Dodaj do ulubionych

Nowe połączenia z Lublinka

IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.12.05, 09:21
Na poczatku pomyslalem: SkyEurope..., ale gdzie tam ;-)
www.skyexpress.pl/ - jesli tak ma wygladac strona firmy lotniczej...

I jeszcze jedno - to ma być news?

"Sky Express będzie latał na dwóch trasach: Łódź - Kijów i Łódź - Lwów. Loty
będą odbywać się trzy razy w tygodniu.

Źródło: Rzeczpospolita, 2005-11-25" (czytaj: 25 listopada!)
Obserwuj wątek
    • szakal_el Re: Nowe połączenia z Lublinka 29.12.05, 09:28
      No prosze prosze. Tylko czy cos z tego bedzie??? Obawiam sie zwlaszcza o te
      polaczenia ze wschodem. Zobaczymy:)
      • Gość: czesto latajacy Skyexpress to pozostalosc i panowie z AirPolonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:16
        Skyexpress to pozostalosc i panowie z AirPolonii, wiec na nic wielkiego bym nie
        liczyl, to kolejna bujda bedzie i znowu kase z rynku scigna i pojda z torbami.
        Ja mimo wszystko bede podrowal z Okecia wygodniej i pewniej i wieksza siatka.
        Kilka polaczen dziennie - do wyboru i do koloru i jeszcze na wiekszosci lata
        kilku przewoznikow.
        • f_l Re: Skyexpress to pozostalosc i panowie z AirPolo 29.12.05, 12:43
          Konkretnie to pozostałość z Air Polonii Cargo.

Gość portalu: czesto latajacy napisał(a):

> Skyexpress to pozostalosc i panowie z AirPolonii, wiec na nic wielkiego bym
          nie
          >
          > liczyl, to kolejna bujda bedzie i znowu kase z rynku scigna i pojda z
          torbami.
          > Ja mimo wszystko bede podrowal z Okecia wygodniej i pewniej i wieksza siatka.
          > Kilka polaczen dziennie - do wyboru i do koloru i jeszcze na wiekszosci lata
          > kilku przewoznikow.
      • Gość: miki TRZEBA SIĘ CIESZYĆ Z KAŻDEJ LINII!!!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 29.12.05, 15:27
        To szansa . To są wielkie miasta gdzie mieszkają tysiące Polaków.
      • Gość: marzenka Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:23
        TO JA PROSZĘ JESZCZE O POŁĄCZENIE DO WILNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: FL Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: 193.109.123.* 29.12.05, 10:14
      toż to jest ex Air Polonia Cargo :):)
      Pozdr,
      Kuba
      www.skyexpress.pl/
    • Gość: andriusha Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.gos.lodz.pl 29.12.05, 10:21
      a w poniedziałek 21 listopada 2005 pisał o tym Dziennik Łódzki..więc Rzeczpospolita jedynie to przedrukowała...
      a wszelkie info co? kto? i gdzie? o Lublinku piasł można sprawdzić na stronie lotniska w dziale "Piszą o nas"
    • Gość: Lotnik Kosmonauta Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.05, 10:35
      Wiadomosc o lotach z Monachium do Lodzi bardzo mnie ucieszyla. Wreszcie mozna
      bedzie "ominac Warszawe".

O firmie Sky express slysze natomiast po raz pierwszy. Ciekawe jak ona jest
      notowana w europejskim rankingu bezpieczenstwa?

Jak polaczenie dojdzie do skutku na pewno bede czesto latal, chyba ze te
      samoloty okaza sie zbyt niebezpieczne.

• Gość: MarcinK Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:13
        Niec nie będzie mozna ominąć. SkyExpress będzie (o ile w ogóle w co wątpię)
        latał 3x w tyodniu. Co więcej z WIednia, czy Monachium trzeba będzie kupić
        drugi bilet dalej w świat, bo SkyExpress nie jest sieciowy. A jeśli samolot z
        jakichś przyczyn z Łodzi nie doleci na czas to bilet na dalszą część podróży
        przepada...

Już ćwiczyliśmy coś podobnego w Łodzi i nazywało się EAE. I tylko pewne sprawy
        wciąż sie za tym ciągną.

Pozdrawiam, MarcinK
        • maxxman Re: Nowe połączenia z Lublinka 29.12.05, 23:02
          No wlasnie, SkyExpress nie jest sieciowy...

Case study: lece SkyExpress do Wiednia a potem Air New Zealand do Auckland. Z
          powody mgly samolot z Lodzi ma 8-godzinne opoznienie przez co zwiewa mi Air New
          Zealand do Auckland we Wiedniu. Czy SkyExpress szuka mi nowych polaczen,
          pokrywa koszty noclegu we Wiedniu, posilki i inne takie jak "rasowe" linie w
          Star Alliance?

Prosze, prosze, niech ktos madry mi na to odpowie! ;)

maxxman
          • Gość: MarcinK różnica klasy IP: 213.158.197.* 29.12.05, 23:11
            A zarząd portu w Katowicach ściągnął BritAir - sieciowy lata w rozkładie
            AirFrance. Oto ich rozkład:

Połączenie Katowice - Paryż CDG jest już na amadeus.net

Nowe połączenie Air France będzie wykonywane 3 razy dziennie

Przyloty do Pyrzowic:
            11:35 (oprócz niedzieli)
            17:30 (oprócz soboty)
            23:10 (oprócz soboty)

Odloty z Pyrzowic:
            6:40 (oprócz niedzieli)
            12:10 (oprócz niedzieli)
            18:05 (oprócz soboty)

Połączenie obsługiwać będzie CRJ

Pozdrawiam, MarcinK
          • maxxman Re: Nowe połączenia z Lublinka 31.12.05, 01:26
            A moglby mi ktos odpowiedziec na pytanie dwa posty wyzej??!!
            Pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            zzzz!!!

maxxman
            • Gość: ja Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 31.12.05, 12:14
              nic ci nie zaoferują. co najwyżej bedziesz mógł przebukować bilet Skyexpress na
              inny termin albo oddadzą ci kase. Bilet na lot do Auckland pewnie przepada.
    • krzykowal Temat zastępczy 29.12.05, 10:55
      Niech lotnisko lepiej powie dlaczego nie ma nadal żadnego przewoźnika poza
      Ryanem i CW (którego zdecydowanie nie chciało). Dlaczego Wizz nadal nie ogłosił
      trasy? I żeby zatuszować ten brak rozwoju kolejny raz słuchamy o
      fantasmagoriach, w postaci Sky Express. Nawet jeśli to wystartuje - to będzie to
      KLAPA na takich kierunkach jak Wiedeń czy Monachium. Na tych kierunkach jest
      potrzebny samolot linii, która stacjonuje w tym hubie! Aby kupować jeden bilet z
      Łodzi w świat.
      • Gość: Albert Re: Temat zastępczy IP: 212.51.199.* 29.12.05, 11:10
        Również mam obawy, czy SkyExpress to aby nie krok do tyłu zamiast do przodu.
        Kwestią do wyjaśnienia jest sposób wspierania tego połączenia - mam nadzieję,
        że nie będzie to dopłata do pustych miejsc. Czym to skutkuje - dobitnie to
        widzimy. Oby się nie okazało, że zamiast połączeń sprawdzonych i
        funkcjonujących od dawna na rynku przewoźników wybrano coś, co nie wypali, a
        inne oferty (są takie!) przejdą nam koło nosa. No chyba, że nie mamy żadnych
        ograniczeń finansowych.
        Najbardziej rozbawiło mnie w wypowiedzi władz lotniska:
        - że loty do Kijowa i Lwowa będą się odbywać jak będą pasażerowie (skąd my to
        znamy?)
        - że możemy sobie wybrać godziny np. do Monachium - już to widzę jak tam
        pozwolą nam przebierać w slotach.
        Pozdrawiam,
        Albert
        • stanish Re: Temat zastępczy 29.12.05, 12:09
          Myślę, że Pan Prezes zamiast zachwycać się linią która wzięła się z księżyca i
          nigdzie jeszcze nie latała (z pasażerami), powinien robić coś na rzecz
          sprowadzenia do Łodzi przewoźnika w stylu Austrian, Lufthansa czy KLM.
          Najlepsze w tym artykule jest stwierdzenie "prawie mamy połączenia...", myślę,
          że kluczowe będzie tu to prawie :-)
          Zamiast zajmować się głupotami czy nie lepiej byłoby wziąć się do roboty i
          wynegocjować Wizza do Rzymu lub Paryża?
      • beers Re: Temat zastępczy 29.12.05, 16:18
        Zastanawiam się na ile Lublinkowi zaszkodziło niezbyt chyba eleganckie
        zakończenie (przerwanie?...) współpracy z Cimber Air.Czyżby wśród innych
        linii "poszła fama"?
        Czy takie rzeczy mają w ogóle w tym biznesie znaczenie?

pozdr, Marcin
        • krzykowal Re: Temat zastępczy 29.12.05, 18:36
          > Czy takie rzeczy mają w ogóle w tym biznesie znaczenie?

Za każdą firmą, każdą umową, każdą rozmową stoja zawsze tylko ludzie. Zwykli
          ludzie - ze wszystkimi swoimi wadami i słabościami. I często urazy, sympatie,
          antypatie itd mają duże znaczenie na losy kontraktów i umów.
    • Gość: anna ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:31
      120 złotych w jedna strone to bynajmniej nie jest "tani lot"....
      • protz Re: ;( 29.12.05, 11:33
        > 120 złotych w jedna strone to bynajmniej nie jest "tani lot"....

Kpisz?

No, zabieram sie za lekture tego artykułu, cała pierwsza strona, znaczy, ze moze
        byc 'ciekawie' ;)
        • Gość: monika 80euro--> 319zl ...........120euro---> 460,9 zl. IP: *.toya.net.pl 29.12.05, 12:34
          nie chcialabym nic zapeszac ale lot do lwowa (80 euro ) to w przeliczeniu na
          zlote to po kursie euro to okolo 310 zlotych ,a do kijowa ( 120 euro ) to okolo
          ponad 460 zlotych .porownujac ceny z innymi liniami to bardzo drogao zwazywszy
          na nie az tak duza odleglosc lodz-lwow . wolalabym jednak na tej trasie
          centralwings .
          ze wzgledu na cenen nie wydaje mi sie zeby bylo na te loty duze zainteresowanie
          • protz Re: 80euro--> 319zl ...........120euro---> 29.12.05, 12:39
            > ze wzgledu na cenen nie wydaje mi sie zeby bylo na te loty duze zainteresowanie

Przepraszam, a za ile Wy chcecie latac? Ceny biletow lotniczych nigdy nie zejdą
            poniżej pewnego poziomu!
          • Gość: cipka niemyta centralwings ma za duze samoloty na te trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:40
    • Gość: erni Re: Pociągiem i samochodem jest taniej ! IP: *.ok.ae.wroc.pl 29.12.05, 12:42
      Sczególnie samochodem jest taniej. 120 zł w jedną stronę samolotem - toż to
      rozbuj w biały dzień ::))))))))) lol.
      • Gość: maxxman Re: Pociągiem i samochodem jest taniej ! IP: *.mnc.pl 29.12.05, 14:19
        Rozumiem Wasze obawy, ale mimo tak drogiej ceny biletu, za cholere nie
        odwazylbym sie jechac na Ukraine samochodem!

Czekamy na wiecej,
        maxxman
        • Gość: Aleczko Re: Pociągiem i samochodem jest taniej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:17
          EEE, nie jest tak źle. Do Lwowa jest (jak na ukraińskie standardy) w miarę
          niezła droga. Pociągiem jest bardzo tanio (około 50 zł w jedną stronę,
          przejście piesze przez granicę i dalej busikiem) i wygodnie. Bezpośrednie
          autobusy zdecydowanie odradzam :)
        • Gość: gruszeczki Re: Pociągiem i samochodem jest taniej ! IP: *.mm.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:44
          Witamy
          Podróż samochodem na Ukrainę wcale nie jest taka niebezpieczna ! W zeszłym roku
          byliśmy samochodem aż na Krymie, Przez całe 2 tygodnie nocowaliśmy "na dziko"
          w samochodzie i nie mieliśmy żadnej niemiłej przygody, a wręcz przeciwnie,
          spotykalismy się co krok z samymi przyjaznymi sytuacjami. Znamy też kilka
          innych osób, które podróżowały w ten sam sposób i również bardzo miło
          wspominają ten kraj.
          Pozdrawiamy :)
      • Gość: res Re: Pociągiem i samochodem jest taniej ! IP: 82.177.98.* 29.12.05, 16:11
        Gdzie Ty wyczytałes 120 Zł, 120 EURO do KIJOWA i 80 EURO do LWOWA w jedna
        stronę.
    • ander_epll Re: Nowe połączenia z Lublinka 29.12.05, 13:55
      Ja również uwierzę jak będzie podpisana umowa, uzgodniony rozkład lotów i
      rozpoczęta sprzedaż biletów. Już nie chce mi się liczyć który raz słyszymy o
      lotach tej linii z Lublinka...
      • stanish Re: Nowe połączenia z Lublinka 29.12.05, 17:43
        A tak to wygląda w Katowicach: w tygodniu 3xdziennie, linia w alliasie KLM i
        AirFrance...no comments

pasazer.com/czytaj.php?lp=1297&a=Brit%20Air
    • Gość: Piotr Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 15:05
      za 20 lat?!?!?!?! ROTFL!!! Za 20 lat samoloty i ogolnie lotnictwo moze wygladac
      zupelnie inaczej!!! moze nie beda juz potrzebne lotniska? kto wie...
    • Gość: mama Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:16
      super super super i super
    • Gość: Yaco Re: Nowe połączenia z Lublinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:42
      heh... nowe lotnisko za 20 lat? wtedy juz nie bedze potrzebne... Berlin na
      swoich wschodnich "przedmiesciach" 20 minut autostradąod Świecka w ciągu kilku
      lat postawi BBI (Berlin Brandenburg International) a tym samym Polska centralna
      przegra szanse na sensowne polaczenia dalekiego zasiegu i nie bedzie sensu
      budowac takiego wielkiego loniska. Moze powiekszony Modlin wystarczy?
    • Gość: MarcinK A ja to źle widzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:17
      na razie jest termin klapy pod nazwą SkyExpress - ma ruszyć od 15 stycznia. Ani
      powtórzymy "sukcesy", DauAir w Warszawie, EAE u nas i we Wrocławiu. Czy w
      porcie nie rozumieją, że nas nie stać na kiepskie i wolne połączenia, małymi
      samolotami, przez przewoźników niesieciowych, drogich, przez przewoźników bez
      doświadczenia.

Pewnie za jakiś czas (o ile to cudo jak AirPolonia Cargo vel SkyExpress w ogóle
      wystartuje) dowiemy się, że łodzianie nie chcą latać.

Ćwiczyliśmy kiedyś coś podobnego czyli EAE i został "spalony" dobry low costowy
      kierunek do Kolonii. Już Cimber był o niebo lepszy bo latał więcej niż 3x w
      tygodniu i był w sieci SAS.

Obym się mylił, ale będzie jeszce z tego mnóstwo problemów. No chyba, że nie
      wypali a władze portu zamiast wyszukiwac egzotycznych przewoźników zajmą się
      rozwojem lotniska - a tematów jest sporo od tasmociągu zaczynając, poprzez NDB
      na 07, po wydłużenie pasa, czy wóz strażacki.

Pozdrawiam, MarcinK
      • Gość: an21drzej Re: A ja to źle widzę IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 30.12.05, 01:01
        Panowie,
        co tam Ryanair, CW, SAS, KLM czy inny ciort - NAJWAŻNIEJSZE Że WARSZAWKA LATA
        tylko Łodzianie na nią le... i jakoś kurde nie chcą z NIĄ latać!!!
        A może by tak nam MIASTO zamiast lotniska i piepr... w "bambus" skrzydła
        kupiła, powiedzmy po jednej parze dla każdego ???? I taniej i jaki efekt a
        propaganda!!! bysmy tak całą kupą chłoppa polecieli sobie nad gród WARSA i SAWY
        i może nie wszystcy ale tak powiedzmy co trzeci wzorem ptactwa róznego os...
        STOLICĘ z góry!!!!
        • protz Re: A ja to źle widzę 30.12.05, 01:37
          Masz jeszcze troche tego co bierzesz odstąpic? Dobre musi byc!
      • Gość: hary poter Re: A ja to źle widzę IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.12.05, 02:51
        Gość portalu: MarcinK napisał(a):
        > tematów jest sporo od tasmociągu zaczynając, poprzez NDB
        > na 07, po wydłużenie pasa, czy wóz strażacki.

a po co ci ndb, ils i ldz nie wystarczy?
        • Gość: MarcinK Re: A ja to źle widzę IP: 83.142.201.* 30.12.05, 09:39
          A to mamy już ILS na podejściu na próg 25 i na 07? Najpierw zorientuj się o
          czym piszesz, a potem pisz. Od zachodu (ladowanie na progu 07) nie ma ŻADNYCH
          pomocy poza PAPI.

Pozdrawiam, MarcinK
    • jaasioo w wydaniu papierowym bajki 30.12.05, 09:32
      W wydaniu papierowym jest jeszcze notka dlaczego Ryanair nie wylądował w Łodzi
      w dniu 28.12.

Otóż ponoć z powodu bocznego wiatru.

Ciekawe jest to, że wiatr był wschodni i gdyby lotnisko cokolwiek robiło
      (proponuję zacząć od przeczytania memorandum Stowarzyszenia - oni są bardziej
      fachowi niż zarząd portu) to już dawno od zachodu stałaby choć radiolatarnia
      (wiem, że jest taka nieużywana na lotnisku) i Ryan miałby szansę próbowac
      lądować wprost od zachodu - zgodnie z zasadami pod wiatr.

Zapewne gdyby pas miał więcej niz 2.100m i był pełny system świateł podejścia
      na każdym z kierunków (obecnie nie ma na żadnym) to też ułatwiłoby nawigację
      zimą.

Szkoda, że w GW czytamy tylko laurki dla zarządu podczas gdy inne lotniska
      rozwijają się wciąż szybciej niż Łódź. Uwazam, że trzeba zmienić cały zarząd
      lotniska!

Jaś
      • Gość: chair Re: w wydaniu papierowym bajki IP: *.mnc.pl 30.12.05, 11:59
        Najwazniejszym posunieciem tego lata bylo wydalenie z zarzadu jednego takiego
        misia. I to powinno wystarczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka