Dodaj do ulubionych

JAK WYGRAĆ Z ZUSEM?

31.12.05, 11:07
Powszechnie wiadomo, że 15 każdego miesiąca jest ostatnim dniem opłacenia
składek zusowskich. I wydawało mi się że zawsze opłacam składki w terminie bo
przecież na dowodach wpłaty nigdy nie miałam daty późniejszej np; 16.
A teraz kiedy jestem na zwolnieniu od miesiąca okazało się że nic mi się nie
należy ponieważ nie płaciłam składek w terminie... Bo ponoć owego 15
pieniądze powinny być już na koncie Zusu. Dlaczego więc termin płatności jest
do 15?
Z punktów banku i innych placówek w których dokonywałam wpłaty dostałam
poświadczenia na piśmie że pieniądze które ja 15 wpłacałam oni 15 przelewali
do zusu i księgowali. Skoro ja nie miałam tych pieniędzy, nie miał ich także
bank to gdzie one były? I dlaczego nie na koncie Zusu?

Mieliście podobne problemy? Czy jest sens walczyć? Nie jestem ubezpieczona od
marca ale dowiedziałam się o tym dopiero w tym tygodniu. Czy mogę odzyskać
pieniądze, które płaciłam im na moje ubezpieczenie nie będąc ubezpieczona?

Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • rozmowy_kontrolowane Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? 31.12.05, 11:09
      Jeśli wygrasz z ZUSEM, zgłoś się do prasy, do stacji tv oraz radiowych, bo to
      będzie jeden z niewielu przypadków.
      Ja walczyłam, ale przegrałam, ale jeśli masz dużo samozaparcia, mocne nerwy, to
      chyba masz szansę :)
    • Gość: Gnom Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: *.lnet.pl 31.12.05, 11:30
      Tak mówi kodeks postępowania administracyjnego chyba to się do zusowskich spraw
      zalicza

Rozdział 10 Terminy
      Art. 57. § 1. Jeżeli początkiem terminu określonego w dniach jest pewne
      zdarzenie, przy obliczaniu tego terminu nie uwzględnia się dnia, w którym
      zdarzenie nastąpiło. Upływ ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za
      koniec terminu.
      § 2. Terminy określone w tygodniach kończą się z upływem tego dnia w ostatnim
      tygodniu, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
      § 3. Terminy określone w miesiącach kończą się z upływem tego dnia w ostatnim
      miesiącu, który odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w
      ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca.
      § 4. Jeżeli koniec terminu przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, za ostatni
      dzień terminu uważa się najbliższy następny dzień powszedni.

to się chyba ciebie tyczy???

§ 5. Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem nadano pismo w
      polskiej placówce pocztowej operatora publicznego albo złożono w polskim
      urzędzie konsularnym. Termin uważa się za zachowany również w przypadku, gdy
      przed jego upływem żołnierz lub członek załogi statku morskiego złożył je w
      dowództwie jednostki wojskowej lub kapitanowi statku, a także gdy osoba
      pozbawiona wolności złożyła pismo w administracji zakładu karnego.
    • Gość: gusia Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 12:57
      Na początek złóż do ZUSu pismo z prośbą o przywrócenie terminu. Dołącz kopie
      przelewów i jakoś to opisz. Idż do tego pokoju, gdzie sa Twoje dokumenty,
      pogadaj, uśmiechnij się. Jeśli nie poskutkuje, to pytaj dalej.
      • Gość: gusia Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:02
        Tylko czy ty aby na pewno miałaś opłacac składki do 15 go?. Jeśli nie
        zatrudniasz pracowników to powinnaś płacic do 10 go.
        • kreatywni Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? 31.12.05, 14:42
          zatrudniam więc do 15 :-)

dzięki za rady :-)

jakieś pisemko napewno do ZUSu zaniosę, ale nie wiem czy to coś pomoże,
          ponieważ w piśmie, które dostałam jest zawarta informacja że mogę sie odwołać
          wyłącznie w drodze sądowej. A to chyba nie ma sensu...

Chętnie przeczytam wasze dalsze doświadczenia
          • Gość: gusia Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 15:08
            To na tym polega żeby się wydawało, że nie ma sensu i nie warto walczyć,bo się
            nic nie wskóra. Ja bym najpierw spróbowała po dobroci i trochę przypalić
            głupa, a nuż sie uda. Mnie raz tak wyszło, tylko nikt tego za mnie nie zrobił,
            musiałam iść sama.
            No chyba, że nie napisałaś szczegółów i ta sprawa ma jakieś drugie dno. Bo od
            razu ci piszą, że tylko droga sądowa? A czy w ogóle płaciłaś dobrowolną składkę
            na ubezpieczenie chorobowe?. Nie rezygnuj tylko walcz.
          • Gość: leslaw_m Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: *.lodz.msk.pl 31.12.05, 15:19
            niestety to co pisze pani gusia jest zgodne w 100% z moimi doswiadczeniami,
            radzę wykorzystać wypróbowaną metodę.
            pismo do samego prezesa na łodź ,ale przez oddział gdzie się rozliczasz.
    • jasam Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? 31.12.05, 19:42
      Płatności bankowe ksiegowane są z data wyjścia z Banku. Np. Wysyłasz przelewem
      zapłatę za telefon z banku internetowego po godz. 14.00 to zaksięgują ci z datą
      dnia następnego - bo faktycznie one wyjdą z Twojego banku ok 6.00 w dniu
      następnym.
      W przypadku zleceń przelewu do ZUS czy US księgowana jest data złożenia
      dyspozycji - czyli przekazania kwoty na rzecz ZUS i US. Sesja do ZUS jest ok 16
      ale przelewy zadysponowane po 16 też są księgowane w tym dniu, mimo że wyjdą
      faktycznie następnego dnia. Czyli chyba liczy się data dypozycji przekazania
      pieniędzy - "data stempla pocztowego".
      Należałoby to sprawdziś w stosownych przepisach. Bo przecież wystarczy mieć
      potwierdzenie przelewu z poczty z datą 15. - więc te pieniądze z pewnością nie
      są w ZUSie a dopiero zostały przez nas tam przekazane, a dotrą za kilak dni.

Więc chyba próbuja cie wykiwać. Chyba, że przekaz z 16 nie dotyczy sytuacji że
      15 był dniem wolnym.
      pozdr.
    • Gość: szewczorekk Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: 195.245.213.* 02.01.06, 10:22
      chcialabym sie skontaktowc z pania
      byc moze warto o tym powiedziec w tv
      podaje adres mailowy szewczorekk@poczta.onet.pl
      • asiek_30 Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? 02.01.06, 10:32
        Jedyna droga to składać pismo o przywrócenie terminu do ZUS. Prowadze dokumentacje kadrowo płacowe w biurze rachunkowym i z doświadczenia wiem, że to skutkuje w 99%. Swoja drogą ZUS rządzi sie swoimi prawami i trzeba pamietac jeszcze i i takim haczyku, że jesli wyslesz dokumentacje (dokumenty rozliczeniowe) np 14 dnia danego miesiąca to i Twoja wpłata powinna wpłynąc 14 ,a to, że masz termin do 15 to ZUS zupełnie nie obchodzi. Pozdrawiam i życze powodzenia w walce :-)
        • asiek_30 Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? 02.01.06, 10:38
          ...i jeszcze jedno, jesli opłacasz dobrowolna składkę na ubezp. zdrowotne to ze swoją wpłata nie możesz spóźnic sie nawet o dzień bo wtedy automatycznie wypadasz z ubezpieczenia, przy czym ZUS poinformuje Cie o tym dopiero wtedy jak będziesz chciała od nich pieniążki np za zwolnienie.
          • Gość: leslaw_m Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? IP: *.lodz.msk.pl 02.01.06, 12:32
            to jest własnie walka z lewymi zwolnieniami i zbyt wysoką kwotą wypływającą z
            zus.
            koles który"choruje" 8 z 12 miesięcy doskonale wie gdzie i jakie dokumenty i
            przelewy na czas złozyc.
            a reszta nieswiadomych niczego uczciwych płatników ,kiedy zachorują dowiadują
            się,ze nic im sie nie należy,bo przelew,zeby był na 15 w zusie trzeba złozyć w
            banku 14-go.
            oprócz tego przysyła się frajerowi pisemko,w którym jak wół stoi,ze odwołanie
            od decyzji tylko na drodze sądowej-co jest jawnym kłamstwem i kpiną z ludzi
            płacących cięzkie pieniądze temu nowotworowi urzędniczemu.
    • lodz_1974 Re: JAK WYGRAĆ Z ZUSEM? 02.01.06, 15:56
      Skoro dostałaś już decyzję z ZUS (jest tam pouczenie o odwołaniu do Sądu) to
      według mnie musisz się odwołać. Masz tam chyba max.2 tygodnie więc nie trać
      czasu i nie przegap. Jesli decyzja się uprawomocni to ponowne jej "wzruszenie'
      będzie wymagało nowych dowodów i więcej zachodu.

Jeśli chodzi o terminy - przepisy Ordynacji Podatkowej odnoszące się do podatków
      mówią, ze liczy się dzień obciążenia rachunku dłużnika (płatnika), tzn. możesz
      złozyć dyzpozycję wieczorem i jeżeli Bank zdejmie Ci środki z data bieżącą to
      termin został zachowany. Teoretycznie Ordynację pod. powinno się stosować do
      zobowiązań ZUS, nie znalazłem w Ustawie o syst.ubez.społ. innego określenia
      terminu, z tego co jeszcze pamiętam ze szkoleń, mamy obowiązek przekazania
      dokumentów i pieniędzy do określonego dnia. I według mnie nadanie listu na
      poczcie z DRA o 23:59 i wpłacenie w tym samym czasie pieniędzy oznaczac moze
      zachowanie terminu.
      Mnie kilka lat temu ZUS też odmówił wypłaty zasiłku chorobowego - bo byłem
      zatrudniony u kilku pracodawców na cząstki etatu (wolny zawód). Odwołałem się,
      fakt trwało to pare miesięcy (sądy) ale wygrałem - tzn.sąd przynał mi rację.
      Jeśli możesz to podaj przepisy na jakie powołu się ZUS - będzie łatwiej z nimi
      dyskutować.
      Rob
    • Gość: były Rzeczpospolita babska IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.01.06, 17:08
      To jest własnie to jak mowi mój ojciec. Mnóstwo przepisów i mnóstwo starych,
      nieciekawych, zakompleksionych bab, które sa mądrzejsze od wszystkich. To
      dlatego jest tam tak trudno bo ich jedyną satysfakcją w zyciu jest ugnojeni Ci
      życia... trzymają się tego ja mohery swego.
      • Gość: leslaw_m Re: Rzeczpospolita babska IP: *.lodz.msk.pl 02.01.06, 17:36
        moim zdaniem chory jest system,nie ludzie.
        akurat w zusie zwykle spotykam się z pomocą i zrozumieniem
        a w/w pisemko zostało odgórnie narzucone do stosowania przez panie z zus.
        moje doswiadczenie jest takie,zeby wogóle nie czytać tego rodzaju pouczen,tylko
        udać do odpowiedniego pokoju i tam uzyskać własciwą informację,
        przykład podany w poscie nie jest jedyny rozwiązywany w ten sposób.

fakt,ze to sytuacja rodem z barei,ale pracownicy zusu nie są akurat tutaj winni

• edico Re: Jedyna rada!!! 02.01.06, 19:46
      Totalna kompleksowo weryfikacja funkcjonowania ZUS stosownie do celów i idei
      powołania tej instytucji z realizowaną od wielu lat praktyką. Jest to firma - w
      moim przekonaniu - o wręcz nie pojętym systemie brudnego prania społecznych
      pieniędzy!!!
      • Gość: bb Re: Jedyna rada!!!Zlikwidować ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 22:01
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35004
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka