Gość: Krzysiek IP: *.24.rev.vline.pl 22.01.06, 21:03 Witam mam 3 pytanka 1.Czym sie różni tramwaj 2N od 5N 2.Które zajezdnie obsługiwały tramwaje 803N 3.W którym roku był ostatni kurs tramwaju 803N na linii miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jagaciarz Re: Enki IP: *.lodz.msk.pl 23.01.06, 13:00 1.Od strony technicznej się nie znam,ale optycznie był "dłuższy i masywniejszy"- (tak to chyba najlepiej mozna ująć językiem laika:),inna była też szerokośc i rozstaw drzwi-były one strasznie cięzkie do przesuwania-dlatego w 5N je zmieniono.Poza tym 2N to drzwi 1skrzydłowe-5N 2skrzydłowe.Zmieniono też konstrukcję pomostów-wydaje mi się,ze w ten sposób inaczej rozłozono "punkt cięzkości"wagonu.Zresztą w pózniejszych latach przerabiano 2N(juz od lat 60.) a niektóre z nich otrzymywały wygląd taki jak 5N(ale nie wiem które to lata,raczej na pewno coś takiego robiono w 80.).Chyba od połowy lat 80.,a na pewno już w końcówce "klasycznej"dwuenki już się w Łodzi nie zobaczyło(w obsłudze linowej,bo techniczne mamy do dziś). 2.Wszystkie oprócz Dąbrowskiego(może poza początkowym okresem,ale to tylko epizod),ale np. Brus dopiero od grudnia 1990,a Telefoniczna tylko do 1989. 3.Oficjalnie podaje się czerwiec 1992,ale sam pamiętam je jeszcze na 4,16,11 i 22 z września,może pażdziernika 1992-z tym że wtedy to juz naprawdę sporadycznie-pamiętam ze budziły moje zdziwienie. To tylko takie informacje "naprędce" i mogące też niestety zawierać błędy(radzę więc zachować dystans:)-polecam lekturę Świata Kolei-nr.9 i 10/2004 a także bodaj 10/2005(tego sam niestety nie mam:(-tam są na ten temat wyczerpujące informacje i dość dużo zdjęc archiwalnych.Naprawdę świetne artykuły. P.s.-zresztą jesli ten wątek przeczyta Luki to pewnie dorzuci jeszcze garść ciekawostek,a błędy poprawi-pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagaciarz Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.msk.pl 23.01.06, 13:08 ad.1 Oczywiście 5N pojawiły się w Łodzi póżniej-dopiero od 1957,a 2N juz od 1950.5N było też więcej-bodaj najliczniejsza seria tramwajowa w Łodzi. ad3.Moim zdaniem to parę lat za szybko wycofano przeguby z miasta(to samo się też tyczy Bydgoszczy),choć moze ich stan nie był juz wtedy najlepszy to jednak chyba nie było z nimi aż tak tragicznie.Błędem był na pewno też brak montowania piasecznicy. Co mnie zawsze ciekawi to fakt,że 102N,czyli szerokotorowe przeguby pojezdziły znacznie dłuzej,a we Wrocławiu,Szczecinie i na Śląsku jezdzą do dzis-chociaż nie wiem czy to zasługa lepszej konstrukcji 102N czy po prostu braków taborowych tamtych sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.msk.pl 23.01.06, 15:22 > ad3.Moim zdaniem to parę lat za szybko wycofano przeguby z miasta(to samo się > też tyczy Bydgoszczy),choć moze ich stan nie był juz wtedy najlepszy to > jednak chyba nie było z nimi aż tak tragicznie. Właściwie- gdyby się uprzeć, to jak wstazuje przykład 43 i 46, mogłyby jeździć do tej pory. Skasowano je, bo po likwidacjach linii tramwajowych na początku lat 90 (w ciągu kilku lat skasowano linie: 3, 13, 23, 42 i 44, dodatkowo skrócono linię 17, a na pozostałych zmniejszono częstotliwość) przestały być potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Enki-dodatek IP: *.prokom.pl 23.01.06, 15:32 Niestety przeguby to nieudana konstrukcja. Pękające słupki, słabsze wózki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Enki-dodatek 23.01.06, 15:32 Przeguby zniknęły ze stricte miejskich linii tylko dlatego, że wpisano je na stan dwóch powstałych wówczas spółek podmiejskich. Kasacja linii jest bez związku ze sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.msk.pl 23.01.06, 16:14 > Przeguby zniknęły ze stricte miejskich linii tylko dlatego, że wpisano je na > stan dwóch powstałych wówczas spółek podmiejskich. Kasacja linii jest bez > związku ze sprawą. Moim zdaniem: wpisano je na stan TP i MKT dlatego, ze na liniach miejskich stały się niepotrzebne. A stały się niepotrzebne bo zmniejszyła się ilość składów w mieście. Na trasach podmiejskich składy 805N zdarzały się sporadycznie, głównie na 41, rzadko na 45. Na 43 i 43bis pokutowały ostatnie łódzkie "enki", na 46, 44 i 42 składów 805N nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Enki-dodatek 23.01.06, 16:20 Wpisano je na stan podmiejskich ze względu na dużą pojemność w stosunku do energochłonności (podstacje elektryczne), a nie z powodu likwidacji linii. Majątek zlikwidowanego Przedsiębiorstwa Państwowego MPK w Łodzi podzielono między trzy nowe spółki i nie jest żadną tajemnicą, że MPK-Łódź Sp. z o.o. pozbyło się złomu, zostawiając sobie tabor nowszy wiekowo, a więc teoretycznie lepszy. Na tym polegała cała zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagaciarz Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.msk.pl 23.01.06, 18:36 No tak,ale Barnaba ma jednak na pewno dużo racji.Gdyby nie likwidacja wielu linii w tamtym czasie(czyli zmniejszenie "potrzeb przewozowych"-nie wiem jak to lepiej nazwać) połączona z jednoczesnymi dostawami 805tek-ostatnia duża w 1990 na Chocianowice-to przeguby na pewno dużo dłuzej jeżdziłyby na miejskich. A propos tego,co pisał Studi-nieudanej konstrukcji,to warto zauważyć,ze starsze o około 20lat.enki wycofano ostatecznie ledwie rok wcześniej od przegubów,a to też o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Enki-dodatek 23.01.06, 22:37 Enki na dobrą sprawę mogłyby jeszcze jeździć, gdyby nie fakt, że dziś komfort tych wagonów jest już dalece niewystarczający. Ale technicznie to są wagony nie do zarżnięcia. Dlatego w roli wagonów technicznych enki pojeżdżą aż do czasu wyczerpania części zamiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Enki-dodatek 23.01.06, 23:24 Kuźwa, wagony, wagony, wagony... Jakby to jakiś polonista zobaczył... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Enki-dodatek 23.01.06, 23:33 michal.ch napisał: > Kuźwa, wagony, wagony, wagony... Jakby to jakiś polonista zobaczył... ;) Masz jakies traumatyczen wspomnienia zwiazane z polonista ? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagaciarz Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.msk.pl 23.01.06, 18:48 <<na 46, 44 i 42 składów 805N nie pamiętam.>> Aleksiej pisał kiedyś,ze pamięta skład 805tek jadący Ul.Wojska Polskiego,czyli jedną z głównych ulic Aleksandrowa-czyli sporadycznie mogły się też i na 44 pojawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.01.06, 20:01 Pamietam i to dobrze, ale na Pl. Kosciuszki, nie na Wojska Polskiego, tylko ze to nie ma zadnego znaczenia. Na pewno pojawil sie sklad 805tek w Aleksandrowie, jak czesto tego nie wiem, ale mysle ze zdarzalo sie od czasu do czasu. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.msk.pl 24.01.06, 19:04 > Aleksiej pisał kiedyś,ze pamięta skład 805tek jadący Ul.Wojska > Polskiego,czyli > jedną z głównych ulic Aleksandrowa-czyli sporadycznie mogły się też i na 44 > pojawiać. Nie upieram się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brok Re: Enki-dodatek IP: *.lodz.mm.pl 08.02.06, 22:30 Na linii 46 sporadycznie się pojawiały. Odpowiedz Link Zgłoś