dinozaur.57 26.08.05, 20:45 Co dla Was oznacza słowo SOLIDARNOŚĆ? Jakie wspomnienia macie z ruchem solidarnościowym w Żychlinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 26.08.05, 21:38 Słowo SOLIDARNOSC oznacza dla mnie przede wszystkim dosłownie solidarność, wartość, która chyba się zdewalułowała, jak wiele innych. I to, co ze smutkiem konkluduję, jeden ze skutków naszej drogi do demokracji zapoczątkowanej w roku 1980 w Gdańsku. Smutne... I chyba z tym mi się kojarzy wielki zryw solidarnościowy, a wspomnienia... ..."Miałeś chamie złoty róg, został ci się jeno sznur...." Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 28.08.05, 23:34 Zajrzyjcie, warto przeczytać www.obywatel.org.pl/solidarnosc/list.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: SOLIDARNOŚĆ 29.08.05, 13:47 Dlaczego ta wartość się zdewalułowała ? Rozczarowanie Polaków Sierpniem i tym, co przyniósł potem, to wielka klęska całego pokolenia - działaczy Solidarności, którzy nie potrafili tej legendy podtrzymać i polityków, którzy ją skompromitowali. Jest to także klęska nas, zwykłych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: SOLIDARNOŚĆ 30.08.05, 13:26 Czy żychliniacy pamietają jeszcze wydarzenia z sierpnia 1980 roku, o co wtedy walczyła Solidarność ? Ja dobrze pamiętam. Ale najbardziej to pamiętam okres po sierpniu kiedy to milicja " broniła porządku i dobrobytu " i robiła z nami co tylko mogła. Np. ludzi stojących w kolejkach przestawiano z końca na początek i odwrotnie. Zabierano o godz. 5.55 z ulicy na kmisariat osoby w starszym wieku tylko za to, że spieszyli sią w kolejkę do sklepu po masło dla wnuczka, itp. A dziś ci panowie mundurowi mają emeryturki, żyją sobie spokojnie w państwie demokratycznym, mogą też dorobić. A my robole, walczący solidarnie o lepsze jutro mamy zasiłki lub renty i też żyjemy ! Ale jak ? . Tak wspominam te czasy ! Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur.57 Re: SOLIDARNOŚĆ 30.08.05, 20:17 Czy w Żychlinie uczczono 25 rocznicę powstania Solidarnośći. Są miejsca pamięci upamiętniające te wydarzenia. Czy pamiętacie gdzie one są ? Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 31.08.05, 01:32 Nie spełniono słynnych 21 postulatów i chyba nic o co walczyła solidarność w Żychlinie w 1980 roku nie zostało zrealizowane. W Żychlinie to wyszło jakoś odwrotnie: ludzie bez pracy, dzis widziałem kolejkę obiadową pod szkołą: tłum ludzi z banieczkami - o to walczyli? działacze solidarności, gdzieś się rozpłynęli we mgle (gdzie pan Dąbek, pan Rudnicki, pan Grabowski - przepraszam może wymieniam bez składu i ładu, ale te nazwiska pierwsze mi przyszły na myśl), tylko pojedyńcze egemplarze na solidarnościowym etosie, ze znaczkiem w klapie zmieniając "opcje", pną sie mozolnie do góry... znacie tych bohaterów? Nie zauważyłem, żeby odbyły się w Żychlinie jakieś solidarnościowe obchody - kogo to jeszcze tu obchodzi? A ci, którzy próbują "odcinać kupony" świętowali gdzie indziej, tam gdzie media i tłumy ważnych osób, bo tam mogą być dostrzeżeni i może parę głosów w końcu uda im sie zebrać. Oj gorycz przez nas przemawia, oj żałośnie się robi na wspomnienie sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: SOLIDARNOŚĆ 31.08.05, 16:30 Właśnie jednym z tych ................ a nie wymienionych "co pną się do góry na naszych plecach" jest kandydat na senatora z Komitetu Wyborczego Centrum - okręg nr 11, z którego będziemy wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 01.09.05, 00:31 No to już wiemy na kogo nie głosować. W każdym razie mojego głosu nie dostanie, co więcej chyba też z tego powodu pójdę na wybory, aby oddać głos na jakiegoś innego kandydata do senatu(jeszcze nie wiem na kogo), ale w ten sposób jeden głos będzie "uszczknięty". Takich ludzi trzeba eliminować z życia politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: SOLIDARNOŚĆ 01.09.05, 09:15 31 sierpnia został ustanowiony swiętem państwowym przed miesiąc temu przez Sejm RP. Ciekawy jestem czy wszyscy pamiętali o wywieszeniu flag narodowych ? Powinny się one pojawić na budynkach urzędów państwowych, samorządowych, itd. Taki jest obowiązek. Czy tak było ? Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 02.09.05, 01:08 No, raczej biel i czerwień po oczach nie biła. Dziś, sorry, wczoraj 1 września, też nie bylo świątecznie. Co prawda 1 września to nie święto narodowe, ale jedna z ważniejszych rocznic w historii naszego kraju. O 17.oo. odprawiono mszę w kościele w intencji poległych i ofiar wojny. Był tradycyjny przemarsz na cmentarz i tam równie tradycyjna skromna uroczystość złożenia kwiatów. Tradycyjnie wyglądało to tak jak zwykle czyli oficjalne delegacje, które muszą, kilkanaście osób, które także muszą, bo zajmują jakieś stanowiska, i gromadka dzieciaków pod czujnym okiem ciała pedagogicznego. Jakoś mam wrażenie, że mało w tym spontaniczności, a raczej obowiązek, prawie z zakresu czynności służbowych. Jedynie spontaniczne było harcerskie ognisko. Od początku do końca przygotowane przez dzieciaki (dobrze, że tego nie czytają, bo oczywiście młodzież to była). Bardzo wzruszające, bardzo mądre teksty, piękne piosenki. I o dziwo było kilkunastu "cywili" czyli mieszkańców, ktorzy "nie musieli", ale chcieli pobyć przez chwilę z harcerzami. Aha z tych "co musieli" nie było oczywiście nikogo. A wy byliście? Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: SOLIDARNOŚĆ 02.09.05, 01:10 Aha, w sprawie tych flag jeszcze ... jakoś nie bardzo... nie tylko 31 sierpnia, bo to święto nowe, co coś tam tłumaczy... ustawa raczej tego nie załatwi, nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś