Gość: brandywine IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 08:14 to ta Jasień czy ten Jasień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liza_T Re: Czy Jasień IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 10:16 zwracam honor. Ten JASIEŃ. Z całą pewnością Jasień to ON :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oja83 Re: Czy Jasień 16.01.06, 14:18 TA na 100% podobnie jak Bydgoszcz Jasień to nazwa żeńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liza_T Re: Czy Jasień IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 14:38 Ten JASIEŃ. +ON+ Bezdyskusyjnie. Jest Park nad JASIENIEM / rodzaj męski / a nie nad JASIENIĄ / rodzaj żeński/, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Czy Jasień 16.01.06, 15:33 Proszę nie porównywać Bydgoszczy do łózkich nazw. Już nie raz była dyskusja, że niby Radogoszcz jak Bydgoszcz jest rodzaju żeńskiego. Jest inaczej, bo w Łodzi dużo rzeczy jest sympatycznie innych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Czy Jasień 16.01.06, 15:57 hubar napisał: > Proszę nie porównywać Bydgoszczy do łózkich nazw. > Już nie raz była dyskusja, że niby Radogoszcz jak Bydgoszcz jest rodzaju > żeńskiego. Jest inaczej, bo w Łodzi dużo rzeczy jest sympatycznie innych :-) czy właśnie ów łódzki rodzaj męski sprawia ową sympatyczność inną? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-strzalka Re: Czy Jasień 18.01.06, 16:19 hubar napisał: > Proszę nie porównywać Bydgoszczy do łózkich nazw. > Już nie raz była dyskusja, że niby Radogoszcz jak Bydgoszcz jest rodzaju > żeńskiego. Jest inaczej, bo w Łodzi dużo rzeczy jest sympatycznie innych :-) Tak samo "leszcz" - po łódzku ten leszcz, gdzie indziej ta leszcz Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Wikipedia 16.01.06, 15:31 na to piszą pl.wikipedia.org/wiki/Jasie%C5%84_%28rzeka%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liza_T Hubar powtarzasz się!!! IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 15:40 Hubar, powtarzasz się!!! Godzinę temu o tym pisałam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Hubar powtarzasz się!!! 18.01.06, 16:29 No raczej nie sądzą abym się powtarzał. Jedynie podaję źródło informacji. P.S. I nie drzyj się na mnie, bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Hubar powtarzasz się!!! IP: *.mnc.pl 18.01.06, 18:12 Z tym źródłem to ostrażnie, bo nie jest aż tak pewne. Oczywiście był, jest i będzie TEN Jasień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczi Ten Jasień IP: 217.153.198.* 18.01.06, 18:50 Posiadam książkę "Łódka i inne rzeki łódzkie" Waldemara Bieżanowskiego i tam na str. 41 przy opisie rzeki Jasień wyraźnie jest napisane, cytuję: "Jasień jest rodzaju męskiego: ten Jasień, a nie ta Jasień". Co do Wikipedii - ewentualne błędy prędzej czy później są korygowane, bo dostęp do edycji artykułów posiada każdy internauta. Fakt zdarzają się wandalizmy ale ich żywot jest z reguły krótki, ponieważ zdecydowanie więcej jest "poprawiaczy" niż dowcipnisiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liza_T Re: Hubar powtarzasz się!!! IP: *.toya.net.pl 18.01.06, 18:21 To ja opracowałam to hasło w Wikipedii. Tym bardziej powtarzasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar EOD 18.01.06, 18:32 Droga Lizo, gdybyś podpisywała się tak samo tutaj jak i na Wikipedii to faktycznie wyszło by głupio. Poza tym, nie mam zamiaru kontynuować tej głupiej dyskusji, bo prowadzi do nikąd. P.S. Poza tym, jak piszesz jakieś definicje na Wikipedii, to staraj się aby były nieco bardziej poważne i treściwe, a nie meritum definicji stanowiło wyjaśnienie jakiego rodzaju jest nazwa. Od siebie, definicję nieco zmodyfikowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liza_T Re: EOD IP: *.toya.net.pl 18.01.06, 18:38 I bardzo dobrze. W końcu Wikipedia to taka nasza wspólna sprawa. Pozdrawiam Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczi Re: EOD IP: 217.153.198.* 18.01.06, 18:54 Skoro wspólna, to i ja coś od siebie dodałem w artykule. Dołączam do pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś