Dodaj do ulubionych

"Business and technology" na CKM`ie

13.09.02, 17:08
Witam!

Czy ktoś z Was albo z Waszych znajomych studiuje na kierunku "Business and
technology" na Centrum Kaształcenia Miedzynarodowego Politehniki Łódzkiej?
Czy polecalibyście ten kierunek? Jakie są perspektywy po jego ukończeniu?

Pozdrawiam, dominic.
Obserwuj wątek
    • grover Re: 'Business and technology' na CKM`ie 13.09.02, 17:11
      Z tego co wiem... to na CKMie jest cienko z angielskim... (wśród wykładowców -
      tak mówią)
    • ixtlilto Re: 'Business and technology' na CKM`ie 13.09.02, 21:02
      Czesć,
      kilkoro moich znajomych właśnie w tym roku rozpoczyna tam naukę, o pierwszych
      wrażeniach będę mogła napisać w październiku.
      Z tego co wiem: teraz idbywają się zajęcia z matematyki i fizyki po angielsku i
      podobno sa nudy...

pozdroofka, Ixtlilto, PŁ
      • Gość: CKM Re: 'Business and technology' na CKM`ie IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.09.02, 10:48
        No bo jak maja sie nie nudzic, jezeli DOBROWOLNIE odpuscili jeden miesiac wakacji, jeszcze za to zaplacili, i ucza sie teraz tego, co beda mieli na wykladach za mniej-wiecej pol roku, a czesc mieli juz w liceum ;))))
        Lepiej bylo te pieniazki zainwestowac w wypad w gory we wrzesniu :)
        Na CKM nikt nie startuje z jakiegos kosmicznego poziomu, tam sa normalni ludzie, ktorzy zdawali taka sama mature. I nikt na pierwszym roku nie wprowadza calek potrojnych ;)

pozdrawiam
        CKM
      • Gość: CKM Re: 'Business and technology' na CKM`ie IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.09.02, 10:50
        No bo jak maja sie nie nudzic, jezeli DOBROWOLNIE odpuscili jeden miesiac wakacji, jeszcze za to zaplacili, i ucza sie teraz tego, co beda mieli na wykladach za mniej-wiecej pol roku, a czesc mieli juz w liceum ;))))
        Lepiej bylo te pieniazki zainwestowac w wypad w gory we wrzesniu :)
        Na CKM nikt nie startuje z jakiegos kosmicznego poziomu, tam sa normalni ludzie, ktorzy zdawali taka sama mature. I nikt na pierwszym roku nie wprowadza calek potrojnych ;)

pozdrawiam
        CKM
    • aduram Re: 'Business and technology' na CKM`ie 13.09.02, 21:08
      Na CKMie jest moj brat. Ale gdzies teraz wybyl. Jutro, jak mi się uda, to go posadze i coś skrobnie.

ps. Jest na telekomunikacji.
      • dominic Re: 'Business and technology' na CKM`ie 13.09.02, 21:37
        Dzięki!!!
        Tak się składa, że jestem w przeddzień podjęcia diablo ważnej decyzji kim chcę
        być w życiu? i wszelkie takie informacje są dla mnie niezwykle cenne.

Pozdrawiam Was i wszystkich rówieśników klas maturalnych - dominic.
        • Gość: Maruda Re: 'Business and technology' na CKM`ie IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.09.02, 21:44
          Takie decyzje we wrzesniu? Chcesz sie zalapac na ten rok? To tam sa jeszcze miejsca?! :O Pozdrawiam, Maruda
          • dominic Re: 'Business and technology' na CKM`ie 14.09.02, 13:04
            Nieeeeeee!
            Jestem w IV klasie!
    • Gość: CKM Re: 'Business and technology' na CKM`ie IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.09.02, 13:43
      Witam :)
      Jestem na 3 roku CKM (telekomunikacja) ale o B&T tez moge troche powiedziec ;)
      Generalnie przez trzy pierwsze semestry wiekszosc zajec Businessu Mechatroniki i Telekomunikacji jest wspolna. Plotki o kiepskim poziomie angielskiego nie do konca sa prawdziwe - oczywiscie sa lektorzy badz asystenci ktorzy wola mowic po polsku, badz lamia sobie jezyk po angielsku, ale ogolnie im wazniejszy przedmiot tym lepszy lektor. W porownaniu z innymi wydzialami (w szczegolnosci z elektrycznym) jest u nas wiecej godzin w tygodniu, ale studiuje sie lzej i wiekszy nacisk polozony jest na sesje niz na kolokwia. Sporym plusem jest dostepny dla wszystkich (ktorzy nie maja zaleglosci) wyjazd na polroczne stypendium za granice po V sem. Business w szczegolnosci ma szanse na wyjazdy 9-miesieczne. Acha, jeszcze sprawa przyziemna: stypendia motywacyjne sa pewne i sporo wyzsze niz na uniwerku.

w razie watpliwosci pytaj.
      pozdrawiam
      Wielki Brat (Marudy ;))
      • dominic Re: 'Business and technology' na CKM`ie 14.09.02, 22:29
        Hej!

A czy uczelnia pomaga absolwentom w znalezieniu pracy? Właśnie, jak to jest po
        studiach? Jesteście rozchwytywani? Po mieście krąży kilka plotek na temat CKM,
        między innymi że strasssssssssssznie trudno jest się tam dostać / i to jest
        prawda / oraz że absolwenci nie mają problemów ze znalezieniem pracy, zwłaszcza
        po stażu za granicą.

Pozdrawiam i dziękuję za uzyskane informacje - dominic.
        • Gość: CKM Re: 'Business and technology' na CKM`ie IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.09.02, 10:37
          Czy jestesmy rozchwytywani to bede wiedzial konczac te studia ;)
          Prawda jest taka, ze kazdego roku konczy ten kierunek powiedzmy 50 osob, a nie np.130, wiec konkurencja jest mniejsza. Poza tym ogromnym atutem sa jezyk wykladowy (angielski/francuski) - skoro w tym jezyku piszesz prace magisterska, to chyba go znasz? ;) oraz (pol)roczna praktyka na zagranicznym uniwersytecie. Inne kierunki nie daja takich mozliwosci, a np o wyjazd na polroczne stypendium z UŁ nie jest latwo. Na CKM jedziesz o ile nie zawaliles roku. Co do pomocy przy znalezieniu pracy: Przejdz sie do palacyku CKM, zobaczysz, wisi troche ofert. Co jakis czas organizowane sa spotkania i zajecia nadprogramowe majace wylonic potencjalnych pracownikow (ostatnio z Procter&Gamble) Dotyczy do glownie 3-4-5 roku. Zdarza sie rowniez, ze do sekrettariatu dzwonia pracodawcy z prosba o nakierowanie np na absolwenta danego kierunku...
          Jezeli chodzi o trudnosc dostania sie, powiem tylko tyle, ze od dwoch lat na telekomunikacje przymowane jest 50-60 osob. Ja zdawalem jak miejsc bylo 27 ;)
          Nie ma co sie bac, tylko zdaj porzadnie mature i jestes studentem :)

• Gość: CKM Re: 'Business and technology' na CKM`ie IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.09.02, 10:41
          Aha, jeszcze jedno: przez dosc dlugi zczas wisialy listy przyjetych - z punktacja. Na podstawie tej punktacji mozna bylo mniej wiecej okreslic jaki zestaw ocen gwarantowal przyjecie. Moze warto pojsc do sekretariatu i sprobowac wydebic te listy, albo chociaz zapytac wprost od jakiego progu w tym roku przyjmowali. To da ci pewien obraz sytuacji.
          • dominic Re: 'Business and technology' na CKM`ie 15.09.02, 21:49
            Dzięęęęęęęki!!!!!!

Pozdrawiam - dominic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka