Dodaj do ulubionych

5 częsć KONKURSU Wiedzy o Sieradzu

25.08.05, 20:43
Aby zrobić porządek, zadaje pytanie jeszcze raz.

1.Podaj autora i tytuł książki, której akcja rozgrywa się w Sieradzu.
2.Podaj tytuł filmu nakręconego w Sieradzu (fabuła).
3.Kiedy Sieradz został miastem wojewódzkim, krążyła po Polsce pewna piosenka –
no właśnie o czym to piosenka i na bazie, jakiego przeboju powstała

Na pytanie Nr 2 odpowiedział sbi:
z filmów takich gdzie większość akcji dzieje się w Sieradzu to kojarzę
jedynie "Miasteczko" z 1958r.

Dodam tylko, że jest fjny link o tym filmie:
www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/opisfilmu?baza=1&nrf=2248&start=1

pozostały więc dwa pytania.
Obserwuj wątek
    • euroazja książka - podpowiedź 25.08.05, 20:44
      Akcja książki toczy się podczas konfederaji barskiej (oczywiście w Sieradzu:)
      Bohater jest postacią autentyczną, ale jego losy nie do końca:)
      No i jak to w historycznych bajaniach bywa, pojawia się piękna dzieweczka, od
      imienia której książka ma swój tytuł.

• hajdana Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 21:50
        wiem! Czytałam wieki temu, nic nie pamietam, więc nie będzie ani streszczenia
        ani recenzji ;)
        "Anuncjata" Zygmunta Kaczkowskiego
        • ebusia_fam_fatal Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 21:50
          trzeba sie do biblioteki wybrac:)
          • ebusia_fam_fatal Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 21:53
            o juz. ksiazke zamowilam, jutro do biblioteki po odbior i do czytania :D
            to Wam opowiem, chyba ze euroazja to zrobi:)
            • esie Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 23:08
              Też nie znałem
              A to krótkie streszczenie jakie znalazłem

Powieść historyczna osadzona w okresie konfederacji barskiej. Bohater utworu, Józef Bierzyński, jest postacią autentyczną, ale jego losy powieściowe nie we wszystkich punktach zgodne są z prawdą historyczną. Ubogi szlachcic, zakochany w kasztelance sieradzkiej , Anuncjacie, pragnie dokonac niezwykłych czynów, aby zdobyć jej rękę. Samowolnie ogłasza się marszałkiem konfederacji sieradzkiej. Chęć uzyskania znaczenia za wszelką cenę doprowadza go w koncu niemal dozdrady sprawy konfederacji...
              • szaramysza9 Re: książka - podpowiedź 26.08.05, 09:21
                Podobno ma powstać adaptacja tej książki z Ebusią w roli tytułowej;)
                • ebusia_fam_fatal :))))))))))) 26.08.05, 09:35
                  hihihi mysza:P
          • ebusia_fam_fatal Re: książka - podpowiedź 26.08.05, 14:21
            mam ksiazeczke.. a raczej dwie.. 2tomy.. bede miala co robic na wakacjach :)
        • euroazja Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 21:50
          BINGO!
        • sbi Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 21:56
          Jej, nie wiedziałem że jest takie imię. Teraz napewno je zapamiętam :)
          • ebusia_fam_fatal Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 21:58
            dżiza to imie mi sie kojarzy z denuncjowaniem..
            hmmm

:) ciekawe czym owa dziewka sie zajmowala
            • euroazja Re: książka - podpowiedź 25.08.05, 22:03
              Owa dziewka była kasztelanką sieradzką!!!
              • euroazja piosenka 25.08.05, 22:10
                Podpowiedź: piosenka była śpiewana do melodii utworu J.Feliciano
                • euroazja Re: piosenka 26.08.05, 10:44
                  I tak jestem zadowolona z filmu i książki, więc piosneczkę daje jako suplemecnik

Ach Sieradz, Sieradz

I twój wojewódzki plac
                  Z siedzibą dostojnych władz

Ach Sieradz, Sieradz

I teraz proszę zanucić to na melodię Qesera.
                  • euroazja siostrzyczka z Fary 26.08.05, 15:45
                    Jako, że jestem dziś w nastroju monarchistycznym a nikt nie odpowiedział w
                    całości na moje pytanie, postanowiłam zadać następne*

Jak miała na imię i nazwisko siostra, która przygotowywała do I Komunii dzieci
                    w latach 70-tych i kawałek 80-tych. Jako podpowiedź dodam, iż to właśnie jej
                    wynalazkiem była ośla ławka dla tych, którzy nie potrafili wkuć na pamięć
                    katechizmu.

*Tak naprawdę to nie chce abyście się kłócili, kto ma zadać kolejne pytanie:-)
                    • myszka_ag Re: siostrzyczka z Fary 26.08.05, 17:11
                      Siostra przygotowująca do I komunii Swiętej miała na nazwisko Szewczyk a imię
                      chyba Maria (ale co do imienia nie jestem pewna) :-)
                      >
                      >
                      >
                      > *Tak naprawdę to nie chce abyście się kłócili, kto ma zadać kolejne pytanie:-)
                    • myszka_ag Re: siostrzyczka z Fary 26.08.05, 17:14
                      a już wiem s. Urszula Szewczyk
                      • euroazja Re: siostrzyczka z Fary 26.08.05, 20:23
                        Urszulanka to ona była, ale na imię miała Agnieszka:)
                        Miała też laskę z trzonkiem obitym skórą, ponoć nią waliła tępe głowy.

ZALICZAM!
                        EuroAzja o monarchistycznym nastroju:)

• szaramysza9 Re: siostrzyczka z Fary 26.08.05, 21:41
                          Poważnie? Jakbym babsku odwinęła....
                        • myszka_ag Re: siostrzyczka z Fary 26.08.05, 23:17
                          Dzięki , że zaliczasz :-) Pomerdały mi się imionka tyle lat temu to było, a
                          laseczkę w jej dłoni pamiętam do dzisiaj :-) Żeczywiście wliła tempe głowy :-)

• euroazja nowe pytanie-czekamy 27.08.05, 12:10
                            czekamy na pytanie!!
    • myszka_ag Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu ? 27.08.05, 12:20
      w czasie II wojny, gdy więzienie było administrowane przez Niemców

Oczywiście liczba jest szacunkowa.

No i może jeszcze gdzie są ciała tych ofiar ?
      • euroazja Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 12:30
        To pytanie jest naprawdę trudne, był okres, że w wiezieniu był obóz przejściowy
        dla „mieszańców” stąd jechali dalej do kacetów, wiec poniekąd to też ofiary.
        Czytałam wiele relacji odbywania kar przez Żydów z Sieradza, Zduńskiej Woli,
        Warty a potem powrót do getta i śmierć w wyniku poniesionych obrażeń w
        więzieniu.
        Jak to policzyć?
        • sieradzak Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 12:41
          przypuszczam, że myszce chodzi o osoby, które zginęły w Sieradzu, bo później
          pada pytanie gdzie są one pochowane ?!
          Myszka zaznacza też, że jest to liczba szacunkowa, jak w wszystkich tego typu
          sprawach.
          • myszka_ag Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 12:46
            tam - szacunkowa ilość osób, które zmarły w Sieradzu w więzieniu i które w
            Sieradzu są pochowane.
            • sbi Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 15:02
              Sieradzkie więzienie miało pojemność 1146 osób i było największym na terenach ziem polskich włączonych do Rzeszy
              Wg oficjalnych danych (księgi USC) w latach 1939-1945 zmarło w więzieniu 998 osób. Ale w rzeczywistości było ich dużo więcej, kilka tysięcy. Ponadto więzienie sieradzkie miało filie: w Burzeninie, Beniaminowie, Bogumiłowie, Chabiu, Chojnem, Herbertowie, Janiszewicach, Niechmirowie, Zdunach i Zelowie. Stan osobowy tych fili wynosił średnio od kilkudziesięciu do 350 ludzi. Zmarłych gtrzebano na miejscu lub wywożono do Sieradza.
              (Na podstawie "Szkiców z dziejów sieradzkiego")
              • myszka_ag Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 15:39
                998 osób
                O te dane mi chodziło, na wszelki wypadek dodałam, że to dane przybliżone.

A gdzie są groby ?
                • sbi Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 17:09
                  Byli chowani na starym cmentarzu głównie w pólnocno-wschodniej jego części. Obecnie większości z tych grobów już nie ma, zostały skasowane po wojnie.
                  • myszka_ag Re: Ile ofiar zamęczonych w sieradzkim więzieniu 27.08.05, 17:30
                    ;-) OK ;-)

Uzupełnię jedynie, że pierwotnie Niemcy grzebali zmarłych w zbiorowych mogiłach
                    w różnych miejscach.
                    Dopiero akcja sióstr urszulanek, które zaintersowały się tą sprawą -
                    doprowadziła do godnego pochówku zmarłych w północno-zachodniej (tu minimalna
                    różnica) części cmentarza parafii pw. Wszystkich Świętych.

Warto podać chyba nazwiska tych sióstr: Daniela Szmaj i Izydora Tomczyk.

Obecnie faktycznie ślady po tych mogiłach są prawie zerowe ;-(

Z tego co się zorientowałam - to pytanko wędruje do SBI ;-)
    • sbi Kościół św. Ducha 27.08.05, 18:18
      Z jakich powodów w 1852 przeniesiono kościół św. Ducha stojący pierwotnie obok starego szpitala na cmentarz rzymsko-katolicki.
      • szaramysza9 Re: Kościół św. Ducha 27.08.05, 20:17
        Bo budowali trasę do Zd. Woli?
        • sbi Re: Kościół św. Ducha 27.08.05, 20:36
          Nie.
          Drogę do manufaktury Harrera, ulicę Fabryczną (obecnie Sienkiewicza) wytyczono w 1823 r. Została ona poprowadzona przez cmentarz który znajdował sie wokół kościoła św. Ducha. Groby które znajdowały sie na miejscu wytyczonej drogi ekshumowano w inne miejsce, jednocześnie wydano zakaz pochówków na cmentarzu przy kościele sw. Ducha. W tym samym czasie został też utworzony obecny "stary" cmentarz - 22 listopada 1824 poświęcono krzyż misyjny na tym cmentarzu.
          Jednakże kościół św. Ducha pozostał na swoim miejscu do 1852 r.
          • euroazja Re: Kościół św. Ducha 27.08.05, 22:33
            Kościół przeniesiono chyba w 1853r.
            W 1852r. była wielka epidemia cholery i nikt nie zajmował się takimi sprawami.

Jak wspomniałeś cmentarz (nowy wtedy), utworzono w 1824r. a ogrodzono go
            dopiero w 1870r. Sieradzanie nie byli więc zbyt szybcy w pracy, przeniesienie
            kościoła po kilku latach od utworzenia cmentarza bardzo mnie nie myli.
            Było to także podziękowanie za ocalenia i wyzdrowienia z epidemii.

• sbi Re: Kościół św. Ducha 28.08.05, 08:42
              Właśnie o epidemię cholery chodziło, bowiem zwłok zmarłych nie wolno było wprowadzać do kościoła farnego ze względu na niebezpieczeństwo jej rozprzestrzeniania.
              Z pośród okolicznych miejscowości epidemia najgroźniej przebiegała w Sieradzu, największe jej nasilenie to okres VII - X 1852. W Sieradzu zmarło wtedy ok 500 osób, w tym powiatowy lekarz dr Oktawian Rybicki. Dla miasta stanowiło to ubytek ok 10 % ludności (wg spisu z 1858 5430 mieszkańców). "Chrzest bojowy" przeszedł wtedy szpital, który w latach 1845 - 1851 został zaadaptowany kosztem 7000 rubli z wcześniej istniejącego budynku. Jedną z pierwszych pozycji w szpitalnej bibliotece był "Poradnik dla nie-lekarzy o cholerze" wydany w 1853r.

• sbi eurazja prosimy o pytanie 28.08.05, 11:44
                • euroazja wykopaliska w Sieradzu 28.08.05, 13:08
                  W jakich miejscach w Sieradzu prowadzone były wykopaliska archeologiczne i czy
                  przyniosły jakieś znaczące odkrycia?
                  • ebusia_fam_fatal Re: wykopaliska w Sieradzu 28.08.05, 14:08
                    * wzgorze zamkowe [szczatki najstarszego grodu]
                    * łęgi kolo wzgorza (tam gdzie skansen) [slady osady, informujace o dluzszym
                    pobycie niewielkiej grupy ludzkiej na terenie sieradza]
                    * rynek [podkowa;), osada]
                    * poswietna gorka [charakter targowy, cmentarz]
                    * fara i bliskie jej okolice [w najnizszej partii - istnienie cienkiej warstwy
                    osadniczej, bedacej zapewne nawierzchnia drogi lub placu, z silna domieszka
                    spalenizny - walka]
                    * klasztor [osada rybacka, ziemianka lub polziemianka, zawierajaca ruiny pieca
                    ulozonehgo z kamieni, cegiel i gliny]
                    * okolice ulicy zamkowej (praga) [kosciol sw trojcy, cmentarz z pochowkami w
                    klodach drazonych i trumnach]

najstarszym zabytkiem (wedlug Kaminskiej, Chmielowskiej, Laszczewskiej z 1964
                    roku :)) jest kamienna siekierka z mlodszej epoki kamienia, odkryta przypadkowo
                    na terenie ogrodu Teodora Jablonskiego ul Praga 44b
                    • euroazja Re: wykopaliska w Sieradzu 28.08.05, 17:54
                      1923r. Wzgórze Zamkowe
                      1948r. ul. Warszawska 2, pojemnik z wydrążonego pnia, drewniana obudowa studni.
                      1956r. wykopaliska na Wzgórzu Zamkowym oraz przy klasztorze podominikańskim
                      1958r. do 1961r. gród i osadnictwo na łęgu sieradzkim oraz miasto lokacyjne
                      1959r. warszawska 2, pozostałości domów z XIV i XV w.
                      1960r. róg Sukienniczej i Zamkowej, Dominikańska 1.
                      1961r. wykop na Rynku – rura wodociągowa.
                      1962r. ul. Zamkowa – chodniki drewniane, moszczenie ulic, rury wodociągowe.
                      Rynek – fragment zabudowy zabudowań złotnika i piwnice renesansowego ratusza.
                      1967 – 1977r. Wzgórze Zamkowe – rotunda
                      1971r. ul. Zamkowa, Praga, Rybna.
                      1975r. Poświętna Górka – osadnictwo z okresu lateńskiego
                      1978r. ul. Zamkowa – prawdopodobnie kościół św. Trójcy. Podwórko muzealne.
                      1983r. ul. Kościuszki 3, staw miejski – rura wodociągowa.
                      1984r. Rynek 2 i Warszawska 4
                      1989r. podwórko muzealne
                      1999r. podwórko muzealne, róg Dominikańskiej.
                      W wykopaliskach z lat osiemdziesiątych brałam udział, a jako małe dziecko (ale
                      bardziej w formie zabawy) na Wzgórzu Zamkowym.
                      • euroazja ebusia prosimy 29.08.05, 20:41
                        • ebusia_fam_fatal Re: ebusia prosimy 29.08.05, 20:55
                          aaaa to teraz ja? :)
                          no to momencik
                          • esie coś długi ten momencik :( 30.08.05, 18:10

• ebusia_fam_fatal lokalizacja przystani 30.08.05, 18:32
      gdzie w latach 1896-1939 miescila sie przystan wodna Towarzystwa Wioslarskiego,
      poxniej Ligi Morskiej i Kolonialnej?

(przepraszam za opoxnienia - zapomnialam o konkursie...)
      • esie Re: lokalizacja przystani 30.08.05, 18:41
        Na wysepce (półwyspie) pomiędzy Żegliną a Wartą - tam gdzie teraz najczęściej siedzą wędkarze. Chyba mozna tam przejść po takim betonowym mostku - piszę z pamieci bo dawno juz tam nie byłem
        • ebusia_fam_fatal :) esie Twoja kolej n/t 30.08.05, 18:44

• esie Kino w Sieradzu 30.08.05, 19:01
      Podobno pierwsze kino (kinematograf) było w domu Mosza, później oczywiście teatr, kino Nysa i Piast. Gdzie jeszcze przed wojną (w jakim budynku) było kino?
      • ebusia_fam_fatal Re: Kino w Sieradzu 30.08.05, 19:26
        w pierwszych latach okresu miedzywojennego przedstawienia kinematografu odbywaly
        sie w wynajmowanej przez prywatnych wlascicieli sali teatralnej ..
        w latach trzydziestych kino "luna" dysponowalo wlasna sala kinowa.
        niestety umknelo mi gdzie ona byla :(
        ale bede dalej szukac:)
      • szaramysza9 Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 19:46
        • ebusia_fam_fatal Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 19:46
          nie wiem, pisalam, ze go widzialam jeno na fotce w muzeum z takim tylko
          podpisem, nie napisali gdzie on
          • euroazja Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:03
            Ja mam książkę adresową Sieradza z 1929r.
            wtedy było jedno kino w mieście - Stylowe wł. A. Kasper.
            • esie Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:27
              A gdzie ono było? ja nie znam nazwy, wiem tylko w którym miejscu ono było :)
              • euroazja Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:36
                Dziwna sprawa, wszędzie są adresy, a do kina nie podali.
                • ebusia_fam_fatal Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:37
                  kino widmo ;)
                  albo objazdowe moze?
                  • euroazja Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:42
                    w Ksiedze Adresowej byly tylko firmy mające siedzibę w Sieradzu.
                    • esie Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:52
                      ten budynek stoi do tej pory, nawet była o nim mowa w wątku wiedzy o Sieradzu - co prawda w zupełnie innym kontekście :)
                      • ebusia_fam_fatal Re: Gdzie ten dom Mosza jest?n/t 30.08.05, 20:57
                        nie badx taki
                        strzelam: wodna 7? :D:D
                        • esie Kino 30.08.05, 21:30
                          Zmieniłem tytuł bo to nie o dom Mosza chodzi, budynek o którym mowa jest bardziej w centrum, podpowiem że w czasie okupacji Niemcy czasami przetrzymywali tam ludzi
                          • esie Kino - odpowiedź 31.08.05, 23:22
                            Coś kiepsko było dziś z odpowiedziami :)
                            Budynek o który pytałem znajduje się przy ul Żwirki i Wigury. Wspominałem, że była już o nim wcześniej mowa przy okazji "Fafika". Niestety nie wiem jaką nazwę to kino nosiło, jak zawitam do Sieradza to popytam się rodzinki może ktoś będzie jeszcze pamietał.
                            • szaramysza9 Pytanie poza konkursem 01.09.05, 00:15
                              Bo nie znam odpowiedzi. Co było wcześniej na Warckiej 3, tam gdzie teraz jest biuro Terpolu?
                              • esie Re: Pytanie poza konkursem 01.09.05, 09:18
                                poczta
      • sieradzak esie - to pewnie dalej TY zadajesz pytanie ?/nt 03.09.05, 15:04

• esie Dla znawców Sieradza historii najnowszej 04.09.05, 01:17
          Ostatnie pytanie sprawiło trochę trudności, z tym pewnie będzie lepiej.
          O której godzinie (± 15 min) zaczął się koncert Myslovitz w amifteatrze 3.09.2005r. Uwaga, nie chodzi o godzinę gdy zaczął grać support, ale gwiazda wieczoru :)
          • ebusia_fam_fatal Re: Dla znawców Sieradza historii najnowszej 04.09.05, 02:04
            no mieli zaczac - planowo - o 20.30. znajac polskie gwiazdy w Sieradzu zaczeli
            kolo 21 :)
            a moze nawet wcale nie dojechali??
            albo zaczeli poxniej, bo przeciez pradu braklo w tej czesci miasta:)

niestety, mimo iz od miesiaca na to czekalam - dzis tam sie zjawic nie moglam :(
            chlip
            • esie Re: Dla znawców Sieradza historii najnowszej 04.09.05, 21:39
              > ... znajac polskie gwiazdy w Sieradzu zaczeli
              > kolo 21 :)

Ebusia nie wiem jak Ty to robisz, telepatia czy co? Ale trafiłaś w dziewiątkę :)

Twoja kolej
              • gosiaczek_sdz Re: Dla znawców Sieradza historii najnowszej 05.09.05, 16:02
                Oj ebuśka, ociągasz się, a forumowicze żądni pytań są:P
    • ebusia_fam_fatal pomnik przy moście 05.09.05, 17:02
      po\d koniec lat osiemdziesiatych obok polskiego schronu przy moscie na Warcie
      odslonieto pomnik ku czci żołnierzy walczącychnad Warta w 1939r. pomnik powstal
      dzieki inicjatywie Towarzystwa Przyjaciol Sieradza. czyj byl projekt tego pomnika?
      • sbi Re: pomnik przy moście 05.09.05, 21:29
        To zdaje się był jakiś plastyk ze Zduńskiej Woli, gdzieś o tym czytałem muszę poszukać :)
        • sbi Re: pomnik przy moście 06.09.05, 13:15
          Maria i Andrzej Puzon :)
          • ebusia_fam_fatal Re: pomnik przy moście 06.09.05, 13:16
            no :) szukajcie a znajdziecie ;)
            your turn :)
    • sbi Nasze Radio 06.09.05, 13:51
      Od kiedy istnieje Nasze Radio ?
      • ebusia_fam_fatal 1997 n/t 06.09.05, 13:53

• ebusia_fam_fatal eeee 1996 :) n/t 06.09.05, 13:54

• sbi A dokładniej ? 06.09.05, 14:18
          • ebusia_fam_fatal 18 listopada 1996 06.09.05, 14:19

• sbi :) 06.09.05, 14:33
              Szykuj pytanie
      • sieradzak a istnieje ? ;-) 08.09.05, 14:23
        No widze, że konkurs "schodzi na psy" ;-) Skoro takie pytanka i takie newsy
        porusza ;-)
    • ebusia_fam_fatal Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 14:36
      kim był ten człowiek? dodam ze to poczatek xix wieku
      • euroazja Re: Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 15:30
        Joachim Bartoszewicz, prawnik, publicysta, polityk, sekretarz
        delegacji polskiej na Konferencję Wersalską, prezes SN. Zmarł 1937r.
        • euroazja Re: Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 15:40
          Nie wiem czy wypada źle mówić o zmarłych, ale pan Joachim był endekem,
          nacjonalistą i redaktorem Dziennika, a jak dla mnie to bardzo zły zlepek -
          teraz Wszechpolacy go wysławiają.
        • ebusia_fam_fatal Re: Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 15:43
          ten pan w latach trzydziestych xix wieku byl "w kwiecie wieku" wiec czy mozliwe
          aby dozyl do 1937roku?
          moze piszemy o dwoch roznych bartoszewskich. jaki ten "Twoj" ma zwiazek z sieradzem?
      • esie Re: Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 17:55
        Był żołnierzem, uczestnikem wyprawy Napoleona na Moskwę, brał udział w bitwie pod Smoleńskiem. W Sieradzu był pierwszym inspektorem szkoły obwodowej (1833-1836) - odpowiednika dzisiejszej szkoły średniej. Jako inspektor szkoły obwodowej nadzorował też około 30 szkół elementarnych w obwodzie sieradzkim.
        • ebusia_fam_fatal Re: Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 18:36
          o pana inspektora mi chodzilo :)
          a czy to ten sam co euroazja pisala??
          • euroazja Re: Joachim Bartoszewicz 08.09.05, 20:30
            bo to jego potomek
    • esie Ile było cukierni, kawiarni etc w połowie XIX w 11.09.05, 21:37
      Szukając odpowiedzi na poprzednie pytanie trafiłem na informację z 1840 roku o liczbie "lokali gastronomicznych" w Sieradzu. Przypomnę że w Sieradzu mieszkało wówczas niecałe 5000 ludzi, 10 razy mniej niz teraz.
      • esie Re: Ile było cukierni, kawiarni etc w połowie XIX 13.09.05, 11:37
        Coś małe zainteresowanie. Można strzelać, bedę podpowiadał za mało za dużo :)
      • ebusia_fam_fatal 10? :) nt 13.09.05, 13:09

• esie Re: 10? :) nt 13.09.05, 13:42
          Za mało.
          Ebusia Ty powinnaś to znać, bo chyba w tej samej ksiązce o Bartoszewiczu czytaliśmy, a to gdzies tam między wierszami było :)
          • ebusia_fam_fatal Re: 10? :) nt 13.09.05, 13:47
            ja wiem. domyslilam sie. ale chcialam dac innym szanse:) i nawet oddalam te
            ksiazke wczoraj do biblioteki, zeby mnie nie korcilo :)
            • esie 10 to za mało 13.09.05, 13:54
              No to zostaje metoda prób i błedów
            • szaramysza9 17 n/t 13.09.05, 15:07
              • esie 17 za dużo 13.09.05, 15:14

• szaramysza9 14 n/t 13.09.05, 15:49
                  • esie 14 za mało, 15 ok 13.09.05, 16:25
                    Już dużo możliwości nie zostało, a ponieważ to tylko o jeden za mało to prawie
                    dobrze :) - w 1840 roku było w Sieradzu 15 "lokali gastronomicznych" (cukierni,
                    kawiarni, oberż)

Przyrównując to do dzisiejszego Sieradza wydaje się to sporą liczbą, obecnie
                    jest co najmniej 10 krotnie więcej mieszkańców a za dużego wyboru to nie ma :(

Szaramysza Twoja kolej :)
                    • szaramysza9 Jak nazywa się od miesiaca.... 13.09.05, 20:15
                      ....Terpol? Nazwa główna jest ta sama, ale zmieniła się oficjalna nazwa skrócona.

Lepszego pomysłu nie mam, nie znam miasta tak dobrze jak Wy;)

A przy okazji, jeśli było 15 lokali gastronomicznych to chyba obżerali się tylko;))) I stołowali "na mieście";))
                      • esie Re: Jak nazywa się od miesiaca.... 14.09.05, 11:02
                        Medana pharma ?
                        • szaramysza9 Blisko ale niecałkiem:) n/t 14.09.05, 12:04
                          • euroazja Re: Blisko ale niecałkiem:) n/t 14.09.05, 13:47
                            MEDANA Pharma TERPOL Group S.A.
                            albo Pharma TERPOL S.A.
                            • szaramysza9 NIE 14.09.05, 14:26
                              Pierwsze to pełna nazwa, a ja pytam o skrót oficjalny. Drugi OK, tylko, ze to
                              jest stary - Pharma Terpol S.A. , a pytam o nowy:)
                              • esie Re: NIE 14.09.05, 20:56
                                znaczy się wasza strona www.terpol.pl jest mało aktualna :(
                                • esie Re: NIE 14.09.05, 20:58
                                  A może Polpharma Terpol ? :)
                                  • szaramysza9 Za dalekie skojarzenie;)) 14.09.05, 21:07
                                    Poprzednie było bliżej;))
                                    • ebusia_fam_fatal Re: Za dalekie skojarzenie;)) 14.09.05, 23:23
                                      medana terpol :D:D
                                      albo terpol :D:D
                                      hihihi
                                      "szczelam" :]
                                      • szaramysza9 Re: Za dalekie skojarzenie;)) 15.09.05, 08:39
                                        Pierwsze blisko, drugie-daleko:)
                                        • ebusia_fam_fatal Re: Za dalekie skojarzenie;)) 15.09.05, 08:57
                                          Medana (S. A. tudziez inne) :)
                                          • hajdana Re: Za dalekie skojarzenie;)) 15.09.05, 12:07
                                            "Baxter-Terpol" Sp. z oo. 98-200 Sieradz Warcka 3 woj. łódzkie, powiat:
                                            sieradzki,
                                            gmina: Sieradz, TEL (43) 8263234. branża: Farmaceutyki - produkcja ...

??
                                            • esie Re: Za dalekie skojarzenie;)) 15.09.05, 12:30
                                              Baxter to coś innego, pare lat temu Starak (właściciel Terpolu) sprzedał zakład płynów infuzyjnych Baxterowi (jest o tym na ich stronie). W tej chwili na Warckiej 3 sa faktycznie dwie firmy Medana Pharma Terpol Group S.A. i Baxter. Szaramysza pytała sie o tą pierwszą
                                              • hajdana Re: Za dalekie skojarzenie;)) 15.09.05, 12:40
                                                dzięki esie za wyjaśnienie :)
                                                Terpol Medana S.A. - i poddaję się ;)
                                          • szaramysza9 TAK 15.09.05, 13:36
    • anilek_swiety Re: 5 częsć KONKURSU Wiedzy o Sieradzu 25.09.05, 19:04
      a kto wie kto to byl mistrz Mirusimski?
      • sbi Anilku potrzebna podpowiedź :) 27.09.05, 14:33
        Może jaki to okres czasu, z czym się ma kojarzyć itd.
        • hajdana może to mistrz w dziedzinie sportu? 27.09.05, 18:48
          nijak nie mogę znaleźć.
      • hajdana mistrz Mirusimski 29.09.05, 14:38
        wiem od Taty! :)
        To była znana postać w Sieradzu, skrzypek, który grał na weselach, pod
        kościołem na uroczystościach, pod oknami na imieninach :). Jego wizerunek
        utrwalił dla potomnych film "Miasteczko". Gra tam razem z niewidomym Henrykiem
        Bochem (akordeon) - mieszkańcem Pragi. Mirusiński mieszkał przy ulicy Warckiej
        (róg Warszawskiej, gdzie była restauracja Pani Wesołowskiej, z tyłu był
        drewniany dom)
        Czyżbyś go pamiętał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka