Dodaj do ulubionych

Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny

24.10.05, 22:37
Czekamy:)

No chyba, że PiS będzie blokował;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.kanzas.net / *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:45
      po prostu jest tak ze warszawa chce miec cala kase a nie dac lodzi. zawesze tak
      bylo ze wawa nas blokowala czy to lotnisko czy autostrady czy cos innego bo
      wiedza ile moga stracic jak lodz za bardzo sie rozwinie...
    • Gość: hypnos Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 19:01
      A mnie ten projekt nie przekonuje...

108 milionów....dużo pieniędzy na ten projekt pójdzie...pieniędzy NAS
      wszystkich...pieniędzy na tramwaj regionalny...???

czy naprawdę nie można tych pieniędzy przeznaczyć na projekt związany z
      tehcnologiami informacyjnymi....

Pozostawiam pod rozwagę wszsystkim forumowiczom...

Ponadro "pozdrawiam" Urząd Miasta Łodzi i ich politykę udostępniania informacji
      o projektach współfinansowanych z ERDF.... pytanie o transparentność
      informacyjną do Prezydenta Miasta Łodzi pozostaje otwarte..
      • Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.05, 19:54
        > 108 milionów....dużo pieniędzy na ten projekt pójdzie...pieniędzy NAS
        > wszystkich...pieniędzy na tramwaj regionalny...???
        > czy naprawdę nie można tych pieniędzy przeznaczyć na projekt związany z
        > tehcnologiami informacyjnymi....

Ooo.. co lepsze piernik czy wiatrak? Co ma jedno do drugiego? Pieniadze sa
        potrzebne zarowno na rozwoj transportu publicznego jak i na technologie
        informacyjne. A zreszta o jakie dokladnie technologie Ci chodzi? Bo moze lepiej
        wydac te 108 mln na dozywianie dzieci? LOL

> Ponadro "pozdrawiam" Urząd Miasta Łodzi i ich politykę udostępniania
        informacji
        > o projektach współfinansowanych z ERDF.... pytanie o transparentność
        > informacyjną do Prezydenta Miasta Łodzi pozostaje otwarte..

Widocznie Ciebie tam nie lubia, ja jakos zawsze dostawalem wszystkie informacje
        na temat LTRu o jakie pytalem. Wystarczy troszke poszukac i podzwonic a
        wszystkiego mozna sie dowiedziec.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: Hiszpan Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.toya.net.pl 26.10.05, 11:09
          Alosza to napisz coś więcej na temat ŁTR jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu.
          Chętnie bym się czegoś dowiedział a nie mam czasu dzwonić. Np. czy kwota ta
          obejmuje zakup nowych trawmajów czy zabiorą je z linii 10?
          • Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.05, 11:56
            Bylo juz walkowane wiele razy, ale ok.

LTR zaklada remont torowiska w Lodzi od Chocianowic (Ikei, tutaj problemy z
            dzialka stanowia pewien problem, wiec pewnie przebudowa samej petli zacznie sie
            troszenke pozniej, az bedzie wiadomo czy Ikea bedzie chciala petle) do
            Helenowka w Lodzi (czesc lodzka finansowana z ZPORR 1.6) oraz w Zgierzu do Os.
            650-lecia finansowana z dzialania ZPORR 1.1.2.

W ramach LTRu zaklada sie wyremontowanie torowiska na calej trasie (lacznie ze
            wszystkimi skrzyzowaniami po drodze ktore nie byly remontowane w ostatnim
            czasie). Nowa siec trakcyjna oraz remonty podstacji (lacznie z przystosowaniem
            ich do rekuparacji energi). LTR przewiduje rowniez elektroniczny system
            informacji pasazerskiej na przystankach (i to nie tylko na trasie 11stki ale w
            calym centrum i najwazniejszych osiedlach) oraz zintegrowany system sterowania
            ruchem (rowniez w calym miescie).

Na LTR zostana zakupione zupelnie NOWE wagony, bedzie przetarg. To tak w
            skrocie.

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • topjes Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny 26.10.05, 14:08
              > LTR przewiduje rowniez elektroniczny system
              > informacji pasazerskiej na przystankach

Oooo. I to mi się podoba. Bo to chyba już dziś powoli standard w cywilizowanym
              świecie.
              • Gość: STUDI Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.prokom.pl 26.10.05, 14:26
                Śmiechu warte.... Kasowników nie ma w wagonie. Ostatnio nawet przycisków do
                otwierani drzwi. Muszisz czekać, a ktoś zę zewnątrz otworzy.
                A pieprzą o nowoczesności ....
                • Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.05, 14:32
                  Oj STUDI to juz widze ze tobie na zlosc guziki juz kradna :>

A sam pieprzysz i to nadmiernie, nudny sie robisz. Wedlug Ciebie najlepiej aby
                  wszedzie jezdzily Nki i 803jki. Jakbys troszke pomyslal to bys wiedzial ze
                  jedynym i najlepszym sposobem jest wlasnie remontowanie linii po linii, a nie
                  remoncik tu i tam i robienie tego kompleksowo, to jest jedyna szansa na rozwoj
                  tramwajow w Lodzi.

Pozdrawiam,
                  Aleksej
                  • Gość: STUDI Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.prokom.pl 26.10.05, 14:36
                    A co ma jedno z drugim?
                    Ja tlyko porównałem ambicje do stworzenia systemu informacji na przystankach z
                    brutalną rzeczywistością jaką jest brak kasownika lub niesprawne rzyciski do
                    otwierania drzwi.
                    Co będzie z tym systemem - po miesiącu już nie będzie funckjonował.
                    • Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.05, 14:42
                      O bo Ty juz wiesz ze po miesiacu nie bedzie funkcjonowal. No to wogole dlaczego
                      robic cokolwiek przeciez po miesiac MOZE nie funkcjonowac. Niezle podejscie.
                      Trzecich kasownikow w drugich wagonach juz od dawna nie ma, dlaczego - wiadomo.
                      Co to ma do reszty? Jedynym rozwiazaniem aby zatrzymac idiotow ktorzy wszystko
                      wyrwa i pomarza jest skuteczny monitoring, i taki ma powstac aby chronic
                      zarowno tabor jak i przystanki.

Pozdrawiam,
                      Aleksej
                      • Gość: Ave Satan [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 01:49
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: J.S. Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.10.05, 01:55
                        > O bo Ty juz wiesz ze po miesiacu nie bedzie funkcjonowal. No to wogole
                        dlaczego robic cokolwiek przeciez po miesiac MOZE nie funkcjonowac

Z punktu widzenia teorii ekonomii w tzw. dlugim okresie wszystko sie psuje.
                        Podobnie jest z nami: w dlugim okresie wszyscy jestesmy martwi.

:>
                        • Gość: Trzeźwy Śmieszne to wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 10:21
                          Pamiętam, że kiedy pojawiła sie idea ŁTR - mówiono o zupełnie nowej trasie,
                          bezkolizyjnych skrzyżowaniach, wydzielonych torowiskach, tunelach, itd. itp.
                          Teraz widzę, że to jest po prostu pomysł wyremontowania toru stąd dotąd i
                          koniec (co i tak trzeba w końcu zrobić) plus kupno nowych wagonów (co też i tak
                          trzeba w końcu zrobić; by np. wypożyczyć je do Genewy lub innej Walencji...).
                          Przecież to parodia. Jaki ŁTR, jaka nowoczesna linia? Po prostu pojedzie nowa
                          11 po nowych szynach tą samą trasą, w tych samych korkach na Zachodniej czy
                          Piotrkowskiej. Podróż będzie trwała tak samo długo, ale my się będziemy
                          emocjonować, że mamy ŁTR. Śmiechu warte...
                          • Gość: Aleksej Re: Śmieszne to wszystko IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 11:26
                            O widze ze nastepny milosnik pseudonawoczesnosci tunelowej sie znalazl. I wadac
                            ze nastepna osoba ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

"[powstanie] zintegrowany system sterowania
                            ruchem (rowniez w calym miescie)."

A to oznacza ze tramwaj bedzie mial pierwszenstwo, a na Piotrkowskiej dodatkowa
                            maja powstac separatory. Wiec bedzie jechal znacznie szybciej niz obecnie, ale
                            widac kolega (nie)Trzezwy wie lepiej.

Pozdrawiam,
                            Aleksej
                            • Gość: Trzeźwy Re: Śmieszne to wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 14:59
                              Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> O widze ze nastepny milosnik pseudonawoczesnosci tunelowej sie znalazl. I
                              wadac
                              >
                              > ze nastepna osoba ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

I vice versa. Po pierwsze - pisałem o zapowiedziach sprzed kilku lat. Po
                              drugie - to nie ja zachłystywałem sie tunelami, lecz Wy (ile to było opowieści,
                              że cała Zachodnia będzie schowana pod ziemię..). Mnie jest naprawdę wszystko
                              jedno czy tramwaj pojedzie tunelem, mostem czy w korku aut. Nie jeżdżę
                              tramwajami.

> "[powstanie] zintegrowany system sterowania
                              > ruchem (rowniez w calym miescie)."
                              >
                              > A to oznacza ze tramwaj bedzie mial pierwszenstwo, a na Piotrkowskiej
                              dodatkowa
                              >
                              > maja powstac separatory. Wiec bedzie jechal znacznie szybciej niz obecnie,
                              ale
                              > widac kolega (nie)Trzezwy wie lepiej.

Tak, tak, tak. Juz widzę te "separatory" i "zintegrowane systemy sterowania
                              ruchem"... Nawet jeśli powstaną (w co wątpię) - i tak zdadzą sie psu na budę.
                              Ile możesz zyskać na Piotrkowskiej i Zachodniej, gdzie co chwila są przystanki,
                              skrzyżowania, przejścia dla pieszych, itd? 10 proc. to maksimum. Czyli nic. A
                              poza tym jak przed - pożal się Boże - "ŁTR" bedzie jechał tramwaj innej,
                              normalnej linii, to co? Tamten go wyprzedzi?
                              Bzdura to wszystko i dmuchanie balonu. Tramwajowej komunikacji w centrum Łodzi
                              nie poprawisz wspawaniem nowych krzyżaków na dwóch skrzyżowaniach...
                              • Gość: Aleksej Re: Śmieszne to wszystko IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 15:15
                                > I vice versa. Po pierwsze - pisałem o zapowiedziach sprzed kilku lat. Po
                                > drugie - to nie ja zachłystywałem sie tunelami, lecz Wy (ile to było
                                opowieści,
                                >
                                > że cała Zachodnia będzie schowana pod ziemię..). Mnie jest naprawdę wszystko
                                > jedno czy tramwaj pojedzie tunelem, mostem czy w korku aut. Nie jeżdżę
                                > tramwajami.

No faktycznie cale forum zachwycalo sie idea budowy tunelu pod Kosciuszki
                                Zachodnia ROTFL, widac ze nadal masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. A ze
                                ty nie jezdzisz tramwajami to mnie specjalnie nie obchodzi, jak bedziesz stal w
                                korku a obok ciebie przejedzie szybko tramwaj to moze zmienisz zdanie.

> Tak, tak, tak. Juz widzę te "separatory" i "zintegrowane systemy sterowania
                                > ruchem"... Nawet jeśli powstaną (w co wątpię) - i tak zdadzą sie psu na budę.
                                > Ile możesz zyskać na Piotrkowskiej i Zachodniej, gdzie co chwila są
                                przystanki,
                                >
                                > skrzyżowania, przejścia dla pieszych, itd? 10 proc. to maksimum. Czyli nic. A
                                > poza tym jak przed - pożal się Boże - "ŁTR" bedzie jechał tramwaj innej,
                                > normalnej linii, to co? Tamten go wyprzedzi?
                                > Bzdura to wszystko i dmuchanie balonu. Tramwajowej komunikacji w centrum
                                Łodzi
                                > nie poprawisz wspawaniem nowych krzyżaków na dwóch skrzyżowaniach...

Powstanie i to juz jest fakt, a ze dla ciebie jako uzytkownika wlasnych 4 kolek
                                byloby lepiej aby zakopac tramwaj to juz nie moja sprawa. Naszczescie jeszcze w
                                tym miescie zdarzaja sie ludzie madrzejsi od ciebie i wiedza ze to droga do
                                nikad. I tak apropo LTR to nie tylko wspawanie nowych krzyzakow na dwoch
                                skrzyzowaniach, ale i tak to do ciebie nie dotrze.

Pozdrawiam,
                                Aleksej
                                • mamadoo Re: Śmieszne to wszystko 28.10.05, 15:36
                                  Trzeba być na prawdę nie lada głąbem, żeby nie rozumieć, że każde inżynieryjne
                                  rozwiązanie zwiększające prędkość komunikacyjną typu tunel, estakada,
                                  rozgęszczenie przystanków wydłuża czas dojścia do przystanku czyli wydłuża tym
                                  samym podróż. Niektórzy jeszcze z uporem bronią modernistycznego paradygmatu
                                  kompletnej separacji, której de facto nie dało się nigdzie bez znaczących
                                  przekształceń tkanki miejskiej przeprowadzić, wszystkich rodzajów transportu w
                                  mieście.
                                  Co się stanie jeśli ŁTR, tak jak z początku planowano, zostałby na odcinku od
                                  Północnej do Żwirki i Wigury umieszczony w tunelu. Czas przejazdu by się
                                  zmniejszył o kilka minut ze względu na absolutny brak świateł i zmniejszenie
                                  liczby przystanków. Zapewne by pozostały tylko przy: Legionów, Zielonej, może
                                  przy Struga i prz Piłsudskiego. Rzeczywiście, tak jak stwierdziłem czas
                                  przejazdu spada wtedy o parę minut ale czas dojścia do przystanku wzrasta
                                  (zamiast czekać na tramwaj przy Struga muszę drałować jakieś 5 minut do
                                  Piłsudskiego). Podsumowując, tunel by skrócił o parę minut czas jazdy ale nie
                                  skróciłby wcale czasu podróży.
                                  Jeżeli kto już chce metro w Łodzi (może i jest taka potrzeba) to raczej trzeba
                                  by pomyśleć o linii, która by nie dublowała istniejących tras tramwajowych. Może
                                  budowa kolei średnicowej (jeśli dojdzie do skutku) byłaby dobrą okazją do
                                  stworzenia częściowo podziemnej SKM?

A poza tym chciałby stwierdzić, zapewne bardzo subiektywnie, że "trzeźwy"
                                  wypowiada sie jak głąb, który coś słyszał o projekcie ŁTR, kiedyś jechał metrem
                                  podczas wycieczki do Warszawy albo i za granicę i na tym cała jego wiedza o
                                  transporcie publicznym się kończy...
                                • Gość: Trzeźwy Nie rozumiemy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 20:01
                                  Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> No faktycznie cale forum zachwycalo sie idea budowy tunelu pod Kosciuszki
                                  > Zachodnia ROTFL, widac ze nadal masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. A
                                  ze ty nie jezdzisz tramwajami to mnie specjalnie nie obchodzi, jak bedziesz
                                  stal w korku a obok ciebie przejedzie szybko tramwaj to moze zmienisz zdanie.

Oczywiście, że forum piało z zachwytu na pomysłem stworzenia tunelu wzdłuż ul.
                                  Zachodniej. I powtarzam - jest mi wszystko jedno czy będzie tunel, czy nie. Nie
                                  obchodzi mnie to. Błędnie zakładasz, że jestem wrogiem tramwajów, kierowcą
                                  podróżującym codziennie autem wzdłuż planowanej trasy ŁTR, mało tego -
                                  wielbicielem tuneli. To wszystko wymysły.
                                  A w korkach nie stoję, ponieważ chodzę. W korkach gram w piłkę.

> Powstanie i to juz jest fakt, a ze dla ciebie jako uzytkownika wlasnych 4
                                  kolek byloby lepiej aby zakopac tramwaj to juz nie moja sprawa. Naszczescie
                                  jeszcze w tym miescie zdarzaja sie ludzie madrzejsi od ciebie i wiedza ze to
                                  droga do nikad. I tak apropo LTR to nie tylko wspawanie nowych krzyzakow na
                                  dwoch skrzyzowaniach, ale i tak to do ciebie nie dotrze.

Ależ bardzo dobrze, że powstanie. I wcale nie chcę go zakopać pod ziemię,
                                  zrozum wreszcie (nie napiszę, że równie dobrze może jechać estakadą, bo za
                                  chwilę zostanę obwołany miłośnikiem estakad, do których mam stosunek dokładnie
                                  taki sam, jak do tuneli - czyli żaden) a tylko zwracam uwagę, że tak naprawdę
                                  powstanie tylko nazwa. Jeszcze raz - wyremontowanie torów i puszczenie na nie
                                  nowych wagonów przy niezmienionej organizacji ruchu na Piotrkowskiej i
                                  Zachodniej, korkach, światłach, postojach na każdym skrzyżowaniu oraz
                                  puszczeniu tą samą trasą innych linii - kompletnie nie przyspieszy przejazdu
                                  (no może - jak mówiłem - o 10 proc.). Będzie ŁTR, którym pasażerowie będę
                                  podróżować tak samo, długo jak dotychczas. I tylko o to mi chodzi. Mógłbym
                                  podać przykład Poznania i tamtejszego szybkiego tramwaju jeżdżącego po
                                  wydzielonych torowiskach, estakadach, itd. - ale boję się kolejnego
                                  niezrozumienia.
                                  Powtarzam - niech powstaje ŁTR, tyle że przy tych założeniach nie będzie to
                                  żadna zmiana na lepsze. Oczywiście, można się cieszyć, że wyremontują tory czy
                                  kupią wagony, ale tak naprawdę nic się nie zmieni poza fasadą...
                                  • Gość: J.S. Re: Nie rozumiemy się IP: 195.69.82.* 28.10.05, 20:16
                                    > przy niezmienionej organizacji ruchu na Piotrkowskiej i Zachodniej

Sygnalizacja wzbudzana, separatory - to nie jest zmiana organizacji ruchu?
                                  • Gość: Aleksej Re: Nie rozumiemy się IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 20:47
                                    > Oczywiście, że forum piało z zachwytu na pomysłem stworzenia tunelu wzdłuż
                                    ul.
                                    > Zachodniej.

Tak??? A to ciekawe, pokaz kto pial z zachwytu? Bo jakos tego nie pamietam.
                                    Przejzyj najpierw archiwum forum a potem sie wypowiadaj.

> [...]a tylko zwracam uwagę, że tak naprawdę
                                    > powstanie tylko nazwa. Jeszcze raz - wyremontowanie torów i puszczenie na nie
                                    > nowych wagonów przy niezmienionej organizacji ruchu na Piotrkowskiej i
                                    > Zachodniej, korkach, światłach, postojach na każdym skrzyżowaniu oraz
                                    > puszczeniu tą samą trasą innych linii - kompletnie nie przyspieszy przejazdu
                                    > (no może - jak mówiłem - o 10 proc.).

Przeciez wyraznie napisalem ze beda separatory na Piotrkowskiej, wzbudzana
                                    sygnalizacja z ktorej beda korzystaly nie tylko tramwaje na linii LTRu ale
                                    rowniez wszystkie inne w miescie. To ze po tym samym torowisku beda sie
                                    poruszac inne tramwaje to niczemu nie przeszkadza, takt bedzie taki sam jak
                                    obecnie i one rowniez beda jechaly szybciej dzieki pierwszenstwu. Slowem
                                    organizacja ruchu sie zmieni. I przyspieszenie bedzie odczuwalne (o 7 min
                                    krocej ze Zgierza do centrum Lodzi).

Nie wiem na jakiej podstawie sadzisz ze LTR bedzie tylko z nazwy, nie znasz
                                    projektu, najwidoczniej rzadko przegladasz forum i jeszcze rzadziej czytasz ze
                                    zrozumieniem. Obszarowy system sterowania sygnalizacja powstanie i dzieki niemu
                                    podroz przez miasto bedzie szybsza i sprawniejsza. Juz teraz Krakow buduje taki
                                    system, Wa-wa wybuduje go razem z Lodzia (dostali srodki z tego samego
                                    dzialania co Lodz). On dziala z sukcesem w wielu miastach i okazuje sie ze nie
                                    potrzeba drogich wiaduktow czy tuneli aby skutecznie przyspieszyc przejazd KM w
                                    miescie.

Pozdrawiam,
                                    Aleksej
                                  • topjes Re: Nie rozumiemy się 30.10.05, 13:28
                                    > Powtarzam - niech powstaje ŁTR, tyle że przy tych założeniach nie będzie to
                                    > żadna zmiana na lepsze. Oczywiście, można się cieszyć, że wyremontują tory czy
                                    > kupią wagony, ale tak naprawdę nic się nie zmieni poza fasadą...

Mam podobne myśli. Ciągle nie mogę się pozbyć wrażenia, że można było na
                                    komunikację (nawet tramwajową) lepiej wydać te ponad 200 mln zł. Wydawać tyle
                                    kasy by skrócić czas przejazdu o 10 minut... hmmm....

Nie lepiej było zbudować zupełnie nową trasę tramwajową gdzieś? Albo np
                                    zintegrowany dworzec komunikacyjny w mieście wraz z dojeżdżającymi do niego
                                    tramwajami, drogami dla autobusów i autokarów? Mnie sie to wydaje ważniejsze niż
                                    skracanie czasu przejazdu na trasie, która już JEST o 10 minut. Za 200 mln zł
                                    można by zrobić dużo fajnych rzeczy - które zmieniły by diametralnie coś czego
                                    dziś nie ma.
                                    • geograf Re: Nie rozumiemy się 30.10.05, 14:31
                                      Panowie, chyba zapominacie o jednym: Trasa N-S jest NAJWAZNIEJSZYM ciagiem miejskim. Chocby ze wzgledu na to powinien byc promowany ten projekt.
                                      O jakiej trasie myslisz? Na Janow? Po co nowa trasa na Janow, skoro prowadza nan krzywe tory (a przez to tramwaje jada naprawde wolno:/)?!
                                      • topjes Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 15:40
                                        > O jakiej trasie myslisz? Na Janow? Po co nowa trasa na Janow, skoro prowadza na
                                        > n krzywe tory (a przez to tramwaje jada naprawde wolno:/)?!

Geo, przyznam, że nie wiem - nie jestem przygotowany do takiej dyskusji więc
                                        podzieliłem się tylko wątpliwościami. Ale nie czuje po prostu wewnętrznego
                                        przekonania, ze to dobrze wydane 200 baniek. Czy naprawdę warto wydać na
                                        skrócenie czasu (ok, poprawienie komfortu itd - zgoda) o kilkanaście minut 200
                                        mln złotych? Czy na forum Komunikacja to wg Was absolutna potrzeba nr 1 w
                                        zakresie komunikacji w całej Łodzi?
                                        • Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 15:49
                                          Po pierwsze miasto wyda na to 100 mln reszte dolozy UE. Po drugie taki jest
                                          mniej wiecej koszt wyremontowania samego torowiska z podstacjami i siecia, a
                                          dzieki pieniedza z UE bedzie dodatkowo nowy tabor, sygnalizacja wzbudzana i
                                          informacja pasazerska. Po drugie bez LTRu nie byloby szansy na poprowadzenie
                                          nowej linii na Os. 650-lecia.

Widze ze naprawde w tym miescie jak cokolwiek sie zrobi, zaraz pojawi sie grupa
                                          osob ktore beda narzekaly. Poprostu zalosne.

Pozdrawiam,
                                          Aleksej
                                          • topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 17:32
                                            > Po pierwsze miasto wyda na to 100 mln reszte dolozy UE.

Na INNY projekt, który by zyskał akcptację też miasto by mogło wyłożyć 100 mln
                                            zł, reszta UE - to nie ma nic do rzeczy :)

> Widze ze naprawde w tym miescie jak cokolwiek sie zrobi, zaraz pojawi sie grupa
                                            > osob ktore beda narzekaly. Poprostu zalosne.

Zaczyna się jazda, jak z tunelem ;)

Ja się bardzo grzecznie, spokojnie i merytorycznie dzielę swoimi myślami. Co
                                            jest żałosne? Że mam odwagę się kulturalnie zapytać czy na forum Komunikacja to
                                            wg Was potrzeba nr 1 w zakresie komunikacji w Łodzi?

Ja nie twierdzę, że nie jest fajnie wydać 200 mln zł na taki remont. Ja tylko
                                            się pytam - czy nie ma ważniejszych wydatków? A jeśli nie - to czy tak trudno
                                            mnie (rozsądnego faceta ;) przekonać? Gdzie są zatem argumenty???
                                            • Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 17:46
                                              No dobra no to argumenty. Trasa polnoc poludnie jest najbardziej oblegana trasa
                                              w Lodzi, a wiekszosc torowiska jest w oplakanym stanie. Rowniez w zalozeniu LTR
                                              mial laczyc 3 miasta (jak wiadomo Pabianice narazie odpadly), wiec dodatkowa
                                              zaleta, oprocz Lodzi zyskuje rowniez Zgierz. Jako ze jest to najwazniejsza
                                              trasa tramwajowa w Lodzi oczywistym jest ze nalezy ja remontowac w pierwszej
                                              kolejnosci, jesli do tego dokonczy sie remont trasy W-Z, mamy juz pewien
                                              szkielet komunikacyjny od ktorego mozna przygotowywac nastepne trasy do obslugi
                                              pojazdami niskopodlogowymi.

No i na koniec, LTR jest projektem ktore poprawi podrozowanie w calym miescie
                                              dzieki zintegrowanemu systemowi sterowania ruchem (czyli inteligentna
                                              sygnalizacja).

Nie widze w tym momencie lepszego projektu do zainwestowania nie malych
                                              pieniedzy, przyniesie on duze kozysci pasazerom. Od tego juz przezemnie
                                              wspomnianego szkieletu mozna projektowac nastepne szybkie linie. A wzbudzana
                                              sygnalizacja przyspieszy podrozowanie w calym miescie.

Pozdrawiam,
                                              Aleksej

P.S.
                                              Od 2007 roku powinno sie zlozyc wnioski na nastepne projekty, jak np.
                                              przedluzenie W-Zetki na Olechow, linii tramwajowej do CZMP, dokonczenie
                                              remontow na Killinskiego wraz z ograniczeniem ruchu kolowego, oraz
                                              unawoczesnienie linii podmiejskich (w tym LTR do Pabianic, Konstantynow i byc
                                              moze odbudowa linii do Aleksandrowa).
                                              • Gość: barnaba Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 30.10.05, 18:00
                                                > Od 2007 roku powinno sie zlozyc wnioski na nastepne projekty, jak np.
                                                > przedluzenie W-Zetki na Olechow, linii tramwajowej do CZMP, dokonczenie
                                                > remontow na Killinskiego wraz z ograniczeniem ruchu kolowego, oraz
                                                > unawoczesnienie linii podmiejskich (w tym LTR do Pabianic, Konstantynow i byc
                                                > moze odbudowa linii do Aleksandrowa).

A 2009r. - na odbudowę tramwaju na Złotno i Rudę, przedłużenie linii na Olechów
                                                wzdłuż ul. Przybyszewskiego, dalsze remonty- np. ciągu Legionów/Konstantynowska
                                                i Limanowskiego/Aleksandrowska...

Czy orientujesz się może czy władze miasta planują jeszcze jakieś inwestycje
                                                tramwajowe, powiedzmy do 2010r., czy po ukończeniu LTR spoczną na laurach?
                                                • Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 21:34
                                                  > Czy orientujesz się może czy władze miasta planują jeszcze jakieś inwestycje
                                                  > tramwajowe, powiedzmy do 2010r., czy po ukończeniu LTR spoczną na laurach?

Narazie trudno cokolwiek powiedziec i tak naprawde planowac, nikt nie wie jak
                                                  duzo bedzie funduszy dla wojewodztwa w latach 2007-2013 a tym bardziej jak maja
                                                  byc ostatecznie podzielone. Jestem pewien ze plany mniej lub bardziej odlegle
                                                  sa, ale dopuki nie bedzie wiadomo jak zostana podzielone fundusze z EFS to nie
                                                  ma sensu o tym pisac.

Pozdrawiam,
                                                  Aleksej
                                                  • Gość: barnaba Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 31.10.05, 20:09
                                                    > Jestem pewien ze plany mniej lub bardziej odlegle
                                                    > sa, ale dopuki nie bedzie wiadomo jak zostana podzielone fundusze z EFS to
                                                    > nie ma sensu o tym pisac.

IMVHO: pisać sens jest, bo przy każdej inwestycji najpierw potrzebna jest
                                                    sensowna wizja, dopiero potem projekt i fundusze :)

pozdrawiam
                                              • topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 20:33
                                                > Od 2007 roku powinno sie zlozyc wnioski na nastepne projekty, jak np.
                                                > przedluzenie W-Zetki na Olechow, linii tramwajowej do CZMP, dokonczenie
                                                > remontow na Killinskiego wraz z ograniczeniem ruchu kolowego, oraz
                                                > unawoczesnienie linii podmiejskich (w tym LTR do Pabianic, Konstantynow i byc
                                                > moze odbudowa linii do Aleksandrowa).

A co sądzicie o zintegrowanym dworcu komunikacyjnym (kolej, tramwaj, autobusy,
                                                autokary) - z dobrym wyjazdem samochodowym na obwodnice. Czy coś takiego nie
                                                było by potrzebne w Łodzi jak najszybciej?
                                                • Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 21:42
                                                  Oczywiscie ze taki wezel by sie bardzo przydal Lodzi, ale tutaj sama Lodz nic
                                                  nie wskura.

Idealem byloby powstanie linii szybkiej kolei i tunelu srednicowego
                                                  (polaczonego z SKMka).

Wtedy mozna pokusic sie o taki dworzec np. wokolo dw. Fabrycznego. Oczywiscie
                                                  perony kolejowe dla szybkich kolei do Wa-wy, Poznania (i dalej), oraz
                                                  Wroclawia, i byc moze dla linii polnoc poludnie, oraz oczywiscie SKMki. Do tego
                                                  porzadny dworzec PKSu (np. na ich dzisiejszym parkingu, gdzie powstalby parking
                                                  wielopoziomowy na dolnej czesci dworzec autobusow miedzymiastowych, wszystko
                                                  polaczone z glownym budynkiem dworca jakims oszklonym przejsciem
                                                  (ogrzewany 'tunel'). Na dzisiejszym dworcu PKSu zrobic dworzec MPK (przeniesc
                                                  autobusy z Pl. Dabrowskiego), oczywiscie mniejszy z zadaszeniem i duza iloscia
                                                  zieleni wokolo. Natomiast na obecnym parkingu i postoju taksowek (te
                                                  przeniesione na nowy parking wielopoziomowy, wzywane przez dyspozytorow z budek
                                                  firm taksowkarskich w budynku dworca, jak na Okeciu), na tym bylym parkingu
                                                  powinna powstac petla tramwajowa dla linii podmiejskich (tak, tak :), np. 45 z
                                                  Pl. Killinskiego w Zgierzu, 46 z Ozorkowa, 41 z Pabinic (nowa linia na Bugaj, a
                                                  byc moze LTR na Bugaj a 41 na Wiejska), 43 i 43 Bis oraz 44 z Aleksandrow).
                                                  Taki dworzec wraz z ograniczeniem ruchu kolowego na Kilinskiego oraz
                                                  Narutowicza od Piotrkowskiej do Kilinskiego bylby idealnym roziwazaniem na
                                                  problem integracji roznych srodkow transportu w Lodzi.

Pozdrawiam,
                                                  Aleksej
                                                  • Gość: barnaba Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 31.10.05, 20:08
                                                    Na razie musimy zdecydować, gdzie ma być dworzec szybkiej kolei- bo grożą Łodzi
                                                    Proboszczewice :)

IMHO rzeczywiście najlepszym miejscem na węzeł komunikacyjny byłby rzeczywiście
                                                    obecny Dw. Fabryczny, będący jednocześnie dworcem dla polskiego TGV i łódzkiego
                                                    odpowiednika R-Bahn, przy którym mieściłby się dworzec PKS (jedyny, bo położóny
                                                    w polu Dw. Północny poszedłby do likwidacji)
                                                    Problem jest taki, że tunel pod centrum musiałby być (by pomieścić ruch
                                                    dalekobieżny i lokalny) co najmniej czterotorowy.
                                                    Kolejny problem- jak w taki układ wpasować ruch NS - czyli na przykład R-Bahn
                                                    Kutno-Sieradz?

Dworzec tramwajowy? Taki dworzec nie musi być klasyczną pętlą. W Wiedniu
                                                    tramwaj na krańcówce objeżdża często kwartał zabudowy, a sama krańcówka zajmuje
                                                    niewielki teren- na dwa zadaszone perony.

pozdrawiam
                                                  • Gość: Ja Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.05, 21:01
                                                    Wydaje mi się, iż dużo korzystniejszym układem od takiego, gdzie wszystkie
                                                    podmiejskie tramwaje i autobusy kończą na jakimśtam wspólnym dworcu bylby taki,
                                                    w którym te tramwaje pojawiałyby się tam, ale przejazdem. Wydaje się, iż dla
                                                    transportu aglomeracyjnego lepiej jest, aby linia przecinała aglomerację, a nie
                                                    kończyła się w jej środku. Z resztą warto spojrzeć nawet na Polskę i bliską
                                                    okolicę. Bardzo często pociągi regionalne przecinają aglomerację i jadą na jej
                                                    przeciwległy skraj. Tak działają choćby krakowskie połączenia aglomeracyjne,
                                                    podobnie zdarza sie w trójmieście, Wrocławiu.
                                                    Przecinając linią centrum nic nie tracimy, a za to zwiększamy liczbę połączeń
                                                    bezpośrednich - jak by na to nie patrzeć, wygodniejszych. Nie bez przyczyny
                                                    łódzkie linie tramwajowe nie kończą się w centrum, tylko doprowadzają na
                                                    przeciwległy koniec miasta. Podobny układ powinna osiągnąć sieć podmiejska, z
                                                    resztą chwilowo dość dobrze ten warunek spełnia
                                                  • topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 31.10.05, 22:02
                                                    > Przecinając linią centrum nic nie tracimy, a za to zwiększamy liczbę połączeń
                                                    > bezpośrednich - jak by na to nie patrzeć, wygodniejszych. Nie bez przyczyny
                                                    > łódzkie linie tramwajowe nie kończą się w centrum, tylko doprowadzają na
                                                    > przeciwległy koniec miasta. Podobny układ powinna osiągnąć sieć podmiejska, z
                                                    > resztą chwilowo dość dobrze ten warunek spełnia

A co z ruchem samochodowym? Bo niezależnie od tego czy ktoś lubi auta czy nie,
                                                    trzeba też tę kwestię uwzględnić. Chodzi mi o dojazd:
                                                    - autokarów podmiejskich
                                                    - autokarów dalekobieznych
                                                    - samochodów prywatnych osób odwożących i przyjeżdżających (+ parking!) na
                                                    dworzec (np na pociąg)

Musiało by to być więc miejsce, które dawało by szansę połączenia z jakimś
                                                    przepustowym ciągiem komunikacyjnym. Czy np podłączenie bezpośrednio do
                                                    Kopcińskiego by wystarczyło?
                                        • geograf Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 17:42
                                          Słuchaj, rozumiem, ze suma jest porazajaca, ale trzeba brac poprawke na pewna sprawe:
                                          szyny, podklady, podstacje, kable itd. nie bedzie z aluminium, z najtanszych materialow.
                                          Tyle po prostu kosztuje wymiana torowisk i inne roboty budowlane z tym zwiazane. Suma jest astronomiczna, ale nie jest to maly kawalek szyn (jak w przypadku ekstra drogiego fragmentu trasy A1 na Pomorzu), ale to jest trasa z polnocnego, do poludniowego kranca Lodzi! Cale 15 kilometrow nie tylko torowiska wydzielonego, ale i umiejscowionego w jezdni (dodatkowe koszty).

I jeszcze jedno: nie samym lotniskiem zyje miasto. A tory na Piotrkowskiej to naprawde cos, co warto obecnie pokazywac turystom:/
                                          • topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 20:34
                                            > I jeszcze jedno: nie samym lotniskiem zyje miasto.

Geo, bez tanich chwytów proszę :))) Jestem bardzo świadomy tego co napisałeś :)
                          • Gość: belyall Re: Śmieszne to wszystko IP: *.toya.net.pl 28.10.05, 11:58
                            > bezkolizyjnych skrzyżowaniach, wydzielonych torowiskach, tunelach, itd. itp.

Rozumiem, że koledze podobają się rozwiązania znane w Łodzi z trasy W-Z, np.
                            skrzyżowanie z Żeromskiego, gdzie trzeba do przystanku dojść karkołomnymi
                            przejściami podziemnymi i stać w strasznym hałaśie pędzących obok samochodów.
            • Gość: Hiszpan Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 21:26
              Dzięki za informacje Alosza. Pozdrawiam.
    • Gość: Aleksej Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 17:31
      www.funduszestrukturalne.gov.pl/Wiadomosci/Strona+glowna/komunikat_decyzja_ministra_metro.htm

I juz wszystko jasne :)

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • ukalo Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy 28.10.05, 17:43
        Czy to oznacza, że można w końcu świętować? :)
        • Gość: barnaba Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 15:46
          > Czy to oznacza, że można w końcu świętować? :)

Ja tam poczekam na pierwszą koparkę :))
      • geograf Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy 28.10.05, 23:03
        i bardzo, BARDZO dobrze!
        Wysmienita wiadomosc!
      • yarro Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy 28.10.05, 23:19
        Co to znaczy?

"Do Komisji Europejskiej zostanie także przekazany inny tzw. „duży projekt” tj.
        „Łódzki Tramwaj Regionalny Zgierz-Łódź-Pabianice. Zadanie I. Etap I – Łódź”,
        gdyż także w jego przypadku wartość kosztów kwalifikowalnych przekracza 50 mln
        euro."
        • Gość: Aleksej Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 23:21
          Wszelkie projekty powyzej 50 mln euro musza byc zaakceptowane przez KE, to jest
          raczej formalnosc, chociaz niestety moze troszke to trwac.

Pozdrawiam,
          Aleksej
      • Gość: Michał M. :-) IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 00:37
        Świetna wiadomość :-)

Ale oszcowanie projektu na
        265 271 902,25 złotych
        mnie rozbraja!

Z pracowni fizycznej na Uniwerku za podanie takiej dokładności student
        wyleciałby z hukiem i wylądował na Lumumbowie:)
    • topjes Stop dla metra 29.10.05, 21:13
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_051029/warszawa_a_1.html
      Warszawa nie dostała 351 mln zł na dokończenie pierwszej linii metra. To
      największa klęska stolicy w staraniach o dotacje z UE

warszawa_a_1-1.F.jpg

Jacek Piechota, minister gospodarki, podzielił wczoraj unijne pieniądze na
      rozwój miejskiej komunikacji w największych polskich metropoliach. Z puli około
      460 mln zł przyznał stolicy, zamiast na metro, 137 mln zł dotacji na dwa inne
      projekty. 97 mln zł na modernizację trasy tramwajowej w Al. Jerozolimskich (od
      pętli przy Banacha do Gocławka) i 40 mln zł na zintegrowany system zarządzania
      ruchem.

Co na taki podział władze miasta? - To żenująca polityczna gra, która nie ma nic
      wspólnego z merytoryczną oceną wniosku o środki na budowę metra - mówi
      wiceprezydent Sławomir Skrzypek. - Wniosek był świetnie przygotowany. Eksperci
      nie znaleźli w nim żadnych błędów formalnych. Tylko polityczne głosowanie
      Krajowego Komitetu Sterującego zdecydowało o przerzuceniu go z piątej na
      ostatnią pozycję na liście. Jestem zawiedziony, że minister Piechota podtrzymał
      to krzywdzące dla Warszawy postanowienie komitetu i nie odważył się tego zmienić.

Jacek Piechota twierdzi, że gdyby jego decyzja miała być polityczna, to podjąłby
      ją przed wyborami. - Komitet uznał, że dotacja na metro pochłonie 75 proc. całej
      puli i gdyby ją przyznać, to zabrakłoby środków na również wysoko ocenione
      projekty z innych miast - mówi. - Te środki miały zaś służyć kilku aglomeracjom.
      Naprawdę nie zwracałem uwagi, kto w jakim mieście rządzi. Jedną z dotacji
      przyznaliśmy Łodzi, której prezydent jest z prawicy. Warszawa i tak dostała
      najwięcej z wszystkich miast.

Wiceprezydent Skrzypek jest przekonany, że - mimo decyzji ministra - Warszawa
      dofinansowanie z UE na metro dostanie. - Na pewno będziemy prosić o powtórne
      rozpatrzenie tej decyzji przez ministra - zapowiada.

A może się zdarzyć, że odwołanie będzie rozpatrywał już minister nowego rządu,
      rekomendowany przez PiS.

- Nie ma procedury takiego odwołania - replikuje Piechota. - Jeśli nowy minister
      zmieni moją decyzję, to rząd będzie się musiał liczyć z roszczeniami miast,
      którym pieniądze na rzecz metra odbierze.

Jeśli stolica nie dostanie unijnej dotacji na metro, będzie musiała budować je
      za własne pieniądze. Oznacza to cięcia w innych inwestycjach.
      • yarro Re: Stop dla metra 30.10.05, 01:05
        I bardzo kurka dobrze.
      • teufel Re: Stop dla metra 30.10.05, 08:05
        Sądy, sądami, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka