Dodaj do ulubionych

7Dni i wazelina...

22.06.05, 13:37
Przeczytałam, że MDK nie ma dyrektora i p. Bęben nie wie czy będzie. Przecież
to nawet każdy urzędas wie, że będzie. W końcu jest przyjacielem jednego z
prezesów Naszego Radia i właściciela 7 dni, a p. Nieradko ma do spłacenia dług
mediom, za kampanię wyborczą. Dlatego chwalenie człowieka, który wylatuje z
Łodzi, a do nas jest przynoszony w teczce śmierdzi wazeliną. Jak jeszcze jego
zasługi pochwali Nasze Radio, to wazelina będzie pełna..
Obserwuj wątek
    • sieradzak Re: 7Dni i wazelina... 22.06.05, 15:18
      Nie wnikam w szczegóły, bo poco ? ;-)

Generalnie tylko kwestia protekcji jako takiej.
      Jeśli protekcja dotyczy osób kompetentnych i odpowiedzialnych TO JEST OK, ale
      jeśli jest to tzw. obsadzanie stołków znajomkami TO JEST KOŁTUNIARSTWO.

Oczywiście istnieje dość cienka linia, bo przecież znajomek może być
      kompetentyny, odpowiedzialny ?

Przykładów kołtuniarstwa mamy w Sieradzu sporo i to na różnych szczeblach o
      filozofii trzymania się pzaurami stołka nie wspomnę, bo zaczyna się to od
      parlamentu w dół. Co gorsza nie ma odważnych, żeby wydrzeć te stołki z pod osób
      delikatnie mówiąc niekompetentnych !
      Tu przydałby się wykład z demokracji, ale poprzestanę na tym, że mamy takie
      władze na jakie zasługuje społeczeństwo, bo przecież to my ich wybieramy ?!
      Wkrótce kolejny egzamin z demokracji - ciekawe jak go zdamy ? Zapewne będzie jak
      zwykle - minimalna frekwencja - "bo co mnie to obchodzi i co ja mogę" ;-( i
      później okazuje się, że poparcie dla partii rządzącej jest de facto na poziomie
      15 % wszystkich uprawnionych do głosowania. Bo podawane np. 50 % poparcia - jest
      wyliczane na podstawie frekwencji. Czyli 50 % przy 45 % frekwencji = jakieś 22,5
      % poparcia ;-) Ot takie przekłamanie ;-)
      • ebusia_fam_fatal Re: 7Dni i wazelina... 22.06.05, 15:29
        > jeśli jest to tzw. obsadzanie stołków znajomkami TO JEST KOŁTUNIARSTWO.

nie bez powodu mowia na nas KOŁTUNY SIERADZKIE :D
        • sieradzak Re: 7Dni i wazelina... 22.06.05, 17:06
          Ksywka znana, ale faktycznego źródła nie znam ? Ciekawe skąd się to wzięło i jak
          jest tego przyczyna. Może jest to świerze określenie wynikające z animozji o
          województwo ze Zduńską Wolą ?

Co prawda myślę, że jest to określenie adekwatne do mentalności naszego miasta ;-(
          • disperse Re: 7Dni i wazelina... 02.07.05, 20:28
            Webry - od niemieckiego WEBER co oznacza "tkacz". Kiedys w dawnych czasach w zd-
            w wlasnie sie osiedlali niemieccy tkacze i otwierali wlasne warsztaty.

Koutuny - od fruzur jakie nosili dawni mieszkancy sieradza.
            • sieradzak Re: 7Dni i wazelina... 02.07.05, 21:57
              Znaczenie Webra, jakoś znam, ale dzięki za wyjaśnienie, może innym się przyda
              ;-) Ino że tu chodziło skąd Kołtun ;-)
    • szaramysza9 Re: 7Dni i wazelina... 22.06.05, 16:08
      Nie znam pacjenta, a umie ten gościu coś, zna się na czymś?
      • ebusia_fam_fatal Re: 7Dni i wazelina... 22.06.05, 16:20
        wystarczy spojrzec na jego nazwisko :]
        • sieradzak oj ebunia ;-) 22.06.05, 17:02
          Oj ebunia ;-)

Niedawno zszedł z tego świata mój sąsiad - ot człowiek powiedzmy może zbyt mocno
          ale ze skraju. Lubiący sobie wypić itp. Poczciwina jednak była wielka ;-) Świeć
          panie nad jego duszą.

Więc nie był to człowiek znaczny, ani też majętny - a nazywał się Jagiełło !

Tak więc nie nazwisko świadczy o człowieku ;-)

Wiem, wiem, że napisałaś to z przekory i z uśmieszkiem ;-)

PS - tak na marginesie podobno nazwisko w 90 % świadczy o więzach krwi. Więc
          może odszedł jakiś potomek królewski ?
          • ebusia_fam_fatal Re: oj ebunia ;-) 22.06.05, 23:07
            czyli ja jak mam na nazwisko .. tak jak mam, to oznacza, ze moi przodkowie
            robili beczki? :)
            chociaz moj wujek na nazwisko ma stolarek i jest stolarzem :)

cholera cos w tym jest :D:D
            • sieradzak Re: oj ebunia ;-) 23.06.05, 00:02
              Z tego co wiem, to badania genetyczne potwierdziły więzi krwi u osób o tym samym
              nazwisku - co by nie było dziwne, gdyby nie fakt, że ludzie Ci twierdzili, że
              nie są rodziną ;-) A żeby było ciekawiej to przeważnie się nieznali, i czasem
              mieszkali na innych kontynentach !!! Zgodność przodków potwierdzała się w coś
              koło 90 %, a żeby było ciekzwiej - to 10 % okazywała się hmm - dziećmi z
              nieprawego łoża, lub wystąpiła gdzieś adopcja lub zmiana nazwiska lub przyjęcie
              nazwiska dla osób bez nazwiska itp ...

Co do pochodzenia nazwisk - to z tym bywa różnie, ale bardzo często właśnie
              wywodzą one swój początek od ... np. wykonywanych zawodów czyli np. Stolarek,
              Cieśla. Czasem od miejsc np. Sieradzka, Łaski ... A czasem cholera wie od czego,
              bo nastąpiły poważne zmiany językowe i czasem niktórych słów już dziś potocznie
              nie używamy. O przekłamaniach wynikłych w trakcie zgłaszania dziecka w urzędzie
              nie wspomnę, bo osobiście znam dwie rodziny, które do dziatka nazywały się tak,
              a póżniej nieco inaczej - ot dziadek poszedł z lekka nawalony zapisać swoje
              dziecko i był źle zrozumiany ;-)

Zasadniczo temat dość ciekawy ;-) Choć daleki od głównego tematu wątku ;-)
          • ebusia_fam_fatal Re: oj ebunia ;-) 23.06.05, 15:45
            > Tak więc nie nazwisko świadczy o człowieku ;-)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=22359318&a=22442417
      • sieradzak Re: 7Dni i wazelina... 22.06.05, 16:54
        No właśnie w całości tekstu pierwotnego brakło jakoś bliższych informacji - kto
        zaś.
        Dlatego może nie warto pisać takich tekstów ? Bo to zasadniczo jakieś ploty ;-)
        Choć plotka też dobra rzecz ;-) Poza oglądem wytuacji wartoby było napisać,
        czemu ten człowiek nie nadaje się na to stanowisko i dlaczego ?

A tak - mamy w zasadzie troszkę "bełkot"

Może ktoś wie, czemu "wyleciał" z Łodzi ?
        Czy on jest z Sieradza ?
        Co robił, co zrobił pożytecznego ?
        itp

Wtedy można oceniać jakieś fakty i stwierdzić Kołtuneria czy Pozytywne
        Protegowanie !?
    • sieradz_normalny Re: 7Dni i wazelina... 23.06.05, 23:17
      Takiego bełkotu jak napisał loczek53 to dawno nie widziano na forum.
      Czas przestać chować głowę w piasek i traktowac takich jak loczek53 jak zło
      konieczne. Loczek, jesli Sieradz jest taki zły jak piszesz to sie wyprowadż i
      nie mecz się mieszkając w tym mieście i z nami, którzy kochają ten prastary
      gród mimo wszystko. Sieradz przetrwał wiele najazdów i trwa nadal, upada i
      podnosi sie, znów upada i znów się podnosi, więc bez jednego loczka53 trwał
      będzie na pewno. Prosze wyjedź i nie zużywaj powietrza w Sieradzu. Mierzi mnie
      plucie na ludzi, których jak czytam loczek53 kompletnie nie zna. Czas skończyć
      z bezkarnym obrzucaniem błotem kazdego, dla samego obrzucania. Basta. Koniec.
      Czas zacząć walkę aby Sieradz był normalny. Bez Krzysztofa M., bez Krzysztofa
      W., bez Anny K., bez Zdzisława K., bez nawiedzonych straganiarek kwiatowych z
      budki obok bazarku i bez loczka53.
      Kto jest podobnego zdania jak ja, niech reaguje na wszystkie przejawy "loczka"
      i temu podobnych. Nie wolno stać z boku, kiedy kilku debili niszczy i szarga
      opinię o wszystkich Sieradzanach !!! Wierzę, ze kiedyś odniesie to skutek ...
      oby!

• sieradzak Re: 7Dni i wazelina... 24.06.05, 01:01
        Sieradz normalny ? Hmm to Sieradz bez tabu, to Sieradz gdzie każdy może mówić co
        chce, to Sieradz gdzie coś się dzieje, to Sieradz dumny, to Sieradz bogaty swoją
        historią , to Sieradz gdzie czujesz, że żyjesz !?

O ile wypowiedź Loczka jest faktycznie dość enigmatyczna, o tyle Twoja ... to
        już wielki apel o nic ?! Czemu czepiasz się Loczka ???? Ma prawo wątpić, ma
        prawo to powiedzieć !! Dlaczego Go uciszasz !!??

Jeśli zależy Ci na Sieradzu normalnym - to ... wołaj LOCZEK KRZYCZ !!! SIERADZU
        KRZYCZ !!! A Ty co ?

W zasadzie nic nie wnosisz do tematu sprawy - poza ... bełkotem !!! Napisz czemu
        Loczek nie ma racji !! Dlaczego uważasz, że ten pan się nadaje ? Dlaczego
        uważasz, że tu nie ma protekcji !!!

na Boga człowieku !!!! napisałeś dużo, ale jak wycisnąć to jest ZERO !!!
        Krytykujesz Loczka za bełkot - jeszcze większym bełkotem !!!

loczek przynakmnie pisze nazwiska, a Ty nie dość, że pod swoim nickiem używasz
        inicjałów ? Nie lubisz kogoś pisz !

Mnie te rozgrywki ... latają ... bo więcej koło tego szumu i dymu !! Ale
        dlaczego w tych "debatach" nie ma konkretów, faktów, argumentów ? Tylko
        szkalowanie ?

Loczek mieszkaj w Sieradzu ! oddychaj, i krzycz głośno ! ;-) Ino też pisz
        konkretnie !!!
        • ebusia_fam_fatal Re: 7Dni i wazelina... 24.06.05, 01:05
          przyganial kociol garnkowi hie hie hie
        • zgryzlak Garść... 24.06.05, 11:26
          Co do p. Bębna to jest on sieradzaninem z urodzenia. Zreszta opisany życiorys
          był w 7dniach. Ale czy jesteś pewny, że on tu przychodzi? Bo dla mnie jest
          dziwne, że facet, którego nie wyrzucają z Łodzi (przynajmniej nic o tym nie
          wiadomo, bo na razie pracuje) przyjdzie pracować za połowę kasy? Bo jak na mój
          rozum więcej niż w Łodzi to on nie dostanie, a raczej sporo mniej...
          • sieradzak Re: Garść... 24.06.05, 12:39
            O i w końcu pajawiają się jakieś fakty i dane ;-)
            Może kiedyś dojdziemy do sedna sprawy ? ;-)

Ale tylko wtedy, gdy poza pomówieniami, polotkami, zawiścią będziemy pisać to
            czego jesteśmy pewni, oczywiście jest to czasem trudne do uchwycenia, wtedy
            takie "plotki" zwracają naszą uwagę na być może potencjalny problem i dają
            szansę na "wujaśnienie" sprawy - dlatego nie trzeba krytykować takich "plotek",
            ale rzeczowo i konkretnie ja potwierdzać lub komentować !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka