teufel 24.10.05, 22:37 Czekamy:) No chyba, że PiS będzie blokował;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.kanzas.net / *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:45 po prostu jest tak ze warszawa chce miec cala kase a nie dac lodzi. zawesze tak bylo ze wawa nas blokowala czy to lotnisko czy autostrady czy cos innego bo wiedza ile moga stracic jak lodz za bardzo sie rozwinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hypnos Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.toya.net.pl 25.10.05, 19:01 A mnie ten projekt nie przekonuje... 108 milionów....dużo pieniędzy na ten projekt pójdzie...pieniędzy NAS wszystkich...pieniędzy na tramwaj regionalny...??? czy naprawdę nie można tych pieniędzy przeznaczyć na projekt związany z tehcnologiami informacyjnymi.... Pozostawiam pod rozwagę wszsystkim forumowiczom... Ponadro "pozdrawiam" Urząd Miasta Łodzi i ich politykę udostępniania informacji o projektach współfinansowanych z ERDF.... pytanie o transparentność informacyjną do Prezydenta Miasta Łodzi pozostaje otwarte.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.05, 19:54 > 108 milionów....dużo pieniędzy na ten projekt pójdzie...pieniędzy NAS > wszystkich...pieniędzy na tramwaj regionalny...??? > czy naprawdę nie można tych pieniędzy przeznaczyć na projekt związany z > tehcnologiami informacyjnymi.... Ooo.. co lepsze piernik czy wiatrak? Co ma jedno do drugiego? Pieniadze sa potrzebne zarowno na rozwoj transportu publicznego jak i na technologie informacyjne. A zreszta o jakie dokladnie technologie Ci chodzi? Bo moze lepiej wydac te 108 mln na dozywianie dzieci? LOL > Ponadro "pozdrawiam" Urząd Miasta Łodzi i ich politykę udostępniania informacji > o projektach współfinansowanych z ERDF.... pytanie o transparentność > informacyjną do Prezydenta Miasta Łodzi pozostaje otwarte.. Widocznie Ciebie tam nie lubia, ja jakos zawsze dostawalem wszystkie informacje na temat LTRu o jakie pytalem. Wystarczy troszke poszukac i podzwonic a wszystkiego mozna sie dowiedziec. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.toya.net.pl 26.10.05, 11:09 Alosza to napisz coś więcej na temat ŁTR jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu. Chętnie bym się czegoś dowiedział a nie mam czasu dzwonić. Np. czy kwota ta obejmuje zakup nowych trawmajów czy zabiorą je z linii 10? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.05, 11:56 Bylo juz walkowane wiele razy, ale ok. LTR zaklada remont torowiska w Lodzi od Chocianowic (Ikei, tutaj problemy z dzialka stanowia pewien problem, wiec pewnie przebudowa samej petli zacznie sie troszenke pozniej, az bedzie wiadomo czy Ikea bedzie chciala petle) do Helenowka w Lodzi (czesc lodzka finansowana z ZPORR 1.6) oraz w Zgierzu do Os. 650-lecia finansowana z dzialania ZPORR 1.1.2. W ramach LTRu zaklada sie wyremontowanie torowiska na calej trasie (lacznie ze wszystkimi skrzyzowaniami po drodze ktore nie byly remontowane w ostatnim czasie). Nowa siec trakcyjna oraz remonty podstacji (lacznie z przystosowaniem ich do rekuparacji energi). LTR przewiduje rowniez elektroniczny system informacji pasazerskiej na przystankach (i to nie tylko na trasie 11stki ale w calym centrum i najwazniejszych osiedlach) oraz zintegrowany system sterowania ruchem (rowniez w calym miescie). Na LTR zostana zakupione zupelnie NOWE wagony, bedzie przetarg. To tak w skrocie. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny 26.10.05, 14:08 > LTR przewiduje rowniez elektroniczny system > informacji pasazerskiej na przystankach Oooo. I to mi się podoba. Bo to chyba już dziś powoli standard w cywilizowanym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.prokom.pl 26.10.05, 14:26 Śmiechu warte.... Kasowników nie ma w wagonie. Ostatnio nawet przycisków do otwierani drzwi. Muszisz czekać, a ktoś zę zewnątrz otworzy. A pieprzą o nowoczesności .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.05, 14:32 Oj STUDI to juz widze ze tobie na zlosc guziki juz kradna :> A sam pieprzysz i to nadmiernie, nudny sie robisz. Wedlug Ciebie najlepiej aby wszedzie jezdzily Nki i 803jki. Jakbys troszke pomyslal to bys wiedzial ze jedynym i najlepszym sposobem jest wlasnie remontowanie linii po linii, a nie remoncik tu i tam i robienie tego kompleksowo, to jest jedyna szansa na rozwoj tramwajow w Lodzi. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.prokom.pl 26.10.05, 14:36 A co ma jedno z drugim? Ja tlyko porównałem ambicje do stworzenia systemu informacji na przystankach z brutalną rzeczywistością jaką jest brak kasownika lub niesprawne rzyciski do otwierania drzwi. Co będzie z tym systemem - po miesiącu już nie będzie funckjonował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.05, 14:42 O bo Ty juz wiesz ze po miesiacu nie bedzie funkcjonowal. No to wogole dlaczego robic cokolwiek przeciez po miesiac MOZE nie funkcjonowac. Niezle podejscie. Trzecich kasownikow w drugich wagonach juz od dawna nie ma, dlaczego - wiadomo. Co to ma do reszty? Jedynym rozwiazaniem aby zatrzymac idiotow ktorzy wszystko wyrwa i pomarza jest skuteczny monitoring, i taki ma powstac aby chronic zarowno tabor jak i przystanki. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ave Satan [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 01:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.10.05, 01:55 > O bo Ty juz wiesz ze po miesiacu nie bedzie funkcjonowal. No to wogole dlaczego robic cokolwiek przeciez po miesiac MOZE nie funkcjonowac Z punktu widzenia teorii ekonomii w tzw. dlugim okresie wszystko sie psuje. Podobnie jest z nami: w dlugim okresie wszyscy jestesmy martwi. :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzeźwy Śmieszne to wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 10:21 Pamiętam, że kiedy pojawiła sie idea ŁTR - mówiono o zupełnie nowej trasie, bezkolizyjnych skrzyżowaniach, wydzielonych torowiskach, tunelach, itd. itp. Teraz widzę, że to jest po prostu pomysł wyremontowania toru stąd dotąd i koniec (co i tak trzeba w końcu zrobić) plus kupno nowych wagonów (co też i tak trzeba w końcu zrobić; by np. wypożyczyć je do Genewy lub innej Walencji...). Przecież to parodia. Jaki ŁTR, jaka nowoczesna linia? Po prostu pojedzie nowa 11 po nowych szynach tą samą trasą, w tych samych korkach na Zachodniej czy Piotrkowskiej. Podróż będzie trwała tak samo długo, ale my się będziemy emocjonować, że mamy ŁTR. Śmiechu warte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Śmieszne to wszystko IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 11:26 O widze ze nastepny milosnik pseudonawoczesnosci tunelowej sie znalazl. I wadac ze nastepna osoba ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. "[powstanie] zintegrowany system sterowania ruchem (rowniez w calym miescie)." A to oznacza ze tramwaj bedzie mial pierwszenstwo, a na Piotrkowskiej dodatkowa maja powstac separatory. Wiec bedzie jechal znacznie szybciej niz obecnie, ale widac kolega (nie)Trzezwy wie lepiej. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzeźwy Re: Śmieszne to wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 14:59 Gość portalu: Aleksej napisał(a): > O widze ze nastepny milosnik pseudonawoczesnosci tunelowej sie znalazl. I wadac > > ze nastepna osoba ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. I vice versa. Po pierwsze - pisałem o zapowiedziach sprzed kilku lat. Po drugie - to nie ja zachłystywałem sie tunelami, lecz Wy (ile to było opowieści, że cała Zachodnia będzie schowana pod ziemię..). Mnie jest naprawdę wszystko jedno czy tramwaj pojedzie tunelem, mostem czy w korku aut. Nie jeżdżę tramwajami. > "[powstanie] zintegrowany system sterowania > ruchem (rowniez w calym miescie)." > > A to oznacza ze tramwaj bedzie mial pierwszenstwo, a na Piotrkowskiej dodatkowa > > maja powstac separatory. Wiec bedzie jechal znacznie szybciej niz obecnie, ale > widac kolega (nie)Trzezwy wie lepiej. Tak, tak, tak. Juz widzę te "separatory" i "zintegrowane systemy sterowania ruchem"... Nawet jeśli powstaną (w co wątpię) - i tak zdadzą sie psu na budę. Ile możesz zyskać na Piotrkowskiej i Zachodniej, gdzie co chwila są przystanki, skrzyżowania, przejścia dla pieszych, itd? 10 proc. to maksimum. Czyli nic. A poza tym jak przed - pożal się Boże - "ŁTR" bedzie jechał tramwaj innej, normalnej linii, to co? Tamten go wyprzedzi? Bzdura to wszystko i dmuchanie balonu. Tramwajowej komunikacji w centrum Łodzi nie poprawisz wspawaniem nowych krzyżaków na dwóch skrzyżowaniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Śmieszne to wszystko IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 15:15 > I vice versa. Po pierwsze - pisałem o zapowiedziach sprzed kilku lat. Po > drugie - to nie ja zachłystywałem sie tunelami, lecz Wy (ile to było opowieści, > > że cała Zachodnia będzie schowana pod ziemię..). Mnie jest naprawdę wszystko > jedno czy tramwaj pojedzie tunelem, mostem czy w korku aut. Nie jeżdżę > tramwajami. No faktycznie cale forum zachwycalo sie idea budowy tunelu pod Kosciuszki Zachodnia ROTFL, widac ze nadal masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. A ze ty nie jezdzisz tramwajami to mnie specjalnie nie obchodzi, jak bedziesz stal w korku a obok ciebie przejedzie szybko tramwaj to moze zmienisz zdanie. > Tak, tak, tak. Juz widzę te "separatory" i "zintegrowane systemy sterowania > ruchem"... Nawet jeśli powstaną (w co wątpię) - i tak zdadzą sie psu na budę. > Ile możesz zyskać na Piotrkowskiej i Zachodniej, gdzie co chwila są przystanki, > > skrzyżowania, przejścia dla pieszych, itd? 10 proc. to maksimum. Czyli nic. A > poza tym jak przed - pożal się Boże - "ŁTR" bedzie jechał tramwaj innej, > normalnej linii, to co? Tamten go wyprzedzi? > Bzdura to wszystko i dmuchanie balonu. Tramwajowej komunikacji w centrum Łodzi > nie poprawisz wspawaniem nowych krzyżaków na dwóch skrzyżowaniach... Powstanie i to juz jest fakt, a ze dla ciebie jako uzytkownika wlasnych 4 kolek byloby lepiej aby zakopac tramwaj to juz nie moja sprawa. Naszczescie jeszcze w tym miescie zdarzaja sie ludzie madrzejsi od ciebie i wiedza ze to droga do nikad. I tak apropo LTR to nie tylko wspawanie nowych krzyzakow na dwoch skrzyzowaniach, ale i tak to do ciebie nie dotrze. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Śmieszne to wszystko 28.10.05, 15:36 Trzeba być na prawdę nie lada głąbem, żeby nie rozumieć, że każde inżynieryjne rozwiązanie zwiększające prędkość komunikacyjną typu tunel, estakada, rozgęszczenie przystanków wydłuża czas dojścia do przystanku czyli wydłuża tym samym podróż. Niektórzy jeszcze z uporem bronią modernistycznego paradygmatu kompletnej separacji, której de facto nie dało się nigdzie bez znaczących przekształceń tkanki miejskiej przeprowadzić, wszystkich rodzajów transportu w mieście. Co się stanie jeśli ŁTR, tak jak z początku planowano, zostałby na odcinku od Północnej do Żwirki i Wigury umieszczony w tunelu. Czas przejazdu by się zmniejszył o kilka minut ze względu na absolutny brak świateł i zmniejszenie liczby przystanków. Zapewne by pozostały tylko przy: Legionów, Zielonej, może przy Struga i prz Piłsudskiego. Rzeczywiście, tak jak stwierdziłem czas przejazdu spada wtedy o parę minut ale czas dojścia do przystanku wzrasta (zamiast czekać na tramwaj przy Struga muszę drałować jakieś 5 minut do Piłsudskiego). Podsumowując, tunel by skrócił o parę minut czas jazdy ale nie skróciłby wcale czasu podróży. Jeżeli kto już chce metro w Łodzi (może i jest taka potrzeba) to raczej trzeba by pomyśleć o linii, która by nie dublowała istniejących tras tramwajowych. Może budowa kolei średnicowej (jeśli dojdzie do skutku) byłaby dobrą okazją do stworzenia częściowo podziemnej SKM? A poza tym chciałby stwierdzić, zapewne bardzo subiektywnie, że "trzeźwy" wypowiada sie jak głąb, który coś słyszał o projekcie ŁTR, kiedyś jechał metrem podczas wycieczki do Warszawy albo i za granicę i na tym cała jego wiedza o transporcie publicznym się kończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzeźwy Nie rozumiemy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 20:01 Gość portalu: Aleksej napisał(a): > No faktycznie cale forum zachwycalo sie idea budowy tunelu pod Kosciuszki > Zachodnia ROTFL, widac ze nadal masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. A ze ty nie jezdzisz tramwajami to mnie specjalnie nie obchodzi, jak bedziesz stal w korku a obok ciebie przejedzie szybko tramwaj to moze zmienisz zdanie. Oczywiście, że forum piało z zachwytu na pomysłem stworzenia tunelu wzdłuż ul. Zachodniej. I powtarzam - jest mi wszystko jedno czy będzie tunel, czy nie. Nie obchodzi mnie to. Błędnie zakładasz, że jestem wrogiem tramwajów, kierowcą podróżującym codziennie autem wzdłuż planowanej trasy ŁTR, mało tego - wielbicielem tuneli. To wszystko wymysły. A w korkach nie stoję, ponieważ chodzę. W korkach gram w piłkę. > Powstanie i to juz jest fakt, a ze dla ciebie jako uzytkownika wlasnych 4 kolek byloby lepiej aby zakopac tramwaj to juz nie moja sprawa. Naszczescie jeszcze w tym miescie zdarzaja sie ludzie madrzejsi od ciebie i wiedza ze to droga do nikad. I tak apropo LTR to nie tylko wspawanie nowych krzyzakow na dwoch skrzyzowaniach, ale i tak to do ciebie nie dotrze. Ależ bardzo dobrze, że powstanie. I wcale nie chcę go zakopać pod ziemię, zrozum wreszcie (nie napiszę, że równie dobrze może jechać estakadą, bo za chwilę zostanę obwołany miłośnikiem estakad, do których mam stosunek dokładnie taki sam, jak do tuneli - czyli żaden) a tylko zwracam uwagę, że tak naprawdę powstanie tylko nazwa. Jeszcze raz - wyremontowanie torów i puszczenie na nie nowych wagonów przy niezmienionej organizacji ruchu na Piotrkowskiej i Zachodniej, korkach, światłach, postojach na każdym skrzyżowaniu oraz puszczeniu tą samą trasą innych linii - kompletnie nie przyspieszy przejazdu (no może - jak mówiłem - o 10 proc.). Będzie ŁTR, którym pasażerowie będę podróżować tak samo, długo jak dotychczas. I tylko o to mi chodzi. Mógłbym podać przykład Poznania i tamtejszego szybkiego tramwaju jeżdżącego po wydzielonych torowiskach, estakadach, itd. - ale boję się kolejnego niezrozumienia. Powtarzam - niech powstaje ŁTR, tyle że przy tych założeniach nie będzie to żadna zmiana na lepsze. Oczywiście, można się cieszyć, że wyremontują tory czy kupią wagony, ale tak naprawdę nic się nie zmieni poza fasadą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Nie rozumiemy się IP: 195.69.82.* 28.10.05, 20:16 > przy niezmienionej organizacji ruchu na Piotrkowskiej i Zachodniej Sygnalizacja wzbudzana, separatory - to nie jest zmiana organizacji ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nie rozumiemy się IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 20:47 > Oczywiście, że forum piało z zachwytu na pomysłem stworzenia tunelu wzdłuż ul. > Zachodniej. Tak??? A to ciekawe, pokaz kto pial z zachwytu? Bo jakos tego nie pamietam. Przejzyj najpierw archiwum forum a potem sie wypowiadaj. > [...]a tylko zwracam uwagę, że tak naprawdę > powstanie tylko nazwa. Jeszcze raz - wyremontowanie torów i puszczenie na nie > nowych wagonów przy niezmienionej organizacji ruchu na Piotrkowskiej i > Zachodniej, korkach, światłach, postojach na każdym skrzyżowaniu oraz > puszczeniu tą samą trasą innych linii - kompletnie nie przyspieszy przejazdu > (no może - jak mówiłem - o 10 proc.). Przeciez wyraznie napisalem ze beda separatory na Piotrkowskiej, wzbudzana sygnalizacja z ktorej beda korzystaly nie tylko tramwaje na linii LTRu ale rowniez wszystkie inne w miescie. To ze po tym samym torowisku beda sie poruszac inne tramwaje to niczemu nie przeszkadza, takt bedzie taki sam jak obecnie i one rowniez beda jechaly szybciej dzieki pierwszenstwu. Slowem organizacja ruchu sie zmieni. I przyspieszenie bedzie odczuwalne (o 7 min krocej ze Zgierza do centrum Lodzi). Nie wiem na jakiej podstawie sadzisz ze LTR bedzie tylko z nazwy, nie znasz projektu, najwidoczniej rzadko przegladasz forum i jeszcze rzadziej czytasz ze zrozumieniem. Obszarowy system sterowania sygnalizacja powstanie i dzieki niemu podroz przez miasto bedzie szybsza i sprawniejsza. Juz teraz Krakow buduje taki system, Wa-wa wybuduje go razem z Lodzia (dostali srodki z tego samego dzialania co Lodz). On dziala z sukcesem w wielu miastach i okazuje sie ze nie potrzeba drogich wiaduktow czy tuneli aby skutecznie przyspieszyc przejazd KM w miescie. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Nie rozumiemy się 30.10.05, 13:28 > Powtarzam - niech powstaje ŁTR, tyle że przy tych założeniach nie będzie to > żadna zmiana na lepsze. Oczywiście, można się cieszyć, że wyremontują tory czy > kupią wagony, ale tak naprawdę nic się nie zmieni poza fasadą... Mam podobne myśli. Ciągle nie mogę się pozbyć wrażenia, że można było na komunikację (nawet tramwajową) lepiej wydać te ponad 200 mln zł. Wydawać tyle kasy by skrócić czas przejazdu o 10 minut... hmmm.... Nie lepiej było zbudować zupełnie nową trasę tramwajową gdzieś? Albo np zintegrowany dworzec komunikacyjny w mieście wraz z dojeżdżającymi do niego tramwajami, drogami dla autobusów i autokarów? Mnie sie to wydaje ważniejsze niż skracanie czasu przejazdu na trasie, która już JEST o 10 minut. Za 200 mln zł można by zrobić dużo fajnych rzeczy - które zmieniły by diametralnie coś czego dziś nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Nie rozumiemy się 30.10.05, 14:31 Panowie, chyba zapominacie o jednym: Trasa N-S jest NAJWAZNIEJSZYM ciagiem miejskim. Chocby ze wzgledu na to powinien byc promowany ten projekt. O jakiej trasie myslisz? Na Janow? Po co nowa trasa na Janow, skoro prowadza nan krzywe tory (a przez to tramwaje jada naprawde wolno:/)?! Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 15:40 > O jakiej trasie myslisz? Na Janow? Po co nowa trasa na Janow, skoro prowadza na > n krzywe tory (a przez to tramwaje jada naprawde wolno:/)?! Geo, przyznam, że nie wiem - nie jestem przygotowany do takiej dyskusji więc podzieliłem się tylko wątpliwościami. Ale nie czuje po prostu wewnętrznego przekonania, ze to dobrze wydane 200 baniek. Czy naprawdę warto wydać na skrócenie czasu (ok, poprawienie komfortu itd - zgoda) o kilkanaście minut 200 mln złotych? Czy na forum Komunikacja to wg Was absolutna potrzeba nr 1 w zakresie komunikacji w całej Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 15:49 Po pierwsze miasto wyda na to 100 mln reszte dolozy UE. Po drugie taki jest mniej wiecej koszt wyremontowania samego torowiska z podstacjami i siecia, a dzieki pieniedza z UE bedzie dodatkowo nowy tabor, sygnalizacja wzbudzana i informacja pasazerska. Po drugie bez LTRu nie byloby szansy na poprowadzenie nowej linii na Os. 650-lecia. Widze ze naprawde w tym miescie jak cokolwiek sie zrobi, zaraz pojawi sie grupa osob ktore beda narzekaly. Poprostu zalosne. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 17:32 > Po pierwsze miasto wyda na to 100 mln reszte dolozy UE. Na INNY projekt, który by zyskał akcptację też miasto by mogło wyłożyć 100 mln zł, reszta UE - to nie ma nic do rzeczy :) > Widze ze naprawde w tym miescie jak cokolwiek sie zrobi, zaraz pojawi sie grupa > osob ktore beda narzekaly. Poprostu zalosne. Zaczyna się jazda, jak z tunelem ;) Ja się bardzo grzecznie, spokojnie i merytorycznie dzielę swoimi myślami. Co jest żałosne? Że mam odwagę się kulturalnie zapytać czy na forum Komunikacja to wg Was potrzeba nr 1 w zakresie komunikacji w Łodzi? Ja nie twierdzę, że nie jest fajnie wydać 200 mln zł na taki remont. Ja tylko się pytam - czy nie ma ważniejszych wydatków? A jeśli nie - to czy tak trudno mnie (rozsądnego faceta ;) przekonać? Gdzie są zatem argumenty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 17:46 No dobra no to argumenty. Trasa polnoc poludnie jest najbardziej oblegana trasa w Lodzi, a wiekszosc torowiska jest w oplakanym stanie. Rowniez w zalozeniu LTR mial laczyc 3 miasta (jak wiadomo Pabianice narazie odpadly), wiec dodatkowa zaleta, oprocz Lodzi zyskuje rowniez Zgierz. Jako ze jest to najwazniejsza trasa tramwajowa w Lodzi oczywistym jest ze nalezy ja remontowac w pierwszej kolejnosci, jesli do tego dokonczy sie remont trasy W-Z, mamy juz pewien szkielet komunikacyjny od ktorego mozna przygotowywac nastepne trasy do obslugi pojazdami niskopodlogowymi. No i na koniec, LTR jest projektem ktore poprawi podrozowanie w calym miescie dzieki zintegrowanemu systemowi sterowania ruchem (czyli inteligentna sygnalizacja). Nie widze w tym momencie lepszego projektu do zainwestowania nie malych pieniedzy, przyniesie on duze kozysci pasazerom. Od tego juz przezemnie wspomnianego szkieletu mozna projektowac nastepne szybkie linie. A wzbudzana sygnalizacja przyspieszy podrozowanie w calym miescie. Pozdrawiam, Aleksej P.S. Od 2007 roku powinno sie zlozyc wnioski na nastepne projekty, jak np. przedluzenie W-Zetki na Olechow, linii tramwajowej do CZMP, dokonczenie remontow na Killinskiego wraz z ograniczeniem ruchu kolowego, oraz unawoczesnienie linii podmiejskich (w tym LTR do Pabianic, Konstantynow i byc moze odbudowa linii do Aleksandrowa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 30.10.05, 18:00 > Od 2007 roku powinno sie zlozyc wnioski na nastepne projekty, jak np. > przedluzenie W-Zetki na Olechow, linii tramwajowej do CZMP, dokonczenie > remontow na Killinskiego wraz z ograniczeniem ruchu kolowego, oraz > unawoczesnienie linii podmiejskich (w tym LTR do Pabianic, Konstantynow i byc > moze odbudowa linii do Aleksandrowa). A 2009r. - na odbudowę tramwaju na Złotno i Rudę, przedłużenie linii na Olechów wzdłuż ul. Przybyszewskiego, dalsze remonty- np. ciągu Legionów/Konstantynowska i Limanowskiego/Aleksandrowska... Czy orientujesz się może czy władze miasta planują jeszcze jakieś inwestycje tramwajowe, powiedzmy do 2010r., czy po ukończeniu LTR spoczną na laurach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 21:34 > Czy orientujesz się może czy władze miasta planują jeszcze jakieś inwestycje > tramwajowe, powiedzmy do 2010r., czy po ukończeniu LTR spoczną na laurach? Narazie trudno cokolwiek powiedziec i tak naprawde planowac, nikt nie wie jak duzo bedzie funduszy dla wojewodztwa w latach 2007-2013 a tym bardziej jak maja byc ostatecznie podzielone. Jestem pewien ze plany mniej lub bardziej odlegle sa, ale dopuki nie bedzie wiadomo jak zostana podzielone fundusze z EFS to nie ma sensu o tym pisac. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 31.10.05, 20:09 > Jestem pewien ze plany mniej lub bardziej odlegle > sa, ale dopuki nie bedzie wiadomo jak zostana podzielone fundusze z EFS to > nie ma sensu o tym pisac. IMVHO: pisać sens jest, bo przy każdej inwestycji najpierw potrzebna jest sensowna wizja, dopiero potem projekt i fundusze :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 20:33 > Od 2007 roku powinno sie zlozyc wnioski na nastepne projekty, jak np. > przedluzenie W-Zetki na Olechow, linii tramwajowej do CZMP, dokonczenie > remontow na Killinskiego wraz z ograniczeniem ruchu kolowego, oraz > unawoczesnienie linii podmiejskich (w tym LTR do Pabianic, Konstantynow i byc > moze odbudowa linii do Aleksandrowa). A co sądzicie o zintegrowanym dworcu komunikacyjnym (kolej, tramwaj, autobusy, autokary) - z dobrym wyjazdem samochodowym na obwodnice. Czy coś takiego nie było by potrzebne w Łodzi jak najszybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 21:42 Oczywiscie ze taki wezel by sie bardzo przydal Lodzi, ale tutaj sama Lodz nic nie wskura. Idealem byloby powstanie linii szybkiej kolei i tunelu srednicowego (polaczonego z SKMka). Wtedy mozna pokusic sie o taki dworzec np. wokolo dw. Fabrycznego. Oczywiscie perony kolejowe dla szybkich kolei do Wa-wy, Poznania (i dalej), oraz Wroclawia, i byc moze dla linii polnoc poludnie, oraz oczywiscie SKMki. Do tego porzadny dworzec PKSu (np. na ich dzisiejszym parkingu, gdzie powstalby parking wielopoziomowy na dolnej czesci dworzec autobusow miedzymiastowych, wszystko polaczone z glownym budynkiem dworca jakims oszklonym przejsciem (ogrzewany 'tunel'). Na dzisiejszym dworcu PKSu zrobic dworzec MPK (przeniesc autobusy z Pl. Dabrowskiego), oczywiscie mniejszy z zadaszeniem i duza iloscia zieleni wokolo. Natomiast na obecnym parkingu i postoju taksowek (te przeniesione na nowy parking wielopoziomowy, wzywane przez dyspozytorow z budek firm taksowkarskich w budynku dworca, jak na Okeciu), na tym bylym parkingu powinna powstac petla tramwajowa dla linii podmiejskich (tak, tak :), np. 45 z Pl. Killinskiego w Zgierzu, 46 z Ozorkowa, 41 z Pabinic (nowa linia na Bugaj, a byc moze LTR na Bugaj a 41 na Wiejska), 43 i 43 Bis oraz 44 z Aleksandrow). Taki dworzec wraz z ograniczeniem ruchu kolowego na Kilinskiego oraz Narutowicza od Piotrkowskiej do Kilinskiego bylby idealnym roziwazaniem na problem integracji roznych srodkow transportu w Lodzi. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.msk.pl 31.10.05, 20:08 Na razie musimy zdecydować, gdzie ma być dworzec szybkiej kolei- bo grożą Łodzi Proboszczewice :) IMHO rzeczywiście najlepszym miejscem na węzeł komunikacyjny byłby rzeczywiście obecny Dw. Fabryczny, będący jednocześnie dworcem dla polskiego TGV i łódzkiego odpowiednika R-Bahn, przy którym mieściłby się dworzec PKS (jedyny, bo położóny w polu Dw. Północny poszedłby do likwidacji) Problem jest taki, że tunel pod centrum musiałby być (by pomieścić ruch dalekobieżny i lokalny) co najmniej czterotorowy. Kolejny problem- jak w taki układ wpasować ruch NS - czyli na przykład R-Bahn Kutno-Sieradz? Dworzec tramwajowy? Taki dworzec nie musi być klasyczną pętlą. W Wiedniu tramwaj na krańcówce objeżdża często kwartał zabudowy, a sama krańcówka zajmuje niewielki teren- na dwa zadaszone perony. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Potrzeba budowy ŁTR IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.05, 21:01 Wydaje mi się, iż dużo korzystniejszym układem od takiego, gdzie wszystkie podmiejskie tramwaje i autobusy kończą na jakimśtam wspólnym dworcu bylby taki, w którym te tramwaje pojawiałyby się tam, ale przejazdem. Wydaje się, iż dla transportu aglomeracyjnego lepiej jest, aby linia przecinała aglomerację, a nie kończyła się w jej środku. Z resztą warto spojrzeć nawet na Polskę i bliską okolicę. Bardzo często pociągi regionalne przecinają aglomerację i jadą na jej przeciwległy skraj. Tak działają choćby krakowskie połączenia aglomeracyjne, podobnie zdarza sie w trójmieście, Wrocławiu. Przecinając linią centrum nic nie tracimy, a za to zwiększamy liczbę połączeń bezpośrednich - jak by na to nie patrzeć, wygodniejszych. Nie bez przyczyny łódzkie linie tramwajowe nie kończą się w centrum, tylko doprowadzają na przeciwległy koniec miasta. Podobny układ powinna osiągnąć sieć podmiejska, z resztą chwilowo dość dobrze ten warunek spełnia Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 31.10.05, 22:02 > Przecinając linią centrum nic nie tracimy, a za to zwiększamy liczbę połączeń > bezpośrednich - jak by na to nie patrzeć, wygodniejszych. Nie bez przyczyny > łódzkie linie tramwajowe nie kończą się w centrum, tylko doprowadzają na > przeciwległy koniec miasta. Podobny układ powinna osiągnąć sieć podmiejska, z > resztą chwilowo dość dobrze ten warunek spełnia A co z ruchem samochodowym? Bo niezależnie od tego czy ktoś lubi auta czy nie, trzeba też tę kwestię uwzględnić. Chodzi mi o dojazd: - autokarów podmiejskich - autokarów dalekobieznych - samochodów prywatnych osób odwożących i przyjeżdżających (+ parking!) na dworzec (np na pociąg) Musiało by to być więc miejsce, które dawało by szansę połączenia z jakimś przepustowym ciągiem komunikacyjnym. Czy np podłączenie bezpośrednio do Kopcińskiego by wystarczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 17:42 Słuchaj, rozumiem, ze suma jest porazajaca, ale trzeba brac poprawke na pewna sprawe: szyny, podklady, podstacje, kable itd. nie bedzie z aluminium, z najtanszych materialow. Tyle po prostu kosztuje wymiana torowisk i inne roboty budowlane z tym zwiazane. Suma jest astronomiczna, ale nie jest to maly kawalek szyn (jak w przypadku ekstra drogiego fragmentu trasy A1 na Pomorzu), ale to jest trasa z polnocnego, do poludniowego kranca Lodzi! Cale 15 kilometrow nie tylko torowiska wydzielonego, ale i umiejscowionego w jezdni (dodatkowe koszty). I jeszcze jedno: nie samym lotniskiem zyje miasto. A tory na Piotrkowskiej to naprawde cos, co warto obecnie pokazywac turystom:/ Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Potrzeba budowy ŁTR 30.10.05, 20:34 > I jeszcze jedno: nie samym lotniskiem zyje miasto. Geo, bez tanich chwytów proszę :))) Jestem bardzo świadomy tego co napisałeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Śmieszne to wszystko IP: *.toya.net.pl 28.10.05, 11:58 > bezkolizyjnych skrzyżowaniach, wydzielonych torowiskach, tunelach, itd. itp. Rozumiem, że koledze podobają się rozwiązania znane w Łodzi z trasy W-Z, np. skrzyżowanie z Żeromskiego, gdzie trzeba do przystanku dojść karkołomnymi przejściami podziemnymi i stać w strasznym hałaśie pędzących obok samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Pieniądze na Łódzki Tramwaj Regionalny IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 21:26 Dzięki za informacje Alosza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 17:31 www.funduszestrukturalne.gov.pl/Wiadomosci/Strona+glowna/komunikat_decyzja_ministra_metro.htm I juz wszystko jasne :) Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy 28.10.05, 17:43 Czy to oznacza, że można w końcu świętować? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 15:46 > Czy to oznacza, że można w końcu świętować? :) Ja tam poczekam na pierwszą koparkę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy 28.10.05, 23:03 i bardzo, BARDZO dobrze! Wysmienita wiadomosc! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy 28.10.05, 23:19 Co to znaczy? "Do Komisji Europejskiej zostanie także przekazany inny tzw. „duży projekt” tj. „Łódzki Tramwaj Regionalny Zgierz-Łódź-Pabianice. Zadanie I. Etap I – Łódź”, gdyż także w jego przypadku wartość kosztów kwalifikowalnych przekracza 50 mln euro." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Decyzja Ministra Gospodarki i Pracy IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 23:21 Wszelkie projekty powyzej 50 mln euro musza byc zaakceptowane przez KE, to jest raczej formalnosc, chociaz niestety moze troszke to trwac. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. :-) IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 00:37 Świetna wiadomość :-) Ale oszcowanie projektu na 265 271 902,25 złotych mnie rozbraja! Z pracowni fizycznej na Uniwerku za podanie takiej dokładności student wyleciałby z hukiem i wylądował na Lumumbowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Stop dla metra 29.10.05, 21:13 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_051029/warszawa_a_1.html Warszawa nie dostała 351 mln zł na dokończenie pierwszej linii metra. To największa klęska stolicy w staraniach o dotacje z UE warszawa_a_1-1.F.jpg Jacek Piechota, minister gospodarki, podzielił wczoraj unijne pieniądze na rozwój miejskiej komunikacji w największych polskich metropoliach. Z puli około 460 mln zł przyznał stolicy, zamiast na metro, 137 mln zł dotacji na dwa inne projekty. 97 mln zł na modernizację trasy tramwajowej w Al. Jerozolimskich (od pętli przy Banacha do Gocławka) i 40 mln zł na zintegrowany system zarządzania ruchem. Co na taki podział władze miasta? - To żenująca polityczna gra, która nie ma nic wspólnego z merytoryczną oceną wniosku o środki na budowę metra - mówi wiceprezydent Sławomir Skrzypek. - Wniosek był świetnie przygotowany. Eksperci nie znaleźli w nim żadnych błędów formalnych. Tylko polityczne głosowanie Krajowego Komitetu Sterującego zdecydowało o przerzuceniu go z piątej na ostatnią pozycję na liście. Jestem zawiedziony, że minister Piechota podtrzymał to krzywdzące dla Warszawy postanowienie komitetu i nie odważył się tego zmienić. Jacek Piechota twierdzi, że gdyby jego decyzja miała być polityczna, to podjąłby ją przed wyborami. - Komitet uznał, że dotacja na metro pochłonie 75 proc. całej puli i gdyby ją przyznać, to zabrakłoby środków na również wysoko ocenione projekty z innych miast - mówi. - Te środki miały zaś służyć kilku aglomeracjom. Naprawdę nie zwracałem uwagi, kto w jakim mieście rządzi. Jedną z dotacji przyznaliśmy Łodzi, której prezydent jest z prawicy. Warszawa i tak dostała najwięcej z wszystkich miast. Wiceprezydent Skrzypek jest przekonany, że - mimo decyzji ministra - Warszawa dofinansowanie z UE na metro dostanie. - Na pewno będziemy prosić o powtórne rozpatrzenie tej decyzji przez ministra - zapowiada. A może się zdarzyć, że odwołanie będzie rozpatrywał już minister nowego rządu, rekomendowany przez PiS. - Nie ma procedury takiego odwołania - replikuje Piechota. - Jeśli nowy minister zmieni moją decyzję, to rząd będzie się musiał liczyć z roszczeniami miast, którym pieniądze na rzecz metra odbierze. Jeśli stolica nie dostanie unijnej dotacji na metro, będzie musiała budować je za własne pieniądze. Oznacza to cięcia w innych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Stop dla metra 30.10.05, 08:05 Sądy, sądami, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie;-) Odpowiedz Link Zgłoś