keruj11 15.11.05, 18:16 Dzis spoldzielnia mieszkaniowa na swoich tablicach informacyjnych podala stan zadłuzenia swoich lokatorow . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 15.11.05, 18:50 Też się zastanawiam, i jeszcze straszą, że w następnym komunikacie napiszą kto ile. Przecież to bez sensu-straszenie rodem ze szkoly podstawowej, a może wracają czasy Alternatyw 4, a może rządy pożal się Boże pani prezes spółdzielni sie kończą i trzeba pozyskać trochę kasy i się czymś wykazać? A może manko w kasie???;)))) A syf na klatkach jak był tak dalej jest i będzie. W każdym razie żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: Czy to zgodne z prawem? 15.11.05, 21:51 Moim zdaniem to desperacki krok do odzyskania pieniędzy. U nas na całą klatke w wierzowcu zadłużenia nie ma z 15 mieszkań. Spółdzielnia zdziera a mało robią dla mieszkańców. Powinni ludzie potworzyć wspólnoty mieszkaniowe i wtedy wiadomo byłoby za co sie płaci, bo teraz placimy za kogoś(zgodnie z wywieszką o zadłużeniach). Odpowiedz Link Zgłoś
sbi A kiedy są wybory do władz SM ? 16.11.05, 01:46 > Spółdzielnia zdziera a mało robią dla mieszkańców. To najlepiej byłoby chyba zmienić władze spóldzielni, kiedy są najbliższe wybory ? > Powinni ludzie potworzyć wspólnoty mieszkaniowe i wtedy wiadomo byłoby > za co sie płaci, bo teraz placimy za kogoś(zgodnie z wywieszką o > zadłużeniach). Myślisz, że sama wspólnota coś tutaj zmieni? Jak ktoś nie płacił w SM to i we wspólnocie może nie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: A kiedy są wybory do władz SM ? 16.11.05, 20:54 Wybory są w przyszlym roku. A wspolnota może dużo zmienić. Placisz, wiesz za co płacisz i komu i za co. A jak nie płacisz to sąsiedzi ci żyć nie dadzą bo nie będą z własnych kieszeni dopłacać. A w najbliższym czasie SSM ma powiesić kartki z nazwiskami lokatorów i konkretne zadłużenia lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: A kiedy są wybory do władz SM ? 16.11.05, 21:55 Pytanie co chcą tym osiągnąć...? Pokazać chyba swoje chamstwo i buractwo - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: A kiedy są wybory do władz SM ? 17.11.05, 13:03 Jak na razie osiągneli tylko tyle, że sąsiad sąsiadowi kuper obrabia. Że na to czy tamto jest a na zapłacenie rachunku za mieszkanie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: A kiedy są wybory do władz SM ? 17.11.05, 13:10 Dzwoniłam do ssm i byłam 7 min. przełączana, a w końcu nie było nikogo kompetentnego:D Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 08:19 znam takie przypadki z innych miast, wiem że inne spłdzielnie tak robią, no i jesli nie podaja nazwisk tylko dla uzmysłowienia ludziom powagi sprawy podają wysokośc zadłużenia (dla pobudzenia wyobraźni) to wydaje mi się to zgodne z prawem. A nawiasem mowiac widzialam kiedys taka kartke na drzwiach klatki schodowej a kiedy wracałam po 15 minutach już jej nie było :) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 08:53 Ja bym chętniej płaciła wspólnocie-bo płacę na swoje, a nie spółdzielni-nie wiem komu, do kieszeni tej bździągwy....??? A i tak sami robimy teraz konieczne modernizacje w bloku-np. zawiasy w drzwiach klatki itp. Nie jest to dużo, w każdym razie chyba na coś czynsz idzie, fundusz remontowy itp? Babeczkaa-SSM planuje podać nazwiska i kto ile, w każdym razie pani prezes pokazała klasę, której nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 09:03 no, to z podawaniem nazwisk to już raczej przesada, nawet sprzeczne to jest z ochroną danych osobowych, coś nie lubicie tej swojej pani prezes, czy w Sieradzu jest jedna spółdzielnia mieszkaniowa??? Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 09:57 Oj, nie wiem:( Ja tylko pomieszkuję bez meldunku;) Ale chyba jedna, widziałam też bloki typu Wspólnota mieszkaniowa-zadbane i czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 13:09 > no, to z podawaniem nazwisk to już raczej przesada, nawet sprzeczne > to jest z ochroną danych osobowych, Gdzieś czytałem taką interpretację, że jeśli dane nie pozwalają na jednoznaczną identyfikację osoby to można je podawać. Ale sam nie wiem czy jest to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 14:30 Napisali, które lokale są niezadłużone, czyli można wywnioskować bez problemu, które są, więc jednoznacznie wskazują na mieszakńca lokalu i nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
keruj11 Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 15:49 sbi napisał: > > no, to z podawaniem nazwisk to już raczej przesada, nawet sprzeczne > > to jest z ochroną danych osobowych, > > Gdzieś czytałem taką interpretację, że jeśli dane nie pozwalają na jednoznaczną > > identyfikację osoby to można je podawać. Ale sam nie wiem czy jest to ok. W Sieradzkim przypadku podano numery mieszkań niezadłuzonych co jasno stawia numery nie podane jako zadłuzone i wspolna kwote zadłuzenia dla jednej klatki. Nie jestem tym nieszczesnikiem , na razie ale zycie plata figla i to kazdy znas moze tam sie znalezc, ktorego wytykaja palcami ale moja sasiadka czuje sie bardzo pokrzywdzona .Mysle ze jednak ustawa o ochronie danych jest tu naruszona. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 16:07 Jezu, do czego to dochodzi!!! A może zapytać w SSM? na jakiej podstawie i czy zgodnie z prawem działaja? Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 16.11.05, 12:49 A moze prawnik jakiś się wypowie? To sprawa w stylu "Dzwonię do pani, pana";) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Chyba jednak tak ... 17.11.05, 11:05 Zgodnie z wyrokiem sądu prawo do prywatności nie może przeważać nad prawem wierzyciela. Co prawda wyrok dotyczył zupełnie innej sprawy ale jego wykładnia jest chyba podobna wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3018696.html Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Chyba jednak tak ... 17.11.05, 11:43 Myślę, że każdy przypadek jest indywidualny i to sąd powinien zdecydować. Uważam, że spokojnie można pozwać SSM. Ponadto forma w jakiej podane są te ogłoszenia-szantaż Pani Pasztet, sorry, Pani Prezes, że w następnym ogłoszeniu podadzą dane! Odpowiedz Link Zgłoś
esie Pani prezes 17.11.05, 13:36 Chyba dawno Pani Prezes nie widziałaś skoro tak o niej piszesz. :) W ciągu ostatniego roku schudła o 30kg, niejedna by tak chciała :D Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Pani prezes 17.11.05, 13:42 To nie jest problem, wierz mi, jak sobie narzucisz dietę i ruch, a przy takim otłuszczeniu ciała leci szybciutko. Problem to efekt jojo, a już inny problem jak można się tak zapuścić i straszyć:> Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Czy to zgodne z prawem? 22.11.05, 10:21 Spółdzielnia się tłumaczy: sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/539147.html Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 22.11.05, 10:49 Najpierw robią, potem myślą. Gąsiorowska musi odejść;)))))) A z drugiej strony jak przeczytałam w tym tekście, to dziwne, że ktoś na kogoś może krzywo patrzeć, przecież to żadna wspólnota mieszkaniowa? I co kogo to interesuje kto nie płaci-widocznie ma powód, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: Czy to zgodne z prawem? 22.11.05, 16:53 Tak, tylko jak widzisz,że żona jeżdzi jednym autem a mąż drugim, a gość, który sprząta mówi,że oni nie płacą za mieszkanie, to ludzie mają o czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Czy to zgodne z prawem? 24.11.05, 18:19 Przed chwilą było o tym w TVP3. Podobno te listy mają zostać i będą aktualizowane Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: Czy to zgodne z prawem? 24.11.05, 21:46 U nas nadal są. W grudniu nazwiskami opiszą i podają konkretną kwotę. Wyobraźcie sobie,że wywieszali każdego,którego dług wyniósł więcej niż 6 złociszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Czy to zgodne z prawem? 24.11.05, 23:31 > wywieszali każdego,którego dług wyniósł więcej niż 6 złociszy. W regionalnej facet twierdził, że miał kilkanaście groszy długu i też go wywiesili :( Odpowiedz Link Zgłoś
jopp67 Re: Czy to zgodne z prawem? 27.11.05, 22:27 keruj11 napisał: > Dzis spoldzielnia mieszkaniowa na swoich tablicach informacyjnych podala stan > zadłuzenia swoich lokatorow . A czy nieplacic jest zgodne z prawem? Myśle ,ze to dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 28.11.05, 07:53 A UBecko-SBeckie metody SSM są zgodne? Ja jestem bardzo wrażliwa na takie rzeczy i uważam, że można się rozmówić z delikwentem inaczej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: Czy to zgodne z prawem? 29.11.05, 17:58 Ale nic nie skutkuje. Społdzielnia wysyla nie jedno pismo do lokatora. Ale zapewne wzrośnie lista osób niepłacących, bo spółdzielnia ma podnieść czynsz by zmniejszyć dlug. Podobno ludzie przeslali do p. prezes pismo dotyczące list dłużników. Zobaczymy co zdziała. Grudzień blisko.... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Czy to zgodne z prawem? 29.11.05, 18:31 Dlaczego w tym kraju zawsze staje się po stronie "biednych pokrzywdzonych przestępców"? Bo nazwijmy sprawę jasno - nie płacisz - OKRADASZ innych. Niestety ustawa o ochronie danych osobowych ma jeden bardzo bezpośredni efekt - nie pozwala na skuteczne dochodzenie swoich roszczeń, bo można się nią praktycznie zawsze i wszędzie zasłonić. I dotyczy to wszystkiego. Oburzenie, bo wywieszono listy. A nie ma oburzenia, ze kilkanascie (dziesiat) osob nie placi czynszu? Bo nie uwierzę, że wywiezono także kogoś kto spóźnił się z wpłatą o miesiąc - z reguły po takie środki sięga się wobec ludzi z zaległościami kilku (nasto) miesięcznymi... Zgadzam sie z arguentem kogos z przedmowcow - jak sie nie placi w spoldzielni, nie bedzie sie placici nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Czy to zgodne z prawem? 30.11.05, 00:06 W zasadzie masz rację, że nie płacąc okradasz innych. Tylko tutaj na "czarnej liście" podobno znalazły się osoby mające nawet kilkanaście groszy zaległości. :( Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Czy to zgodne z prawem? 30.11.05, 08:17 A to juz jest przegięcie. Chociaz po tym jak elektrownia w Łodzi wysyłała monity o 1 grosz to juz mnie nic nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Czy to zgodne z prawem? 02.12.05, 13:37 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/388706.html Poczytajcie jak nas okrada SSM;) Zanim zapłacisz, zastanów się lokatorze;)) Być może ktoś pasie tyłek za Twój czynsz!! Zdecydowane NIE!!! ;))) Bum, bum;) Odpowiedz Link Zgłoś
galoszka76 Re: Czy to zgodne z prawem? 02.12.05, 19:44 jednym słowem np. moja klatka (ok.40 mieszkań) płaci na pensje Pani PREZES. Cudowniee Odpowiedz Link Zgłoś