Dodaj do ulubionych

Komunikacja w Łodzi

IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.08.05, 00:51
Hej!
Z góry przepraszam za błedy w moim tekście, ale jestem w Polsce gościnnie u
znajomych - mieszkam natomiat w Szwecji.
Może nie jest to miłe dla Was, co tu piszę, ale razi mnie bardzo Wasz stan
komunikacji miejskiej i poza miastem. Pierwszy raz jestem w Lodzi i pierwszy
raz widzę cos takiego. Myslę, ze taki monotonny uklad autobusowej i
tramwajowych linii jest bezmyslny. Ale przeraza mnie najbardziej stan
wagonów, które są brudne i stare... Nowe tramwaje (nie pamietam nazw)są
niedostosowane do torów. Albo odwrotnie i przystanki także. Jesli to coś da,
bo nie wiem, czy ta strona ma cos wspólnego ze stroną internetową komunikacji
waszego miasta, bo jej nie znam, to polecam odwiedzienie Stockholm... Nie
chce by pomyślelibyście, że chce was krytykować, ale to jest przykład dobrze
rozwinietej sieci dróg i komunikacji. Ona jest szybka i bardzo sprawna, żeby
dojechac wszędzie i zeby ona była ułatwieniem dla ludzi, a w Lodzi, to jest
cos niezwyklłego... Jestem tu przez 2 tygodnie i sie przekonalem sam i
uslyszalem duzo, co mowi sie w TV i radio na ten temat tutaj. Bardzo szczerze
współczucie Wam...
Mam nadzieje, że to sie zmieni, bo szkoda. To duże miasto, ale bez
organizacji.
Przykro slyszeć te ciągle narzekanie na sąsiedni, pomimo morza, kraj.
Obserwuj wątek
    • Gość: radiosłuchacz Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.05, 01:02
      NIE POKAZUJ SIE WE WROCLAWIU
      • Gość: Wojtas Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 20.08.05, 11:20
        > NIE POKAZUJ SIE WE WROCLAWIU

A co? Łódź nie jest odosobnionym przypadkiem? Nie wierzę :)
    • geograf Re: Komunikacja w Łodzi 20.08.05, 14:09
      Czy mogłabyś rozwinąć wątek "monotonności układu linii autobusowych i tramwajowych"?
      Bardzo mnie to ciekawi...
      • Gość: J.S. Re: Komunikacja w Łodzi IP: 195.69.82.* 20.08.05, 15:51
        No wezmy np. taka linie 10 - albo Widzew, albo Retkinia. I tak w kolko.
      • Gość: Janne Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.08.05, 16:04
        Nie wiem, może się źle okresoliłem, ale chodzi o to, że ciężko jest się gdzieś
        dostać, natomiast z drugiej strony kilkoma tramwajami bądź autobusami można
        jechać tą samą trasą... np. do pewnego momentu autobusy 99 i 80 z osiedla na
        zachodzie miasta - o ile pamiętam, podobnych przypadków jest dużo...
        • Gość: J.S. Re: Komunikacja w Łodzi IP: 195.69.82.* 20.08.05, 16:51
          > np. do pewnego momentu autobusy 99 i 80 z osiedla na zachodzie miasta

Hehe, no wiesz, nie mozna zabrac jednej linii i skierowac inna trasa, bo sie
          zaraz spoleczenstwo burzy - byla swojego czasu dyskusja na temat tych linii (i
          Retkini, czyli tegoz osiedla) na forum
        • Gość: tomek.m Re: Komunikacja w Łodzi i rzecz o Londynie IP: *.server.ntli.net 20.08.05, 22:00
          wiesz co z tymi liniami jadącymi jedną trasą nie może być inaczej. dlaczego
          odpowiedź jest bardzo prosta, bo mieszkańcy pjednego regionu miasta chcą się
          dostać do różnych części miasta, co by było niemożliwością przy jednej linii..
          z drugiej strony mieszkańcy zarówno okolic Kopcińskiego jak i Radogoszcza chcą
          dojechać na retkinie..
          nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć ale tak jest wszędzie nawet w
          Sztokholmie..
          Dla przykładu weźmy Londyn, gdzie jedną trasą na pewnych odcinkach potrafi
          jechać 5-6 linii i co powinni wszystkie zlikwidować zostawić jedną??
          Pisząc o Londynie, po prostu uwielbiam ich system informacji autobusowej:
          przebieg trasy - klarowne z czasem przejazdów (takie są już w wawie)
          rozkłady jazdy - skąd, gdzie i jaki cas
          mapy okolic przystanków z innymi przystankami - z którego gdzie dojechać
          pajączki - obejrzyjcie sobie okolice w kórej ja mieszkam - (plik jest nieduży
          247k) www.tfl.gov.uk/buses/spiders/pdf/clapton.pdf
          Inne mapki: www.tfl.gov.uk/buses/spiders/kingston.asp
        • geograf Re: Komunikacja w Łodzi 21.08.05, 01:01
          Gość portalu: Janne napisał(a):

> Nie wiem, może się źle okresoliłem, ale chodzi o to, że ciężko jest się gdzieś
          > dostać,

podaj przyklad.
          chodzi Ci o "dostanie sie" bez przesiadki,czy o co innego?

>natomiast z drugiej strony kilkoma tramwajami bądź autobusami można
          > jechać tą samą trasą... np. do pewnego momentu autobusy 99 i 80 z osiedla na
          > zachodzie miasta - o ile pamiętam, podobnych przypadków jest dużo...

No, na Kosciuszki tez...
    • Gość: matej Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 20.08.05, 22:14
      bzdura po1 polska to biedniejszy kraj od szwedcji niema tylu pieniedzy co miasta w szwecji układ komunikacyjny jest moim zdaniem bardzo dobry ! Łódz ma wyjatkowy układ ulic w europie i na taka skale wiec trudno tu cokolwiek zmieniac i na tak skromny budzet , wagony nowe sa tylko trzeba to zobaczec jak uwazasz ze łódz ma złą komunikacje radze pojehać do warszawy/wrocławia/białegostoku mpk łódz jest jedna z najlepiej radzacych finansowo spułek w łodzi komunikacja to tradycja pierwszy trawaj w polsce
      o to !
      • Gość: Bart Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.mnc.pl 21.08.05, 00:37
        Na edukację też brakuje pieniędzy
        • Gość: Lukasz Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.toya.net.pl 21.08.05, 14:26
          Anie lepiej powiedzieć że na wszystko brakuje?? Przeciez to prawda :(
          • Gość: matej Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 21:53
            tak.. niestety warszawka nas okrada
            • geograf Re: Komunikacja w Łodzi 22.08.05, 00:43
              mówia, ze ta cala Unia i Bruksela tez, ale ciii...nie mow nikomu...
            • forumowy_troll Re: Komunikacja w Łodzi 22.08.05, 08:06
              Gość portalu: matej napisał(a):

> tak.. niestety warszawka nas okrada

No ba, wiadomo, nic tylko masoni i cykliści.
      • forumowy_troll Re: Komunikacja w Łodzi 22.08.05, 08:05
        Czy mógłbyś być tak uprzejmy i pisać po polsku albo już sobie pójść?
    • Gość: flip Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.gifu.ocn.ne.jp 21.08.05, 14:52
      W porownaniu z takim Tokio, Lodz to szczyt organizacji w autobusach...
      Uprzejmie donosze, ze w Tokio jest z dziesiec linii o numerze 1, ktore roznia
      sie tylko litera (japonska oczywiscie) przez "01".
      Co kraj, to obyczaj, droga(i?) Janne.
      • Gość: Janne Re: Komunikacja w Łodzi IP: 81.168.185.* 22.08.05, 15:58
        Starałem się zrozumieć wasze odpowiedzi. Zgadzam się z tym, co mówicie, ale
        przepraszam, jeśli Was uraziłem tym, że się wypowiedziałem o waszej
        komunikacji - widać odebraliście to nie tak, jak chcialem - przykro mi słuchać -
        "wracaj do szwecji", ale trudno - zawsze o Was, jako o Polakach miałęm dobre
        zdanie i lubię generalni wasz kraj - dlatego uczę się polskiego, ale trochę się
        rozczarowałem... Ale przecież po to jest forum, żeby się wypowiedzieć - miałęm
        pewnego dnia ogromne zajscia z komunikacją i się zaniepokoiłem...
        No nic, może to moja wina, bo nie poptrafię jeszcze dobrze wyrażać opinii w
        waszym jezyjku.
        W sumie najgorzej nie jest - fakt, że układ ulic ciekawy, ale stan linni i
        taboru nie...
        Jeśli o trasy chodzi, to ja to rozumiem, że musi być tak, żeby autobusów kilka
        jechało po tej samej trasie, ale nie , żeby prawie po całej linni, jak np.
        tramwaje 10, czy 14...
        Ja już wyjeżdżam niedługo, więc zyczę wam czasu dobrze spędzonego, a wiem, że
        macie gdzie... - za to lubię lodz.

Hejdå!
        • geograf Re: Komunikacja w Łodzi 22.08.05, 16:54
          Wiesz co jest Twoim problemem?
          Wedlug Ciebie jedna linia,powinna obslugiwac jeden szlak komunikacyjny.
          Ale nie baczysz na to,ze moze takie 10 i 14 owszem,wyjezdzaja z jednego
          osiedla,ale jada do dwoch roznych? na dodatek to wspolne osiedle jest na tyle
          duze, a potok pasazerski na tym szlaku nie tak maly,ze dwie linie sa potrzebne?
          i tak dalej.

podaj raczej jakies konkrety,ktora czesc ukladu linii nie jest ciekawa,a my Ci
          wytlumaczymy dlaczego dane linie jezdza tak, a nie inaczej.nie operujmy
          ogolnikami,ale konkretami.

pozdrawiam,
          skory do dyskusji.
        • Gość: SzK Re: Komunikacja w Łodzi IP: *.bugaj.pabianice.pl 23.08.05, 08:53
          Gość portalu: Janne napisał(a):
          > Starałem się zrozumieć wasze odpowiedzi. Zgadzam się z tym, co mówicie, ale
          > przepraszam, jeśli Was uraziłem tym, że się wypowiedziałem o waszej
          > komunikacji - widać odebraliście to nie tak, jak chcialem - przykro mi
          słuchać
          > -
          > "wracaj do szwecji", ale trudno - zawsze o Was, jako o Polakach miałęm dobre
          > zdanie i lubię generalni wasz kraj - dlatego uczę się polskiego, ale trochę
          się
          >
          > rozczarowałem...

Akurat tylko jedna osoba napisała coś w stylu "wracaj do Szwecji". Wierz mi, że
          jest ona na tym forum przypadkowa. Reszta stara się wytłumaczyć, dlaczego mamy
          taki układ linii a nie inny. Ton wypowiedzi wynika z tego, że taki stan rzeczy
          jest dla nas oczywisty.

> Ale przecież po to jest forum, żeby się wypowiedzieć - miałęm
          > pewnego dnia ogromne zajscia z komunikacją i się zaniepokoiłem...
          > No nic, może to moja wina, bo nie poptrafię jeszcze dobrze wyrażać opinii w
          > waszym jezyjku.

Po polsku piszesz lepiej niż niejeden Polak który się na tym forum pojawia...
          Ale, faktycznie, wypowiedzi są trochę niekonkretne.

> W sumie najgorzej nie jest - fakt, że układ ulic ciekawy, ale stan linni i
          > taboru nie...

Wszyscy wiemy, że stan torów jest, delikatnie mówiąc, zły.

> Jeśli o trasy chodzi, to ja to rozumiem, że musi być tak, żeby autobusów
          kilka
          > jechało po tej samej trasie, ale nie , żeby prawie po całej linni, jak np.
          > tramwaje 10, czy 14...

Tramwaj linii 10 łączy dwa osiedla: Retkinię i Widzew z centrum.
          Tramwaj linii 14 łączy Dąbrowę i Retkinię z centrum.
          Z Retkinii do centrum dojeżdża tak dużo osób, że linie 10 i 14 mają wielu
          pasażerów, mimo iż się pokrywają na długim odcinku trasy.

Mamy w Łodzi jeden dobry przykład bezsensownego pokrywania się linii
          tramwajowych: są to 7 i 13.

Pozdrowienia, SzK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka