Dodaj do ulubionych

Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobusach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:55
studiuje w łodzi od września no i jeszcze nikt nie poprosił mnie o pokazanie
biletu (jak byłem w wawie to już w pierwszym dniu)
pozatym w wawie bilet miesięczny kosztuje mniej (bilety jedno razowe też albo
tyle samo)
zamiast jakiegoś badziewnego kartonika dostaje się karte z paskiem magnetycznym
nie mówiąc już że w wawie jest możliwość przejechania się metrem

a to może troche poza tematem - bawi mnie (ale czasmi nie do końca) jak babcie
chodzące o lasce, ledwo wczołgające się po schodach do tramwaju ruszają jak
nie jeden sprinter gdy tylko wypatrzą wolne miejsce rozpychajac się przy tym
łokciami tak ze słonia by przestawiły - drogie babcie - troche kultury
Obserwuj wątek
    • Gość: MM Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.01.06, 22:47
      Czyli w kwietniu czeka nas łodzian podwyżka cen biletów komunikacji miejskiej.
    • Gość: Ja Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.01.06, 23:09
      > zamiast jakiegoś badziewnego kartonika dostaje się karte z paskiem
      magnetycznym

No tak. To rzeczywiście świadczy o poziomie komunikacji miejskiej. A w takim
      Wiedniu to jest dopiero badziew. Nie dość że zwykła kartka, to jeszcze bilet
      jest wydrukiem z drukarki igłowej!

> nie mówiąc już że w wawie jest możliwość przejechania się metrem

Hoho! Normalnie zachód, Panie. Szkoda, że dziki.
    • Gość: berni Re: Za co płacimy MPK!! IP: *.toya.net.pl 20.01.06, 23:32
      - za spóźnione autobusy i tramwaje
      - za brak ogrzewania
      - za tysiące awarii
      - za brud w środkach komunikaji
      - za brak poczucia bezpieczeństwa w pojazdach

ktoś ma jeszcze jakies pomysły??
      • Gość: tomga Re: Za co płacimy MPK!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 07:51
        ja!!!
        zapraszam do Gdanskiej komunikacji to Ci kopara spadnie napewno, nie dość ze
        bilety (mc i jednorazowe) droższe to w autubysach każda z wymienionych reczy
        przez Ciebie do kwadratu :-)))) polecam.....
        • Gość: Dziki Re: Za co płacimy MPK!! IP: 193.110.228.* 21.01.06, 17:15
          Właśnie jestem w Gdańsku i stwierdzam, że stan techniczny i punktualność
          autobusów jest co najmniej zadowalająca i nie ma co porównywać Gdańska do
          Łodzi. Ale co do tramwajów to stan łódzkich w porównaniu do tutajszych jest
          EKSTRA!! Wagony się w ogóle nie umiejscawiają (no cóż-luzowniki są bez cięgien
          a rączki są przywiązane do obudowy, żeby nie opadały bo głupio wygląda), w
          środku syf no i wczoraj spotkałem się z sytuacją, że sład 2X105Na jechał na
          dwóch pantografach choć wagony były połączone kablem WN...na styku sekcji
          dziwiło mnie to, że zwiera dwóch sekcji...wniosek z tego taki, że jeden z
          pantografów był postawiony dla picu...Mam jeszcze ale co do punktualności
          tramwajów...niestety w Gdańsku nie ma prowizji za sprzedaż biletu u
          motorniczego i prowadzi to do takich sytuacji, że na przystanku jest kiosk z
          biletami ZKM a wszyscy pasażerowie wsiadają do pojazdu i ustawiają się w
          kolejce po karnet...

CENY BILETÓW: N U

-Na liniach dziennych:

10-cio minutowy 1,40 zł 0,70 zł
          półgodzinny 2,80 zł 1,40 zł
          godzinny 4,20 zł 2,10 zł
          24-godzinny 9,10 zł 4,55 zł
          24-godz.grupowy - 41,00 zł

-Na liniach nocnych:

półgodzinny 4,20 zł 2,10 zł

-Na liniach specjalnych:

za jeden przejazd 2,80 zł 1,40 zł

OPŁATY DODATKOWE:

-za przejazd bez biletu :

98,00 zł-w ciągu 7-dni lub u kontrolera na miejscu
          140,00 zł-w terminie późniejszym

-za brak biletu za bagaż lub za przewóz przedmiotów niedozwolonych :

39,20 zł-w ciągu 7-dni lub u kontrolera na miejscu
          56,00 zł-w terminie późniejszym

-za zatrzymanie lub za zmianę trasy przejazdu

420,00 zł-bez względu na termin

Ciekawostka-za anulowanie mandatu (na podstawie okazania dokumentu
          uprawniającego do ulg lub blietu okresowego na dany okres) opłata wynosi 14,00zł

Tak jak w Łodzi nie można anulować mandatu jeśli podczas reklamacji okaże się
          bilet jednorazowy

Ceny biletów okresowych pod linkiem:
          www.zkm.pl/visualsys/tpdf/biletyokresowe.pdf
          A więc morał z tego taki, że nie zawsze cena idzie z jakością

pzdr
          d.m.
        • Gość: jak Re: Za co płacimy MPK!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.06, 18:58
          Zawsze można wskazać, że gdzieś jest gorzej. Zamiast szukać miejsc gdzie jest
          lepiej i je wskazywać jako wzór. Niestety, wciąż przez łódzkie MPK niedościgniony.
    • berger.m Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus 20.01.06, 23:44
      Po pierwsze: jak taryfa potaniała, skoro bilety zdrożały, po drugie: NIE dla
      biletów jednorazowych, po trzecie: więcej kontroli!, po czwarte: dlaczego znowu
      pytani są eksperci z Krakowa, po piąte: jakim cudem wyniki ankiet wyszły
      idealnie wpasowane w zamierzenia ZDiT-u?

Jestem zażenowany.
      • Gość: kas hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 07:28
        TAK dla lodzi za bilety czasowe! w krakowie musze zaplacic 1.55zl za godzinny
        bilet albo...za jednorazowy. to wybor?
        w lodzi jest za malo kontroli!!! poza tym co to za kanary ktore odpuszczaja
        gapowiczowi bo mowi 'jestem bezrobotny'??? widzialam takie sytuacje setki razy,
        podczas gdy ludzie wokol takich osob kasuja bilety wsiadajac na 2-3
        przystanki :( studiuje w lodzi i jestem kontrolowana srednio raz na 3
        miesiace :>>
      • Gość: Romek Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.mnc.pl 21.01.06, 20:11
        >NIE dla biletów jednorazowych

tzn ze jak odwiedzi mnie ciocia z Oleśnicy, to bedzie musiala kupic migawke zeby
        przejechac sie 3 przystanki z dworca?
    • Gość: P S Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: 194.63.132.* 21.01.06, 09:37
      Bilety są skandalicznie drogie, zwłaszcza dla osób bezrobotnych bez prawa do
      zasiłku oraz niepełnosprawnych. Za 1.20 zł można kupić czystą płytę cd lub bułkę
      i coś do bułki. Nie spodziewałem się, że będę żył w kraju gdzie tak drogo się
      podróżuje po mieście. Natomiast jakość usług MPK oceniam dobrze. Ale jest drogo.
      • Gość: 2.40! Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.06, 15:40
        Bilety zawsze byly i beda dla kogos za drogie. Chodzi o to, by zaczeli kasowac
        je Ci ktorzy moga to robic a nie czynia tego z "definicji". To wcale niemala
        grupa, wedlug badan az 34 % ogolu. Bilet kosztuje 2.40 a nie 1.20zl:)
    • geoekolog Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus 21.01.06, 12:08
      Taaak. Ostatnio spojrzałem na MPK pod nieco innym kontem. Oto moje spostrzeżenia:
      - jakość usług jest na bardzo kiepskim poziomie - niestety nie znam algorytmu na
      ten parametr, spóźnienia i "wypadanie" pojazdów z rozkładu jazdy jest zjawiskiem
      nagminnym. Rozumiem utrudnienia związane z ruchem miejskim, ale to się również
      zdarza poza godzinami szczytu
      - stan techniczny pojazdów również pozostawia wiele do życzenia - niesprawne
      silniki, luźne klapy w tramwajach itp. niewątpliwie nie polepszają wizerunku MPK
      - brak możliwości przesiadek na przystankach w długich zatokach przystankowych,
      w których stają dwa autobusy - np. na Dołach - wkurza ludzi zmuszonych do
      czekania na zimnie na kolejny autobus
      - choć od dawna rzeczywiście nie widziałem kontrolerów, to przyznać muszę, że
      stan usług kontrolerskich się zdecydowanie poprawił, szkoda tylko, że nie ma ich
      więcej; nieuchronność kontroli poprawiłaby sprzedaż biletów

To tylko kilka uwag, które przyszły mi do głowy. Reasumując, MPK powinno
      wyczyścić swoje pojazdy z nalepek o certyfikacie jakości ISO. To przecież zwykła
      bajka.
      • Gość: STUDI Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.prokom.pl 23.01.06, 13:51
        Normy ISO to nie normy jakości. Pomyliło się Tobie coś... To normy regulujące
        funkcjonowanie przedsiębiorstwa zawsze w jednakowy w sposób według ustalonych
        prcedur i ustalonego obiegu dokumentów - zawsze bez wyjątku. Gdzie tu słowo o
        jakości? Mozez sobie wpisać w procedury biznesowe opluwanie każdego klienta. I
        dotąd dopóki będziez kazdego klienta opluwał to będziesz spęłniał wymogi tych
        norm. A jeśli klienta nie oplujesz a audyt to wykaże, to stracisz certyfikat
        zdogności z normami ISO. Proste?
        No cóż widać już jak powstaje ogłupione zakłamanymi reklamami społeczeństwo.
        Skąd te pomylenie pojęć?
    • Gość: bilet Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.lodz.msk.pl 21.01.06, 12:24
      Bilety czasowe kosztują tyle samo co miesięczne??? 4,80 dziennie razy 22 dni to
      jest 105,60, migawkę mam za 56, od kiedy, a może: dla kogo 105,60 to tyle samo
      co 56????
      O brudzie, spóźnieniach, awariach, nieogrzewanych autobusach i tramwajach już
      było. Ja dorzucę jeszcze palących kierowców i motorniczych. Płacę za przejazdy,
      i wcale nie jest to mała część mojej pensji, i narażona jestem przy swojej
      alergii i astmie na palących kierujących. A spróbujcie im zwrócić uwagę! Mam
      zgłaszać za każdym razem do MPK? Może faktycznie zacznę tak robić.
    • Gość: J.S. Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: 195.69.82.* 21.01.06, 13:08
      > nie mówiąc już że w wawie jest możliwość przejechania się metrem

uehehehehe

brzmi to tak jakby to byla dla warszawiakow rozrywka :>
    • Gość: J.S. Rozstrzygnac? IP: 195.69.82.* 21.01.06, 13:12
      > Muszą więc rozstrzygnąć, czy podnieść cenę biletów jednorazowych, czy obniżyć
      cenę migawek.

w koniunkcji z

> W 2005 r. miasto zarobiło na biletach *tylko*

daje rozstrzygniecie natychmiastowe.
    • Gość: kanar Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.06, 15:37
      Po prostu trzeba miec szczescie by na kontrolerow trafic. W tym tygodniu,
      jezdzac od poniedzialku do piatku ulica Narutowicza na odcinku miedzy Zachodnia
      a Kopcinskiego, bylem kontrolowany 8 razy czyli mniej wiecej tak samo czesto
      jak w calym ubieglym roku.
    • Gość: Ja Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: 81.168.185.* 21.01.06, 15:57
      Chciałem zauważyć, że mówimy tu o 7-10% pasażerów, którzy PRZYZNAJĄ sie do
      jeżdzenia bez biletów, a nie tych, którzy faktycznie bez nich jeżdżą.
      Skala zjawiska jazdy bez biletów wobec tragicznej wprost bezradności
      kontrolerów wypuszczających delikwentów, którzy ("są biedni i bezrobotni" lub
      bazujących głównie na łapówkach jest ogromna.
    • Gość: Socjolog Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.profiline.pl 22.01.06, 14:22
      Niestety po raz kolejny okazuje sie, ze miasto woli korzystać z usług badawczych
      krakowskich specjalistów.Założe sie, ze pan profesor w Łodzi nawet nie był i nie
      zna specyfiki łódźkiej komunikacji. A mamy na miejscu najlepszą Łódzką Szkołę
      Socjologiczną - czyli Instytut Socjologii a władze miasta wola korzystać z usług
      krakowskich specjalistów i to w dodatku z politechniki. Płaca oczywiście więcej
      za badania, których wyniki są po prostu śmieszne.Ciekawi mnie kiedy i jaką
      metoda zostały przeprowadzone i dlaczego były takie drogie.Dlaczego nie było
      konkursu ofert na te badania?I dlaczego bedzie sie podejmować decyzje na
      podstawie niewiarygodnych danych?
      A swoją drogą to migawki są stanowczo za drogie i do tego nie trzeba
      przeprowadzać ankiet.Przykład W-wy jest tu dobry a nie Krakowa!
      A co do kontroli to kanarzy odpuszczaja nie tylko bezrobotnym ale także
      mięśniakom, których sie po prostu boją. Więc dlaczego ja mam płacicć za te góry
      pustych mięśni które jeżdzą na mój koszt.Tylko dlatego, że sam nie wyglądam
      groźnie?Absurd
      Żeby więcej sprzedac biletów wystarczy obniżyc ich cenę.Prosty trik pokaże, ze
      Łodzianie mogą kasować bilet, jeśli jest on tańszy.Nie wspominając o tańszych
      migawkach.Proste i skuteczne i nie trzeba wydawac grubych tysięcy na nic nie
      wartą ankietę.
      • Gość: Aleksej Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.01.06, 17:14
        Tylko istnieje maly problem, o ktorym nikt nie raczy wspomniec. Instytut
        Socjologii nie zglosil sie do przetargu, a lodzki firmy albo byly za drogie
        albo nie spelnialy oczekiwan. Na tego typu usluge musi byc przetarg. Wiec to ze
        robia to Krakusy to nie jest wina ZDiT tylko rowniez lodzkich placowek.

A obnizenie cen biletow nie zacheci gapowiczow do ich kasowania. I nie
        oszukujmy sie. Co do cen, to Lodz nie odbiega od sredniej krajowej, wiec tez
        nie przesadzajmy. Stuteczne bedzie tylko i wylacznie zwiekszenie efektywnosci
        kontroli.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • tomasz.bu Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus 22.01.06, 17:53
          > nie przesadzajmy. Stuteczne bedzie tylko i wylacznie zwiekszenie efektywnosci
          > kontroli.

I powinno się na to położyć silny nacisk. Pierwszych kilka rzeczy, które
          powinno się zrobić "od zaraz", jakie przychodzą mi do głowy:
          1. 0 tolerancji dla kanarów - łapówkarzy.
          2. Pełne zaangażowanie policji w legitymowanie delikwenta (obecnie większość
          kanarów nawet nie dzwoni na policję, nawet jeśli złapali takiego "bezrobotnego
          cwaniaczka" np. pod komendą na Kopernika. Prawdopodobnie nauczeni
          doświadczeniem, ze policja im powie "a radźcie se sami"
          3. Wsiadanie tylko pierwszymi drzwiami (i okazanie ważnego biletu kierowcy) na
          liniach peryferyjnych, poza godzinami szczytu i w weekendy (ogólnie)
          Ot, choćby tyle.
        • profes79 Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus 22.01.06, 21:20
          Mylisz sie. Wielu gapowiczow to gapowicze z koniecznosci. A wartoby zrobic badania jak obnizenie cen biletow w nocnych wplynelo na kasowanie biletow przez ludzi? Byloby jakies porownianie...
          • Gość: Obserwator Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.p.lodz.pl 23.01.06, 15:07
            Kto to jest gapowicz z konieczności? Jeśli nie mam biletu bo mnie nie stać, to
            idę pieszo (zdarzało się). Jeśli nie mam, bo nie zdążyłem kupić - idę do kierowcy.
      • Gość: Ktos Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.run.pl / *.run.pl 23.01.06, 21:09
        Najlepiej skomentować coś o czym się wogóle nie ma pojęcia-brawo!!! Ale to jest
        nasza wspaniała polska przypadłość. Jeżeli tak dobrze się Pan orientuje w
        sprawie, to wiedziałby Pan, że z badaniami przeprowadzanymi w Łodzi miała
        więcej wspólnego jedna z Łódzkich uczelni oraz jej kadra niż Politechnika
        Krakowska. A prasa nie powinna pisać tego, co jest dla niej bardziej wygodne,
        jeżeli chce być wiarygodna. Ale wyszło im, bo nakręcili czytelników.
      • Gość: Ktoś Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.run.pl / *.run.pl 23.01.06, 21:14
        Najłatwiej komentować coś o czym się wie niewiele, albo nic i uchodzić za
        znawcę tematu. Ale to jest nasza polska przypadłość. Gdyby był Pan chociaż
        trochę w temacie, to wiedziałby Pan, że jedna z Łódzkich uczelni oraz jej kadra
        miała zdecydowanie większy udział w tych badaniach niż Politechnika Krakowska.
        Niestety prasa też choruje na pewną przypadłość-często pisze jak najbardziej
        prawdę, ale z reguły niepełną.
    • Gość: plast Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.toya.net.pl 22.01.06, 20:26
      porownajmy zarobki z zajeb..ym Krakowem a biedna Łodzia. To wszystko wyjasni
      • Gość: Łodzian z Krakowa Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.run.pl / *.run.pl 23.01.06, 20:57
        Porównajmy koszty wynajęcia mieszkania w Łodzi i w Krakowie!!!!
        To też wszystko wyjaśni.
        Krakowianie więcej zarabiają? Być może, ale zdecydowaie więcej kosztuje ich
        życie!!!!
    • artnow Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus 24.01.06, 12:49
      Ciekawe czy przebadali jakie zadowolenie jest z jakości świadczonych usług i jaki jest stan techniczny taboru.
      Niech dorównają jakością taboru do innych to wtedy będą mogli dorównywać cenami biletów.
      Poczytaj mnie
      Albo
      Politykuj ze mną
      • Gość: Aleksej Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.01.06, 12:55
        Do innych czyli do kogo? Mozemy rownac co najwyzej do Krakowa, Poznania czy
        Gdyni, w reszcie miast jest tak jak w Lodzi albo nawet gorzej.

I myslisz ze w innych miastach wszystko jezdzi idealnie? W Krakowie maja duze
        problemy z Jelczmi M181MB, w Gdansku ponad 10% wozow nie wyjechalo wczoraj
        (glownie Ikarusy). W GOPie nie wyjechalo prawie 170 autobusow!!!

Nie mowiac juz o tym ze z powodu mrozow i zlodowacenia trakcji ta peka, to jest
        problem w calej Polsce.

Pozdrawiam,
        Aleksej
    • artnow Re: Wyniki ankiet w łódzkich tramwajach i autobus 24.01.06, 12:52
      Wczoraj moja Żona dwie i pół godziny wracala z pracy. Przez dwie godziny nie przyjechał żaden tramwaj ani autobus - granda ! ! !
      Poczytaj mnie
      Albo
      Politykuj ze mną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka