geograf 13.09.01, 20:48 napiszcie tutaj imiona i nazwiska Łodzian, ktorzy sa slawni na swiecie, w Polsce albo o ktorych sie mowi, ale nie zawsze wie ze sa Łodzianami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Słynni Łodzianie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 22:20 Marek Edelman Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Słynni Łodzianie 13.09.01, 23:17 geograf napisał(a): >o ktorych sie mowi, ale nie zawsze wie ze sa Łodzianami. pytanie formalne: Czy chodziło tobie o informacje dla osób spoza Łodzi, czy o wyszukiwanie postaci z Łodzi jako ciekawostka dla naszych (łodzkich) forumowiczów. Bo np. Artur Rubinstein dla nas wiadomo, ale przeciętny internauta może mieć problemy z określeniem gdzie spędził dzieciństwo ten słynny artysta. Przez wiele lat nie opowiadał o czasach gdy "matka prowadzała go na lekcje do fabrykanta, który pozwalał guwernantce udzielać mu lekcji muzyki". Nie bardzo lubił wspominać czasy gdy mieszkał w Łodzi. Stąd nie wszystkie publikacje o Rubinsteinie wspominają Łódź. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
.pepe. Re: Słynni Łodzianie 15.09.01, 13:26 obecnie najbardziej znanymi Łodzianami za granicą są: Leszek Miller i Marek Belka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Zasłużeni Łodzianie wśród nas 08.11.01, 01:11 Pamietam ten wątek, ale tu mowa o ZNANYCH łodzianach. A mnie chodzi o łodzian powszechnie NIEZNANYCH, a zasłużonych dla miasta. Na przykład dr Jonscher - jest szpital jego imienia, a co o nim wiemy? Nic. Michalina Tatarkówna? Baba, która trzęsła Łodzią i nikt jej nie podskoczył! Przecież dzięki niej w Łodzi funkcjonowała tzw "prywatna inicjatywa" w ilosciach nieznanych w całej Polsce! I pierwszy "deptak" na Piotrkowskiej! A założycielka Muzeum Włókiennictwa - Pani Kondratiukowa? Matka Andrzeja? Antoni Szram - wieloletni konserwator zabytków i twórca Muzeum Historii Miasta? A jak mu się jedno muzeum znudziło, to założył Muzeum Kinematografii? Żyją wśród nas wspaniali ludzie - a my nic o nich nie wiemy. Szkoda! Jak każdy z forumowiczów chwilę rozejrzy się po swojej "działce", to możemy zebrać taki "poczet" łodzian, że każda biblioteka nam pozazdrości!!! No jak? Działamy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Zasłużeni Łodzianie wśród nas 10.11.01, 09:04 Warto, ale.... Nie byłbym sobą gdyby nie było tego "ale" ;-P Np. część informacji nie należy upubliczniać, aby nie burzyć tego wspaniałego wizerunku. Zaraz będą głosy że trzeba podać tu wszelkie fakty. Chyba nie. I dopóki nie mamy pewnej odległości czasowej, powodującej szereg uogólnień w życiorysie, to z współczesnymi chyba należy się wstrzymać. Choć Kondratiukowa, Stanisławski zasługują na większą chwałę niż obecna. Ale dzieje sprzed 100 lat - oczywiście, popieram. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Słynni Łodzianie IP: *.pai.net.pl 10.11.01, 12:40 Słynny Łodzianin? Czyżby ktoś mówił o mnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Słynni Łodzianie 10.11.01, 12:52 witamy pierwszego odważnego. Ale jak przeczytasz powyżej, przedstaw kilka swoich uczynków aby zasłużyć się jako słynny Łodzianin. My to uznajemy, ale gdyby ktos np. z Bydgoszczy tu zajrzał ? Pisz więc co tam przeskrobałeś że jesteś słynny. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Słynni Łodzianie 10.11.01, 13:10 Czy ktos za 100 lat będzie pamiętał, jakie boje toczyła Kondratiukowa o swoje muzeum i remont białej fabryki? Czy ktos jeszcze będzie wiedział, ile trudu i zabiegów dyplomatycznych trzeba było, zeby wyremontować i stworzyc Rezydencje "Księzy Młyn"? Pozostaną suche fakty: "Pierwszym dyrektorem Muzeum Włókiennictwa była..." A gdzie ludzie? Ich zwariowane w tamtych latach pomysły? Ich ciężka walka o realizacje tych "szaleństw"? Ich miłość do tego miasta? Za 100 lat przeczytamy: Stanisławski urodził sie ...mieszkał w Warszawie... Ale zaginie jego publiczna i wielokrotnie powtarzana deklaracja: "Zjeździłem cały świat. Widziałem najpiekniejsze miasta i miejsca. Mieszkam w Warszawie. Ale najbliższa memu sercu jest Łódź". Dlatego warto łapać chwile bieżące. Tylko tak możemy uchronić od zapomnienia CZŁOWIEKA. Bo FAKTY zawsze gdzieś się znajdą w jakimś archiwum. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mac. Re: Słynni Łodzianie 10.11.01, 13:16 Ciekawe czy za sto lat będą mówić o łódzkim forum. Może pamięć przetrwa tak jak przetrwało Forum Romanum?? :)))) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Słynni Łodzianie IP: *.p.lodz.pl 20.06.02, 22:53 Forum Lodzianum, a na nim rostra. Jako pomnik forum GŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Słynni Łodzianie 10.11.01, 13:38 "Zjeździłem cały świat. Widziałem najpiekniejsze miasta i miejsca. Mieszkam w Warszawie. Ale najbliższa memu sercu jest Łódź". Ryszard Stanisławski Godny miana słynnego Łodzianina. Kropko masz znowu rację. Trochę przesadziłem w poprzednim poście. A że potrzeba tego ciągłego przypominania zasług dla naszego miasta różnych znanych osób, niech świadczy fakt, że na pogrzebie R.Stanisławskiego nie było obecnego Dyrektora Muzeum Sztuki. Wiceminister Kultury był zbulwerowany. A co dopiero łódzkie środowisko. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Słynni Łodzianie 10.11.01, 13:47 Na pogrzebie Stanisławskiego nie było też ŻADNEGO łódzkiego artysty, poza oczywiście Stanisławem Fijałkowskim. A przeciez tylu ich zawdzięcza Mu swoją obecną pozycję! Dziwny był to pogrzeb... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Słynni Łodzianie 10.11.01, 13:56 Niestety też nie byłem leżąc w szpitalu i słuchając telefonicznych wieści od zaprzyjaźnionych warszawiaków. Wnioskuję, że zasługi mogą być docenione natychmiast ( za życia) albo rzeczywiście musi upłynąć te 100 lat. Ale wtedy ginie już ginie cała fascynacja daną osobą. A że artyści komuś coś zawdzięczają - artystyczna dusza jest ponad to :-((( "Smutno mi Boże" pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Słynni Łodzianie 19.06.02, 17:42 Spróbujmy wrócić do tematu i stworzyć poczet sławnych Łodzian. A admini KFŁ umieszczą go na klubowej stronie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Słynni Łodzianie 20.06.02, 22:40 ten wątek był na na liście obowiązkowej LINKÓW O ŁODZI. I już tam został umieszczony, prawdopodobnie jeszcze dziś ewentualnie jutro będzie można podziwiać całą galerię linków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Kossmann IP: *.p.lodz.pl 20.06.02, 23:00 chyba Eugen Oskar. Postac kontrowersyjna niewatpliwie, ale ciekawa. Przedwojenny Lodzianin, Niemiec, ktory bodaj jako pierwszy rozpracowal geografie historyczna obszrau Lodzi. Duzo oczywiscie pisal o Niemcach w miescie i Polsce Srodkowej - dzisiaj sa to bardzo interesujace teksty. W czasach okupacji chyba przynajmniej otarl sie o nazizm, ale wtedy wszystko zwariowalo. Po wojnie mieszkal w Marburgu - i tam tez, na uniwersytecie, publikowal prace o Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś