Gość: młody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 07:47 w jaki sposob mogl byc dwustronny wagon z doczepa? doczepa miala silnik, byla pchana przez wagon motorowy czy byly laczone dwa wagony motorowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.ch Re: Zabytkowe tramwaje 19.10.05, 09:48 A słyszałeś o czymś takim jak manewry na mijance końcowej? Jesli nie, to polecam wizytę na dworcu kolejowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: Zabytkowe tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:37 ech, te poranne zacmienia umyslowe. trojkat manewrowy, weksel - wszystko jasne. :P Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Zabytkowe tramwaje 20.10.05, 12:23 W niemickich tramwajach były takie sytuacje że po zmianie kierunku jazdy motorniczy miał pulpit sterowniczy na końcu doczepki i prowadził tramwaj z doczepki, czyli wagon motory pchał doczepkę. Podobny pomysł był stosowany na koleji. Czasami widać było parowóz jadący (pchający) pociąg na końcu składu. Bo wtedy pociągiem kierował maszynista mający pulpit na końcu wagonu. Najczęściej były to wagony piętrowe czyli tez pomysł niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Zabytkowe tramwaje 20.10.05, 12:24 Czyli skracając to do dwóch prostych słów: wagon sterowniczy. :) Ale w Polsce nie znam takiej sytuacji, żeby to na tramwajach stosowano. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Zabytkowe tramwaje 20.10.05, 12:38 Czytałem kiedyś że w trakcie jakiegoś remontu w Poznaniu czy Wrocławiu zamontowano pulpity sterownicze tak aby tramwaj jeździł w obu kierunkach gdyz nie było możliwości zawracania. Było to chyba opisane w Świecie koleji. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Zabytkowe tramwaje 20.10.05, 12:44 W Poznaniu. Nie mam tego numeru ŚK, ale prawdopodobnie nie doczytałeś lub nie napisano tam istotnej rzeczy - to jest normalny wagon silnikowy, w którym przeniesiono po prostu kabinę na drugi koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Zabytkowe tramwaje 20.10.05, 12:52 Być może jak znajdę ten numer to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Zabytkowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:01 To może zacznijmy od początku. Po pierwsze: "KOLEI". Po drugie: PKP robiło próby z parowozem i wagonem sterowniczyym (szumna nazwa). Polegało to na tym, że w wagonie będącym wtedy na czole składu znajdował się kolejarz, który przekazywał umówione polecenia drużynie parowozu pchającego skład (stój, jazda, itd). Po trzecie: w Poznaniu przerobino kilka składów 2x105Na dodając kabinę sterowniczą, reflektory, wycieraczkę na końcu drugiego wagonu (niestety nie jest to nadal wagon dwustronny jak 111N) i wykorzystują te składy w czasie jakiegoś remontu, ale tu oba wagony są silnikowe. W Rosji w jakimś mieście kursują składy złożone z wagonów pod względem techniczym odpowiadającym naszym 5N+5ND z kabiną sterowniczą w doczepie i faktycznie podczas jazdy w jedną stronę wagon silnikowy pcha doczepny, czyli klasyczny przypadek push-pull. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Zabytkowe tramwaje 20.10.05, 22:04 W Rosji w jakimś mieście kursują składy złożone z wagonów pod względem > techniczym odpowiadającym naszym 5N+5ND z kabiną sterowniczą w doczepie i > faktycznie podczas jazdy w jedną stronę wagon silnikowy pcha doczepny, czyli > klasyczny przypadek push-pull. Niezupełnie w Rosji, tylko na Ukrainie na Półwyspie Krymskim w Eupatorii (co prawda jest to najbardziej "zrusycyzowany" obszar Ukrainy, który nieco przypadkiem w skład Ukraińskiej Republiki wszedł dopiero w 1954 roku) tiny.pl/qbd7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Zabytkowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:56 Faktycznie z tą Rosją trochę przesadziłem. Powinienem napisać, że gdzieś na terenie byłego ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Zabytkowe tramwaje 21.10.05, 09:26 www.railfaneurope.net/pix/ua/trams/Evpaturia/DSC05289-tn.jpg Licencja niemieckiej Gothy? Oryginalna Gotha? A może zerżnęli tak jak nasi 13N z czeskiej Tatry? Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Zabytkowe tramwaje 21.10.05, 09:49 > Licencja niemieckiej Gothy? Oryginalna Gotha? A może zerżnęli tak jak nasi 13N > z > czeskiej Tatry? Zdaje się, że są to oryginalne Gothy dostarczone w latach 1950. Wygląda na to, że to dość mocna konstrukcja skoro jeszcze jej tam nie "zajeździli". Na jednej z linii, jedynej z pętlami, jeżdżą czeskie Tatry KT4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A No i co teraz krzykaczu? IP: *.dyndns.org, / *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:39 > koleji forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=30527133&a=30716577 Bedziesz sie dalej czepial? Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: No i co teraz krzykaczu? 21.10.05, 13:49 Nie rozumiem skond tyle hamstwa u niekturyh. Jezd pefna rurznica pomiendzy krytkom a obrarzaniem kogoś. Na tym foróm nikogo nawet nie skrytkowałem. Nie wiem więc dlaczego jakiś gostek a nicku A nazywa mnie krzykaczem i pyta się czy się (pisze się się a nie sie) dalej czepiał. Wyrażam swoje poglądy do ktorych mam prawo, zresztą fora są właśnie do tego aby wyrażać swoje opinie. Odpowiedz Link Zgłoś