Gość: Bart IP: 217.153.156.* 27.04.05, 00:01 www.kmst.mpk.lodz.pl/50latretkinskiej.htm Zapraszamy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał M. Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 80.51.227.* 27.04.05, 20:21 Czy tramwaj będzie zatrzymywał się na przystankach czy tylko na czerwonych światłach jak w czasie imprezy z tramwajem trójwagonowym? Na którą godzinę planujecie zakończenie przejazdu? Fajnie będzie eNkę na trasie zobaczyć... wolałbym lilpopa, którym jeszcze nie jechałem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 27.04.05, 20:47 Pamietam jak chodziłem do podstawówki to lubiłem jeździć na wagary na Retkinię. Wsiadałem do 19 na chyba Zachodniej przy Zielonej i dalej Kościuszki w prawo w Struga, w lewo w Gdańską i dalej Kopernika pod starymi wiaduktami na Kaliskim i przez pola aż do krańcówki w rejonie straży pożarnej. Dalej miedzą na piechotę aż do torów kolejowych. To była jazda przez wieś. Niestety nie pamiętam czy był tam tor pojedynczy czy z mijankami. Później wybudowali obrzydliwą Retkinię i urok pól i pasących się krówek zniknął. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 28.04.05, 09:32 > Fajnie będzie eNkę na trasie zobaczyć... wolałbym lilpopa Taaa, tylko mały szczegół. Linia retkińska jest powojenna, a wszystkie Lilpopy maja malowanie przedwojenne. Ni przypiął ni przyłatał. Czy Lilpopy w ogóle tam dojeżdżały to już się nie wypowiem, bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.pl 28.04.05, 09:52 Pewnie nie. Lippopy mają wysokie pudła, a stary wiadukt przy kaliskim był niski. 805N przejeżdżając pod nim składał niemalże cały pantograf!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.prokom.pl 28.04.05, 10:34 Ale na placu przed dworcem była krańcówka. Ponadto z poierwzej połowy lat 70-tych są zdjęcia Lilpopa III skręcającego z Zielonej w Gdańską (linia 19 już wiec chyba tylko linia 12 - choc przez piewien czas kursowała Gdańska - Struga - Kościuszki - Zielona. Ba ponadto są starsze zdhęcia gdzie Lilpop ciągnie Herbranda. Skrzyżowanie Gdańskiej i Kopernika. Tak wieć zdaje się że mogł na pewno wjechać przed budynek dworca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.pl 28.04.05, 12:45 Przy dworcu kaliskim były dwa wiadukty, zresztą i obecnie też są dwa. Aby podjechać na dziedziniec dworca wystarczyło przejechać tylko pod jednym mostem. Tramwaje jadące na Retkinię musiały pokonać oba mosty. Może ktoś ma fotki Lippopa (liniowego) na Retkini. Rozwiało by to nasze wątpliwości. Z innej beczki. W pomieszczeniu klubowym KMST na ścianie wiszą tablice z trasami linii tramwajowych. Zawsze mnie intrygowała ta z nr 9 i zamieszczoną trasą: Dąbrowa - Promińskiego - Trasa W-Z - Retkinia W jakich latach na Retkinię jeździła "9"? W kwietniowym "Pantografie" nie ma na ten temat wzmianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 28.04.05, 16:05 > W jakich latach na Retkinię jeździła "9"? W kwietniowym "Pantografie" nie ma na > > ten temat wzmianki. Bo normalnie nie jeździła na Retkinię. To musiał być co najwyżej tymczasowy epizod, który nie został nawet odnotowany w kronikach linii. Od 60. lat linia 9 kursuje na Zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 28.04.05, 16:01 Gość portalu: STUDI napisał(a): > Ale na placu przed dworcem była krańcówka. > Ponadto z poierwzej połowy lat 70-tych są zdjęcia Lilpopa III skręcającego z > Zielonej w Gdańską (linia 19 już wiec chyba tylko linia 12 - choc przez piewien > czas kursowała Gdańska - Struga - Kościuszki - Zielona. Mówisz o zdjęciach na mojej stronie? Jeśli tak, to się lepiej przypatrz albo po prostu przeczytaj opis. To tramwaj linii 27. Jeśli mówisz jednak o jakiś innych zdjęciach, to z chęcią je obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.prokom.pl 28.04.05, 16:40 Ooo to sorry. Ale linie o numerach 26, 27, i 28 zawsze mi się kojarzyły tylko z przegubami. Jedynie na tych liniach widywałem przeguby. Dlatego mi ten Lilpop jakoś dziwnie nie pasował. Bo jeśli 27 to powinien być to przegub. A 12 to wtedy włąsnie nie przejeżdżała przez to skrzyżowanie. Na Gdańskiej najdłużej widywałem Liplopy na linii 3. Pózniej juz tylko je kojarze z linii 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagaciarz Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 16:57 <<Bo jeśli 27 to powinien być to przegub.>> Ale to zdjecie ma podpis,ze to okolice roku 1972,wiec przegubów albo jeszcze nie bylo albo dopiero zaczynaly swoja sluzbe.Zreszta wydaje mi sie,ze w 1szej kolejnosci 1sze przeguby puszczano na 9. << Jedynie na tych liniach widywałem przeguby>> Tzn. TYLKO przeguby na ww.liniach?(bo chyba nie tylko na tych liniach:) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 28.04.05, 18:28 Gość portalu: STUDI napisał(a): > Ooo to sorry. Ale linie o numerach 26, 27, i 28 zawsze mi się kojarzyły tylko > z > przegubami. Jedynie na tych liniach widywałem przeguby. Dlatego mi ten Lilpop > jakoś dziwnie nie pasował. Bo jeśli 27 to powinien być to przegub. :) Dziwne, bo przeguby zastąpiły przecież lilpopy. Coś przed przegubami musiało przecież jeździć na 27, a z tego co poniżej piszesz pamiętasz czasy lilpopowe. :) > A 12 to wted > y > włąsnie nie przejeżdżała przez to skrzyżowanie. Tyle, że dwunastka i tak dojeżdżała tylko do Dworca Kaliskiego, więc na Retkinię nie jeździła (w tym czasie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 28.04.05, 15:58 Gość portalu: magik napisał(a): > Pewnie nie. Lippopy mają wysokie pudła, a stary wiadukt przy kaliskim był > niski. 805N przejeżdżając pod nim składał niemalże cały pantograf!!! Wniosek błędny. Lilpopy już przed wojną dojeżdżały do Dworca Kaliskiego bez trudu mieszcząc się owym wiaduktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 28.04.05, 15:56 michal.ch napisał: > Taaa, tylko mały szczegół. Linia retkińska jest powojenna, a wszystkie Lilpopy > maja malowanie przedwojenne. Ni przypiął ni przyłatał. Widzę, że czujesz bluesa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 28.04.05, 15:48 Gość portalu: Michał M. napisał(a): > Czy tramwaj będzie zatrzymywał się na przystankach czy tylko na czerwonych > światłach jak w czasie imprezy z tramwajem trójwagonowym? Nie będzie zatrzymywania na przystankach. To przejazd okolicznościowy, a nie kursy specjalne. > > Na którą godzinę planujecie zakończenie przejazdu? Nie ma konketnych planów w tej kwestii, ale możesz sobie to obliczyć dodając po około pół godzinki na spacery i ze 20 min. na postoje na pętlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 80.51.227.* 28.04.05, 21:11 Gość portalu: luki napisał(a): > > Czy tramwaj będzie zatrzymywał się na przystankach czy tylko na czerwonych > > światłach jak w czasie imprezy z tramwajem trójwagonowym? > Nie będzie zatrzymywania na przystankach. To przejazd okolicznościowy, a nie > kursy specjalne. Dzięki za informacje. W razie czego, wyskoczę w biegu. Stary jestem, to jakoś sobie poradzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 30.04.05, 17:33 Impreza, impreza i po imprezie. Przyznam, że wychodząc dziś rano z domu nie myślałem, że będę przecinał wstęgę. :) No i to zdziwienie wśród mieszkańców ulicy Widok, którzy przeżyli pierwszą w historii wizytę zwiedzających. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 80.51.227.* 30.04.05, 17:43 Zeskanowane zdjęcie lukiego przecinającego wstęgę, programem graficznym przerabiamy na sepię, uszkadzamy jego krawędzie i publikujemy z opisem: "Rok 1955, Dziesięciolecie PRL. Towarzysz Pierwszy Sekretarz otwiera linie tramwajową dla ludu pracującego dzielnicy Retkinia" :) A Widok... surreal na maksa - 30 lub 40 osób chodzi po "nieciekawej" uliczce, obmacuje asfalt, dyskutuje co jest pod nim i fotografuje pustą ścianę kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 30.04.05, 17:54 Byłeś:>?? I się nie przedstawiłeś:>?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 80.51.227.* 30.04.05, 18:06 Oczywiście, że byłem. A nie przedstawiłem się, bo... nie wiem która z twarzy znanych mi z imprez tramwajowych należy do teufela :) Poznaję lukiego, STUDIego, yarro, krzyskupa... Pozostałe buzie są mi znajome, ale nie dopasowuję ich do ksywek... Jeden z uczestników "wyglądał" na teufela, ale nie ryzykowałem zbłaźnienia i nie zaczepiłem. Nastęnym razem może :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 30.04.05, 18:09 To chociaz krzyskupowi mogłeś się przedstawić :p pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 30.04.05, 18:35 No, a Krzyskup Tojfla by Ci przedstawił:D Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 30.04.05, 18:32 No wiesz, wszyscy wołali Teufla, po jego nicku:>. Byłem z aparatem typu Tojfel - z obrotowym wyświetlaczem. BTW: Nie widziałem Yarro. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 30.04.05, 18:34 Nie wyśiwtlaczem a obiektywem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 80.51.227.* 30.04.05, 19:55 A Michał M. miał letnią, jasną kurtkę, niebieskie dżinsy, niecyfrowy aparat fotograficzny na pasku od spodni i niebiesko-szaro-czarny plecak :) Następnym razem się odezwę. BTW: Yarro nie było, ale wiem jak wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 01.05.05, 16:55 Zapodaj mi m@ila to wysle Ci zdjecie grupowe, zakreślisz się kółeczkiem i mi odeślesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 80.51.227.* 01.05.05, 18:48 mm (et) zpk kropka u kropka lodz kropka pl Możesz również siebie zakreślić, a ja Cię wtedy spróbuję zapamiętać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 01.05.05, 10:03 Hint: Teufla rozpoznaje sie nie po twarzy, ale po dzwiekach ktore wydaje, na dodatek takie rozpoznanie mozna dokonac z dosc duzej (czyt. bezpiecznej) odleglosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 217.153.156.* 01.05.05, 12:48 Ksywa "volume max.";) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 01.05.05, 16:57 Ech Uosiu. Co by nie było to STUDI był głośniejszy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: 217.153.156.* 30.04.05, 21:25 Myślałem, że to ja jestem pierwszym sekretarzem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Refleksja - doczepka sama na wekslu IP: 80.51.227.* 01.05.05, 12:13 Jeszcze taka refleksja. Wczoraj ktoś z przewodników wycieczki powiedział na Widoku, że po godzinach szczytu często wagon silnikowy zostawiał na wekslu doczepkę, a gdy zbliżał się popołudniowy szczyt - ten sam tramwaj (lub inny) zabierał ją. Wyobraźcie sobie to teraz: Doczepka bez opieki zostaje na Dąbrowie albo Julianowie... A po kilku godzinach można ją odebrać bez powybijanych szyb, pomazanego zewnętrza i rozpalonego w środku ogniska. Moim zdaniem teraz by to było niemożliwe :/ Takie czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 30.04.05, 19:45 > Impreza, impreza i po imprezie. Przyznam, że wychodząc dziś rano z domu nie > myślałem, że będę przecinał wstęgę. :) Zabrakło jeszcze przemówienia do towarzyszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 30.04.05, 20:21 Niestety nie mogłem być na imprezie. Ale jadąc samochodem dojrzałem was. Ciekawostka dla mnie było to że 1-szy wagon był oznakowany jako 19-stka a w drógim tablica (wewnętrzna) była z 24 :) Nie wiedziałem że takie zestawienia były kiedyś w tramwajach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 01.05.05, 12:28 Gdybyś zobaczył drugi wagon z drugiej strony to była w nim jeszcze tablica z 20-ką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 01.05.05, 13:14 Gość portalu: SzK napisał(a): > Gdybyś zobaczył drugi wagon z drugiej strony > to była w nim jeszcze tablica z 20-ką :) No szkoda. Ale niestety nie mogłem go wyprzedzić z lewej strony :) Ale to na pewno ciekawe zestawienie było. Ale jak stałęm za wami przy przystanku Kopernika/Żeromskiego w strone Retkini ludzie tak pytająco mówili " Dziewiętnastka?". Naprawde zdziwienie wielkie. Jak by nigdy nie widzieli "19" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza IP: *.toya.net.pl 30.04.05, 22:25 > Zabrakło jeszcze przemówienia do towarzyszy :) Gdyby nie Cityrunner wstrzymany przy Kaliskim moglibyśmy popuścić wodzę fantazji i rozszerzyć repertuar hepeningu, a tak trzeba się było szybko zmywać z zabawkami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 30.04.05, 23:01 Oj tak... Ten motorowy miał bardzo groźnie wyglądający nastawiacz ;) pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: 50 lat tramwajów na Retkini, czyli impreza 02.05.05, 09:20 Zabytkowe wagony kursowały po Łodzi Poniedziałek, 2 maja 2005r. W sobotni ranek z zajezdni tramwajowej przy ul. Dąbrowskiego łodzian bezpłatnie woził zabytkowy tramwaj o numerze 19. Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie Klub Miłośników Starych Tramwajów w związku z 50. rocznicą wybudowania pierwszej linii tramwajowej do osiedla Retkinia. Czerwony, ponad 25-tonowy wehikuł wzbudzał zainteresowanie łodzian. Niektórzy wykorzystali go jako darmowy sposób na dotarcie do domu po, zakupach albo spacerze. – Tramwaj jeździł trasą dawnej, nieistniejącej dziś linii 19 m. in. ulicami Rzgowską, Piotrkowską, Żwirki, Zieloną, aż do al. Wyszyńskiego – mówi Łukasz Stefańczyk, prezes SKMST. Przy ul. Retkińskiej uczestnicy wycieczki wysiedli, by posłuchać historii linii, którą opowiedział przewodnik.Tramwaj zbudowano na przełomie lat 50. i 60. Jego dwa wagony mogą pomieścić ponad 100 osób. Na co dzień parkuje w zajezdni przy ul. Dąbrowskiego. (aga) - Express Ilustrowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: FOTKI IP: *.toya.net.pl 02.05.05, 16:53 To grupowe zdjęcie wygląda jak by było przypadkowe. Niektórzy rozglądaja się na boki inni zasłaniaja się ręką :) I to spotkanie z 43 wygląda jak by holowało Enke :) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: FOTKI 02.05.05, 21:44 > To grupowe zdjęcie wygląda jak by było przypadkowe. Niektórzy rozglądaja się na > > boki inni zasłaniaja się ręką :) Ich sprawa:P Mieli czas na ustawkę:P I to spotkanie z 43 wygląda jak by holowało > Enke :) Tak miało to wyglądać:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: FOTKI IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 02.05.05, 17:07 To grupowe zdjęcie wygląda jakby było zrobione gdzieś... na wsi Retkinia ;) Odpowiedz Link Zgłoś