieć z własnych środków - to
            > jest przedsiębiorstwo państwowe, tak więc jeśli przeznaczyło kasę na
            > inwestycję - to nie wpłaciło dywidend do skarbu państwa, a więc zapłaciliśmy
            za
            >
            > to wszyscy - obywatele Łodzi, Krakowa i Szadku

dywidenda dochód z akcji; część zysków spółki akcyjnej pozostała po
            zaspokojeniu potrzeb przedsiębiorstwa (w zakresie inwestycji, rezerw, innych
            funduszów oraz wierzytelności, jak podatki, spłaty itp.) przeznaczona do
            rozdziału między akcjonariuszy.

• Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.03.05, 21:56
            A tak na marginesie, gdzies wyczytał, że ZEC wybudował siec cieplną? Moze w
            moich postach :) ?
            • citoyen Re: Pracowniku ZEC! 11.03.05, 22:48
              Chwalebna jest twoja determinacja. Ale tak na przyszłość, może lepiej
              przygotujcie rozmówcę do starcia w ŁWD w TVP. Występ Pana Wasiela był słaby, a
              przecież jego rozmówca był do ogrania w pierwszych minutach starcia.
              • Gość: Pracownik ZEC Re: Pracowniku ZEC! IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.05, 09:18
                Niestety, nie mam mozliwości wypowiadac się w TVP :)
                Pan Wasiel, no cóż, masz rację. :)
                A ja moge tylko pisać, pisac, pisac.
    • Gość: MarcinK Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 09:28
      Dla mnie sprawa jest prosta.

1) Ceny ciepła i tak podlegają regulacjom więc straszenie podwyżkami to
      żerowanie na ludzkiej naiwnosci
      2) Nie ma w Łodzi mozliwości "wpuszczenia" do wydzielonej sieci konkurencji dla
      istniejących EC, mówienie o jednej starej ciepłowni wymagającej kompleksowej
      modernizacji i przebudowy to jakiś kiepski żart
      3) Jak mawiał Korwin-Mikke - zatem jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o
      pieniądze. Dodam, że o pieniądze łodzian na stołki w nowej spółce

I tak bym to najkrócej opisał.

Aha i nie pracuję w ZSC ani ZEC więc nie jestem bezpośrednio zainteresowany. A
      CO mam w domu z lokalnej ciepłowni gazowej (odciąłem się kilka lat temu, bo ZEC
      za dużo kazał sobie płacić).

Pozdrawiam, MarcinK
      • Gość: Pracownik ZEC Re: Znów o ZEC do czytelników forum. IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.05, 09:54
        Dokładnie.
        Ciesze się, bo z postu wynika, ze wolny rynek jednak działa.
        Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka