Dodaj do ulubionych

Poszukuję.....

08.01.06, 10:35
...osób, które podobnie jak ja zajmują się troszeczkę rozwojem duchowym..
Ponieważ ja przygodę z nim zaczęłam całkiem niedawno, z miłą chęcią poznam
osóbki z woj. łodzkiego, które wymienią się poglądami na ten temat, z którymi
będzie można spędzić troszkę czasu na pogaduchach tematycznych... no i w
ogóle te osoby, która mają COŚ do powiedzenia w tym temacie...

całą resztę oczywiście pozdrawiam również i czekam na info zwrotne..

a póki co słonecznej i spokojnej niedzieli...
Obserwuj wątek
    • dicanio1 Re: Poszukuję..... 08.01.06, 10:37
      czakra serca widze ze jakas sekta namieszała w główce...uważaj bo popłyniesz...
      • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 10:39
        przeczytaj prosze definicję sekty :)

pozdrawiam serdecznie :)
      • Gość: bubot Re: Poszukuję..... IP: *.mnc.pl 08.01.06, 11:03
        kościół katolicki też jest sektą, jak całe chrzescijaństwo od jego zarania
        • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 11:11
          kościół to zespół doktryn, które ktoś gdzies kiedyś ustalił, wdrozył w życie i
          kazał ich przestrzegać...

ja nie o takiej duchowości mówię... nie wazna wiara, przynależność do kościoła
          czy wyznania... duchowość jest w nas... i o jej rozwój mi chodzi..
          • Gość: Tomek Re: Poszukuję..... IP: *.pai.net.pl 08.01.06, 11:44
            A dlaczego Ci chodzi o rozwój duchowy innych. W jaki sposób chcesz to zrobić bez
            używania zespołu doktryn, które ktoś gdzieś ustalił i wdrożył w życie. Pewno też
            będziesz chciał żeby ich przestrzegać. Tomek
            • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 11:50
              mnie nie chodzi o rozwój duchowy innych, ale o rozwój swój... na innych wpływać
              nie można, nie mozna ich zmieniać.. zmieniając siebie, zmieniasz pogląd na
              swiat...

ja chcę tylko poznać ludzi, którzy sie tym zajmują, ale nie po to by ich
              uduchowić.. każdy wybiera dla siebie taką drogę, która jest według niego
              najlepsza...
              • Gość: Tomek Re: Poszukuję..... IP: *.pai.net.pl 08.01.06, 12:37
                Czyli chcesz się podporzadkować czyjemuś zespołowi doktryn...
                Tomek
              • marekwojciechowski Re: Poszukuję..... 08.01.06, 13:02
                Wielki Wóz....Mały Wóz :)
                • totalna_apokalipsa Re: Poszukuję..... 08.01.06, 14:01
                  Radiowóz:P
        • marekwojciechowski Re: Poszukuję..... 08.01.06, 13:02
          Masz rację, szkoda, ze nie dodałeś aby całkowicie pogrążyć katolików, że u
          swego zarania Chrześcijaństwo był sektą żydowską :)
          Tobyś dopiero wzmocnił siłę swoich argumentów!
          • bubot Re: Poszukuję..... 09.01.06, 10:30
            zadziwiające jest to, że wszystkie moherowe babcie iburzaja sie na wieśc i z
            Jezus był Żydem :D I że chrzescijaństwo jest związane z judaizmem, bo wywodza
            się z tego samego źrodła.
            Rydzol pewnie też o tym zapomniał
            • Gość: JVC Re: Poszukuję..... IP: *.toya.net.pl 09.01.06, 11:06
              bubot napisał:
              > zadziwiające jest to, że wszystkie moherowe babcie iburzaja sie na wieśc i z
              > Jezus był Żydem :D

Jeja, poważnie ?

> I że chrzescijaństwo jest związane z judaizmem, bo wywodza się z tego samego
              źrodła.

A jakie to źródło? Możesz napisać? Strasznie mnie to zainteresowało
              > Rydzol pewnie też o tym zapomniał
    • Gość: kaja Re: Poszukuję..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:21
      no tego na tym forum jeszcze chyba nie było...
      i myślisz że ktos sie na to nabierze? powodzenia
      • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 11:31
        nabierze na co?
        • Gość: larousse Re: Poszukuję..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:43
          co to za sekta?
          ja a przykład chodzę na "Warsztaty rozwoju osobistego" - zajęcia opcjonalne na
          UŁ i taki rozwój mi odpowiada :p
          • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 11:48
            no i właśnie o tego typu zajęcia mi chodzi... jak Ci się podobają?

na studiach i troszkę po nich, prowadziłam zajęcia z relaksacji i wizualizacji
            z dzieciakami z młodszych klas gimnazjum.. widziałam,że bardzo im się to
            podoba...

czy tego typu zajęcia masz? czy jeszcze czegoś innego dotyczą? rozwój osobisty
            to bardzo szerokie pojęcie... więc moze jakieś szczegóły? o ile masz chęć :)

• Gość: larousse Re: Poszukuję..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:25
              sa to zajęcia opierajace się na rysunku, prowadzi je dr hab z asp dla studentów
              stosunków międzynarodowych (politycznych). Zajęcia mają na celu znalezienie
              własnej drogi zyciowej, poznanie zasad skutecznego działania, poznanie samych
              siebie (mocne/słabe strony, priorytety).
              • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 17:30
                mhm.. na pewno jedna z wielu dróg poznania siebie i świata.. świetnie.. :)

pozdrawiam
              • bubot Re: Poszukuję..... 09.01.06, 10:31
                mam podobne wykłady w ramach studiów i nie podobają mi się, bo sa dośc
                tendencyjne. ludzie sie tym oczywiście podniecają, no ale mnie to nie bawi.
    • szprota Re: Poszukuję..... 08.01.06, 12:55
      www.karma-kagyu.prv.pl/
    • marekwojciechowski Re: Poszukuję..... 08.01.06, 12:56
      Witaj,
      nie przejmuj się proszę złośliwymi uwagami i zaczepkami. Są tacy, którzy widzą
      świat czarno-białym, ich komentarze są także takie. Jakie znaczenie bowiem tak
      naprawdę ma to, czy Kościół katolicki jest sektą, czy nie jest. A cóż sektą nie
      jest, tak naprawdę...wszystko wokół nas to zestaw, zespół reguł, zasad, które
      mamy przestrzegac...ich brak rodzi anarchię...takze swojego rodzaju
      sektę...brak zasad to także jakaś doktryna...sekta :)
      Będzie miło porozmawiać z Tobą o tym, co nazywasz "rozwojem duchowym"...nigdy
      dość pracy nad nim, nigdy dość dyskusji, rozważań i praktycznych działań. I nie
      jest ważne czy firmujesz to katolicyzmem, protestantyzmem, islamem, buddyzmen,
      konfucjonizmem czy braminizmem...ważnym jest to, ze chcesz, ze szukasz, ze
      starasz się pracować nad Duchem...
      Pozdrawiam i czekam na maila.
      • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 13:57
        napiszę na pewno.. miło mi będzie powymieniać się poglądami :)

pozdrawiam

• czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 13:56
      jak widzę, dyskusja ciekawa się wywiązała, na temat tego, co jest, a co nie jest
      sektą.. a ja zadałam tylko maleńkie pytanie, czy znajdę osoby w moich okolicach,
      które rozwojem duchowym się zajmują :) no ale nigdy za wiele informacji i wiedzy :)
    • brite Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:20
      czakra_serca napisała:

> rozwojem duchowym..

Poproszę o definicję pojęcia "rozwój duchowy".
      • marta_night Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:23
        brite napisał:
        > czakra_serca napisała:
        > rozwojem duchowym.

Poproszę o definicję pojęcia "rozwój duchowy".

czakra nie tłumacz. on i tak nic z tego nie zrozumie. Zajmuje go głównie rozwój
        realizowany poprzez szukanie "panienek" na cafe gazeta!

• czakra_serca Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:27
          no cóż, tłumaczyc to chyba nie muszę, raz, że sa od tego słowniki, a dwa, kazdy
          i tak interpretuje ten rozwój po swojemu.. dla mnie to samodoskonalenie siebie,
          wyzbycie się ram, w których jesteśmy zamknięci, etc... a dla innych? nie wiem...

pozdrawiam :)
          • Gość: Tomek Re: rozwój duchowy IP: *.pai.net.pl 08.01.06, 17:41
            To musisz na jakąś bezludną wyspę pojechać i tam samodzielnie dokonywać
            przemyśleń. Robienie tego w grupie zawsze prowadzi do tego ze jeden dominujacy
            uczestnik samodoskonalenia grupowego narzuca swoje zdanie innym. Zawsze to się
            kończy praniem mózgu reszty samodoskonalących. Tak było zawsze odkąd człowiek
            stał się rozumnym, a moze bezrozumnym nasladowcą cwaniaków. Tomek
            • marta_night Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:43
              > To musisz na jakąś bezludną wyspę pojechać i tam samodzielnie dokonywać
              > przemyśleń. Robienie tego w grupie zawsze prowadzi do tego ze jeden dominujacy
              > uczestnik samodoskonalenia grupowego narzuca swoje zdanie innym. Zawsze to się
              > kończy praniem mózgu reszty samodoskonalących. Tak było zawsze odkąd człowiek
              > stał się rozumnym, a moze bezrozumnym nasladowcą cwaniaków. Tomek

Tomeczku,ach jakie to mądre. Szkoda, ze ty nie potrafisz byc taki silny i
              podporządkowywac sobie wszystkich. a pewnie chcialbys. niegrzeczny chlopczyk
              • Gość: Tomek Re: rozwój duchowy IP: *.pai.net.pl 08.01.06, 17:54
                Nic mi do tego kto Cie otumani i w efekcie czego będziesz mu dawać kasę. Bo
                zawsze tym sie kończy samodoskonalenie. Tomek
                • czakra_serca Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:56
                  każdy wydaje kase na to, na co mu odpowiada... jedni na nowe ksiązki, inny na
                  zajęcia warsztatowe, jeszcze inni na kino i dyskoteki.. a wszędzie życie
                  podkłada sytuacje, które wspomagają rozwój... więc... wszystko jest dobre.. :)
                  • Gość: Tomek Re: rozwój duchowy IP: *.pai.net.pl 08.01.06, 18:06
                    Do kina ludzie chodzą bo z mlekiem matki wyssali umiejętność ocenienia filmu
                    przed jego obejrzeniem. Czy moze dlatego ze ktoś im zasugerował że to jest fajny
                    film. Reklama i marketing to się nazywa. Ludzie nie kupują tego co chcą tylko to
                    co im zasugerowano. Czyli wydają swoją kasę w wyniku prania mózgu. O ile zakupy
                    dóbr różnych w wyniku sugestii są mało groźne to próby odnajdywania własnego ja
                    w wyniku działań marketingowych prowadzą z reguły do wyprasowania pod czaszką.
                    Tomek
                    • czakra_serca Re: rozwój duchowy 08.01.06, 18:29
                      chodziłeś na takie zajęcia? czy to są Twoje sy\ugestie przed sprawdzeniem
                      tematu?
                    • marta_night Re: rozwój duchowy 08.01.06, 21:52
                      Gość portalu: Tomek napisał(a):

Do kina ludzie chodzą bo z mlekiem matki wyssali umiejętność ocenienia filmu
                      przed jego obejrzeniem. Czy moze dlatego ze ktoś im zasugerował że to jest fajny
                      film. Reklama i marketing to się nazywa. Ludzie nie kupują tego co chcą tylko
                      to co im zasugerowano. Czyli wydają swoją kasę w wyniku prania mózgu. O ile
                      zakupy dóbr różnych w wyniku sugestii są mało groźne to próby odnajdywania
                      własnego ja w wyniku działań marketingowych prowadzą z reguły do wyprasowania
                      pod czaszką.
                      > Tomek

Powiedział Tomeczek, który ma wyprasowaną czaszkę:)
                      Tomeczku, dopuszczasz taka mozliwosc, ze ja dokonuje wyborow z wlasnej woli a
                      nie pod wplywem reklam i promocyjnych dzialan? Kupuje, sprawdzam cos w praktyce
                      i jesli jest ok uzywam, korzystam. przeciez to proste.dlaczego wiec komplikowac
                      cos metafizycznym belkotem?
                      • Gość: Tomek Re: rozwój duchowy IP: *.pai.net.pl 09.01.06, 00:40
                        Czaszkę może i mam wyprasowaną, a może nie. Nigdy się nie dowiesz. Ważne że pod
                        nią mam pomarszczone. W przeciwieństwie do do pewnej osoby co cytuje a nie wie o
                        co chodzi. Widocznie nie masz za dużo zmarszczek na mózgu. Jeszcze dopisz że
                        sama wierzysz w to co napisałaś i będę wiedział ze w głowie masz taką cienką
                        niteczkę co trzyma uszy żeby nie odpadły. Życze zdrowia. Tomek
            • czakra_serca Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:44
              przemyślenia to jedno, a odczucie to drugie.. a samorealizacji sprzyjają
              kontakty z innymi.. więc na nic mi bezludna wyspa :)
          • brite Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:50
            zakra_serca napisała:

> samodoskonalenie siebie,

Wystarczy więc samo "rozwój".

> wyzbycie się ram, w których jesteśmy zamknięci

wypadałoby więc zgubić niedorzeczne określenie "duchowy"

> kazdy i tak interpretuje ten rozwój po swojemu..

Czyli wymiana informacji, własnych doświadczeń i rozważań, aby z różnych
            interpretacji stworzyć jakiś całokształt, obiektywny obraz z subiektywnych doznań?
            • czakra_serca Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:54
              jejku jejku jejku.. zamieszanie nastąpiło.. po cóż w ogóle tłumaczyć "rozwój
              duchowy"? tylu ilu autorów ksiażek na ten temat, tyle interpretacji... tylu ilu
              ludzi praktykujących, tyle definicji...

a dlaczego duchowy? bo to rozwój na poziomie podświadomości.. ale to MOJA
              interpretacja :)
              • brite Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:57
                czakra_serca napisała:

> jejku jejku jejku.. zamieszanie nastąpiło..

I o to chodzi - zamieszanie, bo przy różnych interpretacjach jednego pojęcia
                zawsze musi dojść do dyskusji. A chyba o dyskusję i różne rozważania chodziło, a
                nie o wspólne poklepywanie się po plecach i gratulowanie sobie wielkiego
                uduchowienia.
                • czakra_serca Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:58
                  ależ oczywiście.. poza tym, heh... cięzko poklepać po plecach przez kabelki czy
                  inne radiowe wynalazki :P
                  • bubot Re: rozwój duchowy 09.01.06, 10:38
                    a napiszesz mi co to jest czakra? bo nie wiem. dzieki from a mountain
                    • czakra_serca Re: rozwój duchowy 09.01.06, 11:03
                      Oczywiście, postaram sie w kilku słowach nakreślić Ci znaczenie tego określenia:
                      Czakra to inaczej ośrodek gromadzenia i transformacji energii oraz percepcji.
                      Jest 7 czakr: korzenna (lub podstawy), krzyżowa (lub sakralna), splotu
                      słonecznego, serca, gardła, trzeciego oka i korony. Współpracują one z różnymi
                      gruczołami w naszym ciele oraz z częściami naszego ciała. Wazne jest, by
                      doprowadzić do harmonii wszystkich czakr, co spowoduje również harmonizację
                      wydzielania hormonów przez nasze gruczoły dokrewne, co znowu, oczywiscie, ma
                      bardzo dobry wpływ na nasz organizm.

więcej znajdziesz na rytualytybetanskie.prv.pl/

pozdrawiam :)
        • bubot Re: rozwój duchowy 09.01.06, 10:35
          :D:D:D:D:D:D:D:D rotfl
          ROTFL!
      • marta_night Re: rozwój duchowy 08.01.06, 17:40
        Brite to taki człowiek mały
        cały z kompleksów zbudowany

W cafegazeta anonse zamieszcza
        Sadzi, ze spotka kobiete-leszcza

ktora nabierze sie na jego pseudo madrosci
        i zaprosi w niedziele do rodziny w gosci

I w ten sposob Brite nie robiac wiele
        za kase tesciow ufunduje sobie wesele

a potem ustawi sie w zyciu wygodnie
        tak aby wreszcie kupic sobie modne spodnie

Och Brite naiwne twoje starania
        kazda z lodzkich kobiet jest juz dojrzala

i widzi, zes leser, len i niecpota
        taki, co to go pali robota!
        • brite :) 08.01.06, 17:44
          Marcyś, coraz bardziej zaczynam wierzyć, że jesteś mężczyzną.
          • marta_night Re: :) 08.01.06, 21:49
            wolisz chlopców? łeee...
            • uerbe Re: :) 09.01.06, 00:27
              marta_night napisała:

> wolisz chlopców? łeee...

A Ty nie? łeee...
        • Gość: leslaw_m co To????:))))))))) IP: *.lodz.msk.pl 08.01.06, 18:03
          ROTFL
    • wij_drewniak Re: Poszukuję..... 08.01.06, 18:03
      Ja wiem, ale nie powiem :]

PS. "Rozwiązanie problemu życia rozpoznaje sie po zniknięciu tego problemu" L.W.
      Czego i Tobie życzę.
      • czakra_serca Re: Poszukuję..... 08.01.06, 18:29
        czemu nie powiesz?
        • wij_drewniak Re: Poszukuję..... 10.01.06, 00:18
          > czemu nie powiesz?
          A bo "o czym nie można mówić, o tym trzeba milczeć". ;))
    • uerbe Re: Poszukuję..... 09.01.06, 00:32
      czakra_serca napisała:

> ...osób, które podobnie jak ja zajmują się troszeczkę rozwojem duchowym..

Myślę, że znam taką osobę... i admin forum pewnie też tę osobę zna. Problem w
      tym, że kierunek rozwoju duchowego owej osoby może nie współgrać z Twoimi
      wyobrażeniami.
    • voker Re: Poszukuję..... 09.01.06, 01:01
      Kurde, po poscie autorki myslalem, ze bedzie cos ciekawego, a jedyne czego sie dowiedzialem, to to ze Brite rozwija sie duchowa poprzez penetracje materii. ;-)P
      • uerbe Re: Poszukuję..... 09.01.06, 01:02
        voker napisał:

> Kurde, po poscie autorki myslalem, ze bedzie cos ciekawego, a jedyne czego sie
        > dowiedzialem, to to ze Brite rozwija sie duchowa poprzez penetracje materii. ;-
        > )P

Ja tam idę penetrować materię poduszki. Dobrej nocy, gdziekolwiek jesteście.
      • czakra_serca Re: Poszukuję..... 09.01.06, 09:10
        Może uda się ciekawiej rozwinąć wątek :)

pozdrawiam...
      • brite Re: Poszukuję..... 09.01.06, 12:08
        oker napisał:

> rozwija sie duchowa poprzez penetracje materii.

Niekiedy sama bezinwazyjna obserwacja nie pozwala na wysnucie jednoznacznych
        wniosków, nie mówiąc już o wyłącznie racjonalistycznych metodach poznania.
        Dlatego zaleca się użyć metod mocno empirycznych, z penetracją materii włącznie.
        • Gość: paul Re: Poszukuję..... IP: *.devs.futuro.pl 09.01.06, 12:21
          Jestem za penetracja!!!!!
          • brite Re: Poszukuję..... 09.01.06, 12:28
            Gość portalu: paul napisał(a):

> Jestem za penetracja!!!!!

Zatem jako pierwsze zadanie mające służyć Twemu rozwojowi (bo o to w tej
            dyskusji chodzi) postaraj się spenetrować środowisko starszych kobiet należących
            do popularnej ostatnio subkultury zwanej "moherowymi beretami", by wydobyć
            czynniki kształtujące światopogląd i przeprowadzić analizę porównawczą z
            podstawami własnych czynników światopoglądowych. Wnioski proszę o przedstawienie
            na Forum po najbliższej niedzieli.
            • marekwojciechowski Re: Poszukuję..... 09.01.06, 12:42
              W twojej pracy być może pomoże Ci artykuł. Polecam :)
              www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_15_890_2005_33_1.html
            • voker Re: Poszukuję..... 09.01.06, 15:15
              Brite: spadlem z krzesla po Twoim tekscie :-))))))
              • brite Re: Poszukuję..... 09.01.06, 16:01
                voker napisał:

> Brite: spadlem z krzesla po Twoim tekscie :-))))))

Też już kiedyś empirycznie dowiodłem, że spadanie z krzesła nie służy zdrowiu.
                Na przyszłość nie polecam lektury moich postów bez trzymanki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka