irzyk 25.09.02, 08:04 Czy planuje się renowacja grobowca Scheiblera na Cmentarzu na Ogrodowej? To jest dopiero dzieło sztuki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasam Re: Patyna na grobowcu 25.09.02, 09:48 Powoli zaczyna sie krystalizować początek prac przy tej kaplicy. Jest wiele problemów, nie tylko konserwatorskich. Będzie przywrócony historyczny napis na kaplicy: PAMIĘCI KAROLA SCHEIBLER Będą też uroczystości koscielne poświęcone rodzinie Scheiblerów, a później koncert ze sprzedażą cegiełek (początek grudnia). Magistrat przygotowuje dofinansowanie prac konserwatorskich Na razie tyle, pewnie bliżej święta zmarłych będzie więcej informacji - co dalej. Ale po ubiegłorocznym nagłośnieniu sprawy w czasie kwesty - ruszyło. A problemem głównym jest wielkość kwoty jaką trzeba przeznaczyć na remont kapitalny. Jest to z pewnością ponad 1 mln USD. Czy będzie taka wytrwałość w zbieraniu funduszy ? Ani gmina, ani wojewoda takich pieniedzy nie wyłoży. Ale wspólnymi wysiłkami, może się uda. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Patyna na grobowcu 25.09.02, 15:03 Dla mnie gdyby ten grobowiec nie rozpadal sie-= moglby byc nie remontowany... ogolnie uwielbiam tamten cmentarz...jest taki super...ech...:-) a jak go odremontuja?? o'kurcze...to dopiero bedzie perełka a nie cmentarz... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk Re: Patyna na grobowcu 25.09.02, 15:55 To moje ulubione miejsce spacerów. Najładniej wydląda 1-go listopada. Byłem w zeszłym roku. Żadne inne miejsce nie ma takiej magii. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Patyna na grobowcu 25.09.02, 16:05 Czy jest już jakiś pomysł, co zrobić z Kaplicą Scheiblerów po remoncie? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Patyna na grobowcu 25.09.02, 20:17 perspektywa 5-10 lat. Na razie każdy wyczekuje, aby cos sie zaczęło dziać. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś