Dodaj do ulubionych

Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach?

09.05.05, 20:46
Jak w temacie - co jest najbardziej wieśniackie? Dresiarze na Widoku, czy
brak kanalizacji na Zadębiu? Najmniejszy w kraju (hiper)market "Tesco" czy
możliwość kupienia w centrum miasta mleka w plastikowej butelce PET z
podejrzanego dużego fiata? A może brak miejskich ubikacji w centrum (poza
jednym jedynym rozwalonym kiblem w Ratuszu) czy kilka bankomatów, które w
święta nigdy nie mają pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • karioka1985 Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 09.05.05, 20:52
      zdecydowanie drechy na widoku. a o ile sie orientuję to na zadebiu kanalizacja
      jest już jakiś czas.
      • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 09.05.05, 21:04
        Nie wiem gdzie kończy się Zadębie. Ja mieszkam na Feliksowie obok Zadębia,
        kanalizacji nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Dla przypomnienia - wieś
        Feliksów i wieś Sadowiczów są w granicach miasta od 1985 roku. 20 lat to widać
        za mały staż w przynależności do "miasta", aby liczyć na kanalizację...
    • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 09.05.05, 21:29
      Jak dla mnie Skierniewice nigdy nie miały i nie będą miastemw pełnym słowa tego
      znaczeniu. Jest to senna sypialnia Warszawy i wielkomiejskie zapędy podróżników
      codziennych do stolicy nie spowodują zmniejszenia wiejskości czy też
      małomiasteczkowości Skierniewic
      W sumie to jest chyba sympatyczne, Widok jakoś mi do Skierniewic nie pasuje to
      taki trochę blokowiskowy wrzód.
      Ale może nawet i Widok i Zadębie da się zmienić potrzeba tylko wg mnie dużo
      czasu.
      Dresiarstwo, ludzie sprzedający mleko są w całej Polsce nawet i w Warszawie
      także to o wsiowości nie znaczy nic, toalet miejskich też u nas w kraju co jak
      co ale na nadmiar nie możemy narzekać.
      • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 10.05.05, 10:14
        Zgadzam się, Widok jakoś tak został postawiony bez patrzenia na komponowanie
        się z resztą miasta. Inne osiedla jakoś współgrają z otoczeniem, Widok
        ewidentnie się wyróżnia, stoi na uboczu i straszy betonem... Co prawda teraz
        ciężko cokolwiek zrobić, cośtam się i tak starają, drzewa na blokach malują
        itp :-) Ale sama mentalność ludzi z Widoku tworzy różnice - my mieszkamy na
        Widoku, na osiedlu blokowym, czujemy się blokowcami łódzko-warszawskimi,
        jesteśmy bardziej miejscy od reszty :-) A w tym samym czasie prawdziwi
        Łodzianie i Warszawiaki stawiają domki na Zadębiu bo mają dość tych paskudnych
        bloków u siebie :-D
        • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 10.05.05, 17:18
          Widok miał być takim pokazowym małym osiedlem, parkingi miały być ulokowane
          naokoło bloków, także miała być to zwarta zabudowa w ładnym otoczeniu, później
          dostawiono część b, c, d .....
          A ludzie którzy sprowadzili się tam tzn na Widoku to w przeważającej ilości
          pierwsze wiejskie pokolenie skuszone pracą w mieście wojewódzkim. Ściągnięto
          mnóstwo chołoty z okolic Łowicza itp. Przykładowo zawsze w Skierniewicach
          kibice jeździli na mecze Widzewa, im bardziej się Widok zapełniał tym więcej
          zjeżdżało się kiboli Legii. Także Widok jest przypadkiem raczej beznadziejnym
          niestety.
    • tomian Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 10.05.05, 20:46
      Ja uważam że najsłabszą stroną Skierniewic
      jest bardzo zaniedbany rynek i jego otoczenie
      (wraz z przyległymi do niego ulicami)
      Brak jest tzw. miejsc magicznych. Gdzie, czy to mieszkaniec,
      czy przyjezdny czułby historię tego miasta, która byłaby jednocześnie
      połączona z współczesnością, poprzez ciekawe i "przyjazne" butiki czy kawiarenki.
      Pozdrawiam
    • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 11.05.05, 09:48
      Superwsiowo czuję się w Skierniewicach jako użytkownik Internetu i komputera w
      ogóle... Skierniewice w Internecie (można śmiało powiedzieć) wyglądają marnie.
      Nie ma ani jednego porządnego oficjalnego serwisu o mieście, a ludzie chyba nie
      robią swoich stron, nie potrafię trafić na żadne domowe strony
      mieszkańców, "dzielnic", jakichś formacji. Są wyjątki, np. Stowarzyszenie
      Miłośników Kolei (www.psmk.org.pl), ale ogólnie krucho, bardzo krucho...
      A ludzie, tak jakby nic ich nie interesowało poza mp3, grami i duperelami...
      Może znam jeszcze za mało mieszkańców, ale takich, z którymi da się pogadać o
      kompach jest może... trzech?
      • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 11.05.05, 09:50
        Powyżej link do Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei wchłonął nawias przez
        co nie działa... Poprawny:
        www.psmk.org.pl
        • ls40 Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 11.05.05, 17:13
          > Powyżej link do Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei wchłonął nawias przez
          >
          > co nie działa... Poprawny:
          > www.psmk.org.pl
          Za to PSMK działa i zaprasza w każdą pierwszą sobotę miesiąca na Dni Otwarte
          Parowozowni, w czasie których można zwiedzać nasze zbiory kolejowe. A co do
          chlubnych wyjątków, to nie wiem czy się do nich zaliczamy - nasza adres jest w
          Arszawie, acz faktem jest że działalność skupia się w PArowozowni Skierniewice
          Pozdr.
          Ariel Ciechański
          Polskie Stowarzyszenie Miłośników Kolei
          • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 11.05.05, 20:05
            Ja również zapraszam do odwiedzenia Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Kolei -
            jedno z miejsc w Skierniewicach, które na długo pozostaje w pamięci... Moim
            zdaniem na pewno zaliczacie się do chlubnych wyjątków ;-) Pozdrawiam!
            • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 09:48
              Jesteście okropni po prostu. Szufladkujecie ludzi według tego, czy mieszkają na
              Widoku, czy w POŻĄDNYCH DOMKACH na Zadębiu. Jak największe prymitywy. To jest
              dopiero wsiowe podejście. Ja mieszkam na Widoku i wcale za wsi nie pochodzę,
              tylko z Radomia. Owszem Widok piękny nie jest, ale popatrzcie sobie choćby na
              te slumsy w centrum- Batorego, Sienkiewicza, okolice rynku. Tam dopiero jest
              ciekawie. A wsiowy dla mnie jest cotygodniowy exodus na targ - wszyscy z
              wywieszonymi językami lecą na ryneczek, żeby na cały tydzień się obkupić. I w
              ogóle- co macie do pracy/studiów w Łodzi/Warszawie?? Pewnie, najlepiej siedzieć
              na tyłku w Skierniewicach, szukając pracy , której nie ma i mówić : 'jestem
              FAJNY, bo olewam stolicę i Łódź', tak? Żałosne.
              Co do braku ciekawych miejsc (np. knajp) zgadzam się, że to jest beznadziejne;
              nie ma się gdzie ruszyć na dobrą sprawę.
              • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 12:27
                należy odróżnić od tego co różni Skierniewice jako miasto od innych miast od
                tego co Skierniewickie nie jest.
                1. rynek co czwartki jest tradycją i w zasadzie bardzo sympatyczną można kupić
                świeże owoce a jak się pójdzie wcześnie rano to nawet coś bezpośrednio od
                rolników. Takie targowiska są wszędzie także w Warsawie i nikomu to nie
                przeszkadza. Oczywiście może przeszkadzać to komuś z wielkomiejskiej
                aglomeracji kochającej zakupy wysuszonych i podgniłych warzyw w supermarkecie
                na betonowej mieszkanio pustyni ale dla nich w Skierkach jest widok i tesco
                2. centrum miasta ma swój charakter który poprzez budowę kolejnych bomków
                klocków niestety jest zatracany. te rudery w centrum moim zdaniem należałoby w
                jakiś sposób zachować dla przyszłych pokoleń aby mogli zobaczyć jak wyglądało
                miasto przed wojną. Wkrótce nie będzie śladu po zamieszkującej Skierniewice
                ludności wyznania żydowskeigo. Miasto straci swój charakter i wtedy będzie
                można faktycznie porównywać z Radomiem
                3. miejsce pracy nie ma znaczenia i wpływu na to czy jest się wieśniakiem czy
                nie. wieśniactwo to wg mnie bezmyślne kopiowanie wzorów np zachowań z np tv i
                brak szacunku dla lokalnej tradycji
                4. a knajp jest tyle ile klientów do nich przychodzi
                • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 13:33
                  Na początek: 'prawdziwa cnota krytyki się nie boi'. Sam najpierw krytykujesz
                  mieszkańców Widoku w sposób zupełnie absurdalny, ale kiedy ktoś skrytykuje coś,
                  co dotyczy Ciebie.. O, to już znacznie gorzej!To, że chodzenie na rynek jest
                  tradycją- nie mam wątpliwości. Mnie to nie przeszkadza, jak próbujesz
                  sugerować. Ale to właśnie jest tradycja wiejska. I już.
                  Co do Radomia- w mieście jest kupa fajnych miejsc, chyba nie byłeś , a
                  przynajmniej za krótko, żeby się w tym temacie zorientować. Radzę więc nie
                  powtarzać typowych obiegowych opinii. Oczywiście nie zmienia to faktu, że nie
                  można tam żyć, bo jest gigantyczne bezrobocie.
                  Co do lokalnych tradycji, to niewątpliwie w Skierniewicach jest nią
                  kumoterstwo. Kto jest w układzie (czyt. zna się go od lat), może wszystko. Kto
                  jest spoza (element napływowy), to najlepiej, żeby z domu nie wychodził. Nie
                  szanuje się tu innych. I to jest dopiero wieśniackie. Sprowadzili się tacy
                  ze 'spodskierniewickich wsi' i udają cwaniaków i wielkich miastowych.Śmieszne.
                  Oczywiście, uważam, że zabytkowe kamienice powinny zostać odpowiednio
                  zachowane. Ale to, jak one teraz wyglądają i kto w nich mieszka, raczej nie
                  nastraja zbyt przyjaźnie do tych rewirów miasta. I czyja to wina? Władz,
                  oczywiście. W porządnym mieście rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki- możesz
                  budować nowe mieszkanie/blok w centrum, ale pod warunkiem, że wesprzesz remont
                  zabytkowego budynku. Tylko jakoś trudno wpaść na taki pomysł. Bo to przecież
                  nie jest tradycja! Korzystać z rozwiązań innych podmiotów, prawda? Więc po co?
                  Knajp jest za mało. Nie ma żdnej ciekawej alternatywy dla młodych ludzi
                  chcących troche się zabawić. Albo rzeźnia w Factory, albo rąbanka na Rowiskach.
                  Piwnica zeszła na psy. A dobrze wiem, że zapotrzebowanie na knajpe o
                  charakterze substytucyjnych do wymienionych miejsc spotkań drechów jest i
                  spotkałoby się ze sporym zainteresowaniem.
                  Twoje wypowiedzi przypominają mi duch romantyczny. To jest idealizm, mój drogi.
                  Generalnie lubię Skierniewice, odpowiada mi tu wiele rzeczy, ale nie
                  przesadzajmy, wad też jest mnóstwo. Chyba warto je zauważać i podkreślać, bo to
                  tylko na dobre może wyjść nam wszystkim. Pozdrawiam.
                  • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 16:32
                    tak żeby była jasność nie mieszkam ani na Widoku ani na Zadębiu, zresztą to
                    jest mało istotne. widziałem w kraju mnóstwo miast ok 40-50 tys i poziom życia
                    w Skierniewicach jest znacznie od znacznej większości takich miejsc wyższy,
                    miasto lepiej utrzymane itp. a ludzi chamskich i kumoterstwo można spotkać
                    wszędzie! i to jest właśnie wieśniactwo.
                    • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 18:35
                      Odnośnie lokali - jest mały "postęp": już niebawem ma się otworzyć Klub Afera,
                      mają nawet swoją stronkę w necie (już samo to dziwi):
                      www.klubafera.info.pl/. I tutaj zaskoczeń szereg - klub nie będzie grał
                      tylko house/techno/inne rąbanki, ale przez cały tydzień codziennie coś innego -
                      od rocka w poniedziałek przez rap w czwartek na klubowej muzyce kończąc. Klub
                      ma być elitarny - wejścia na tematyczne imprezy tylko za okazaniem karty
                      klubowej. Ciekawy eksperyment, jednak moim zdaniem raczej ciężki do przyjęcia
                      na skierniewickiej ceny. Te karty klubowe, selekcja gości - raczej nie będzie
                      tłumów... Aczkolwiek temat wart sprawdzenia, zamówiłem kartę klubową i poczekam
                      co dalej :-)
                      • tzavates Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 18:38
                        Wkradł mi się błąd w poprzednią wypowiedź: miało być "na skierniewickiej ziemi"
                        (a nie "na skierniewickiej ceny" - popatrzyłem chyba na ceny wejściówek no i
                        przeszło na klawiaturę z wrażenia hehe)
                        • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 21:11
                          Tak, z ta Aferą się zgadzam, jest to jakieś światełko w tunelu.Tylko, kurczę,
                          ten klub otwiera się już od roku i jakoś ciężko idzie. Aż zastanawiające..
                          • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 22:06
                            może tam jest jakaś "Afera"?
                      • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 05.06.05, 22:06
                        trzeba im życzyć sukcesu, środowisko w Skierkach jest troszkę snobistyczne więc
                        karty mogą chwycić!
                        • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 06.06.05, 08:58
                          Je też trzymam kciuki za powodzenie całej tej akcji, ale ta afera w Aferze
                          jest, moim zdaniem, całkiem prawdopodobna.Niestety...
    • bartus30 Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 06.06.05, 19:03
      Mieszkam w Skierniewicach od roku,ale tylko dlatego,że znalazłem tu swą miłość
      bo inaczej nigdy bym tu nie zamieszkał.Miasto w sumie z dużymi możliwościami,
      ze świetnym położeniem między Warszawą a Łodzią, a tu nic miasto brudne
      niebezpieczne,w którym nic kompletnie się nie dzieje.W tym mieście nigdy
      jeszcze nie zdarzyło mi się,żeby autobus przyjechał punktualnie nie mówiąc już
      o tym że nie można kupić biletu u kierowcy no i że nie ma rozkładu jazdy MZKw
      internecie i to uważam za jedną z większych wad w tym mieście w ogóle o jakiej
      komunikacji miejskiej tu jest mowa??Wieś tańczy śpiewa.
      • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 06.06.05, 23:49
        brudna część miasta to chyba chodzi o Widok, pozostała część miasta wypada
        zdecydowanie na korzyć w porównaniu z innymi (co nie oznacza, że nie może być
        lepiej), a MZK w Skierkach to o prostu porażka wg mnie nie jest wcale potrzebna
        przejechałem się autobusem 1 raz w trakcie mojego życia w Skierniewicach i
        stwierdziłem że na piechotę jest szybciej i zdrowiej! To że w mieście brak jest
        MZK to nie znaczy że jest wieś!
        • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 07.06.05, 09:28
          Uważam, że dobrze zorganizowana komunikacja jest czynnikiem niezbędnym do
          funkcjonowania miasta. U nas- faktycznie zakrawa to na jakąś farsę. Wiesz, nie
          wszyscy mają zdrowe nogi, żeby np. zaparzać z Widoku na Trzcińską, weź choćby
          pod uwagę ludzi starszych, ludzi z różnymi problemami układu ruchowego. Twoje
          myślenie jest bardzo jednostronne. To, że jesteś młody i zdrowy nie upoważnia
          Cię do tego, byś przepisywał receptę na zdrowie wszystkim mieszkańcom. Nawet w
          Żyrardowie komunikacja miejska jest dużo lepiej zorganizowana- na ludzi
          wracających późno z pracy/szkoły czeka specjalny autobus. A u nas , oczywiście,
          nic z tych rzeczy. Miasto co najwyżej jest nam w stanie zaoferować cudowny
          wprost parking przydworcowy, na którym można się utopić w pokładach błota. To
          wcale nie jest wsiowe! Gdzieżby!?
          A co do czystości miasta- owszem Widok do wzorów w tej kwestii nie należy, ale
          moim zdaniem przyrynkowe ulice nie wypadają wcale a wcale lepiej.
          • izunia1 Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 07.06.05, 16:49
            zgadzam się w pełni z powyższą wypowiedzią.
            okolice rynku i inne też czystością nie grzeszą, a i osiedli wiedziałam wiele
            wyglądających znacznie gorzej.
            a poza tym chyba nie wiedzieliście naprawdę zaniedbanych i brudnych miast
            (choćby porównując z Żyrardowem lub innymi miastami na śląsku), chyba trochę
            przesadzacie.
            • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 07.06.05, 17:39
              Żyrardów wygląda bez porównania gorzej aniżeli Skierniewice. Tak było w
              przeszłości i tak jest teraz. Przygnębiające miejsce!
            • darek.11 Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 15.06.05, 21:36
              cale skierniewice sa wsiowe, mowie zupelnie szczerze mieszkam w tym zakichanym
              miescie i zygac mi sie chce jak widze miasto i pseudo ludkow
          • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 07.06.05, 17:38
            ja ludzi korzystających z MZK nie rozumiem, moja babcia 90 lat chodzi sobie na
            piechotę bo wiarę w MZK już dawno straciła i szkoda jej pieniędzy. Do
            transportu ludzi chorych i niepełnosprawnych jest specjalny bus więc duże
            autobusy nie musza kursować. Na pewno można by było przemyśleć sprawę połączeń
            tak aby MZK było przydatne bardziej - np zorganizować na dworcu PKP punkt gdzie
            zjażdżałyby się autobusy co 20 minut lub w dzień częściej z 3 głównych
            kierunków Widoku, Zadębia i Makowskiej wtedy byłoby wygodniej. Ale jak się
            jedzie w 3 osoby to chyba taxi wychodzi taniej i wygodniej.
            Ulice przyrynkowe potrzebują więcej uwagi, ja uważam że mają swój koloryt, ale
            renowacja domów w większości komunalnych na pewno nie zaszkodzi.
            • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 08.06.05, 09:22
              Po pierwsze- nie każda Babcia w wieku 90 lat jest równie sprawna.Po drugie-
              emeryci po 75 roku życia i inwalidzi mają autobusy za darmo, więc nijak
              kalkulacja z taksówką ma się do rzeczywistości. Po trzecie- nie zawzze (raczej
              rzadko) jak Ty jedziesz, akurat jadą także Twoi znajomi/rodzina, więc numer z
              taksówką nie przejdzie. Mam wrażenie, że jakieś bzdury wypisujesz- kompletnie
              nieżyciowe, nieprzemyślane, wzięte chyba z księżyca.
              • mamadawidka1 Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 08.06.05, 09:57
                Co do mieszkańców nie mających pojęcia o kompach to chyba nie trafiłeś na mojego
                męża:), i na jego domową stronę. Myśle że nie powinniscie ubliżać ludziom
                mieszkających w tym mieście(przecież ich wszystkich nie znacie). A jeżeli
                Skierniewice to wiocha i wszędzie jest bałagan, dresiarze. To może
                przeprowadźcie sie do miasta gdzie tego nie ma. Myślę że wtedy napewno poprawi
                Wam sie samopoczucie.
                Ja mieszkam tu od urodzenia i myśle że w niektóych "wiekszych miastach" jest
                dużo gorzej niż w naszych skierkach. Jedyna wada u Nas to bezrobocie.
                • mamadawidka1 tzavates 08.06.05, 09:58
                  oczywiście 1 zdanie jest skierowane do " tzavates"
                  • tzavates mamadawidka1 08.06.05, 13:37
                    A podałabyś mi adres tej wspomnianej stronki? Na Twojego męża całkiem
                    prawdopodobne, że mogłem trafić, tylko może nie wiem, że jest Twoim mężem
                    hehe :-P Z bezrobociem troszkę bym się nie zgodził, w Skierniewicach nie jest
                    aż tak strasznie w tym temacie... Choć na pewno przyjezdnym jest gorzej coś
                    znaleźć, bo lokalne układy między ludźmi ciężko przeskoczyć. Lepiej zatrudnić
                    kuzyna kolegi, chociaż ma gorsze kwalifikacje jest swoim chłopem :-)
                    • mamadawidka1 Re: mamadawidka1 08.06.05, 20:55
                      Wiadomość wysłałam na priv
                      • tzavates Re: mamadawidka1 09.06.05, 11:55
                        Dzięki :-)
                • mon_amour Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 08.06.05, 22:09
                  A jeżeli
                  > Skierniewice to wiocha i wszędzie jest bałagan, dresiarze. To może
                  > przeprowadźcie sie do miasta gdzie tego nie ma. Myślę że wtedy napewno poprawi
                  > Wam sie samopoczucie.

zgadzam się w pełni. Nikt nikogo tu nie trzyma a narzekać łatwo, tylko zrobić
                  coś w tym kierunku gorzej.
                  poza tym o gustach się nie dyskutuje. jednemu się podoba Widok, drugiemu
                  Zadębie, innemu stare rynkowe ulice. I nie należy wrzucać ludzi do jednego
                  worka.
                  • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 09.06.05, 08:42
                    W swoich postach zaznaczyłem, że zasadniczo lubię Skierniewice, co nie znaczy,
                    że należy pozostawić wszystko status quo. A zrobić- owszem trudno, zwłaszcza,
                    jak się jest 'spoza układu'. Ale zaproponowałem choćby sposób na upiększenie
                    naszych kamienic czy parking przy PKP. Jednak dla władz miasta nie to chyba
                    jest najważniejsze. Jak na razie nie robią nic, poza wycinaniem drzew w rynku,
                    co wygląda, doprawdy, tragikomicznie.
                    Oczywiście, zgadzam się, że nie mozna aż tak bardzo generalizować, jeśli chodzi
                    o mieszkańców. Jednak moją intencją było przejaskrawienie czegoś, co jest ,
                    niestety, dość powszechne. Fakt faktem- niestety, we wszystkich małych miastach
                    bardzo dużą rolę odgrywa kumoterstwo i różne układziki. U nas też, trzeba
                    spojrzeć prawdzie w oczy. Jest to przykre i ewidentnie upodabnia nas do do
                    układów na wsi.
                    Co do gustów, owszem, nie dykutuje się o nich, ale jeden z forumowiczów bez
                    przerwy naskakuje na Widok, jego wygląd i mieszkańców. Nie mogę powiedzieć, że
                    mi wszystko na osiedlu pasuje, ale koleś przesadza, grupując ludzi wg miejsca
                    zamieszkania. Nie mogę nie reagować na takie tekściory. Poza tym łatwo jest
                    ktytykować Widok, nie zauważając, że jednak w centrum lepiej nie jest.
                    • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 11.06.05, 14:36
                      Jeśli chodzi o Widok i jego mieszkańców to proszę może ktoś zaprezentuje
                      statystyki policyjne jeśli chodzi o poziom przestępczości i porównanie jego
                      między Widokiem, Zadębiem oraz centrum miasta.
              • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 11.06.05, 14:38
                nie bzdury tylko prawdę, nigdy z MZK w Skierniewicach nie skorzystałem i nie
                mam zamiaru. A dopłacanie z budżetu do tej beczki bez dna jest bez sensu w
                takim mieście jak Skierniewice. Za te pieniądze można by było zrobić coś
                lepszego dla miasta np ścieżki rowerowe.
                • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 12.06.05, 11:12
                  Nie, no to wcale nie są bzdury!! Po prostu nawet szkoda gadać, bo widzę, że Ty
                  masz jakiś problem. Tak jak bym słyszał przewodniczącego Leppera. To się nazywa
                  populizm. Gadka bez sensu, prowadzona po to, by roztoczyć przed odbiorcami
                  wizję. Wizję nierealną, choć dla niektórych może cudowną. Wizję zupełnie
                  absurdalną.
                  Szpital też jest deficytowy. Może więc też z niego zrezygnować W TAKIM MIEŚCIE
                  JAK SKIERNIEWICE. Bo po cóż dopłacać do takiej BECZKI BEZ DNA?? Co Ty na to,
                  Tomaszku??
                  • tomek_tomasz Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 12.06.05, 21:02
                    nie wiem skąd w tobie tyle agresji, trochę to smutne i uniemożliwia podjęcie
                    rzetelnej dyskusji. Ale może jeszcze raz spróbuję ....
                    a) szpital jest nierentowny z powodu przepisów na które bezpośrednio jako
                    mieszkańcy Skierniewic, czy też organy samorządowe w Skierniewicach nie mamy
                    wpływu. rentowność szpitala można będzie przywrócić wtedy gdy ubezpieczenie
                    zdrowotne będzie opłacane na równym poziomie przez wszystkich pracujących
                    obywateli a więc też rolników w pełnym wymiarze, a za bezrobotnych zostanie to
                    opłacone poprzez rząd na przykład. kwestia przydatności szpitala w
                    Skierniewicach więc jest zupełnie innego charakteru.
                    b) MZK jak zawsze podkreślałem WG MNIE jest zupełnie w Skierniewicach
                    niepotrzebne a ścieżki rowerowe zapewniające bezpieczną jazdę JAK NAJBARDZIEJ
                    TAK. z MZK poza jednym czy dwoma przypadkami w latach 80-tych nigdy nie
                    korzystałem a z jazdy rowerem jak najbardziej.
                    c) a może zamiast wydawać masę kasy na MZK wprowadzić do miasta prywatnych
                    przewoźników którzy połączenia by utrzymywali tam gdzie mają pasażerów i w
                    takiej częstotliwości jaka jest konieczna. Albo zakupić rowery miejskie i tak
                    jak np. w Kopenhadze promować darmowe ich wykorzystanie (ciekawe ile te rowery
                    na tak kulturalnym przecież Widoku by się utrzymały)
                    d) z Panem Lepperem i jego poglądami mnie nic nie łączy
                    • igrysek Re: Co jest najbardziej "wsiowe" w Skierniewicach 12.06.05, 21:14
                      Nigdy nie powiedziałem, że Widok jest kulturalny, a jedynie, że nie jest wcale
                      gorszy np. od takiego Batorego, gdzie różnych meneli mieszka co niemiara, aż
                      strach tamtędy przechodzić.
                      Ok, na prywatnych przewoźników mogę przystaC, ale nie na to, żeby transportu
                      miejskiego nie było w ogóle. Z rowerami pomysł jest świetny, ale chyba- jak sam
                      widzisz- na razie nierealny, niestety.
                      Myślę, że czas przestać się kłócić o takie pierdoły. Wyciągam łapkę na zgodę :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka