Dodaj do ulubionych

Przed nami wybory władz do samorządu

04.11.05, 08:31
Jesteśmy po wyborach do parlamentu i pałacu prezydenckiego a przed wyborami do
samorządu Gminy Żychlin. Jak dobrze pójdzie to za rok będziemy wybierać
zaradnych radnych i mądrego burmistrza. Jestem ciekawy kogo sobie zafundujemy ?
Obserwuj wątek
    • ibir1 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 20.11.05, 14:49
      A więc niech nasze mózgi zaczyną pracować bo czas będzie uciekał. Odliczajmy
      czas. Pozostało chyba już 11 miesięcy.
      • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 20.11.05, 22:54
        No
        to kogo zgłaszamy?

Dz.U. 1998 Nr 95 poz. 602
        USTAWA z dnia 16 lipca 1998 r. Ordynacja wyborcza do rad gmin, rad powiatów i
        sejmików woje-wództw
        Komitety wyborcze
        Art. 64a.
        Komitety wyborcze mogą być tworzone przez:
        1) partie polityczne i koalicje partii politycznych;
        2) stowarzyszenia i organizacje społeczne, zwane dalej „organizacjami”;
        3) wyborców.

Art. 64f.
        1. Obywatele, w liczbie co najmniej 5, mający prawo wybierania, mogą utworzyć
        komitet wyborczy wybor-ców, składając pisemne oświadczenie o utworzeniu
        komitetu, z podaniem swoich imion i nazwisk, adresów zamieszkania oraz numerów
        ewidencyjnych PESEL.
        2. Komitet wyborczy wyborców powołuje:
        1) pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego wyborców uprawnionego do
        występowania na rzecz i w imieniu komitetu wyborczego, z zastrzeżeniem art. 82a;
        2) pełnomocnika finansowego, o którym mowa w art. 82a.
        3. Pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego i pełnomocnika finansowego
        komitetu wyborczego po-wołuje się spośród osób wchodzących w skład komitetu
        wyborczego wyborców.
        4. Po zebraniu co najmniej 20 podpisów obywateli mających prawo wybierania,
        popierających utworzenie komitetu, pełnomocnik wyborczy zawiadamia komisarza
        wyborczego właściwego ze względu na siedzibę komitetu, o utworzeniu komitetu, z
        zastrzeżeniem ust. 5. Zawiadomienie może być dokonane w terminie
        od dnia ogłoszenia rozporządzenia o zarządzeniu wyborów do 50 dnia przed dniem
        wyborów.
        • mordor81 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 21.11.05, 07:54
          utworzmy komitet wyborczy sympatyków forum:)
          • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 21.11.05, 21:44
            Świetny pomysł :-)
            Otwieram listę kandydatów na kandydatów: mój kandydat to Podróżnik - nasz
            stwórca. Podróżniku co Ty na to?
            Macie inne propozycje?

No i druga sprawa: program naszego KWW "Forum 2006" = tu chyba należałoby
            utworzyć odrębny wątek na propozycje programowe forumowiczów ? Muszę to
            przemyśleć, zaraz wracam :-)
            • dinozaurka Re: Przed nami wybory władz do samorządu 22.11.05, 01:16
              Podróżnik niczym "Wielki Brat" zapewne obserwuje to forum i poczynania
              forumowiczów (mieliśmy tego przykład... hihihi), więc być może odpowie na to
              wezwanie :)))
              Ja jako skromna dinozaurka popieram propozycje Edmurphy`ego aby naszym
              kandydatem na kandydata stał się Podróżnik.
              A swoją drogą, jest nas tu tyle, że być może wystarczy nas na powołanie
              Komitetu Wyborczego Wyborców i na wysunięcie kandydata...... ale za bardzo
              szaleć chyba nie możemy, bo osób na forum nam zabraknie. No cóż... sądząc z
              wątku dla odwiedzających jakoś tak mało tu nas... nie chcą się ujawniać ci co
              tylko czytają.....
              • ibir1 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 27.11.05, 19:48
                Nie wiem czy to jest dobry pomysł na tworzenie komitetu z osób z tego forum.
                Może ?
                Według mnie, ciekawszym byłby komitet wyborczy, tworzony z mieszkańców, którzy
                założą stowarzyszenie o nazwie np. MOJA GMINA lub innych nazwach wymyślonyh
                przez założycieli choćby takie jak INICJATYWA DLA DOBRA OSÓB BEZROBOTNYCH lub
                MŁODZI DLA ŻYCHLINA.
                Szczegółowo można podszkolić się w temacie zakładania organizacji pozarządowych
                na stronie www.ngo.pl

• edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 27.11.05, 23:40
                  Założenie stowarzyszenia nie jest takie proste i wiąże się z kosztami. Wiem, bo
                  zakładałem. Poza tym głupio chyba zakładać stowarzyszenie dla potrzeb wyborów.
                  Cel działania stowarzyszenia powinien dotyczyć konkretnej sprawy wynikającej z
                  potrzeb grupy założycieli. Myślę też, że zanim stowarzyszenie wystartuje w
                  jakichkolwiek wyborach musi pokazać, że już coś zrobiło, osiągnęło jakiś etap w
                  realizacji celów dla których zostało powołane. Inaczej będzie niewiarygodne.
                  Dla wystawienia kandydata do rady gminy potrzebny jest komitet wyborczy złożony
                  z pięciu osób. Pisałem o tym nieco wcześniej na tym forum. A stowarzyszenia
                  przecież w Żychlinie działają i to bardzo licznie. Stowarzyszeniem jest np.
                  ochotnicza straż, jest stowarzyszenie aktywizacji bezrobotnych, są harcerze
                  (organizacja pożytku publicznego), jest Blisko Dziecka, jest klub
                  sportowy "Sparta" - też stowarzyszenie... i zapewne jeszcze parę.
                  • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 27.11.05, 23:41
                    Aha i jeszcze jedno. Pomysł z założeniem KWW z forumowiczów to oczywiście żart.
                    Chociaż....?
                    • ukash1983 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 29.11.05, 12:18
                      Widzę, że i Wy również o tym myślicie :) ---> www.e-zychlin.haa.pl/index.php?showtopic=6&view=getnewpost. Im trudniej tym człowiek bardziej zdeterminowany i bardziej usatysfakcjonowany z osiagnietych celów. Dla chętnego nic trudnego.
    • zychlin2006 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 30.11.05, 08:44
      osoby zainteresowane wyborami samorządowymi w 2006, zapraszam do skontaktowania
      się z nami pod emailem: wyborcy@o2.pl; po 21 gg6703053 [Młody]
      jesteśmy na pierwszym internetowym forum Żychlina [www.e-
      zychlin.haa.pl/index.php?showtopic=25&pid=76&st=0&#entry76], niedługo będziemy
      w Waszych domach (powstaje biuletyn, który raz w miesiącu będziemy przesyłać w
      pdf oraz wkładać w drzwi, może już tuż przed wigilią)
      nam nie jest obojętny los naszego miasta i Żychliniaków. Nie chcemy więcej
      słuchać kpin o czerwonym mieście, że żyjemy w socjalizmie i takie tam...
      zachęcam do kontaktu, a nuż razem zdołamy skruszyć beton
      • ibir1 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 30.11.05, 15:52
        Jeżeli to co piszesz jest faktem to gratuluję. Młodzi do przodu.
      • juzwykluczona Re: Przed nami wybory władz do samorządu 07.06.06, 14:19
        zychlin2006 napisał:

> osoby zainteresowane wyborami samorządowymi w 2006, zapraszam do skontaktowania
        >
        > się z nami pod emailem: wyborcy@o2.pl; po 21 gg6703053 [Młody]
        > jesteśmy na pierwszym internetowym forum Żychlina [www.e-
        > zychlin.haa.pl/index.php?showtopic=25&pid=76&st=0&#entry76], niedługo będziemy
        > w Waszych domach (powstaje biuletyn, który raz w miesiącu będziemy przesyłać w
        > pdf oraz wkładać w drzwi, może już tuż przed wigilią)
        > nam nie jest obojętny los naszego miasta i Żychliniaków. Nie chcemy więcej
        > słuchać kpin o czerwonym mieście, że żyjemy w socjalizmie i takie tam...
        > zachęcam do kontaktu, a nuż razem zdołamy skruszyć beton

I co słychać z tym biuletynem ?
        • juzwykluczona Re: Przed nami wybory władz do samorządu 24.07.06, 09:24

I co słychać z tym biuletynem ?
          • juzwykluczona Przypomnienie 24.07.06, 09:30
            Wybory do samorządu 2002.

Np. z ugrupowania Samoobrony w swoich okręgach:
            Czubińska Grażyna 121 głosy,
            Szymańska Ewa 102 głosy,
            Zubek Mieczysław 66 głosy,
            Głogowski Grzegorz 64 głosy,
            a Ganclerz Honorata 61 głosy i została radną Rady Gminy Żychlin.

Ale tak mówi ustawa ...................

• juzwykluczona ????? 24.07.06, 09:30
    • jolka905 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 08.05.06, 20:22
      Wiosna,czas przewietrzyć nasze forum.Może dobrze będzie wrócić do starych,ale
      jak aktualnych wątków?
    • dinozaur.57 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 09.05.06, 08:56
      Już zostało chyba 5 m-cy !
      • zychlin2006 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 09.05.06, 22:09
        Jedynymi, tak naprawdę zainteresowanymi osobami, które ostro zmobilizują się
        przed nadchodzącą godziną zero, będą ci, którym zależy na utrzymaniu status quo.
        Dobrze jest jak jest. Samorząd daje utrzymanie, pozwala na załatwnienie wielu
        osobistych spraw, pozbycie sie kłopotów dnia powszedniego. Jest to szalenie
        wygodne w sytuacji, gdy tak naprawde wystarczy robić nic. Burmistrz powie, że
        rada mu uniemożliwiła, Radni powiedzą, że burmistrz nie chciał, etc.
        Winne złu będą Krasnoludki i Sierotka Marysia.
        Pani Ktosbardzomadry w sposób bardzo inteligentny sprowokowała mnie do pewnych
        przemyśleń. Na tym naszym politykującym forum potrzebny był kubełek zimnej wody.
        Brrr. Dziękuję. Pozostaje mi wierzyć, że tak naprawdę, zwycięży w nas pewna
        polska narodowa cecha - przekora, knąbrność. Skoro nie ma liderów, nie ma
        środowisk na tyle mocnych by tych liderów promować, to pójdźmy do Kościoła, albo
        każdy w domu niech pomodli się i poprosi o chwilę natchnienia, tu i teraz, albo
        przy urnie.
        I czy oni będą lewi, czy prawi, czy nijacy, niech nie myślą już tylko o sobie i
        swoich kabzach. Tyle spraw jest do załatwenia, tyle do zrobienia dobrego, że
        naprawdę szkoda już czasu na błędy i zaniechania.
        I to byłoby na tyle. Dość mojego przynudzania. Żegnam wszystkich z nadzieją, że
        będąc dobrym prorokiem stwierdzę, że wszyscy tu zgromadzeni miło się zawiedziemy.
        Zychlin2006 kończy nadawanie, pa
        • dinozaur.57 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 22.05.06, 08:39
          zychlin2006 napisał:

> Jedynymi, tak naprawdę zainteresowanymi osobami, które ostro zmobilizują się
          > przed nadchodzącą godziną zero, będą ci, którym zależy na utrzymaniu status quo
          > .
          > Dobrze jest jak jest. Samorząd daje utrzymanie, pozwala na załatwnienie wielu
          > osobistych spraw, pozbycie sie kłopotów dnia powszedniego. Jest to szalenie
          > wygodne w sytuacji, gdy tak naprawde wystarczy robić nic. Burmistrz powie, że
          > rada mu uniemożliwiła, Radni powiedzą, że burmistrz nie chciał, etc.
          > Winne złu będą Krasnoludki i Sierotka Marysia.
          > Pani Ktosbardzomadry w sposób bardzo inteligentny sprowokowała mnie do pewnych
          > przemyśleń. Na tym naszym politykującym forum potrzebny był kubełek zimnej wody
          > .
          > Brrr. Dziękuję. Pozostaje mi wierzyć, że tak naprawdę, zwycięży w nas pewna
          > polska narodowa cecha - przekora, knąbrność. Skoro nie ma liderów, nie ma
          > środowisk na tyle mocnych by tych liderów promować, to pójdźmy do Kościoła, alb
          > o
          > każdy w domu niech pomodli się i poprosi o chwilę natchnienia, tu i teraz, albo
          > przy urnie.
          > I czy oni będą lewi, czy prawi, czy nijacy, niech nie myślą już tylko o sobie i
          > swoich kabzach. Tyle spraw jest do załatwenia, tyle do zrobienia dobrego, że
          > naprawdę szkoda już czasu na błędy i zaniechania.
          > I to byłoby na tyle. Dość mojego przynudzania. Żegnam wszystkich z nadzieją, że
          > będąc dobrym prorokiem stwierdzę, że wszyscy tu zgromadzeni miło się zawiedziem
          > y.
          > Zychlin2006 kończy nadawanie, pa

No właśnie. Nie nudzisz bo taka jest prawda. Do polityki idzie się po to aby
          robić interesy, układy, itp. Oni myślą tylko o własnych kabzach. Przykładem jest
          żychlińskie towarzystwo wzajemnej adoracji. Również przykładem jest >
          biznes.onet.pl/0,1326304,wiadomosci.html
          I dlatego pytam. Czy warto głosować na ludzi związanych z polityką ?
          • dinozaur.57 Proponuję więc ......... 23.05.06, 22:12
            ....przeczytać ten art. i wyciągnąć wnioski.

media.wp.pl/kat,38214,wid,8320478,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=3
            • dinozaur.57 Re: Proponuję więc ......... 26.05.06, 00:27
              dinozaur.57 napisał:

> ....przeczytać ten art. i wyciągnąć wnioski.
              >
              > <a
              href="media.wp.pl/kat,38214,wid,8320478,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=3"
              target="_blank">media.wp.pl/kat,38214,wid,8320478,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=3</a>

No i jak. Cisza ? A więc ja osobiście polityki się brzydzę. Dla mnie liczy się
              tylko społeczność obywatelska, która wie czego chce. I dlatego stawiam na
              mądrość i uczciwość naszych młodych mieszkańców gminy. Bo z tego co widać starym
              trudno będzie się przestawić na nowe.

• ktosbardzomadry Re: Proponuję więc ......... 26.05.06, 07:47
                dinozaur.57 napisał:

> ....przeczytać ten art. i wyciągnąć wnioski.
                >
                > <a
                href="media.wp.pl/kat,38214,wid,8320478,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=3"
                target="_blank">media.wp.pl/kat,38214,wid,8320478,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=3</a>

No i jak. Cisza ? A więc ja osobiście polityki się brzydzę. Dla mnie liczy się
                tylko społeczność obywatelska, która wie czego chce. I dlatego stawiam na
                mądrość i uczciwość naszych młodych mieszkańców gminy. Bo z tego co widać starym
                trudno będzie się przestawić na nowe.

Te ruchy obywatelskie na koniec to tak wychodzą że ten co jest u władzy to ma
                później w nosie swoich kolegów, i wyborców. A obywatele znowu wchodzą na forum i
                narzekają i narzekają i narzekają i narzekają. Końca nie widać, końca nie widać,
                nie widać nie widać!!!!!!!
                • niegoscinny Dawno nie narzekałem 08.06.06, 23:39
                  Ktosbardzomadry napisała:
                  > Te ruchy obywatelskie na koniec to tak wychodzą że ten co jest u władzy to ma
                  > później w nosie swoich kolegów, i wyborców. A obywatele znowu wchodzą na forum
                  > i
                  > narzekają i narzekają i narzekają i narzekają. Końca nie widać, końca nie widać
                  > ,
                  > nie widać nie widać!!!!!!!

i sobie wzielismy do przemyslenia i juz nie narzekamy i jak sie spokojnie od
                  razu zrobilo co nie? a wszyscy teraz żyjemy mistrzostwami w kopaną i precz z
                  polityką FE! poczekamy do lipca i wrócimy do narzekania ;p ...na reprezentację !
              • biniu58 Re: Proponuję więc ......... 12.06.06, 09:58
                A młodzi olewają. Im wszystko dynda. Czy będzie lewica, czy prawica .
    • elibeth Wybory 12 listopada 12.06.06, 12:35
      Pan Kazimierz M. wyznaczył wybory na 12 listopada.
      • dinozaur.57 Re: Wybory 12 listopada 12.06.06, 13:12
        Skamieniała, stara lewica przed jesiennymi wyborami organizuje się i zbija w
        gromady jak wrony. Chce rozszarpać resztę co zostało dobrego w Żychlinie.
        • realista133 Re: Wybory 12 listopada 12.06.06, 13:50
          Ciekaw jestem, kto z obecnych radnych zamim zgłosi swój akces do przyszłych wyborów rozliczy się przed wyborcami ze swoich dokonań w swoim okręgu wyborczym z obecniej kadencji?
          Zdrowy rozsądek i uczciwość nakazuje stanąć przed wyborcami i dokonać rachunku sumienia.
          Lokale się znajdą.
          Czy znajdzie się chociaż jedna osoba odważna z tej 15 " radnych - bezradnych " ?
          • dinozaur.57 Re: Wybory 12 listopada 12.06.06, 15:43
            realista133 napisał:

> Ciekaw jestem, kto z obecnych radnych zamim zgłosi swój akces do przyszłych wyb
            > orów rozliczy się przed wyborcami ze swoich dokonań w swoim okręgu wyborczym z
            > obecniej kadencji?
            > Zdrowy rozsądek i uczciwość nakazuje stanąć przed wyborcami i dokonać rachunku
            > sumienia.
            > Lokale się znajdą.
            > Czy znajdzie się chociaż jedna osoba odważna z tej 15 " radnych - bezradnych "
            > ?

Chyba żartujesz. Te "chieny" ?
    • krystynaola Re: Przed nami wybory władz do samorządu 12.06.06, 23:18
      skąd wiesz, że wybory będą 12 listopada?
    • dinozaur.57 Do wyborów pozostało ........ 25.06.06, 21:13
      .... dni ! Wpisujemy ile jeszcze dni pozostało do dnia wyborów samorządowych .
    • biniu58 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 18.07.06, 11:23
      Ciekawy jestem czy takie osoby jak pani Weber-Król i jej podobni społecznicy
      będą kandydować na radnych Gminy Żychlin ?
      • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 22.07.06, 02:38
        Doliczyłem się już 12 nazwisk na liście kandydatów na burmistrza. Na razie to
        plotki oczywiście, ale może być wesoło :-)
        • niegoscinny Re: Przed nami wybory władz do samorządu 22.07.06, 05:52
          tylko 12? to kiepsko.
          • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 22.07.06, 15:02
            12-tu kandydatów na burmistrza w naszym wyludnionym mieście to kiepsko? Przy
            naszej emigracji to niebawem okaże się, że co drugi mieszkaniec miasta będzie
            kandydował do rady lub na szefa :-) Moje dane nie są dokładne, wciąż pojawiają
            się nowe nazwiska. No i nie liczyłem młodzieży, bo nie wiem w końcu KTO.
            Ale cierpliwości niegościnny, mamy dopiero lipiec. Sytuacja sie rozwija :-))
            • juzwykluczona Re: Przed nami wybory władz do samorządu 25.07.06, 20:33
              O jednej kandydaturze już słyszałam. Pani Klara Adamska. A reszta ?
              • dinozaur56 Re: Przed nami wybory władz do samorządu 25.07.06, 23:52
                A ja o lewusie z lewicy.
                • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 26.07.06, 02:14
                  Dzis słyszałem o 18-tu kandydatach, ale nazwisk nie podejmę sie wymienić. Chyba
                  jeszcze musimy się uzbroić w cierpliwość.
                  • niegoscinny Re: Przed nami wybory władz do samorządu 27.07.06, 00:07
                    18-stka?! to już brzmi bardziej zachęcająco.
                    • edmurphy Re: Przed nami wybory władz do samorządu 27.07.06, 01:21
                      też tak myślę :-)
                      • dinozaur58 Na jesieni wybory. 09.08.06, 13:16
                        Moja propozycja jest taka aby odpowiedzieć na dwa zasadnicze pytania przed
                        zblizającymi się wyborami do żychlińskiego samorządu. Nalezy podać 3 propozycje.
                        1 pytanie.
                        Co Ci się podoba w Żychlinie ?
                        2 pytanie.
                        Co zmieniłbyś w Żychlinie i dlaczego ?
                        • dinozaur58 Re: Na jesieni wybory. 21.08.06, 08:56
                          serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,53880,3498803.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka