Dodaj do ulubionych

Leasing Citkow

IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.05, 23:48
Czy ktos wie czy jakas firma byla/jest zainteresowana ta operacja? Orginalne
ogloszenie przetargowe zakladalo otwarcie ofert 6 stycznia.

Pozdrawiam,
Aleksej

P.S.
Wedlug zalozen przetargu Citki wrocilyby do MPK po okresie 10 lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: Leasing Citkow IP: *.toya.net.pl 30.03.05, 01:37
      Jest zainteresowana. Oficjalne info powinno się pojawić za niedługo.
      • michal.ch Re: Leasing Citkow 30.03.05, 08:52
        Dziennik Łódzki
        Środa, 30 marca 2005r.

www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/462502.html

Cityrunnery w dzierżawie

Niemiecka firma leasingowa kupiła łódzkie cityrunnery. Dzisiaj ma zostać
        podpisana umowa z MPK. Tramwaje nadal będą jeździły po Łodzi. Spółka wydzierżawi
        je od nabywcy.

Ogłoszenie o transakcji wartej 130 mln zł ukazało się w grudniu ubiegłego roku w
        Biuletynie Zamówień Publicznych. Od razu założono, iż sprzedane tramwaje,
        natychmiast łódzka spółka wydzierżawi od nabywców na 10 lat. Pieniądze ze
        sprzedaży zostaną przeznaczone na spłatę kredytu zaciągniętego na zakup tramwajów.

MPK kupiło cityrunnery przed czterema laty. 15 wagonów kosztowało około 130 mln zł.
        • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.05, 11:48
          To moze dlatego juz 12 citkow jezdzi i sciagnieto je z 12stki :) Ciekawy jestem
          jak jest skonstruowana umowa, pewnie MPK musi dbac o stan techniczny, ale
          pewnie ta firma ma cos do powiedzenia. Jak ktos bedzie znal szczegoly to niech
          da znac.

W dodatku jestem ciekawy na co pojdzie to 130 mln zl za leasing, czesc pewnie
          na splate dlugu, a reszta mam nadzieje ze na remonty i byc moze na zakupy
          nowego taboru. Mam co do tej tranzakcji mieszane uczucia, z jednej strony jesli
          citki nadal beda jezdzic po Lodzi (nawet jesli 1-2 wysla za granice jak do
          Genewy) to OK, w dodatku MPK sie oddluzy i powinno sie polepszyc sytuacja
          taborowa w spolce.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: M.E. Re: Leasing Citkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:32
            Może w końcu wyremontują te uszkodzone. Ciekawe, na czyj koszt? I może je w
            końcu ubezpieczą.
            • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.05, 13:43
              Mysle ze chodzi o podniesienie wartosci sprzedawanego produktu, wedlug zasad
              przetargu, MPK robi ostateczna wycene przed podpisaniem konraktu, wiec logiczne
              jest ze Citki sa remontowane (no bo jak sa uszkodzona albo stoja w zajezdni to
              ich wartosc spada). Do tego dochodzi amortyzacja. Wedlug mnie logiczne byloby
              aby wyremontowac wszystkie Cityrunnery (lacznie 1212 i 1201). Zreszta jestem
              prawie pewien ze zdjeto Cityrunnery z 12stki poto aby sie nie posypaly przed
              podpisaniem kontraktu. Przeciez koszty remontu wagonow zwroca sie dosyc szybko.
              Roznica w miesiecznych ratach nie bedzie taka duza a MPK bedzie miala 15
              sprawnych wagonow a nie 12-13.

W dodatku MPK powinno zarzadac od firmy leasingujacej ubezpieczenie wagonow.

Aha no i jeszcze jedno MPK nie dostanie za nie 130 mln. zl. jest to napisane w
              przetargu ze od tej wartosci odejmuje sie koszty amortyzacji, na dzien
              dzisiejszy jest to okolo 95 mln. zl. (przy zalozeniu ze wszystkie wagony jezdza)

Pozdrawiam,
              Aleksej
              • Gość: bankier Re: Leasing Citkow IP: *.76.classcom.pl 30.03.05, 15:19
                Ile na tym biznesie straci MPK, a ile zarobi NIEMIECKI BANK?
                • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.05, 15:56
                  Prowizja jest ustalona na chyba 1%, wiec nie jest to duzo. MPK raczej jest
                  zmuszone do zawarcia takiej umowy z powodu drastycznego obciecia oplat za
                  wozokilometry przez miasto.

Pozdrawiam,
                  Aleksej

P.S.
                  A jesli wszystkie Cityrunnery beda jezdzily MPK zyska...wieksze oplaty za
                  wozokilometry dla pojazdow niskopodlogowych.
                  • michal.ch Re: Leasing Citkow 30.03.05, 18:21
                    > P.S.
                    > A jesli wszystkie Cityrunnery beda jezdzily MPK zyska...wieksze oplaty za
                    > wozokilometry dla pojazdow niskopodlogowych.

Dziwnym trafem obiło mi się o uszy, że MPK NIE DOSTAJE wyższej zapłaty za to, że
                    po mieście kursują wagony niskopodłogowe. No więc jak to jest? Jakoś nie byłbym
                    tego co napisałeś taki pewien.
                    • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.05, 18:39
                      A ja za to slyszalem ze dostaja. Zreszta tak samo jak za niskopodlogowe
                      autobusy (Aleksandrow placi wiecej aby tylko niskopodlogowce jezdzily).

Pozdrawiam,
                      Aleksej
                      • michal.ch Re: Leasing Citkow 30.03.05, 18:40
                        Od kiedy dostają za kursy Cityrunnerów? Coś wiesz widocznie nowego, więc nie
                        chowaj tego.
                        • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.05, 11:13
                          A tego to nie wiem, bede musial sie popytac od kiedy tak jest.

Pozdrawiam,
                          Aleksej
                          • michal.ch Re: Leasing Citkow 31.03.05, 16:35
                            Oki, to daj znać. Na początku wyższych opłat za "niskopodlaźnie vozidlo" na
                            linii 10 nie było, więc ciekawe od jak dawna zmieniły się warunki. Może się znów
                            okaże, że tak jest już od dawna, tylko nikt o tym nie mówił.
                      • geograf Re: Leasing Citkow 30.03.05, 22:26
                        tjaaa...
                        Aleksandrów płaci też za długie Volvo, a co jeździ?;-)
                        Podobnie jest na 51...kiedyś do Zgierza docierały tylko przeguby...
                • topjes Re: Leasing Citkow 30.03.05, 16:40
                  > Ile na tym biznesie straci MPK, a ile zarobi NIEMIECKI BANK?

Kochany, idź lepiej pogłaskaj swoją legitymację LPR ;) Leasing zwrotny jest
                  najnormalniejszym narzędziem finansowym - stosowanym w Polsce i na świecie przez
                  (nie przesadzam) miliony firm.
                  Podstawowa zaleta to uwolnienie aktywów - co wpływa na zwiększenie płynności
                  finansowej, zmniejszenie zadłużenia (jeśli jest) i wzrost ROA (zwrot na
                  aktywach), choć chyba w MPK mało kto wie co to jest ROA ;)

pzdr
                  topjes
                  • Gość: STUDI Re: Leasing Citkow IP: *.prokom.pl 04.04.05, 16:07
                    Bardzo piękny wykład panie topjes. Tyle że trzeba pamiętać że ten leasing ma pokryć koszty obecnego zadłużenia a firma leasingowa nie jest instytucja charytatywną. Może i na moment jest zysk, ale i tak trzeba więcej poźniej oddać

Po prostu i tak dokąłdamy do kosztów zysk firmY leasingowej.

Przestan z korporacyjną propaganda bankową. Brać inny kredyt by porzedni spłacać, sorry ale nie wiesz o czym piszeszz. Efekt jest prosty spirala zadłużenia narasta. Odstaw te mądre puste słowka i normalnie pomyś ale samodzielne, chybą ze jesteś zmuszony przz swojego pracodawcę wykazywać gdzie ltyko się lojalnośc wobec firmy.

• michal.ch Re: Leasing Citkow 30.03.05, 18:25
                Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Mysle ze chodzi o podniesienie wartosci sprzedawanego produktu, wedlug zasad
                > przetargu, MPK robi ostateczna wycene przed podpisaniem konraktu, wiec logiczne
                >
                > jest ze Citki sa remontowane (no bo jak sa uszkodzona albo stoja w zajezdni to
                > ich wartosc spada).

No to jest chyba wiadome. Wyszło szydło z worka, czemu Cityrunnery wzięto na
                warsztat.

> Aha no i jeszcze jedno MPK nie dostanie za nie 130 mln. zl. jest to napisane w
                > przetargu ze od tej wartosci odejmuje sie koszty amortyzacji, na dzien
                > dzisiejszy jest to okolo 95 mln. zl. (przy zalozeniu ze wszystkie wagony jezdza
                > )

Jak to wyliczyłeś? Tak z ciekawości pytam.
                • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.05, 11:16
                  > Jak to wyliczyłeś? Tak z ciekawości pytam.

Ja tego nie liczylem, wszystkie jest opisane w przetargu:

www.przetargi.egospodarka.pl/60110_leasing-zwrotny-15-sztuk-tramwajow-Cityrunner-Lodz_2004_2.html

Pozdrawiam,
                  Aleksej
    • xk Alina Giedryś o Cityrunnerach 30.03.05, 18:25
      W ŁWD pani dyrektor oświadczyła, że zarząd miasta nie zamierza podejmować
      kroków prawnych przeciwko poprzedniemu zarządowi MPK za zadłużenie spółki jako
      że zakup ten miał charakter eksperymentu.
      Moje pytanie retoryczne brzmi - co mówiła i kim była pani Giedryś w chwili
      zakupu cityrunnerów?
      • camelot Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 30.03.05, 22:27
        A mnie się marzy aby firma leasingowa wypowiedziała umowę MPK i zabrała te
        citki np. do Warszawy (wózki można zmienić na szersze). Ciekawym co wtedy powie
        Wąsowicz????????????? A może Wąsowicz po cichu ma już nagraną nową fuche np. w
        Poznaniu i może się okazać że nasze citki nagle wylądują w Poznaniu.
        • Gość: J.S. Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.03.05, 22:36
          > A mnie się marzy

No to szkoda, ze tak ci sie marzy...

> aby firma leasingowa wypowiedziała umowę MPK i zabrała te
          > citki np. do Warszawy (wózki można zmienić na szersze)

Skad wiesz, co mozna?
          • camelot Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 30.03.05, 22:42
            Nie wiem co można (wózki napewno mozna to tylko większy lub mniejszy problem
            techniczny) ale w dzisiejszych czasach rózne już cuda widzieliśmy (i nie
            dotyczy to wózków). Nie chciałbym być złym prorokiem.
            • geograf Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 30.03.05, 22:59
              Cityrunnery były projektowane na wąski rozstaw szyn, zdaje się...
        • michal.ch Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 31.03.05, 16:40
          Ej, spokój! Nie widzieliśmy warunków umowy. A przecież najprawdopodobniej jest
          tak, że jest klauzula, iż wagony mają zostać w Łodzi. Proste jak konstrukcja
          cepa. Dziś w EI nawet Wąsowicz stwierdził, że Cityrunnery są wizytówką MPK.

Jeżeli prawnicy MPK nie dali ciała i umowa jest odpowiednio zabezpieczona, to
          nikt z Łodzi bez zgody MPK Cityrunnerów nie wywiezie.

Pierwotnie informacje o leasingu sprzed kilku miesięcy też wziąłem zbyt
          emocjonalnie, ale trzeba na to patrzeć trzeźwo. Nie wszędzie teorie spiskowe się
          sprawdzają.
          • geograf Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 31.03.05, 16:46
            co stwierdził Wąsowicz?
            Alina Giedryś też coś w między czasie stwierdziła...
            na wiosnę zmieniają poglądy i przekonania, czy jak?
            • michal.ch Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 31.03.05, 16:50
              Wszystko możliwe geograf. Może to faktycznie wiosna im się udziela i to dlatego
              już nie walczą z Cityrunnerami i ludźmi, którzy je kupili. ;))
              • geograf Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 31.03.05, 16:57
                nie daj Boże zdarzy im się jeszcze zacząć naprawiać autobusy...i co wtedy?
                • michal.ch Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 31.03.05, 17:00
                  Nie bój żaby. Na to jeszcze sobie pewnie poczekamy. Zaniedbania są tak duże, że
                  powrót do normalności zajmie im trochę czasu.
                  • geograf Re: Coś mi tu śmierdzi!!!!!!!!!!! 31.03.05, 17:03
                    to może wpierw ZDiT "sypnie kasą" na torowiska?

właśnie, już wiadomo co będzie w tym roku na pewno remontowane (poza Żabieńcem)? Zajmą się torami na Aleksandrowskiej, korzystając z okazji, czy zostawią w pogiętym spokoju?
    • teufel Re: Leasing Citkow 30.03.05, 22:58
      Przed chwilą mówiono o Citkach w Biznesie po Panoramie.
      • camelot Re: Leasing Citkow 31.03.05, 22:02
        Co raz nowsze wiadomości. Dziś w GW napisano, że spłacamy mniej ale dłużej. Co
        rusz pojawiają się jakieś nowe informacje. Więc niczemu się już nie zdziwię.
        • Gość: Aleksej Re: Leasing Citkow IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.05, 22:27
          Przeciez oto wlasnie od samego poczatku chodzilo, wiec nie wiem co w tym nowego.

Pozdrawiam,
          Aleksej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka