Dodaj do ulubionych

Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska

12.01.06, 01:00
Cześć. Zbieram informacje na temat Kolei Żelaznej Warszawsko-Kaliskiej i
chciałbym prosić o pomoc, mianowicie: czy dworzec w Sieradzu ma taką samą
architekturę jak dworce w Pabianicach, Łasku, Błaszkach? Czy możecie wskazać
inne dworce tak samo wyglądające? Czy znacie nazwisko architekta?
Pozdrawiam :).
Obserwuj wątek
    • zodiak72 Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska - dworce 12.01.06, 09:34
      Pewnie nie calkiem dotyczy to tresci Twego pytania, ale mozesz spojrzec tutaj:
      www.warszawa1939.pl/strony/koleje/lodz_kaliska.htm - są tu jakies informacje o Kolei Warszawsko - Kaliskiej. Moze znajdziesz cos ciekawego?

A tutaj www.warszawa1939.pl/strony/koleje/lodz_kaliska.htm mozna zobaczyć, jak kiedyś wyglądał dworzec Lodz Kaliska.

Dworzec pabianicki: www.pabnet.pabianice.com/zab_pkp.htm

dworzec kaliski: www.warszawa1939.pl/strony/koleje/kalisz.htm

i Skalmierzyce (kiedys granica miedzy zaborem rosyjskim i pruskim):
      www.warszawa1939.pl/strony/koleje/skalmierzyce.htm
      • wielkopolskawschodnia Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska - dworce 12.01.06, 13:35
        Czesc zodiaku72. Znam wszystkie te strony. Ale jesli mieszkasz w Sieradzu, czy
        mozesz mi napisac, czy dworzec w Sieradzu wyglada tak samo jak ten pabianicki?
        • hajdana Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska - dworce 12.01.06, 14:13
          witaj :), kiedyś wyglądał, wtrącę link do zdjęcia dworca jak wyglądał na długo
          przed otynkowaniem gdzieś pod koniec lat 70-tych. Niestety nie znam nazwiska
          architekta.
          www.umsieradz.pl/portal/index.php?option=content&task=view&id=384&Itemid=0&limit=1&limitstart=10
          • wielkopolskawschodnia Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska - dworce 12.01.06, 23:58
            Dzieki za adres strony!!! Zatem w Sieradzu wyglada tak samo jak pozostale (czy
            on stoi po prawej stronie ulicy wylotowej na Kalisz?). To by pasowalo, bo
            wszyskie stacje kolejowe wzdluz KZWK powinny byc takie same, czyli liczac na
            razie od wschodu: Łódź Kaliska* - Pabianice - Łask - Zdunska Wola - Sieradz -
            Blaszki - Opatowek - Kalisz* (gwiadka: inna architektura duzych dworcow).
            Mozesz potwierdzic? Czy jakas stacje pominalem?
            Czekam na wiadomosc!
            • sbi Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska - dworce 13.01.06, 00:59
              Tak dworzec w Sieradzu jest po prawej stronie drogi wylotowej na Kalisz, obecnie to ulica POW, gdy budowano kolej to była ulica Kaliska
    • sbi Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska 12.01.06, 21:32
      Znasz ta stronę ?
      www.kolej.pl/tory/varia/znalezione/rs_arch.html#dworce_kolejowe_przy_pierwdzym_odcuinku_drogi
      W przyszłym tygodniu poszukam jeszcze w pracy, moze cos jeszcze znajdę.
      • wielkopolskawschodnia Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska 13.01.06, 00:09
        Tak, strone znam. Z Katarzyna Uchowicz jestem w kontakcie - ale ona sie
        doliczyla 11 stacji, a ja 12 stacji i 3 dworcow (Warszawa Kaliska* - Łodź
        Kaliska* - Kalisz*), wiec jedna stacja gdzies sie zgubila, hehehe, i teraz
        sprawdzam jeszcze raz kazda stacje. Wyzej wyliczylem stacje od Łodzi Kaliskiej
        do Kalisza. Czy sie zgadza? Czekam na wiadomosc!
        • sbi Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska 13.01.06, 00:57
          > Tak, strone znam. Z Katarzyna Uchowicz jestem w kontakcie - ale ona sie
          > doliczyla 11 stacji, a ja 12 stacji i 3 dworcow (Warszawa Kaliska* - Łodź
          > Kaliska* - Kalisz*), wiec jedna stacja gdzies sie zgubila,

Podaj jakie ty masz stacje, policzymy razem :)

Wg mnie podobne są stacje w Sieradzu, Zd-Woli, Łasku, Pabianicach, Zgierzu. Błaszek nie pamiętam - zawsze chyba spałem przejeżdżajac tam :)
          • wielkopolskawschodnia Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska 13.01.06, 12:53
            sbi napisał: Podaj jakie ty masz stacje, policzymy razem :)

Tutaj spis stacji na trasie Łódź Kaliska - Kalisz:
            www.kolej.one.pl/linia.php?id=299&okno=przebieg
            Na razie lista wyglada tak: Łódź Kaliska* - Pabianice^ - Łask^ - Zduńska Wola^ -
            Sieradz^ - Błaszki^ - Opatówek^ - Kalisz*. Stacja Radliczyce+ musiala byc
            zbudowana po 1903.

* - duze dworce (do 1905)
            ^ - male stacje, ktorych jestem pewien (do 1903: przy budowie KZWK)
            + - male stacje, o innej architekturze (po 1903: nie przy budwie KZWK)
    • wielkopolskawschodnia Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska i Sieradz 13.01.06, 00:27
      Obejrzalem stare widokowki Sieradza na serwerze UM. Pałac na Wójtostwie
      (Danielewicza) - sliczny! Istnieje jeszcze? A ulica Krakowskie Przedmieście
      dalej sie tak ladnie nazywa? A co z teatrem? A jak sie Kaliska teraz nazywa -
      POW czy Kosciuszki? Pozdrawiam!
      • hajdana Re: Kolej Żelazna Warszawsko-Kaliska i Sieradz 13.01.06, 14:54
        wielkopolskawschodnia napisał:

> Obejrzalem stare widokowki Sieradza na serwerze UM. Pałac na Wójtostwie
        > (Danielewicza) - sliczny! Istnieje jeszcze? A ulica Krakowskie Przedmieście
        > dalej sie tak ladnie nazywa? A co z teatrem? A jak sie Kaliska teraz nazywa -
        > POW czy Kosciuszki? Pozdrawiam!

Pałacu :( nie ma (spalony podczas wojny), Krakowskie Przedmieście jest nadal,
        teatr wygląda trochę inaczej (link) a ul.Kaliska to w kawałku Kościuszki (do
        ronda) a dalej POW.
        www.sieradz-praga.pl/Galeria_Sieradza_teatr_miejski.htm
        :)
    • wielkopolskawschodnia Maly prezent 13.01.06, 00:44
      Maly prezent (oczywiscie jesli ktos - tak jak ja - ma fiola na punkcie starych
      map):
      www.pgsa.org/images/atlas/18.Sieradzki.jpgNarki!
      • wielkopolskawschodnia Re: Maly prezent 13.01.06, 00:47
        Buuu, adres mi sie skleil, powinno byc:
        www.pgsa.org/images/atlas/18.Sieradzki.jpg
        • zodiak72 Re: dworzec w Sędzicach 13.01.06, 08:42
          Co do tej jednej 'zawieruszonej' stacji - to nie chodzi przypadkiem o budynek stacyjny w Sędzicach miedzy Sieradzem a Opatowkiem? Tam tez dworzec jest zbudowany wg podobnego szablonu, jak pozostale na tej trasie.
          • wielkopolskawschodnia Re: dworzec w Sędzicach 13.01.06, 12:23
            Kurcze, w bazie kolejowej nie ma zdjecia stacji Sędzice :(
            www.kolej.one.pl/stacja.php?id=1563&okno=start ("budynek adoptowany do
            innych celow"), a w atlasie Bazewicza 1907 na odcinku Sieradz - Błaszki nie ma
            zaznaczonej zadnej stacji (poza tym Sędzice to wtedy była wioseczka), ale na
            mapie topograficznej SGWP 1993 jakas stacja jest! Czy jestes PEWIEN, ze stacja
            Sędzice wyglada tak samo jak stacja Sieradz?

Dotychczas myslalem, ze zgubila sie stacja Łowicz-Południe (teraz Łowicz-
            Przedmieście), po warszawskiej stronie linii (Warszawa Kaliska* - Łodź
            Kaliska*), ale tam bede sprawdzac pozniej (bo inaczej bym sie pogubil)
            • zodiak72 Re: dworzec w Sędzicach 14.01.06, 12:07
              Sluchaj - dawno nie przejeżdzalem koleją przez Sędzice, ale kiedyś jezdzilem tamtędy dosc czesto i opieram się na tym, co pamiętam. Sprobuję moze tam podjechać ktoregoś dnia, to w koncu niedaleko od Sieradza i zobaczę, jak teraz ta stacja wygląda. Moze nawet zrobię zdjęcie.

A tak przy okazji - na tej trasie jest jeszcze stacja Blaszki z (chyba) podobnym budynkiem stacyjnym.
              • wielkopolskawschodnia Re: dworzec w Sędzicach 14.01.06, 17:50
                Oki, oki, oki, byloby super. Kontakt przez moj adres w loginie, bo KAZDA
                informacja moze miec epokowe znaczenie, hehe. Pozdrawiam!
                • zodiak72 Re: dworzec w Sędzicach 15.01.06, 22:36
                  Zrobiłem sobie wypad do Sedzic;-)
                  Budynek dworcowy stoi nadal, ale juz niestety nie spelnia roli dworca, brak nawet kasy, hula w srodku wiatr. Tylko czesc jest wykorzystana - ktoś tam chyba mieszka. Budynek jest w tym samym stylu, co sieradzki dworzec - ale nieco mniejszy. Zrobilem kilka fot. Gdy zrzucę je z aparatu - to Ci wysle

A zamian stawiasz piwo - Okocim Mocne, moje ulubione;-)))
                  • wielkopolskawschodnia Re: dworzec w Sędzicach 16.01.06, 02:20
                    Taki sam, tylko mniejszy!? A to ci dopiero niespodzianka! Muszę zobaczyć fotki,
                    bo inaczej to chyba pęknę :))).

Nie ma sprawy, piwo masz jak w banku :))).

Pozdry!
                    • zodiak72 Re: dworzec w Sędzicach 16.01.06, 06:49
                      Jest w tym samym stylu architektonicznym zbudowany - co nie znaczy 'taki sam';-)
              • wielkopolskawschodnia Re: dworzec w Sędzicach 14.01.06, 17:58
                Tak, Blaszki to na pewno taka sama stacja - luknij na moj post wyzej (13.01.06,
                12:53).
      • sbi Ten link jest lepszy :) 13.01.06, 00:48
        www.pgsa.org/images/atlas/18.Sieradzki.jpg
        • euroazja Re: Ten link jest lepszy :) 18.01.06, 14:33
          Czytałam kiedyś opracowanie, albo byłam na jakimś wykładzie o dworcach
          kolejowych w dawnym sieradzkim.
          Z tego, co pamiętam to wszystkie są w jednym stylu i chyba nawet przez jednego
          architekta projektowane.
          Mam też fotki dworca kaliskiego z początków funkcjonowania (wewnątrz i na
          zewnątrz)
          • wielkopolskawschodnia Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 18.01.06, 16:16
            Tak, wiem, że małe stacje były wszystkie takie same, ale nie znam nazwiska
            architekta (dworce w Kaliszu i Łodzi Kaliskiej projektował Domaniewski) i nadal
            nie mogę się ich doliczyć na odcinku Warszawa Kaliska - Łódź Kaliska.

Masz na myśli dawne województwo sieradzkie (1975-1998)? Może pamietasz nazwisko
            autora/prelegenta?

Mógłbyś udostępnić te fotki?

Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.
            • euroazja Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 18.01.06, 22:20
              Niestety to było strasznie dawno i nie pamiętam, kto to mówił (a może to
              czytałam). Ale wydaj mi się, że była to kobieta.
              Fotki przesyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka