Dodaj do ulubionych

SOLIDARNOŚĆ

26.08.05, 20:45
Co dla Was oznacza słowo SOLIDARNOŚĆ? Jakie wspomnienia macie z ruchem
solidarnościowym w Żychlinie.
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 26.08.05, 21:38
      Słowo SOLIDARNOSC oznacza dla mnie przede wszystkim dosłownie solidarność,
      wartość, która chyba się zdewalułowała, jak wiele innych. I to, co ze smutkiem
      konkluduję, jeden ze skutków naszej drogi do demokracji zapoczątkowanej w roku
      1980 w Gdańsku.
      Smutne...
      I chyba z tym mi się kojarzy wielki zryw solidarnościowy, a wspomnienia...

..."Miałeś chamie złoty róg,
      został ci się jeno sznur...."
      • edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 28.08.05, 23:34
        Zajrzyjcie, warto przeczytać
        www.obywatel.org.pl/solidarnosc/list.htm
      • dinozaur.57 Re: SOLIDARNOŚĆ 29.08.05, 13:47
        Dlaczego ta wartość się zdewalułowała ?
        Rozczarowanie Polaków Sierpniem i tym, co przyniósł potem, to wielka klęska
        całego pokolenia - działaczy Solidarności, którzy nie potrafili tej legendy
        podtrzymać i polityków, którzy ją skompromitowali. Jest to także klęska nas,
        zwykłych obywateli.
        • ibir1 Re: SOLIDARNOŚĆ 30.08.05, 13:26
          Czy żychliniacy pamietają jeszcze wydarzenia z sierpnia 1980 roku, o co wtedy
          walczyła Solidarność ? Ja dobrze pamiętam. Ale najbardziej to pamiętam okres
          po sierpniu kiedy to milicja " broniła porządku i dobrobytu " i robiła z nami
          co tylko mogła. Np. ludzi stojących w kolejkach przestawiano z końca na
          początek i odwrotnie. Zabierano o godz. 5.55 z ulicy na kmisariat osoby w
          starszym wieku tylko za to, że spieszyli sią w kolejkę do sklepu po masło dla
          wnuczka, itp. A dziś ci panowie mundurowi mają emeryturki, żyją sobie spokojnie
          w państwie demokratycznym, mogą też dorobić. A my robole, walczący solidarnie o
          lepsze jutro mamy zasiłki lub renty i też żyjemy ! Ale jak ? . Tak wspominam te
          czasy !
          • dinozaur.57 Re: SOLIDARNOŚĆ 30.08.05, 20:17
            Czy w Żychlinie uczczono 25 rocznicę powstania Solidarnośći. Są miejsca pamięci
            upamiętniające te wydarzenia. Czy pamiętacie gdzie one są ?
            • edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 31.08.05, 01:32
              Nie spełniono słynnych 21 postulatów i chyba nic o co walczyła solidarność w
              Żychlinie w 1980 roku nie zostało zrealizowane. W Żychlinie to wyszło jakoś
              odwrotnie: ludzie bez pracy, dzis widziałem kolejkę obiadową pod szkołą: tłum
              ludzi z banieczkami - o to walczyli?
              działacze solidarności, gdzieś się rozpłynęli we mgle (gdzie pan Dąbek, pan
              Rudnicki, pan Grabowski - przepraszam może wymieniam bez składu i ładu, ale te
              nazwiska pierwsze mi przyszły na myśl), tylko pojedyńcze egemplarze na
              solidarnościowym etosie, ze znaczkiem w klapie zmieniając "opcje", pną sie
              mozolnie do góry... znacie tych bohaterów?

Nie zauważyłem, żeby odbyły się w Żychlinie jakieś solidarnościowe obchody -
              kogo to jeszcze tu obchodzi? A ci, którzy próbują "odcinać kupony" świętowali
              gdzie indziej, tam gdzie media i tłumy ważnych osób, bo tam mogą być
              dostrzeżeni i może parę głosów w końcu uda im sie zebrać.
              Oj gorycz przez nas przemawia, oj żałośnie się robi na wspomnienie sierpnia.
              • ibir1 Re: SOLIDARNOŚĆ 31.08.05, 16:30
                Właśnie jednym z tych ................ a nie wymienionych "co pną się do góry
                na naszych plecach" jest kandydat na senatora z Komitetu Wyborczego Centrum -
                okręg nr 11, z którego będziemy wybierać.
                • edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 01.09.05, 00:31
                  No to już wiemy na kogo nie głosować. W każdym razie mojego głosu nie dostanie,
                  co więcej chyba też z tego powodu pójdę na wybory, aby oddać głos na jakiegoś
                  innego kandydata do senatu(jeszcze nie wiem na kogo), ale w ten sposób jeden
                  głos będzie "uszczknięty". Takich ludzi trzeba eliminować z życia politycznego.
                  • ibir1 Re: SOLIDARNOŚĆ 01.09.05, 09:15
                    31 sierpnia został ustanowiony swiętem państwowym przed miesiąc temu przez Sejm
                    RP. Ciekawy jestem czy wszyscy pamiętali o wywieszeniu flag narodowych ?
                    Powinny się one pojawić na budynkach urzędów państwowych, samorządowych, itd.
                    Taki jest obowiązek. Czy tak było ?
                    • edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 02.09.05, 01:08
                      No, raczej biel i czerwień po oczach nie biła.
                      Dziś, sorry, wczoraj 1 września, też nie bylo świątecznie. Co prawda 1 września
                      to nie święto narodowe, ale jedna z ważniejszych rocznic w historii naszego
                      kraju. O 17.oo. odprawiono mszę w kościele w intencji poległych i ofiar wojny.
                      Był tradycyjny przemarsz na cmentarz i tam równie tradycyjna skromna
                      uroczystość złożenia kwiatów. Tradycyjnie wyglądało to tak jak zwykle czyli
                      oficjalne delegacje, które muszą, kilkanaście osób, które także muszą, bo
                      zajmują jakieś stanowiska, i gromadka dzieciaków pod czujnym okiem ciała
                      pedagogicznego. Jakoś mam wrażenie, że mało w tym spontaniczności, a raczej
                      obowiązek, prawie z zakresu czynności służbowych.
                      Jedynie spontaniczne było harcerskie ognisko. Od początku do końca przygotowane
                      przez dzieciaki (dobrze, że tego nie czytają, bo oczywiście młodzież to była).
                      Bardzo wzruszające, bardzo mądre teksty, piękne piosenki. I o dziwo było
                      kilkunastu "cywili" czyli mieszkańców, ktorzy "nie musieli", ale chcieli pobyć
                      przez chwilę z harcerzami. Aha z tych "co musieli" nie było oczywiście nikogo.
                      A wy byliście?
                    • edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 02.09.05, 01:10
                      Aha, w sprawie tych flag jeszcze ... jakoś nie bardzo... nie tylko 31 sierpnia,
                      bo to święto nowe, co coś tam tłumaczy... ustawa raczej tego nie załatwi, nie
                      sądzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka