Dodaj do ulubionych

Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!"?!

07.10.05, 03:02
Luki, halo... co to znaczy?

Ja rozumiem, można nie aktualizowac, ale żeby od razu zamykać? :(

Może chociaż na pamiątkę egzemplarze stronki na CD, co?

W każdym razie i tak dzięki za to co robiłeś :) Należę do tych osób, w których
właśnie dzięki Twojej stronie rozbudziła się chęć poznawania historii łódzkiej
komunikacji i miłość do tramwaju :)

Pozdrówki.
Obserwuj wątek
    • teufel Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 07.10.05, 12:48
      Luki, chyba się pomyliłeś - Prima Aprilis jest 1 kwietnia. Wiem, że nie masz czasu, ale zamykać od razu?? To jest jak z Stanu Wojennego - obudziłem się pewnej niedzieli i nie było teleranka;-)
      • michal.ch Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 07.10.05, 13:41
        Pan Henryk jest zbulwersowany. Poskarży się w Expressie i co będzie? ;)

Strona mogła zostać. Wystarczyło wstawić ten tekst na głównej.
        • yarro Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 07.10.05, 13:44
          Też tak uważam.
    • Gość: marcin_pabianice Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:05
      Nawet jeśli nei amsz czasu na aktualizacje, to strona i tak była zasobem
      OGROMNEJ wiedzy. przecież ta strona to nie tylko aktualności. A to co było do
      tej pory,s zkoda marnować. :(
    • Gość: łażej Łódzkie tramwaje muszą zostać! :) IP: *.retsat1.com.pl 07.10.05, 14:24
      I całkiem serio tak uważam. Luki zbudował encyklopedię o łódzkich tramwajach,
      zawierającą naprawdę imponujący zasób informacji. Szkoda by było wszystko to
      wrzucić do kosza. Łódzkie tramwaje muszą zostać! :)
      • yavorius popieram! 07.10.05, 14:34
        Nie można tak dobrej roboty, ot tak skasować!
      • yarro Re: Łódzkie tramwaje muszą zostać! :) 07.10.05, 16:38
        Zgadzam sie z Łażejem, strona to prawdziwa encyklopedia.... szkoda by przeminełą
        z wiatrem...

Jeżeli to tylko problem serwera, to można się zrzucic.
      • xk Strona ta to poniekąd dobro społeczne 08.10.05, 23:33
        Trudno byłoby wyobrazić sobie świat bez niej.....

Łódzkie tramwaje muszą zostać! :)

pozdr
    • Gość: Michał M. Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.u.lodz.pl 07.10.05, 15:49
      Luki! Rozumiem, że nie masz już czasu na stronę. Ale nie możesz jej zostawić?
      Napisać, że przestałeś prowadzić w październiku 2005 roku? Przecież tam są
      setki zdjęć, ciekawe informacje. To wspaniały materiał, do którego często
      zaglądałem, szukając i nowości i zdjęć sprzed wielu lat.

Przemyśl sprawę. 200 tysięcy ludzi Cię odwiedziło i chce odwiedzać nadal!
    • sluzbowo Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 07.10.05, 16:26
      Luki!

Chciałem napisać coś mądrego, wzniosłego, patetycznego na temat Twojej strony i
      przyjemności, jaką dawało mi jej odwiedzanie, ale brakuje mi słów. Nie rób nam
      tego i nie kasuj stronki. Rozumiem, że nie masz czasu na jej rozwijanie, ale
      to, co zrobiłeś dotychczas nie zasługuje na wyrzucenie do kosza. Może chociaż
      raz do roku znajdziesz czas na tramwajowe podsumowanie? Idę o zakład, że
      wyrażam opinię zdecydowanej większości łódzkich MK oraz forumowiczów.

Z serdecznymi pozdrowieniami,

Paweł
    • Gość: tomek.m Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.server.ntli.net 07.10.05, 17:45
      Nie jestem tak wielkim fanem komunikacji jak wielu obecnych na forum
      Komunikacja, jednak czasami udwiedzałem stronkę luki'ego i uważam, że takiego
      przedsięwzięcia jak a strona nie można zarzucać!! Ja mogę zaoferować iejsce na
      serwerze!!
    • michal.ch Społeczny komitet 07.10.05, 18:27
      Powołujemy społeczny komitet obrony strony. Postulujemy o jej przywrócenie, w
      przeciwnym razie zablokujemy którąś z ulic i wysypiemy zboże na tory (tramwajowe
      ma się rozumieć). :)))
      • rkplodz Re: Społeczny komitet 07.10.05, 18:46
        pryłączam się! Luki, nie rób nam tego! Poważnie mówię, Łódź dzięki Tobie miała
        jedną z najlepszych krajowych stron o KM.
    • Gość: Ja Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.05, 21:22
      Nic dodać, nic ująć. Włożyłeś w stronę mnóstwo pracy i nawet bez aktualizowania
      mogłaby jeszcze długo, długo służyć.
    • Gość: Roman Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.toya.net.pl 07.10.05, 23:21
      Podpisuję się pod apelem o nielikwidowanie strony obiema rękami!
    • zamek Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 07.10.05, 23:34
      Przyłączam się do próśb o przywrócenie serwisu i zachowanie go chociaż w takiej
      postaci, w jakiej istniał do wczoraj. Łukasz, nie zabieraj "Łódzkich tramwajów".
    • ukalo Łukaszu, prosimy... 08.10.05, 00:30
      Nawet bez aktualizacji to skarbnica wiedzy, historii i sentymentów. Zostaw
      chociażby ostatnią wersję "dla potomnych" (i nie tylko). Sam korzystałem z Twej
      strony dosłownie na kilka minut przed zamknięciem... Od niej się zaczęło, niech
      się nie kończy!
      • Gość: Guliver Re: Łukaszu, prosimy... IP: *.pai.net.pl 08.10.05, 12:37
        Dołączam się do próśb. Od twojej strony zaczęło się moje zainteresowanie
        tramwajami. Prosimy, zostaw ostatnią wersję strony!!! Nie potrzeba
        aktualizacji!!! I tak jest świetna!!! PROSIMY!!!!!!!
        • Gość: Jagaciarz Re: Łukaszu, prosimy... IP: *.lodz.msk.pl 08.10.05, 22:53
          Cóz,moge sie tylko przylaczyc do prósb poprzedników-argumentacja zbedna.
          • pawel-strzalka Re: Łukaszu, prosimy... 08.10.05, 23:29
            A może ktoś przejmie na jakis czas prowadzenie strony, przy ewentualnym
            wykupieniu praw autorskich do zbiorów, które prezentuje, hę?
    • berger.m Luki, prosimy! 08.10.05, 23:38
      Drogi Luki,
      Nie likwiduj tej skarbnicy wiedzy! Stworzyłeś coś niesamowitego, bez czego wielu
      ludziom trudno sobie wyobrazić internet. To wspaniała encyklopedia o łódzkich
      tramwajach, pamiątka dzisiejszych i ubiegłych czasów. Będzie nią również bez
      aktualizacji. Niech zostanie. Bardzo o to prosimy!
      Pozdrawiam,
      beger.m
      PS Czuję atmosferę pogrzebu, zmień to, Luki!
      • camelot Re: Luki, prosimy! 10.10.05, 17:03
        a może Luki nagrać tę stronę na płytę/płyty i przekazać jąkomuś innemu do
        prowadzenia?????
    • Gość: ikarusojelcz Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.palacmlodziezy.lodz.pl 10.10.05, 17:32
      ...to było by zbyt dziwne.Luki włożył w to bardzo dużo pracy i wysiłku.
      Chodził focił czy to dzień czy noc ,niezwarzając na deszcz czy śnieg.
      Próbował jak najlepiej poinformować miłośników komunikacji tramwajowej,
      o próbach Bombardiera itp.Był zawsze tam gdzie się coś działo.Czy to
      wykolejenie czy zmiany tras.Bez jego strony straci to sens.Tak szczecółowych
      informacji nikt nie udziela jak Łukasz Stefańczyk.Mam nadzieję że jego strona
      powróci i będzie znów tak witalna jak dotąd.Nerozumiem marnowania extra strony.
    • Gość: głowiniak Prosimy, bardzo prosimy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:36
      Brosimy cię abyś albo pozostawił stronę bez zmian albo przekazał ją komuś
      innemu, proszę jak inni, Łukaszu!
      • Gość: spoza Łodzi Re: Prosimy, bardzo prosimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 23:19
        Wszystko zostało juz napisane. Do apelów przyłączają się miłośnicy z innych
        miast, dla których ta strona może miała jeszcze większe znaczenie niż dla ludzi
        z samej Łodzi. Nie jesteśmy w Łodzi na codzień a też kochamy łodzkie tramwaje i
        chcemy o nich coś wiedzieć. A więc ..... błagamy.
        • ikarusojelcz Re: Prosimy, bardzo prosimy 11.10.05, 14:58
          ta strona jest podstawową encyklopedią o tematyce Łódzkiej komunikacji miejskiej
          gdyby nie ona mnie w gronie KMST 134 by nie było.Jak i jeszcze innych.
    • Gość: arkus Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.10.05, 22:50
      Strona o tramwajach Lukiego albo ... śmierć !
      • Gość: Jagaciarz Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.lodz.msk.pl 13.10.05, 13:39
        Niestety nasze prosby nie odnoszą na razie zadnego skutku...Szkoda-czy naprawdę
        strona nie moze pozostac w postaci po ostatniej aktualizacji?
        Luki,mocno ponawiamy prośbę-zostaw nam Encyklopedi Łódzkich Tramwajów!
        • ikarusojelcz Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 13.10.05, 16:28
          poszły już Łódzkie autobusy i odchodzą Łódzkie tramwaje
          • Gość: głowiniak Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 18:01
            pliz
        • Gość: luki Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.toya.net.pl 13.10.05, 18:28
          Gość portalu: Jagaciarz napisał(a):

> Niestety nasze prosby nie odnoszą na razie zadnego skutku...Szkoda

No tak, skoro wychodzisz z założenia "mówisz - masz", to faktycznie nie
          odnoszą. W każdym razie wyjaśniłem swoje motywacje, jeśli nadal nie rozumiesz
          mojej decyzji. Zresztą jak były aktualizacje, to nie podobało Ci się, że nie
          przybywa zdjęć historycznych. A co Ty zrobiłeś żeby propagować wiedzę i
          zdobywać materiały? Jesteś przecież przewodnikiem z "papierami", mógłbyś
          publikować w klubowym piśmie artykuły związane z historią Łodzi i tramwajami. A
          zdjęcia archiwalne - widzisz, nawet nie wiesz do ilu osób za granicą rozesłałem
          zapytania, czy mają historyczne zdjęcia z Łodzi. Setki takowych ściągnąłem, a
          niejednokrotnie musiałem za nie słono płacić, a dla Ciebie to tylko kliknięcie
          myszką, "save as" i po temacie. Jeśli masz oczekiwania od innych, to dawaj też
          coś od siebie.
          • Gość: Jagaciarz Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.lodz.msk.pl 13.10.05, 21:12
            Kurcze nie o to mi chodziło .Chciałem wyrazić coś takiego jak Łazej,żebyś
            przemyślał czy chociaż nie zostawić strony takiej jaka jest obecnie.
            Faktycznie może niefortunnie to sformułowałem-jesli tak to odebrałeś to
            przepraszam-naprawdę nie to było moim celem.

Pozdrawiam
    • Gość: luki Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.toya.net.pl 13.10.05, 18:22
      Niejako wywołany do tablicy pragnę wyjaśnić, iż moja decyzja była dokładnie
      przemyślana, a jej podjęcie nie przyszło mi łatwo.
      Wyjaśniam również, że materiał zgromadzony na stronie nie pójdzie na marne, bo
      nie wycofuję się przecież z aktywnego udziału, że tak się wyrażę "w działaniach
      hobbystycznych". Z pełną odpowiedzialnością pełnię dalej swoją funkcję w KMST,
      nadal publikuję systematycznie w czasopismach - ŚK, TTS, a ostatnio Pantograf,
      który zajął miejsce mojej strony. Tam mam jednak wsparcie redakcji i pewnymi
      sprawami nie muszę się martwić.
      Ktoś, kto nie poszedł "na swoje" i jeszcze nie pracuje może nie rozumieć mojej
      decyzji, ale kiedyś na pewno zrozumie i dojdzie do wniosku, że i tak dużo
      robię "w temacie".
      A co do strony internetowej, to niestety czytanie niemal codziennie e-maili
      typu, cyt.:
      "Po raz tysięczny pytam kiedy będzie aktualizacja?????????????!!!!!!!!!!!!!!"
      itp. delikatnie mówiąc, znudziło mi się, dlatego strona nie pozostanie w sieci.

Dziękuję za zainteresowanie
      Pozdrawiam
      • Gość: marcin_pabianice Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 18:27
        Do Internatu ma więcej osób niż do Pantografu i KMST! A adres email ze strony
        poprostu usuń.
        • Gość: Bart Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.mnc.pl 13.10.05, 21:39
          Raczej nie skumałeś o co chodzi.
      • Gość: łażej Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.retsat1.com.pl 13.10.05, 18:39
        Twoja strona - Twoje prawo. W każdym razie dzięki za prowadzenie jej przez tyle
        lat, bo była ona naprawdę skarbnicą wiedzy i w znakomity sposób promowała wiedzę
        o łódzkich tramwajach.

Mimo wszystko jednak szkoda, że zdecydowałeś się na jej usunięcie. Myślę, że za
        pozostawienie jej z datą ostatniej aktualizacji i informacją, że dalszych
        aktualizacji nie będzie byłoby rozwiązaniem, za które mnóstwo osób byłoby Ci
        wdzięcznych. Jeśli możesz pomyśl jeszcze o tym.

pozdrawiam
        • Gość: sluzbowo Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 21:19
          Mam dokładnie te same odczucia co łażej. Chciałbym móc zaglądać na stronkę o
          łódzkich tramwajach choćby ze względów sentymentalnych i przyłączam się do
          prośby o ponowne rozważenie pozostawienia jej w sieci ze stosownymi adnotacjami.

pozdrawiam,

Paweł
          (sluzbowo)
      • yarro Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 14.10.05, 00:28
        Świetnie, świetnie.

Maila można usunąć - to raz.

Rozumiem, że chodzi tu raczej o opłaty za serwer - co jest zrozumiałe, bo dla
        jednej osoby może to byc dodatkowy kłopot. Możnaby na ten temat porozmawiać i
        znaleźć jakieś rozwiązanie.

Ostatecznie, co już wielu proponowało, można nagrać stronkę na płytkę bądź
        płytki, które osoby zainteresowane odkupią, a kasa pójdzie np. na potrzeby KMST.

Ja bym kupił w ciemno, za dowolną lecz rozsądną cenę.

Pozdrawiam.
        • yavorius Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 14.10.05, 08:12
          yarro napisał:
          > Ja bym kupił w ciemno, za dowolną lecz rozsądną cenę.
          Ja również
        • Gość: głowiniak Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 15:49
          yarro napisał:
          > Rozumiem, że chodzi tu raczej o opłaty za serwer - co jest zrozumiałe, bo dla
          > jednej osoby może to byc dodatkowy kłopot. Możnaby na ten temat porozmawiać i
          > znaleźć jakieś rozwiązanie.
          Jest dużo darmowych serwerów.

yarro napisał:
          > Maila można usunąć - to raz.
          racja
      • Gość: Aleksej Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.10.05, 11:03
        Rozumiem twoje motywy i nie mam absolutnie pretensji do Ciebie za to. Chcialbym
        Ci podziekowac za prowadzenie tej swietnej strony przez tyle lat, za informacje
        tam zamieszczone. Dzieki twojej stronie ja (i pewnie nie tylko) zakochalem sie
        w komunikacji miejskiej :)

Rowniez wraz z innymi prosilbym o odplatne udostepnienie plytki ze stronka,
        oplata mogla by zasilic budzet KMST, badz mozna bedzie zrobic jakas imprezke
        pt. 'porzegnanie Lodzkich Tramwajow Wczoraj i Dzis'.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • camelot Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 14.10.05, 16:54
          Chętnie zapłacę za płytkę/płytki z tą stroną.
    • yarro Już są pierwsi błądzący w ciemnościach... 18.10.05, 01:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=30559876

Było zamykać strone?
    • Gość: Michał M. Balcerowicz musi odejść! IP: *.lodz.msk.pl 21.10.05, 00:40
      Będę ten wątek podbijał na górę za każdym razem, gdy sobie o tym przypomnę.
      Warunkiem na to, żebym przestał to robić jest powrót do internetu wspaniałej
      strony lukiego.

Balcerowicz musi odejść!
      Strona lukiego musi wrócić!
      • michal.ch Re: Balcerowicz musi odejść! 21.10.05, 09:22
        Nie wróci. Skoro po tylu postach nie dał się przekonać... Daj se spokój.
    • delahalle Re: Gdzie są "Łódzkie Tramwaje - wczoraj i dziś!" 18.11.05, 12:09
      web.archive.org/web/20041011111458/http://www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/

Zdjęć nie ma, ale przynajmniej teksty można poczytać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka