Dodaj do ulubionych

NARUTOWICZA będzie zamknięta

29.06.02, 11:57
wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=904247&dzial=lol0003

ROzbawiła mnie wypowiedź: "Ulica Narutowicza ma bardzo dobre drogi
alternatywne - podtrzymuje Krzysztof Jóźwiak, kierownik oddziału inżynierii
ruchu w wydziale."

Ciekaw jestem kiedy ktoś wreszcie ruszy łepetyną i zmodernizuje Narutowicza
przy Piotrkowskiej, albo zaczie budować inną trasę W-Z tz Drewnowska-Wojska
Polskiego?

pozdrowy
Obserwuj wątek
    • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 17:59
      hubar napisał(a):

>
      > Ciekaw jestem kiedy ktoś wreszcie ruszy łepetyną i zmodernizuje Narutowicza
      > przy Piotrkowskiej,

Co masz na myśli pisząć: zmodernizuje ???

albo zaczie budować inną trasę W-Z tz Drewnowska-Wojska
      > Polskiego?
      >
      > pozdrowy

Osobiście uważam, że (po pierwsze) nie ma co jeszcze cieszyc się, bo napisano tam również, że jest to rozwiązanie nie do końca wporwadzone i w razie czego (tylko kto będzie o tym decydował???) zostanie cofnięta ta decyzja...:/, (po drugie) a przede wszystkim wreszcie w tym mieście widzę cichy głosik mówiący "Łódź stawia na tramwaj".

pozdrawiam serdecznie:)
      • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:30
        geograf napisał(a):

> Co masz na myśli pisząć: zmodernizuje ???
        >
        Geo serio nie wiesz? Plany modernizacji tego odcinka są już dość dawne. Miał być
        zmodernizowany cały kawał Narutowicza (od POW do Zachodniej). Jest tylko jeden
        problem- te kamienice przy Pietrynie. Wymyślono dwa rozwiązania: jedno-tunel,
        którym jedna dwupasmowa droga przebijała się na drugą stronę Pietryny; drugie-
        wysiedlenie ludzi z parterów i zrobinie tak chodnikow, w ten sposób poszeżona by
        została jezdnia z torowiskiem po środku.

> pozdrawiam serdecznie:)

pozdrowy
        • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:43
          aha, wiem, zasłyszałem o tych planach
          i osobiście uważam, że powinniśmy isć za przykładem zachodnim i zamykać centrum miasta dla ruchu samochodowego (zacznijmy od tranzytu, niekoniecznie niemieszkańców), a nie budować szersze jezdnie na potrzeby rosnącego grona zmotoryzowanych (swoją drogą- czemu wszyscy narzekają na biedę, a tyle jeździ samochodami??!!)

Nie dajmy się zapchać jak wa-wa...:/
          • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:50
            To też jest ciekawe. Ostatnio specjalnie się przyglądałem tablicom
            rejestracyjnym aut jeżdżących Narutowicza. Większość samochodów tam jadących
            nie była z Łodzi (nie byli to też dostawcy)
            • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:56
              właśnie..
              a chciałbym przypomnieć, że tranzyt uprzykrza życie nam wszystkim...:/
            • Gość: łażej Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.retsat1.com.pl 05.07.02, 22:29
              hubar napisał(a):

> To też jest ciekawe. Ostatnio specjalnie się przyglądałem tablicom
              > rejestracyjnym aut jeżdżących Narutowicza. Większość samochodów tam jadących
              > nie była z Łodzi (nie byli to też dostawcy)

Po prostu łódzcy kierowcy wiedząc czego się spodziewać na Narutowicza omijali tę
              ulicę. Tylko zupełnie nieznajązy Łodzi człowiek wjeżdżał w ulicę, na której
              przejechanie 500 metrów kosztowało kilka-kilkanaście minut.
    • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 29.06.02, 18:01
      Jest akurat na odwrot: poniewaz ktos wreszcie ruszyl ta czescia ciala, to
      zamykaja Narutowicza. Az trudno w to uwierzyc. Wystarczylo, ze jeden dyrektor
      jednego wydzialu odszedl na emeryture :-)
      • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:28
        prawda, ze to piękne??
        A co będzie gdy wszyscy wywiną nogi do przodu??
        Czy już moge marzyć o pięknym, zadbanym i przyjaznym dla mieszkańców mieście??:)
        • zoonk Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:31
          Nie kryje radosci na mysl,ze wreszcie na Narutowicza nie bedzie tych okropnych
          korkow :)))) Oby to wypalilo! Pozdrow.!
          • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:44
            a najlepsze jest to, że teraz będą tam tylko trzy linie tramwajowe, więc ruch będzie tam płynny, że aż...

ech..rozmarzyłem się:)
          • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 29.06.02, 18:46
            Jak zaczna sie odnawiac kamienice po poludniowej stronie to bedzie znaczylo, ze
            zmiana pokoleniowa dokonala sie w magistracie.
            • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 29.06.02, 18:47
              przepraszam, może przeoczyłem, bądź zapomniałem jakieś dyskusje, czy te kamienice należą do miasta?
              • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 29.06.02, 18:49
                Chyba wiekszosc nalezy do miasta. Tak sie jednak sklada, ze nawet jakby nie, to
                jak komus mowia, ze pojda niedlugo pod kilof to sie mu odnawiania natychmiast
                odechciewa.
                A pamietacie kto zatrzymal rozbiorke? Architekt Miejski Bilinski, okolo 1990
                roku.
                • kropka. Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 30.06.02, 18:59
                  A za to jakie piękne korki będą na Jaracza!!!! Palce lizać! Dlaczego piszecie
                  o "likwidacji" korków? Przeciez to tylko przeniesienie z jednej ulicy na drugą
                  • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 30.06.02, 19:19
                    owszem, ale te dziesiątku ludzi, którzy siedzą w tramwajach zapewne o wiele szybciej dotrą do celu swej podróży...

Nie sądzisz??
                    • kropka. Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 30.06.02, 23:39
                      a setki ludzi w samochodach i pieszych na ruchliwej handlowej ulicy Jaracza -
                      później i mało bezpiecznie. Słowem: czy Narutowicza, czy Jaracza - jeden
                      kocioł. Tylko nie mówmy, że to poprawia ruch w mieście. Nie poprawia. Zmienia.
                      • Gość: łażej Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.retsat1.com.pl 30.06.02, 23:44
                        kropka. napisał(a):

> a setki ludzi w samochodach i pieszych na ruchliwej handlowej ulicy Jaracza -
                        > później i mało bezpiecznie. Słowem: czy Narutowicza, czy Jaracza - jeden
                        > kocioł. Tylko nie mówmy, że to poprawia ruch w mieście. Nie poprawia. Zmienia.

Poprawia!!!! Jaracza jest przede wszytkim ulicą jednokierunkową i pozbawioną
                        ruchu tramwajowego. Piesi na Jaracza?? A piesi na Narutowicza to co?? Przecież to
                        jest bardziej uczęszczana przez pieszych arteria. Jeśli policzyć czas zyskany po
                        zamianie organizacji ruchu, przez pasażerow tramwajów i czas, o który wydłuży się
                        przejazd samochodem ulicą Jaracza, to bez wątpienia bilnas będzie korzystny dla
                        zmiany.
                        • kropka. Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 30.06.02, 23:48
                          Co daj Boże Amen. Sprawdzę :-)
                    • bartuch Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 30.06.02, 23:52
                      Zastanawiam sie czasem, czu Ty bedziesz mial kiedys Swoj samochod.....
                      • geograf Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 01.07.02, 00:00
                        po pierwsze- czemu mnie nikt nie popiera:(( Chociaż...dzięki Łażej...
                        po drugie- sam się nad tym zastanawiam. Zapewne będzie to wszystko zależało od moich potrzeb. Bo nie kupię sobie samochodu, aby później nim jeździć i narzekać, że państwo mnie okrada, jest bieda i nie mam pieniędzy na życie. Ale tak samo jak kiedyś nie pomyślałbym, że stanę się takim patriota lokalnym i takim miłośnikiem komunikacji zbiorowej- tak samo teraz nie wiem, nie myśle o tym i czekam na to co czas przyniesie...

P.S. Bartuch zastanawiam się jak często korzystasz z komunikacji miejskiej...
                        • hubar Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 01.07.02, 08:33
                          geograf napisał(a):

>
                          > P.S. Bartuch zastanawiam się jak często korzystasz z komunikacji miejskiej...

A ja się zastanawiam jak można lubić MPK?
                          Jak można lubić te śmierdzące szczochami lub potem wagony?
                          Jak można lubić te odrapane szyby i ściany?
                          Jak można lubić jazdę tam gdzie jest trasa, a nie tam gdzie się chce jechać?
                          Jak można lubić skrzyżowania, na których nawet świeżo po remoncie trzęsie jak
                          cholera?
                          Jak można lubić tych chamskich motorniczych?
                          Jak można lubić wiecznie niepunktualne kursy?
                          Jak można lubić to wszystko co można skwitować trzema literami: MPK ?

pozdrowy
                          • Gość: Łodzian Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 11:36
                            A jak można lubić kierowców, którzy mimo zakazów wjeżdają wszędzie?
                            A jak można lubić kierowców, którzy olewają pieszych i rowerzystów?
                            A jak można lubić kierowców, którzy jadą 200 m dalej na zakupy?
                            A jak można lubić kierowców, którzy wytwarzają najwięcej zanieczyszczeń?

pzdr
                            Łodzian
                            • hubar Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 01.07.02, 11:47
                              Gość portalu: Łodzian napisał(a):

> A jak można lubić kierowców, którzy mimo zakazów wjeżdają wszędzie?
                              Takto jest jak są zakazy, które są już niepotrzebne, lub wprowadza się je
                              zupełnie bezsensu. Ludzie zaczynaja być uczeni olewania zakazów i już. Nie
                              usprawiedliwiam, ale takto jest.

> A jak można lubić kierowców, którzy olewają pieszych i rowerzystów?
                              Tak samo jest w drugą stronę! Rowerzyści którzy pomimo dróg rowerowych jeżdżą po
                              drogach dla samochodów. Piesi którzy sądzą że jak oni widzą nadjeżdżające auto to
                              tak samo jest w druga stronę (zwłaszcza w nocy)

> A jak można lubić kierowców, którzy jadą 200 m dalej na zakupy?
                              Wybacz, ale to już jest ich sprawa że mają dupy z ołowiu!

> A jak można lubić kierowców, którzy wytwarzają najwięcej zanieczyszczeń?
                              hmmmm nie wiem, ale ile potrzeba energii do wytworzenia ilości proądu potzrebnej
                              do poruszenia tramwaju?

>
                              > pzdr
                              > Łodzian

pozdrowy
                              HuBar
                              • Gość: Łodzian Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 11:54
                                A ile masz ścieżek rowerowych w Łodzi?
                                Co łatwiej oczyścić? Spaliny w setkach tysięcy samochodów, czy w 2-3
                                elektrowniach?

pzdr
                                • bartuch Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam 01.07.02, 11:59
                                  Nam wszystkim potrzebny jest rozsądek i umiar. Ale jesli to ma polegac na
                                  tym,że mamy za wszelka cene utrudniac zycie kierowcom aut,to ja to pierdolę!!!!
                                  Bez przesady...
                                  • Gość: Łodzian Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 12:02
                                    No i doszliśmy do kompromisu. Nie można zamykać ulic bez inwestycji w
                                    wewnętrzne obwodnice miejskie, komunikacje miejską, parkingi...
                                    ...szkoda tylko, że nasze gadanie nic nie da

pzdr
                                    Łodzian
                                • hubar Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 01.07.02, 12:11
                                  Ale po co robić kolejne ścieżki rowerowe skoro te już wybudowane, albo są
                                  niepotrzebne, albo tyle kosztują ile możnaby przeznaczyć na inne inwestycje.

pozdrowy
                                  • Gość: Łodzian Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 12:17
                                    Ale odpowiedz mi ile tych scieżek jest w Łodzi. Są to jakieś fragmenty. Jedyny
                                    dłuższy kawałek wzdłuż Piłsudzkiego, na którym jest jakiś ruch. Poza tym km
                                    ścieżki kosztuje ok. 6-10 tys., a km drogi kilka mln

pzdr
                                    • hubar Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do Łodziana 01.07.02, 12:22
                                      Gość portalu: Łodzian napisał(a):

> Ale odpowiedz mi ile tych scieżek jest w Łodzi.
                                      Łagiewnicka, Warszawska, Zgierska, Strykowska... na tych już widziałem pajaców na
                                      drodze dla samochodów!

> Są to jakieś fragmenty. Jedyny dłuższy kawałek wzdłuż Piłsudzkiego, na którym
                                      jest jakiś ruch. Poza tym km ścieżki kosztuje ok. 6-10 tys., a km drogi kilka mln
                                      1. Piłsudskiego
                                      2. No to tyle ile zamontowanie świateł na jakimś skrzyżowaniu.

> pzdr
                                      pozdrowy
                                    • hubar Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do Łodziana 02.07.02, 13:24
                                      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=816097&dzial=lol0006
                          • geograf Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 01.07.02, 18:00
                            Wiesz co HuBar, uważałem Cię za mądrego człowieka, ale to nie miało być pytanie na zasadzie właśnie takiej odpowiedzi jaką ty mi udizeliłeś, tylko sam chciałem odbić pytanie Bartucha, no cóż. Odpowiem na Twoje.

hubar napisał(a):

>
                            > A ja się zastanawiam jak można lubić MPK?

Hmmm..trudno. I Tu Cie mam! Ja nie lubię MPK ja lubie komuniakcje zbiorową. Chcę wiedzieć, że miasto żyje, ale nie krokami tak jak Detroi, ale normalnie, jak Łódź...

> Jak można lubić te śmierdzące szczochami lub potem wagony?

Codziennie do szkoły przez 3 lata (jak na razie, przysżłość z dojazdami przede mną) dojeżdżałem tramwajem. Jakby podliczyć ile razy jechałem śmierdzącym wagonem z obszczanymi bądź zarzyganymi wagonami- mógłbym powiedzieć raz na miesiąc. I jakoś to rpzecierpiałem- pudelkiem francuskim nie jestem.

Gwoli ścisłości- nie jeździłem tylko do szkoły, ja naprawde jeżdżę po całym mieście- w taki sposób najłatwiej jest się nauczyć nazw ulic, położenia...

> Jak można lubić te odrapane szyby i ściany?

Wybacz mi, ale to nie jest spowodowane przez MPK tylko przez głupote mieszkańców tego miasta. Poza tym- nie zwracam uwagi na te szyby i ściany, po prostu wyłączam sie i obserwuje to, co rpzewija się za oknem pojazdu...

> Jak można lubić jazdę tam gdzie jest trasa, a nie tam gdzie się chce jechać?

Hmmm..przyzwyczajenie:) Poza tym- zawsze można obrać inną trasę :) Dodatkowo taki człowiek ma mniejsze szanse na otyłość i powazniejsze wady postawy- w k0ońcu nie zawsze podjeżdża pod same drzwi, ale musi najczęściej dojść kawałek z przystnaku do celu.

> Jak można lubić skrzyżowania, na których nawet świeżo po remoncie trzęsie jak
                            > cholera?

Skrzyżowania- tutaj miałeś na myśleć tramwaje- nie ma ich tak dużo, poza tym- co Ci one przeskzadzają?? 5 sekund i po krzyku..
                            Jeżeli jazda autobusem po skrzyżowaniu powoduje odczuwanie przez Ciebie wstrząsów- to chyba podobnie bedzie w samochodzie, nie sądzisz??
                            P.S. Koleiny to co? Miękka poduszka dla podwozia samochodu??

> Jak można lubić tych chamskich motorniczych?

Są ludzie i ludziska, motorniczowie (kierowcy) i motorniczyska (kierowniczyska).
                            Casami aż sam się dziwię jak kierowca może być uprzejmy (powodując u mnie wściekłość bo przez to tramwaj musi czekac na kolejną zmianę świateł..

> Jak można lubić wiecznie niepunktualne kursy?

O przepraszam. Jak często jeździsz MPK że to stiwerdzasz?? Ja moge powiedzieć, że akurat te spóźnienia nie są takie nagminne, a poza tym tramwaje jeżdżą na tyle często, że albo możesz się rpzesiadac, albo nie za długo czekasz na kolejny pojazd...

> Jak można lubić to wszystko co można skwitować trzema literami: MPK ?

Nie wiem, ja nie rozumiem jak niektórzy ludzie mogą sie podniecac poprzez pielęgnowanie swoich blaszanych rumaków....

>
                            > pozdrowy

ja również
                            • hubar Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO 01.07.02, 19:51
                              geograf napisał(a):

> Hmmm..trudno. I Tu Cie mam! Ja nie lubię MPK ja lubie komuniakcje zbiorową. Chc
                              > ę wiedzieć, że miasto żyje, ale nie krokami tak jak Detroi, ale normalnie, jak
                              > Łódź...

Piszesz o normalności, a zachowujesz się jak zraniona dziewica...

> Codziennie do szkoły przez 3 lata (jak na razie, przysżłość z dojazdami przede
                              > mną) dojeżdżałem tramwajem. Jakby podliczyć ile razy jechałem śmierdzącym wagon
                              > em z obszczanymi bądź zarzyganymi wagonami- mógłbym powiedzieć raz na miesiąc.
                              > I jakoś to rpzecierpiałem- pudelkiem francuskim nie jestem.

Przestań pieprzyć dyrdymały. Ja nie mówię że ja nie mogę jechać w takich
                              warunkach, ale po co skoro mogę swoim autem gdzie mam taki porządek jaki
                              utrzymam. Nie jestem tam uwięziony i zdany na to czy ktoś to posprząta czy nie.
                              >
                              > Gwoli ścisłości- nie jeździłem tylko do szkoły, ja naprawde jeżdżę po całym mie
                              > ście- w taki sposób najłatwiej jest się nauczyć nazw ulic, położenia...

To zapraszam na "moje" trasy

> Wybacz mi, ale to nie jest spowodowane przez MPK tylko przez głupote mieszkańcó
                              > w tego miasta. Poza tym- nie zwracam uwagi na te szyby i ściany, po prostu wyłą
                              > czam sie i obserwuje to, co rpzewija się za oknem pojazdu...
                              zgadzam się, ale jak wiem dobrze to niektórzy piszą tam gdzie już ktoś nabazgrał
                              (czystych nie ruszają) ale jak w co drugim jest syf (bo nikt nie sprząta) to
                              koleś bez wahania sobie pisze. Tylko proszę nie mów mi że ja niby to popieram i
                              toleruję, bo mam nadzieje że znasz moje zdanie na ten temat.

> Hmmm..przyzwyczajenie:) Poza tym- zawsze można obrać inną trasę :) Dodatkowo ta
                              > ki człowiek ma mniejsze szanse na otyłość i powazniejsze wady postawy- w k0ońcu
                              > nie zawsze podjeżdża pod same drzwi, ale musi najczęściej dojść kawałek z przy
                              > stnaku do celu.

Proszę Cię nie mów mi takich rzeczy! Jak ja chcę pojechać np na Widzew, to jadą
                              kom. zbior. muszę na to poświęcić ponad godzinę, autkiem fruwam w niecały
                              kwadrans! I moje przyzwyczajenia tu nic nie zmienią!

> Skrzyżowania- tutaj miałeś na myśleć tramwaje- nie ma ich tak dużo, poza tym- c
                              > o Ci one przeskzadzają?? 5 sekund i po krzyku..

Wyrywanie zęba też: raz dwa i po krzyku! Ale jak mam alternatywę od wyrwania to
                              po co mam to robić. (przenośnia)

> Jeżeli jazda autobusem po skrzyżowaniu powoduje odczuwanie przez Ciebie wstrząs
                              > ów- to chyba podobnie bedzie w samochodzie, nie sądzisz??
                              > P.S. Koleiny to co? Miękka poduszka dla podwozia samochodu??

Ale autem to ja sobie mogę wybrać drogę, ograniczyć wstrzsy do minimum. Zwalniam
                              kiedy chcę, a nie jak dziś w tramwaju siedziałem w drugim wagonie na samym końcu.
                              Motorniczy już swoim dupskiem przejechał wertepy, a o drugim wagonie zapomniał.
                              Przyspieszył tak że mało co zębow nie wybiłem!

> O przepraszam. Jak często jeździsz MPK że to stiwerdzasz?? Ja moge powiedzieć,
                              > że akurat te spóźnienia nie są takie nagminne, a poza tym tramwaje jeżdżą na t
                              > yle często, że albo możesz się rpzesiadac, albo nie za długo czekasz na kolejny
                              > pojazd...

Czy jazda dwa razy dziennie (przynajmnie) wystarczy?

> Nie wiem, ja nie rozumiem jak niektórzy ludzie mogą sie podniecac poprzez pielę
                              > gnowanie swoich blaszanych rumaków....

Ja też nie.

> > pozdrowy
                              >
                              > ja również

Ciekawy sposób...

pozdrowy
                              • Gość: Ja Re: NARUTOWICZA be˛dzie zam Do GEO IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 22:19
                                hubar napisał(a):

> zgadzam się, ale jak wiem dobrze to niektórzy piszą tam gdzie już ktoś nabazgra
                                > ł
                                > (czystych nie ruszają) ale jak w co drugim jest syf (bo nikt nie sprząta) to
                                > koleś bez wahania sobie pisze.
                                No jasne! To sobie wsiądź do pierwszego lepszego wyremontowanego stosunkowo
                                niedawno tramwaju (te z miękkimi siedzonkami), najlepiej do drugiego wagonu i
                                zobacz, czy przypadkiem nie ma porysowanych szyb i pomazanego wszystkiego, co się
                                da. Jeżeli wagon będzie wolny od "dekoracji", to sprawdź datę remontu, bo pewno
                                jedziesz tramwajem który właśnie wyjechał z Zakładu Remontu Taboru.
                                > Proszę Cię nie mów mi takich rzeczy! Jak ja chcę pojechać np na Widzew, to jadą
                                >
                                > kom. zbior. muszę na to poświęcić ponad godzinę, autkiem fruwam w niecały
                                > kwadrans! I moje przyzwyczajenia tu nic nie zmienią!
                                A skąd?
                                > pozdrowy
                                Też
    • yaa Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 13:08
      A mnie to mocno denerwuje. Zamknięcie Narutowicza na całą dobę to dla mnie
      szczyt kretynizmu. Zawsze wracałem Narutowicza z pracy do domu. Kiedy tamtędy
      jechałem (ok. 20) to nie było korków. Teraz muszę jechać albo Kilińskiego,
      gdzie zawsze są korki albo Tramwajową gdzie jest fatalna nawierzcznia - i
      skręcać w Tuwima gdzie jest jedno i drugie.
      Może zrobić czasowe wyłączenie narutowicza np. od 8 do 18 ?
      Pozdrawiam
      Yaa
      • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 13:14
        Już widzę te ataki...
        "A tramwaje jeżdżą do 23, a czasem nawet dłuże. Ludzie będą zapominać..."

Lepiej uważaj na to co piszesz ;-)

pozdrowy
        • Gość: mch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 01.07.02, 13:36
          Precz z blachosmrodami na Narutowicza! :)
          • kropka. Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 14:26
            Żaden samochód osobowy nie smrodzi tak, jak autobusy miejskie. Bo żaden tak
            smrodzący samochód nie przejdzie przeglądu albo policja natychmiast go wyłapie
            i zabierze dowód rejestracyjny.
            A do maniaków kmunikacji miejskiej: każdy ma prawo jeździć tym, czym lubi lub
            może. Zgadzam się na objazdy i zakazy, bo łatwiej objechać, niż obejść. Ale
            niech te objazdy i zakazy mają ręce i nogi a nie biorą się z sufitu w gabinecie
            urzędnika.
            I jeszcze jedno: samochodów się nie zlikwiduje, jak chciałoby tutaj parę osób.
            Przypominam, że dzięki akcyzie, którą płacą użytkownicy aut powinny być remonty
            i modernizacje dróg. Płacimy za benzynę jak za zboże, a gdzie są te dobre drogi?
            Jak jeszcze raz ktoś mnie zbluzga, bo jeżdżę samochodem, to pogryzę. Uprzedzam.
            pozdrawiam
            • Gość: mch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 01.07.02, 14:50
              kropka. napisał(a):

> Żaden samochód osobowy nie smrodzi tak, jak autobusy miejskie. Bo żaden tak
              > smrodzący samochód nie przejdzie przeglądu albo policja natychmiast go wyłapie
              > i zabierze dowód rejestracyjny.

Baju, baju, będziesz w raju. :) To co napisałaś nie dotyczy taboru MPK, za
              wyjątkiem starych Ikarusów, które stanowią niewielki % pojazdów w tej firmie i są
              powoli wycofywane. Wszystkie busy od początku lat '90 wyposażane są w
              katalizatory i silniki spełniające normy od EuroI do EuroIII. :P

> A do maniaków kmunikacji miejskiej: każdy ma prawo jeździć tym, czym lubi lub
              > może.

Ależ ja twierdzę tak samo. Nie zauważyłaś "buźki" przy moim poprzednim poście? :)

> Zgadzam się na objazdy i zakazy, bo łatwiej objechać, niż obejść. Ale
              > niech te objazdy i zakazy mają ręce i nogi a nie biorą się z sufitu w gabinecie
              > urzędnika.

Ten zakaz akurat był rozsądny. A ja i tak Narutowicza na tym odcinku od dawna nie
              jeżdżę samochodem, bo tam z dziesięć razy bym mógł obrócić na piechotę w tym
              korku, kupić gazetę, przespacerować się po pietrynie i wrócić do samochodu. A
              najgorzej mają Ci, co jeżdżą w tym miejscu tramwajami, które są blokowane przez
              samochody i spóźniają się na następne przystanki (oczywiście potem są skargi do
              MPK i artykuły jak ten niedawno w "Expressie", że to ich wina).

> I jeszcze jedno: samochodów się nie zlikwiduje, jak chciałoby tutaj parę osób.

Samochodów nikt nie chce likwidować (sam często używam:)), ale w zatłoczonym
              centrum priorytetowa powinna być komunikacja publiczna. W końcu nie każdy ma
              samochód, bo wielu ludzi nie stać nawet na zdezelowanego malucha za 400PLN i po
              coś te tramwaje/autobusy są.

> Przypominam, że dzięki akcyzie, którą płacą użytkownicy aut powinny być remonty
              > i modernizacje dróg. Płacimy za benzynę jak za zboże, a gdzie są te dobre drogi
              > ?

A o to spytaj tych co grzeją stołki w Warszawie. Ja też się pytam: GDZIE, KU...,
              SĄ NASZE PIENIĄDZE? Czemu drogi są takie porozwalane? Czemu nie powstała dotąd
              żadna obiecana autostrada (za wyjątkiem prywatnej inwestycji koło Krakowa)? Czemu
              z tych pieprzonych podatków drogowych, akcyz i innych tego typu badziewi na drogi
              idzie tylko 20%, a reszta na urzędasów?

> Jak jeszcze raz ktoś mnie zbluzga, bo jeżdżę samochodem, to pogryzę.

Jeszcze sobie zęby wyszczerbisz, a po co ci to? :)

• kropka. Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 19:02
                Gość portalu: mch napisał(a):

> Baju, baju, będziesz w raju. :) To co napisałaś nie dotyczy taboru MPK, za
                > wyjątkiem starych Ikarusów, które stanowią niewielki % pojazdów w tej firmie i
                > są powoli wycofywane. Wszystkie busy od początku lat '90 wyposażane są w
                > katalizatory i silniki spełniające normy od EuroI do EuroIII. :P
                No to ja mam pecha. Ciągle trafiam na autobusy wypuszczające kłęby czarnego,
                śmierdzącego dymu. Powoli wycofują? Możliwe, ale baaaaaaaaardzo powoli.

> Ten zakaz akurat był rozsądny. A ja i tak Narutowicza na tym odcinku od dawna n
                > ie jeżdżę samochodem, bo tam z dziesięć razy bym mógł obrócić na piechotę w tym
                > korku, kupić gazetę, przespacerować się po pietrynie i wrócić do samochodu. A
                > najgorzej mają Ci, co jeżdżą w tym miejscu tramwajami, które są blokowane przez
                A czy jechałeś ostatnio Jaracza? Ruch, który dotąd rozkładał się na dwie ulice,
                teraz jedzie jedną, na której parkuje od cholery samochodów + przystanki
                autobusowe i autobusy (też chyba komunikacja miejska, ale może się mylę?), które
                wcale a wcale nie będą blokowane przez te paskudne samochody.

> W końcu nie każdy ma samochód, bo wielu ludzi nie stać nawet na zdezelowanego
                > malucha za 400PLN i po coś te tramwaje/autobusy są.
                Zgoda, szanuję ludzi korzystających z komunikacji miejskiej z jakiegokolwiek
                powodu: braku pieniędzy, maniactwa, sportu. Tylko proszę, żeby również szanować
                mnie, użytkownika samochodu, nie wypominać mi mojej almerki i nie przeganiać bez
                przerwy z kąta w kąt.

> Jeszcze sobie zęby wyszczerbisz, a po co ci to? :)
                Ale jaka satysfakcja!!! :-)
                pozdrowionka

• geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 02.07.02, 17:09
                  kropka. napisał(a):

> No to ja mam pecha. Ciągle trafiam na autobusy wypuszczające kłęby czarnego,
                  > śmierdzącego dymu. Powoli wycofują? Możliwe, ale baaaaaaaaardzo powoli.

Kropko. rzeczą oczywista jest, że Ikarusy takie właśnie będą. Niektóre z nich bedą, bądź są wyremontowane, ale nie bedzie ich dużo- część z nich jest juz wiekowa i nie opłaca sie to. Po prostu czekają na wymianę. Ciekawy jestem czy powiesz to samo o (sprawnych technicznie, bo trzeba pamiętać, że podczas kurs może coś sie wydarzyć z autobusem) nowych Jelczach, Mercedesach, Volvo, MAN-ach, Solarisach...:))

> A czy jechałeś ostatnio Jaracza? Ruch, który dotąd rozkładał się na dwie ulice,
                  >
                  > teraz jedzie jedną, na której parkuje od cholery samochodów + przystanki
                  > autobusowe i autobusy (też chyba komunikacja miejska, ale może się mylę?), któr
                  > e
                  > wcale a wcale nie będą blokowane przez te paskudne samochody.

Ja byłem niedawno, przechodziłem wdłuż, przy Piotrkowskiej. Masz rację, ta ulica jest zapchana, ale zostaje jeszcze Tuwima, teraz Legionów, a w razie czego rónież 6 sierpnia....Trzeba pamiętać, że do niedawna było zamknięta zarazem Narutowicza, jak i Legionów, teraz będzie lepiej. Muszę przypomnieć to co sam zauważył HuBar- część samochodów jadących przez Narutowicza (nawet pomimo zakazu) to samochoody z niełódzką rejestracją, niekoniecznie dostawcy. Może to już czas na zamknięcie ścisłego centrum Łodzi dla tranzytu???
                  A te autobusy- to prócz MPK, owszem, kursują tamtędy 2 często jeżdżące linie autobusowe, często widze tam PKS-y (całkowicie nie wiem po co...)

• Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 01.07.02, 17:08
              kropka. napisała:

> Żaden samochód osobowy nie smrodzi tak, jak autobusy miejskie.

No to ciach po kropce.:
              Czy rzeczywiscie? Tych strasznym autobusem jedzie dajmy na to 30 osob. Srednio
              1,2 osoby na samochod daje ekwiwalent 35 pojazdow. Czy one beda smrodzic mniej?

>każdy ma prawo jeździć tym, czym lubi lub
              > może.

Tak, ale po prostu nie kazdy ma prawo wszedzie nim dojechac. Czyli w efekcie
              prawa sa ograniczone, wedle kosztow zewnetrznych, ktore jego sposob
              przemieszczania sie powoduje.

> I jeszcze jedno: samochodów się nie zlikwiduje, jak chciałoby tutaj parę osób.
              > Przypominam, że dzięki akcyzie, którą płacą użytkownicy aut powinny być
              remonty
              > i modernizacje dróg.

Wszyscy placa podatki, tylko panstwo jest biedne i skorumpowane. Wszedzie w
              Europie benzyna jest opodatkowana wyzej, niz wynosza koszty utrzymania drog. Po
              to, zeby mozna bylo finansowac inne srodki transportu, ktore maja nizsze koszty
              zewnetrzne - czyli sa mniej szkodliwe. Nikt jeszcze nie wynalazl sposobu
              rzeczywistego taksowania za przejazdy. Jak wynajdzie, to bedzie zupelna rewolucja.
              • Gość: flip Re: 25 pojazdow IP: *.p.lodz.pl 01.07.02, 17:09
                Ekwiwalent 25 pojazdow oczywiscie.
              • kropka. Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 19:13
                Gość portalu: flip napisał(a):

> Czy rzeczywiscie? Tych strasznym autobusem jedzie dajmy na to 30 osob. Srednio
                > 1,2 osoby na samochod daje ekwiwalent 35 pojazdow. Czy one beda smrodzic mniej?
                Smrodzenie samochodu nie zależy od ilości pasażerów, tylko od rury wydechowej i
                uzywanego paliwa. No, chyba, że jest lato i w autobusie są otwarte okna, ale to
                też na niekorzyść autobusów. Niech flipy staną sobie kiedyś za autobusem i za
                samochodem osobowym. Nie ma to jak sprawdzić empirycznie.

> Tak, ale po prostu nie kazdy ma prawo wszedzie nim dojechac. Czyli w efekcie
                > prawa sa ograniczone, wedle kosztow zewnetrznych, ktore jego sposob
                > przemieszczania sie powoduje.
                Przecież nie jeżdżę tam, gdzie mi nie wolno! A dalej... nie rozumiem. Nie na
                kropkową blondowatość.

> Wszyscy placa podatki, tylko panstwo jest biedne i skorumpowane. Wszedzie w
                > Europie benzyna jest opodatkowana wyzej, niz wynosza koszty utrzymania drog. Po
                Ale wszędzie benzyna bezołowiowa jest tańsza, żeby zachęcić. Bo mniej zatruwa
                środowisko. A u nas jest droższa. Logiczne po polsku.
                pozdrawiam
                • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 01.07.02, 20:41
                  kropka. napisał(a):
                  >Niech flipy staną sobie kiedyś za autobusem i za
                  > samochodem osobowym. Nie ma to jak sprawdzić empirycznie.

Nie przecze, ze autobus jest bardziej smrodliwy. Ale nie mozna liczyc jak 1:1,
                  tylko jak 1:25 i wiecej. Poza tym nie tylko w smrodliwosci jest sedno, ale
                  rowniez (a dla nas nawet przede wszystkim) w terenochlonnosci. Tylko niechaj
                  kropki. nie pisza, ze autobus jest dluzszy, bo bedziemy ciachac przecinkami :-) Z
                  tych samych powodow zreszta.

> Przecież nie jeżdżę tam, gdzie mi nie wolno! A dalej... nie rozumiem. Nie na
                  > kropkową blondowatość.

A co w tym jest takiego trudnego do zrozumienia? Ile potrzeba miejsca na
                  samochody, a ile na autobusy, tramwaje i inne takie? Jakim kosztem buduje sie
                  drogi, zwlaszcza w biednym miescie?
                  Nawiasem mowiac: przy okazji budowy trasy w poprzek Kaliskiego wyburzono jeden z
                  nielicznych w miescie basenow: na LKS-ie. O czyms to swiadczy, zwazywszy ile
                  basenow w miedzyczasie powstalo. Jakim wiec kosztem buduje sie te drogi?

> Ale wszędzie benzyna bezołowiowa jest tańsza, żeby zachęcić. Bo mniej zatruwa
                  > środowisko. A u nas jest droższa. Logiczne po polsku.
                  > pozdrawiam

Swieta prawda. Tylko mysmy nie o tym mowili przeciez.

pzdr
        • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 18:11
          hubar napisał(a):

> Już widzę te ataki...
          > "A tramwaje jeżdżą do 23, a czasem nawet dłuże. Ludzie będą zapominać..."
          >
          > Lepiej uważaj na to co piszesz ;-)
          >

Kurwa mać!
          Tak!
          Właśnie tak.
          Dlaczego ma uważać??
          Kto powiedział, że utrzymanie tego zakazu przez całą dobe jest zasadne??
          KTO?? Ja sam nie uważam tak, uważam, że jak teraz, do 19 wystarczyłoby.
          Czy oby na pewno ten zakaz jest cały czas?? A rączki to bole i nie łaska napisac do UMŁ w tej sprawie?? Właśnie, lepiej na tych od komuniakcji..

P.S. Na Kilińskiego nigdy nie widziałem korków po 20, a rzadko tamtedy nie przejeżdżam, m.in. autobusem 57 ...
          • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 01.07.02, 18:33
            geograf napisał(a):

> Kurwa mać!
            > Tak!
            > Właśnie tak.
            ...

Miałem rację...
            Ktoś tu jest przewrażliwiony, zdecydowanie radzę Ci abyś wyluzował, bo inaczej
            młodo zemrzesz.

pozdrowy
            • Gość: mch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.07.02, 10:24
              Brawo Geograf! Wyrzuć z siebie to, co do tej pory trzymałeś! :)))
              • Gość: HuBar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.07.02, 13:28
                Taaa pewnie, nienawiść do aut i fanatyczne umiłowanie kom.zbior. wszystko
                usprawiedliwi!?
                • Gość: mch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.07.02, 13:45
                  No i teraz Ty się unosisz, a niepotrzebnie. Czyżby znaczek ":)))" nic już nie
                  znaczył?
              • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 04.07.02, 19:14
                po pierwsze- juz sie uspokoiłem
                po drugie-już wyjaśniłem sobie co trzeba z HuBarem
                po trzecie-po co mam sie SAM denerwowac skoro mało kto mnie popiera?? rozumiem tych co są tylko na forum komunikacja- nie muszą tu zaglądać, albo nie chcą się wtrącąć, ale skoro NAWET TY mi nie zamierzałeś pomóc- konstruktywnie, a nie tylkow formie żartu- to ja poddaję sie, nie warto, nie chcę wczesniej wyłysieć niż natura to przewiduje.

pozdrawiam
    • khuti Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 03.07.02, 14:28
      Pomijajac cala dyskusje o wyzszosci komunikacji publicznej nad korzystaniem z
      samochodu, lub odwrotnie, to fakt jest faktem - samochodow bedzie ciagle
      przybywac. Zamkniecie Narutowicza i przekierowanie ruchu na Jaracza i inne
      rownolegle ulice jest chyba tylko odsunieciem problemu w czasie, a nie jego
      rozwiazaniem. Dzialanie typowe dla wladzy.
      Pozdrawiam.
      • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 03.07.02, 16:48
        hmmmmm..
        a nie myślisz, ze gdy korki beda narastały to kierowcy również powinni zmądrzeć??
        W końcu wypełnianie polityki transportowej nie zależy tylko od władz....
        • khuti Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 04.07.02, 11:29
          Inteligencja kierowcow niestety w wielu przypadkach pozostawia wiele do
          zyczenia. Nie bardzo kumam co masz na mysli z tym zmadrzeniem, czy jesli korki
          beda jeszcze wiekasze kierowcy powinni porzucic samochody na rzecz rowerow? To
          zbyt piekne aby bylo mozliwe. Od kierowcow wymagalbym po prostu przestrzegania
          przepisow (np. wszyscy rowno olewaja zakazy i nakazy i parkuja na
          Piotrkowskiej, przynajmniej w moim kwartale), a od wladz miasta przytomnego
          planowania i realizowania rozwoju infrastruktury drogowej, aby nadazala za
          przyrostem ilosci samochodow poruszajacych sie po naszych ulicach. Jedno plus
          drugie (i jeszcze plus "madrosc kierowcy" o ktorej wspomniales) da nam w
          efekcie dosc bezpieczne i przejezdne miasto. Pozdrawiam.
          • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 04.07.02, 13:47
            Centrum bez aut to utopia
            • khuti Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 04.07.02, 14:30
              Wybierz sie do Amsterdamu. Pozdrawiam.
              • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 04.07.02, 19:16
                Dzięki, byłem.
                Utopia w polskich realiach
                • khuti Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 05.07.02, 10:30
                  Ano wlasnie, z tym juz jest gorzej. Mamy problemy z realizacja zupelnie
                  racjonalnych projektow, o utopijnych juz nie wspomne... :-) Pozdrawiam.
            • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 04.07.02, 17:30
              Centrum bez wszechobecnych aut to rzeczywistosc. Czyzbys nie znal swiata?
          • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 04.07.02, 19:24
            khuti napisał(a):

(...), a od wladz miasta przytomnego > planowania i realizowania rozwoju infrastruktury drogowej, aby nadazala za
            > przyrostem ilosci samochodow poruszajacych sie po naszych ulicach.

pewnie, róbmy wszystko dla samochodów..i tak w nieskończoność.
            A co bwedzie gdy nie będzie można juz poszerzyć drogi, bo ruch tak zwiększył się w danym miejscu?? wyburzysz zabytek czy coś takiego w imię wygody kierowców??

O nie, Flip już o tym pisał- nie można w nieszkończopność robić wszystkiego dla kierowców. Gdy miasto zapcha sie tak samo jak wawszawa- może wtedy zrozumieją, ale wiecznego "dostosowywania" miasta, to ja sobie nie życzę- wolę aby miasto działało inaczej na rzecz poprawienia komunikacji w mieście..

• bartuch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta DO GEOGRAF 05.07.02, 10:02
              Sorry, Stary, ale krwe mnie zalewa!!!!!Nie chcialbym
              dozyc czasow, kiedy bedziesz decydowal o transporcie w
              tym miescie. Masz straszna antysamochodowa obsesje i nie
              potrafisz jej zwalczyc.
              Ja czesto jezdze tramwajami. Fakt, nie mysle wtedy, w
              ktorym miejscu wagonu czuje najlepsze wibracje, ani
              gdzie sie ustawic, by widziec numer boczny. Wiec pewnie
              dla Ciebie nie jestem ,,Prawdziwym Pasazerem".
              Komunikacja zbiorowa jest bardzo potrzebna i trzeba
              dazyc do tego, by sie miala jak najlepiej. Ale, kiedy
              Cie czytam, nie dziwie sie Prezesowi. Opanuj sie!!!!
              Wysadz w powietrze wszystkie auta (w tym taksowki, tylko
              potem w naglych wypadkach podrozuj tramwajem!!!!).
              Wybuduj sobie specjalna linie tramwajowa pod sam blok.
              Siedz przy oknie i ogladaj Swoje ukochane wagony. Czuj
              prawdziwa, komunikacyjna satysfakcje!!!!
              Milego dnia
              • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta DO GEOGRAF 05.07.02, 10:06
                Ale ja kurwa tego nie chcę!
                Mówicie, że ja mam samochodową obsesję??
                Może, ale na pewno nie tak, jak wy myślicie.

Kiedy opowiadałem o tym, że w tej bądź innej części wagony wyczuwam najlepsze wibracje?? KIEDY!!!!!?
                Kiedy powiedziałem, gdzie ustawić sie, żeby widzieć numer boczny?? KIEDY!!!!!!???

W GÓLE TAK NIE MÓWIĘ.

Teraz to wy uogólniacie i robicie z siebie podobnych ludzi do mnie.

I własnie.
                • bartuch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta DO GEOGRAF 05.07.02, 10:08
                  Zwroc uwage na slowa, Stary!!!!O ile wiem staralem sie
                  wyrazac w sposob parlamentarny!!Ale moge byc
                  dosadnieszy, zapewniam!!!!
                  • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta DO GEOGRAF 05.07.02, 10:12
                    to bądź!
                    mnie to nie interesuje
                    O ile ja wjeżdżałem na samochody to Wy teraz wjeżdżacie na moją osobę.
                    Owszem, zdaję sobie sprawe, że czasami rpzesadzam z poglądami, ale tylko czasami i wiem, że musze to zmienić

Powiedzcie mi...czemu na Zachodzie (chociażby w Holandii) dochodzą do zaskakująco innych wniosków niż Wy??

poza tym- to ostatni mój post w tym temacie, ja już o komunikację jakąkolwiek na tym forum nie zamierzam sie wykłócać jeżeli mam to robić sam.
                    • bartuch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta DO GEOGRAF 05.07.02, 10:25
                      No tak, te lodzkie kanaly....
            • khuti Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 05.07.02, 10:36
              Nie. Przypisujesz mi poglady, ktorych nie wyrazilem. Miasto jest dla ludzi, nie
              dla samochodów. Ale w samochodach tez siedza ludzie. Nigdy nie twierdzilem, ze
              w centrum powinno byc otwarte dla ruchu kolowego. Powinno byc zamkniete. Ale
              powinny istniec rozwiazania komunikacyjne pozwalajace na swobodne poruszanie
              sie. Sugerujac mi chec wyburzania zabytkow pod budowe nowej drogi lub parkingu
              stawiasz mnie w jednym szeregu z ekipa z czasow Edwarda, a to mnie juz troche
              irytuje. Przypomne ci jeszcze raz: nie mozna robic wszystkiego dla kierowcow,
              trzeba wszystko robic dla ludzi. Pozdrawiam.
      • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 03.07.02, 16:58
        Moze i nawet. Wkrotce byc moze zamknie sie Jaracza :-)
    • Gość: Ja Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 22:38
      A teraz moje refleksje.
      Po pierwsze: dobrze, że wreszcie tramwaje nie będą musiały stać w korkach.
      Po drugie: Coś mi się zdaje, że od strony Kościuszki był już zakaz, który
      obowiązywał tylko w niektórych godzinach i nikt się nim nie przejmował.
      Po trzecie: gdyby zrobić przebicie ul 6go Sierpnia przez Kościuszki, to w jedną
      stronę problem by się rozwiązał. Oczywiście warunkiem jest tu rozsądnie
      ustawiona sygnalizacja i ograniczenia skrętów, które uniemożliwią tarasowanie
      przejazdu tramwajom.
      Po czwarte: wykaz autobusów służących w MPK:VOLVO B10LA (25) +VOLVO B10L (35)
      +Volvo 7000 (19)+Volvo 7000A (5) +MERCEDES 405N (34) +MERCEDES 405 GN (1)
      +Mercedes O 530 Citaro (26)+JELCZ M181MB (40)+JELCZ 121MB (4)+MAN NL 223 (5)
      +SOLARIS URBINO 12 (5)=199 niskopodłogowców
      IKARUS 280 /typy 26 i 70/ (159)+JELCZ M11 (21)+JELCZ 120MM (5) =185 autobusów z
      wysoką podłogą, przy czym należy pamiętać, że normy EuroI spełaniają autobusy
      od roku 1991, a takich jest tu sporo (kilkadziesiąt)
      Po piąte: z rozjazdami też nie jest jakoś tragicznie, a nieliczne
      zmodernizowane tramwaje (no i Cityrunnery) wyposażone są w dużo nowocześniejsze
      wózki minimalizujące wstrząsy.
      • Gość: szwed Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 00:08
        Pomysł z przebiciem 6 Sierpnia jest super. Chociaż w dalekiej przeszłości był
        taki przejazd i go zlikwidowano. Proponuję urzędnikom zabronić dojazdu na
        parking jak zrobiono to z parkingami na Narutowicza. Aby się na nie dostać
        trzeba złamać zakazruchu. super. A gmina zbiera kasę na tych parkinagach. Złota
        muszla.
        • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 05.07.02, 00:44
          Pomysl z przebiciem jest oczywiscie idyotyczny - na szczescie bajkowy dopoki
          jest Grand Hotel.
          Gmina nie po to kasuje za parkowanie, zeby sie wzbogacic, tylko po to, zeby
          odetkac parkingi od parkujacych dlugo.
          • bartuch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 05.07.02, 10:05
            Panowie!!!!po co te skrupuly????Moja propozycja brzmi
            nastepujaco:
            -zamknac dla aut Narutowicza
            -zamknac dla aut Kilinskiego
            -zamknac dla aut Zachodnia i Kosciuszki
            -Zamknac dla aut Wlokniarzy
            Co Wy na to????
            • geograf Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 05.07.02, 10:08
              propozycja zamknięcie Kilińskiego jako ciasnej i wykorzystywanej do tranzytu drogi w centrum miasta, pojawiła się conajmniej raz (z tego co pamiętam, a pamiętać taką w zmiankę w jakimś artykule GW) w gazecie.....

a teraz to Ty popadasz w obsesje anty-tym którzy popierają komunikację.
              O!
              • bartuch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta DO GEOGRAF 05.07.02, 10:11
                Wiesz co, chlopcze????Pomyslalem sobie, od tej pory bede
                Cie tylko czytal i kiwal z politowaniem glowa. kiedy
                bedziesz z pasja walczyl o prawa ciemiezonej
                komunikacji. Pozdrawiam
                PS. Ale jesli cos wspomnisz o zakazie ruchu
                samochodowego wokol mojego bloku, to sie odezwe.
                • hubar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 05.07.02, 12:14
                  Mam napisać gdzie mieszkasz?
            • Gość: łażej Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.retsat1.com.pl 05.07.02, 22:17
              bartuch napisał(a):

> Panowie!!!!po co te skrupuly????Moja propozycja brzmi
              > nastepujaco:
              > -zamknac dla aut Narutowicza
              > -zamknac dla aut Kilinskiego
              > -zamknac dla aut Zachodnia i Kosciuszki
              > -Zamknac dla aut Wlokniarzy
              > Co Wy na to????

Dzisiaj kserowanie, jutro klonowanie!!!! Bartuch, uczyłeś się retoryki u Rodziny
              Radia Maryja??? Wydaje mi się, że jesteś bardzo pilnym uczniem Ojca Rydzyka.
              • bartuch Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta 06.07.02, 11:31
                Nie mam nic wspolnego z tym chorym czlowiekiem. W przeciwienstwie do
                Ciebie. Nie pozdrawiam
                • Gość: łażej Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.retsat1.com.pl 06.07.02, 15:47
                  bartuch napisał(a):

> Nie mam nic wspolnego z tym chorym czlowiekiem. W przeciwienstwie do
                  > Ciebie. Nie pozdrawiam

Wytęż swą wyobraźnię i czytając swoje wypowiedzi, wyobraź sobie, że to nie Ty
                  jesteś ich autorem. A później wejdź na www.nadziennik.pl i porównaj styl
                  wypowiedzi.

Nie pozdrawiam również.
          • Gość: Ja Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 15:47
            Gość portalu: flip napisał(a):

> Pomysl z przebiciem jest oczywiscie idyotyczny - na szczescie bajkowy dopoki
            > jest Grand Hotel.
            A co konkretnie jest w nim takiego idiotycznego? No i co ma do tego Grand Hotel?
            Ja nie mówię o robieniu tam dwupasmówki, tylko o zrobieniu przejazdu przez
            Kościuszki na wprost, co w jedną stronę odciążyłoby rzeczoną Narutowicza.
            • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 05.07.02, 17:23
              Wtedy korek pojawi sie na Traugutta. Tam jest waski pas ruchu, bo hotel wymaga
              parkowania.
              • Gość: Ja Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 19:01
                Aha. Dziękuję za wyjaśnienie. Chociaż w sumie w tym korku nie stałyby
                tramwaje... To może z dwóch korków lepiej ten :)
                • Gość: flip Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.p.lodz.pl 05.07.02, 21:21
                  Najlepsze korki to te od szampana, a najgorsze to te w srodmiesciu. Precz z
                  korkami nie-od-szampana!!
                  • Gość: HuBar Re: NARUTOWICZA będzie zamknięta IP: *.wshe.lodz.pl 06.07.02, 11:30
                    Precz z preczem!
    • hubar I po co to? 05.07.02, 19:07
      Wczoraj wymieniali światła na skrzyżowaniu Piotrkowska/Zielona/Narutowicza, dziś
      juz działają.
      Coś w nich pozmieniali, bo światło zielone jest dużo dłużej dla pojazdów jadących
      WZ. Przy jednoczesnym ograniczeniu ruchu do minimuj tworzy się coś takiego: że
      ludzi stoją i czekają, a i tak nic nie jedzie, więc przechodzą na czerwonym.
      To ja się pytam po co?
      Po co wydano kasę na te światła?
      Po co wprowadzono aż taki długi czas dla pojazdów, a piesi tyle muszą czekać?
      Po co więc wprowadzono to ograniczenie ruchu?

pozdrowy
      • Gość: flip Re: I po co to? IP: *.p.lodz.pl 05.07.02, 21:28
        W ogole nie wiadomo, czy tam beda potrzebne swiatla.
        • Gość: HuBar Re: I po co to? IP: *.wshe.lodz.pl 06.07.02, 11:29
          No wi po co je tam stawiali? I na dodatek nowe!!! A jest tyle skrzyzowan gdzie by sie one przydaly!

• Gość: łażej I jak Wam się podoba zmieniona organizacja ruchu?? IP: *.retsat1.com.pl 21.08.02, 10:34
      Gdy emocje już opadły jak po wielkiej bitwie kurz...

Jak po kilku miesiącach funkcjonowania zmienionej organizacji ruchu oceniacie
      zmiany??? Według mnie przyniosły one jak najlepszy efekt. Tramwaje nie muszą
      stać w korkach i przejeżdżają ten odcinek o kilka minut szybciej. Również
      kierowcom nie wydłużył się czas przejazdu. Objazd Jaracza trwa krócej niż
      stanie w korku na Narutowicza.

A jakie jest Wasze zdanie???
      • Gość: MacLorcan Re: I jak Wam się podoba zmieniona organizacja ru IP: *.toya.net.pl 21.08.02, 10:38
        Szczerze mówiąc nie jeździłem tamtędy chyba od 2 miesięcy i nie mam pojęcia jak
        wygląda teraz sytuacja. W jakich godzinach ulica jest zamknięta i czy na stałe
        czy tylko na okres wakacji??

pzdr.
        • Gość: łażej Re: I jak Wam się podoba zmieniona organizacja ru IP: *.retsat1.com.pl 21.08.02, 11:10
          Gość portalu: MacLorcan napisał(a):

> Szczerze mówiąc nie jeździłem tamtędy chyba od 2 miesięcy i nie mam pojęcia
          jak
          >
          > wygląda teraz sytuacja. W jakich godzinach ulica jest zamknięta i czy na
          stałe
          > czy tylko na okres wakacji??
          >
          > pzdr.

Samochody jadące od strony Kilińskiego mają nakaz skrętu we Wschodnią. Później
          mogą jechać np. Narutowicza. Nakaz skrętu nie obowiązuje dojeżdżających do
          parkingu i docelowych wjazdów gospodarczych.
        • geograf Re: I jak Wam się podoba zmieniona organizacja ru 21.08.02, 17:38
          zamknięty dla ruchu samochodowego (z wyłączeniem docelowych wjazdów gospodarczych) jest docinek Narutowicza/Zielona między Wchodznią a Zachodnią.

Zakaz ten obowiązuje w dni powszednie między 8 a 19.
      • geograf Re: I jak Wam się podoba zmieniona organizacja ru 21.08.02, 17:48
        szczerze mówiąc to uważam, ze jeszcze jest zdecydowanie za wczesnie na osąd tego czynu.

Są wakacje i (dzięki Bogu!!) po mieście porusza się bardzo mało samochodów.
        Widac to zwłaszcza po Alei Piłsudskiego/Mickiewicza.

Również na tym docinku ulica jes tpusta, nie widziałem korków (a teraz duża czasu spędzam z centrum) no i tramwaje przejeżdżaja spokojnie...

Choć sam popieram całym sercem tą zmianę- sam z niecierpliwością czekam na październik gdy wszyscy już będą w domu...
    • Gość: łażej Jeszcze raz up. Czyli ocena po czasie. IP: *.retsat1.com.pl 18.09.02, 21:20
      Rok szkolny się zaczął. Ludzie powracali z wakacji. Ruch drogowy wrócił do
      swoich przedwakacyjnych rozmiarów. Jak teraz oceniacie zmianę organizacji ruchu
      na ulicy Narutowicza????
      • geograf Re: Jeszcze raz up. Czyli ocena po czasie. 18.09.02, 21:24
        Ja wypowiem się z punktu widzenia pasażera MPK- świetna zmiana!!
        BARDZO płynny ruch i zapewne kazdy pasażer MPK to potwierdzi.
        Czekam na dalsze posunięcia UMŁ I MPK...

a korki jak były tak są.,...
    • geograf up!! może więcej opinii pryz okazji BULWARU??(notx 21.09.02, 10:04

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka