Dodaj do ulubionych

Nocne na Retkini

IP: *.pl 12.12.05, 11:25
Oglądałem właśnie mapkę z nowym rozkładem lini nocnych.
Na Retkinię na jedną krańcówke pojadą 2-je linie (N2 i N7).

Mam pytanie do ZDiT:
Czy rozważano na Retkini wprowadzenie "ruchu okrężnego" wokół osiedla
obu ww. linii?

Chodzi mi o to, aby np. N2 z punktu przesiadkowego (PP) jechał
al.Bandurskiego, Wyszyńskiego, Ar.Krajowej, Kusocińskiego, Popiełuszki
(tj. po trasie proj. N2) a dalej Maratońską, Nowe Sady, Obywatelską,
al.Politechniki i Kościuszki do PP - czyli po trasie proj. N7.
Skoleji nocny N7 skierować trasą która kreśliła by "pętlę" w przeciwnym
kierunku tj.: Politechniki, Obywatelska, N.Sady, Maratońska, Kusocińskiego,
Wyszyńskiego, Bandurskiego.

Ułatwiłoby to dojazd do/z północnej częsci Retkini w rejon Politechniki
oraz do/z zajezdni MPK N.Sady (kierowcy nie musieliby korzystać z autobusów
służbowych!!! - dodatkowe koszty), jak również mieszkańcy południowej
części Retkini mieliby nocne skomunikowanie z Karolewem i dw. kolejowym
bez konieczności dokonywania przesiadek w PP na Kościuszki lub na
Maratońskiej.
Obserwuj wątek
    • ventlan Re: Nocne na Retkini 12.12.05, 14:05
      Taka propozycja byla, przynajmniej dla jednej linii. Niestety ZDiT okazal sie
      gluchy aqrat na ten glos rozsadku.
    • Gość: Ja Re: Nocne na Retkini IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.12.05, 14:17
      Dla Retkinii i dla kilku innych osiedli objazd dookoła osiedla, a postój
      techniczny dla kierowcy w rejonie punktu przesiadkowego byłby, z punktu
      widzenia pasażera najlepszy - ze względu na największe możliwe pokrycie osiedli
      siecią nocnych, przy jednoczesnym zachowaniu tych samych kosztów.
      Dla Retkinii, przy 2 liniach byłoby to wprost idealne i pozwoliłoby obsłużyć w
      całości wszystkie trzy główne ulice - Maratońską, Wyszyńskiego i Kusocińskiego
      (a może nawet którąś poprzeczną) dając wszystkim wygodny powrót do domu.

Z sobie znanych względów ZDiT nie zaryzykował wprowadzenia tego rozwiązania.
      Można tylko podejrzewać, że bali się, że przy poważniejszych spóźnieniach
      kierowcy nie zdążą sobie odpocząć czy załatwić potrzeb i poświęcono owe 6 minut
      przede wszystkim na buforowanie ewentualnych spóźnień. No ale kto wie, może jak
      reforma wejdzie w życie, to będzie czas na poprawki.
      • Gość: magik krok w dobrym kierunku IP: *.pl 13.12.05, 08:39
        > Z sobie znanych względów ZDiT nie zaryzykował wprowadzenia tego rozwiązania.
        (...)
        > No ale kto wie, może jak
        > reforma wejdzie w życie, to będzie czas na poprawki.

Wszystko zależy od pasażerów i mieszkańców (w tym przypadku) Retkini.
        Jeżeli przyjmą zaproponowane rozwiązania milczeniem, to ZDiT zapewne
        w tym kierunku nie kiwnie palcem. Ale jak pojawią się pisma lub chociażby
        e-maile (zdit@uml.lodz.pl), to będą musielki zarearować.
        Krok w tym kierunku zrobiła już Jednostka Pomocnicza Rady Miejskiej.
        Z informacji jakie udało mi się zdobyć Zarząd Osiedla "Karolew-Retkinia Wsch."
        wystosował wczoraj pismo do ZDiT w zapytaniem o możliwość wprowadzenia
        ruchu "okrężnego" w komunikacji nocnej na terenie Retkini.

Małymi kroczkami, a dojdziemy do celu...
        • Gość: mn Re: krok w dobrym kierunku IP: 212.11.57.* 13.12.05, 23:02
          a gdyby autobus jadacy na retkinie maratonska skrecal w Armii Krajowej, nie
          jest to zbyt trudne noca, nastepnie zatrzymywal sie przy parkingu a dalej
          przejezdza wyszynskiego i dalej kusocinskiego jedie na petle pry maratonskiej.

Analogicznie druga lini, zrobic przystanek przy statoil na wyszynskiego,
          nastepny na armii krajowej kolo parkingu i autobu dalej maratonska a nastepnie
          popieluszki jedzie na krancowke na kusocinskiego.

• Gość: Ja Re: krok w dobrym kierunku IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.12.05, 23:23
            Nie ma co kombinować. Jeśli zdecydować się na rezygnację z postoju na pętli, to
            trasy powinny wyglądać najprościej tj. N2 od kaliskiego Bandurskiego,
            Krzemieniecką, Retkińską, Wyszyńskiego, Kusocińskiego (lub skręt w
            Kusocińskiego bezpośrednio z Retkińskiej), Popiełuszki, Wyszyńskiego,
            Bandurskiego i do centrum
            N7 Waltera - Janke, Wyszyńskiego, Popiełuszki, Maratońska, Waltera - Janke i do
            miasta.
            Kolejność kręcenia pętli - dowolna, chyba, że z rozkładu byłoby w stanie gdzieś
            wyjść dodatkowe, korzystne wtórne skomunikowanie.

Taki układ jest najprostszy i najczytelniejszy, a wydaje się także, że
            satysfakcjonująco obsługuje osiedle (i lepiej niż obecny)
            • Gość: natalia Re: krok w dobrym kierunku IP: *.toya.net.pl 14.12.05, 20:11
              wedlug mnie trasa lini 158 ( po 15.12 pod nowym oznaczeniem ) mogla spokojnie
              zostac na swoim obecnym przebiegu - wprowadzialbym jedynie pewne korekty
              -wydluzenie z petli kusocinskiego do petli maratonska jelsi chodzi o nowosolna
              to z wariantem co 2 do nowosolnej a co 2 do zajezdni telefoniczna
              wedlug mnie wystarczylaby nawet jedna linia nocna na retkinie jadaca srodkeim
              osiedla ( czyli wyszynskiego )obecnie autobusy lini 158 kursujac srednio co
              35-55 minut od 15 z czestotliwoscia 30 minutowa nie bylaby takim problemem .kots
              napisze a linai 152 -linia 152 byla jedna z tych nocnych lini kotre prkarytcznei
              wozily powietrze a to z tego wzgedu ze robila za duzo kolek

• Gość: Ja Re: krok w dobrym kierunku IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.12.05, 23:59
                Od jednej linii autobusowej na Retkinię ludzie mieliby zbyt daleko do domów.
                Nawet przyjęcie pętli po osiedlu nie załatwiłoby sprawy, więc jednak
                postanowiono dać dwie. obecnie też N2 będzie bardziej obciążone od N7, bo
                obejmuje większą część osiedla.
                • Gość: magik Re: krok w dobrym kierunku IP: *.pl 15.12.05, 08:52
                  Pierwotnie planowano na Retkinię jedna linię. Trasa przebiegała środkiem
                  osiedla (Bandurskiego, Wyszyńskiego) następnie obieżdżała zachodnią część
                  osiedla (Ar.Krajowej, Kusocińskiego, Popiełuszki, Maratońska) a dalej
                  do zajezdni na Nowych Sadach (Maratońska, Waltera-Janke, Nowe Sady)

• Gość: mn Re: krok w dobrym kierunku IP: 81.255.199.* 15.12.05, 12:41
                152 nie wozila powietrza !

Raz ze podrozowali nia pasazerowie z Dabrowy, dwa ze odbierala ludzi z Dw
                Kaliskiego, wreszcie przejmowala pasazerow 153 (spotykaly sie na kaliskim)
                jadacych z Widzewa i centrum Lodzi!

Ja zawsze z centrum wracalem 153, na kaliskim czekal juz 152 i po 15 min z
                centrum bylem juz na maratonskiej pod domem...
    • zamek Nocne na Chojnach 15.12.05, 03:00
      A mnie zastanawia rezygnacja z wjazdu nocnego w Kurczaki i tym samym duże
      utrudnienie dla mieszkańców tego sporego poniekąd osiedla. Widzę parę rozwiązań
      tego problemu:
      1) zrobić po staremu, czyli niech N3 wjeżdża w Kurczaki i zawraca przy
      Strażniczej, po czym powraca do Rzgowskiej;
      2) wygiąć N3 w łuczek przez Szternfelda i Kurczaki;
      3) (nierealne, ale pobawmy się ;) ) N8 po trasie następującej: STRAŻNICZA
      Kurczaki Strażacka Kongresowa Pryncypalna Tuszyńska Paderewskiego Rzgowska Pl.
      Niepodległości Piotrkowska Czerwona Wólczańska Al. Politechniki Żeromskiego ->
      Skłodowskiej-Curie <- Struga Kościuszki Zielona Gdańska Legionów Cmentarna
      Srebrzyńska Kasprzaka Tybury Lutomierska Klonowa Hipoteczna Kalinowa
      Kniaziewicza Zgierska Liściasta Al. Włókniarzy Pojezierska TESCO
      • yavorius Tesco? 15.12.05, 08:55
        Que?
        • zamek Re: Tesco? 15.12.05, 10:20
          A Tesco. Bo jest całodobowe i w razie gdyby ktoś potrzebował coś kupić, a nie
          miał samochodu, zaś nie chciał przepłacać na stacji benzynowej... Do tego tak
          poprowadziłem trasę, aby przebiegała przez nieobsługiwane osiedle Liściasta ;)
          <samochwała_mode=on>
      • Gość: fan Re: Nocne na Chojnach IP: *.pl 15.12.05, 09:15
        Bo fantazja, fantazja, jest od tego aby bawić się, aby bawić się na całego...

Z tą N8 to lekka przesada
        • zamek Re: Nocne na Chojnach 15.12.05, 10:20
          A cio, już nie można?
      • geograf Re: Nocne na Chojnach 15.12.05, 09:24
        wieczornymi kursami (w zatrważającej ilości dwóch wieczorem, cztery rano mało
        kto jeździł)
        Nie wiem jak było z rannymi kursami, ale moim zdaniem i tak był to przerost
        formy nad treścią.
        Jak to określił znajomy: "trochę szkoda, ale i tak prawie zawsze musiałem iść od
        Rzgowskiej, jak za dnia-tyle że od tramwaju".

W ostateczności można się dogadać przecież z Hutchinsonem w kwestii zmian
        pracowników w jego fabrycę i linii 52...
        • geograf Re: Nocne na Chojnach 15.12.05, 09:40
          Na dodatek na zachód od Rzgowskiej mają równie daleko do Rzgowskiej, a nie mają
          nawet dobrego połączenia dziennego.
          Jakimś rozwiązaniem byłaby linia w ksztłcie litery "S" : Rzgowska,
          Dachowa,Strażacka, Kurczaki, Sternfelda, Rzgowska, ale ciekawe co wtedy z czasem
          postoju na Dubois.
          • Gość: magik Re: Nocne na Chojnach IP: *.pl 15.12.05, 10:08
            Ta trasa w kształcie "S" - to rozsądne rozwiązanie.
            Postuj na Dubois? Przecież można byłoby skrócić trasę do Pabianickiej.
            Autobus i tak będzie tam kręcił "kółko".
          • Gość: Ja Re: Nocne na Chojnach IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.05, 10:58
            Takie rozwiązanie było sugerowane. Dlaczego nie weszło - trudno wyrokować. Może
            brygady sie nie dopinały, a może jednak zbyt niska determinacja do tego, by
            atobusy ładnie rozwiozły ludzi po osiedlu, albo dbałość o (nielicznych)
            mieszkańców Rudy, którzy będą jeździć tym autobusem - żeby nie jechali zbyt
            długo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka