Dodaj do ulubionych

nazweniczy balagan w lodzi -ulice

IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 20:27
4 ulice Chmurne, 2 Babickiego - nazewniczy bałaban w Łodzi

Poniedziałek, 16 stycznia 2006r.

Ulica Tajemnica
Cztery ulice Chmurne, dwie ul. Babickiego. W kilkunastu miejscach miasta
panuje nazewniczy bałagan. O tym, jak utrudnia życie, najlepiej wiedzą żyjący
tam lokatorzy.

Do bloków przy ul. Broniewskiego można dojechać ul. Przyborowskiego. O tej
drugiej wiedzą jednak tylko wtajemniczeni...

Kiedy wytyczano ul. Chmurną, nikt nie przewidział, że pomiędzy nią a ul.
Wodospadową powstaną nowe domy. Gdy je wybudowano, powstały trzy nowe uliczki.
Nazwano je także Chmurnymi.

- Nie sposób do nas trafić. Musimy wskazywać drogę każdemu nowemu listonoszowi
- mówi Andrzej Milewski, który mieszka tu od 20 lat.

Nie lepiej jest na Retkini. Prawie równolegle biegną tam dwie ul. Babickiego.
- Długie wieżowce i kilka bloków czteropiętrowych ma ten sam adres. Pomimo że
są oddalone od siebie o kilkadziesiąt metrów - narzeka Jan Kamiński. - Trzeba
długo wyjaśniać, by ktoś do nas trafił.

"Sekretne" ulice są również na Radogoszczu Wschodzie. Do kilku bloków przy ul.
Studzińskiego można dojechać tylko ul. Helińskiego. - Jak na dłoni widać, że
powinny mieć adres tej drugiej ulicy. Od niej poprowadzone są wjazdy - mówi
Jerzy Wróbel, taksówkarz.

Podwójne drogi są utrapieniem lekarzy pogotowia i strażaków. Podczas akcji
ratunkowej cenna jest przecież każda sekunda. - Zanim znajdziemy
potrzebujących pomocy, tracimy czas, klucząc w ulicznym labiryncie - przyznaje
dyżurny straży pożarnej.

Jak się okazuje, uporządkowanie nazewnictwa i numeracji nie jest proste.
Jedynie administrujący ulicą może zlikwidować utrudnienia. Miejskie drogi są
jednak w zarządzie poszczególnych delegatur, jak i Wydziału Geodezji i
Katastru UMŁ oraz Zarządu Dróg i Transportu.

Paweł Lipski, p.o. dyrektor Delegatury Łódź Górna UMŁ, mówi, że zmiana
nazewnictwa jest kosztowna dla lokatorów. - Oznacza przemeldowanie i wymianę
dokumentów - tłumaczy P. Lipski.

(mak) - Dziennik Łódzki
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 20:31
      jak juz piszemy o retkini to wyjatkowy absurd to ulica balonowa
      ulica balonowa rozpoczyna sie od ulicy retkinskiej i konczy sie na armii krajowej
      ale tu niespodzianka poniewaz kilka numerow jest w srodku osiedla retkinia
      poludnie - ulica balonowa bynajmniej nie ciagnie sie od armii krajowej w glab
      osiedla .
      wyjatkoweym absurdem jest balonowa w okolicach przychodni lekarskiej otoz dawny
      gmach poczty obecnie pizzeria ma numer balonowa 109 a szkola podstawowa obok ma
      numer ...balonowa 1 miedzy tymi budynkami stoi mlodziezowy dom kultury z adresem
      wyszynskiego 86
    • Gość: 0 Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:38
      Z tymi ul. Chmurnymi to jest tak, że trzy krótsze są prostopadłe do
      tej "głównej", z wylotem na Telefoniczną, każda ma swoją numerację, z tym, że
      na poprzecznych do nr posesji dochodzi literka- A, B lub C. Jakież to proste...
      Można było tak całe Stoki obdzielić...
    • teufel Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice 16.01.06, 21:03
      Bezsensem są ulice Milionowa i Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus(tu już sama
      nazwa jest absurdem)

Kolejnym absurdem jest ulica Gorkiego. Bloki przy Puszkina mają adres Gorkiego
      potem są m.in. Gogola i Lermontowa. A w środku osiedla znów pojawia się
      Gorkiego(poczta).
      • Gość: J.S. Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: 195.69.82.* 16.01.06, 21:05
        A na Retkini to lepiej? Tam w ogole nie ma ulic, wiec blokom adresy
        poprzydzielano chyba losowo ;)
        • Gość: J.G Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.toya.net.pl 16.01.06, 21:44
          natomiast poznaniacy nie maja takiego problemu duze osiedla z reduły pozbawione
          sa nazw uliczek i ulic a jedynie bloki sa ponumerowane i dla przykładu adres
          os. lecha 345/12 oznacz blok 345 nr domu 12 bardzo prosty i praktyczny sposób
          na unikniecie bałaganu z nazwami ulic na osiedlach
        • Gość: Ja Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.01.06, 22:00
          No i na Retkinii jest słynna "Króla" poniekąd jedyna, którą "procesy dziejowe"
          zdołały podzielić aż na 4 kawałki. Dla zachowania tradycji absurdu przystanek
          Wyszyńskiego - Króla wcale sie przy tej uliczce nie znajduje.
      • maruda Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice 18.01.06, 16:38
        O Gorkiego nie powiedzialbym, ze jest absurdem. Bloki, ktore stoją wzdluz Puszkina z drugiej strony mają właśnie ulicę Gorkiego i to kilkakrtonie bliżej niż Puszkina, wiec jest ok.
        A sama Gorkiego biegnie łukiem okalając osiedle, więc siłą rzeczy w środku osiedla pojawia się np. taka Gogola, która biegnie na wprost.
        Jesli w ulicy Gorkiego jest jakiś absurd, to jest nim sam Gorki
        • teufel Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice 20.01.06, 19:57
          A sama Gorkiego biegnie łukiem okalając osiedle, więc siłą rzeczy w środku osie
          > dla pojawia się np. taka Gogola, która biegnie na wprost.

No, ale poczta NIE jest na "brzegu" osiedla tylko bardziej wewnątrz!
    • ukalo Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice 16.01.06, 22:52
      Gość portalu: monika napisał:

> Paweł Lipski, p.o. dyrektor Delegatury Łódź Górna UMŁ, mówi, że zmiana
      > nazewnictwa jest kosztowna dla lokatorów. - Oznacza przemeldowanie i wymianę
      > dokumentów - tłumaczy P. Lipski.

Całe szczęście, że przemianowanie al. Włókniarzy nie było takim problemem :/
      • Gość: marcin Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.laas.fr 17.01.06, 10:11
        Ciekawe jeszcze, że pan dyrektor nie wie, że gdy następuje przemeldowanie z
        powodu zmiany nazwy ulicy to mieszkańcy nie płacą za tą operację ani za nowe
        dowody osobiste.
        Koszty jedynie mogą w tym momencie ponieść firmy, ale w momencie gdy problem
        dotyczy uliczek osiedlowych to raczej wiele firm tam nie działa
      • Gość: barnaba Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.lodz.msk.pl 17.01.06, 10:32
        Właśnie.
        Gdy ulica miała uzystać nowego jedynie słusznego patrona, to nigdy nie było
        problemu. Ale posprzątać bałaganu już nie ma komu.
    • Gość: Krzychu Re: nazewniczy bałagan w lodzi - ulice IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 17.01.06, 11:28
      Zauważyłem w Łodzi jeszcze parę absurdów:
      - ulice mające 2 lub więcej części, czasami bardzo odległych od siebie, jak np.
      Wersalska, Warecka, Kompostowa, Liściasta (na moim planie miasta nie ma
      połączenia między Os. Liściasta A i Liściasta B), Uprawna, Karolewska też
      została podzielona.
      Szczytem dla mnie jest tabliczka na boku kamienicy przy Rzgowskiej z nazwą
      przecznicy Mochnackiego, która notabene obecnie zaczyna się kilkadziesiąt
      metrów od Rzgowskiej - OIDP jest oddzielona jakimś ogrodzonym parkingiem.
      • Gość: Wojciech Krygier Re: nazewniczy bałagan w lodzi - ulice IP: *.lodz.mm.pl 17.01.06, 12:17
        > ulice mające 2 lub więcej części, czasami bardzo odległych od siebie, jak np.
        > (...) Liściasta (na moim planie miasta nie ma połączenia między
        > Os. Liściasta A i Liściasta B)

Mieszkam na Liściastej i jest ona ciągła przynajmniej do Szczecińskiej (dalej
        jest już z tego co pamiętam polną drogą, ale dość daleko się jeszcze ciągnie).
        Odcinek od Włókniarzy (właściwie od salonu samochodowego) do Szczecińskiej jest
        zdecydowanie kiepski, ale nie jest (nie był?) przerwany tak jak św. Teresy oDJ.

Nie wiem co rozumiesz przez połączenie między osiedlami, wydaje mi się że
        Liściasta nie prowadzi przez osiedle Liściasta B.
        • Gość: Krzychu Re: nazewniczy bałagan w lodzi - ulice IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 17.01.06, 13:32
          Już mówię: na planie, jaki mam pod ręką (Jokart 2000) ul. Liściasta na zachód
          od al. Włókniarzy kończy się przy Os. Liściasta B (mniej więcej na wysokości
          ul. Ajnenkiela), potem jest około 100 m przerwy i znowu jest ul. Liściasta - od
          ul. Jantarowej na Os. Liściasta A, czyli ul. Liściasta jest przerwana między
          Osiedlami Liściasta A i B - w każdym razie tak jest na planie z 2000 roku.
          Pozdrawiam. :)
      • yavorius heh 17.01.06, 12:56
        W Warszawie Geant na Puławskiej 427 położony jest od Puławskiej dobre kilkaset
        metrów...
    • Gość: Paweł Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: 217.153.198.* 17.01.06, 15:50
      a ciekwa jestem czy ktos wie jaka ulica o tej samej nazwie leży od siebie dobre
      kilka kilometrów na dwóch różnych dzielnicach.
      • Gość: Bart Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.mnc.pl 17.01.06, 16:34
        Oszczepooooooooooooooooooooooooowa?
        • Gość: Paweł Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: 217.153.198.* 17.01.06, 16:37
          Czy ona też tego nie wiem, ale nie o nią mi chodziło. T ulice o ktorej mysle są
          bardzo daleko od siebie i powiązania nie mają zupełnie żadnego ze sobą.

PS Oszczepowa jest na dwóch róznych dzielnicach?
          • Gość: J.S. Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.01.06, 17:20
            > PS Oszczepowa jest na dwóch róznych dzielnicach?

Nie.
      • Gość: Krzychu Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 18.01.06, 10:31
        Konstytucyjna!

Co wygrałem? ;))

A Widzewska też fajna jest. :)
        • Gość: J.S. Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.01.06, 17:21
          > Konstytucyjna!

W obu przypadkach jest to Widzew, wiec nie bardzo.
          • ukalo Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice 18.01.06, 17:23
            Myślę, że chodzi o ul. Jeża
            • ukalo J.S. - byłeś pierwszy 18.01.06, 17:26
              ukalo napisał:

> Myślę, że chodzi o ul. Jeża

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=35081542&a=35199821
            • Gość: Paweł Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.net-partner.pl 19.01.06, 14:31
              może też, ale nie o nia chodziło
          • Gość: Krzychu Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 19.01.06, 07:45
            Jaki Widzew??
            Ten kawałek od Pomorskiej do Małachowskiego wg planów Łodzi z PPWK leży w
            Śródmieściu.
            • Gość: Paweł Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.net-partner.pl 19.01.06, 14:29
              ale Konstytucyjna jest w pewien sposób jednak powiązana ze sobą mimo, że dzieli
              ja park trzeciego maja. Granica między Widzewem a Sródmieściemprzebiega wg
              planów miasta na wchód od niej przy Radiostacji, a więc faktycznie są to dwie
              różne dzielnice.

A ulicą o którą mi chodziło to ulica Lodowa. Jest zarowno na Widzewie jak i na
              Bałutach. Zupełny brak powiązania między nimi.
              • ukalo Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice 19.01.06, 14:47
                Gość portalu: Paweł napisał:

> A ulicą o którą mi chodziło to ulica Lodowa. Jest zarowno na Widzewie jak i na
                > Bałutach. Zupełny brak powiązania między nimi.

A gdzie ta na Bałutach? Bo dostępne mi mapy najwyraźniej ją ukrywają...
                • Gość: Paweł Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.net-partner.pl 19.01.06, 15:21
                  na Zimnej wodzie wg planu który wydała Gazeta Wyborcza jakieś dwa lata temu
                  • Gość: Bart siejesz zamęt IP: *.mnc.pl 19.01.06, 19:50
                    Ta Lodowa w Zimnej Wodzie jest juz w ALEKSANDROWIE.
                    • Gość: Paweł Re: siejesz zamęt IP: *.net-partner.pl 20.01.06, 14:02
                      sprawdź źródło jakie podaje a potem się wypowiadaj. Lodowa na Zimnej Wodzie
                      jest na terenie Łodzi tak samo jak Ciepła i Zimna.
                      • ukalo Re: siejesz zamęt 20.01.06, 15:07
                        Gość portalu: Paweł napisał:

> sprawdź źródło jakie podaje a potem się wypowiadaj. Lodowa na Zimnej Wodzie
                        > jest na terenie Łodzi tak samo jak Ciepła i Zimna.

ROTFL.

Możliwe, że źródło jest błędne. Z całą pewnością jednak w Łodzi nie ma w
                        okolicach Zimnej Wody ulicy Lodowej, Ciepłej i Zimnej. Lodowa jest na Dąbrowie,
                        Ciepła i Zimna natomiast w okolicach Drewnowska/Towarowa.

A może ten plan z Gazety obejmuje jednak również miejscowości ościenne?
                        • Gość: Paweł Re: siejesz zamęt IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.06, 23:34
                          jednoznacznie wskazuje na Łódź! Umiejscawia tam wszystkie te trzy ulice
                          • ujji Re: siejesz zamęt 22.01.06, 00:07
                            to ciekawe... bo u mnie plan Łodzi wydawny prez Wybiórczą wyraźnie sytuuje te
                            ulice w Aleksandrowie.
                      • Gość: Bart Re: siejesz zamęt IP: *.mnc.pl 20.01.06, 17:42
                        www.mapa.lodz.pl/mapa.php
                        Ale musiałbym się tam bryknąć zeby zobaczyć gdzie stoi dokłądnie tablica.
      • Gość: Krzychu Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 18.01.06, 10:33
        Konstytucyjna!

Co wygrałem? ;))

A Widzewska też fajna jest. :)

I skrzyżowanie Zamojska - Zamorska na Rokiciu.
      • Gość: J.S. Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.01.06, 17:22
        Czy chodzi o ulice "Jeza"?
    • Gość: Bart Już pisałem o tych niedorzecznościach. IP: *.mnc.pl 17.01.06, 16:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=31863873&a=31863873
    • Gość: Ibelin Re: nazweniczy balagan w lodzi -ulice IP: 213.25.20.* 18.01.06, 12:04
      Jakieś 7 - 8 lat temu Dziennik Łódzki prowadził akcję "Gdzie jest twój dom",
      opisywano wówczas absurdy w nazewnictwie ulic. Jak widać niewiele to pomogło.

Ja za najlepszy kwiatek uważam ulicę Trenknera, której nie ma.
      Kiedyś była to wąziutka uliczka równoległa do ul. Julianowskiej, po przebudowie
      Julianowkiej z ul. Trenknera pozostał właściwie tylko chodnik wzdłuż
      Julianowskiej.
      Jest jeden jedyny budynek, który ma adres Trenknera bodajże 17, jest tam Żabka,
      apteka, szkoła języków, gabinety lekarskie itp.
      Stoi więc dom przy ulicy, której nie ma .......
      Spróbójcie tam tafić, skoro na pierwszy rzut oka wszystko wskazuje, że stoi on
      przy Julianowskiej.
      W zasadzie
      • multumesc numery domów 19.01.06, 12:14
        A bałagan z numerami domów?
        Po nieparzystej stronie ul. Jarosławskiej od poczatku lat 70 stoją dwa domy:
        blok mieszkalny i szkoła. Blok ma numer 19, a szkoła 29
        • Gość: Bart Re: numery domów IP: *.mnc.pl 19.01.06, 19:46
          Mają nieparzyste numery, więc ok?
          • maruda Re: numery domów 20.01.06, 15:23
            Z kolei we wspomnianej juz przez yavoriusa Warszawie jest ulica bodajze Podstarościch, przy której stoją domy mające wyłącznie parzyste numery (mimo, że po obu jej stronach), posesji o numerach nieparzystych brak :)
            Wszedzie znajda sie taki 'kruczki'...
            • profes79 Re: numery domów 22.01.06, 11:57
              A dom stokjący przy zachodniej z tabliczką Zamenhoffa 5? :)
              Szczytowy przykład. A co do Trenknera to się zgodzę - szukałem tego jednego budybku dosyć długo.
              • Gość: J.S. Re: numery domów IP: 195.69.82.* 22.01.06, 12:01
                > A dom stokjący przy zachodniej z tabliczką Zamenhoffa 5

"Zamenhofa"

Podobnie jest z Zielona 13 - wejscie ma od Wolczanskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka