Dodaj do ulubionych

Segregacja odpadów za rok

IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 02.02.06, 20:28
nareszcie, zajebista sprawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: pitum Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 02.02.06, 20:59
      w zasadzie podobnie jak w niemczech, tylko, ze tam jest:
      -szklo
      -papier
      -surowce
      -pozostale/bio
      • yarro Re: Segregacja odpadów za rok 02.02.06, 21:24
        I podobno mozna dostac karę, jak się wyrzuci do danegom worka nie to co trzeba :)
        • snakemaycry Re: Segregacja odpadów za rok 03.02.06, 12:25
          yarro napisał:

> I podobno mozna dostac karę, jak się wyrzuci do danegom worka nie to co trzeba
          > :)

Oj można można, ale z drugiej strony u nich to działa bardzo dobrze. No ale
          nareszcie u nas też wprowadza worki, chociaż jak byłem w Niemczech to czasami
          można dostać bzika z tymi workami, bo stoisz i się zastanawiasz do którego worka
          się kwalifikuje to co trzymasz w dłoni :)
    • berger.m Re: Segregacja odpadów za rok 02.02.06, 21:15
      Wspaniały projekt. Cieszę się, że władze Łodzi zainteresowały się tym problemem.
      Mam nadzieję, że wszystko dojdzie do skutku. Trzymam kciuki za powodzenie projektu.

Pozdrawiam!
    • yarro Re: Segregacja odpadów za rok 02.02.06, 21:25
      Czekam niecierpliwie ;)

Ja już od dawna staram się segregować i wyrzucam to co moge do tych kolorowych
      dzwono-czajnikowych pojemników :P
    • el-042 Świetnie... 02.02.06, 21:37
      Mam nadzieję, że akcja nie ograniczy się tylko do gospodarstw domowych. Niech
      akcja rozszerzy się na urzędy, szpitale, kina, centra handlowe itd. W Berlinie
      na dworcach wszystkie kosze na śmieci są czterodzielne i nawet w takim miejscu
      publicznym segreguje się śmieci. Przecież to nie jest wielki wysiłek, żeby
      butelkę po wypitym napoju wrzucić do dziurki z napisem "szkło". Jednak
      problemem może być ignorancja w stylu polskim - jak jest napisane "szkło", to
      ląduje tam wszystko. Podobnie jak jest z pojemnikami w parkach na psie odchody.
      Mimo, że są zielone klasyczne kosze na śmieci to i tak wszyscy ładują odpadki
      do pomarańczowych na odchody. Z drugiej jednak strony i tak lepiej, że trafią
      tam, niż na trawnik.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • Gość: Maniek Re: Świetnie... IP: *.retsat1.com.pl 03.02.06, 20:57
        W Polsce niektórym łatwiej rzucić np. butelkę na trawnik niż do śmietniczki, a
        co dopiero mówic o selektywnej zbiórce odpadów.
    • Gość: mer Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 21:54
      "Każdy dostanie kolorowe worki ze śmieciami(...)".
      Ja nie chcę dostać worków ze śmieciami. Nawet kolorowych. A nawet z kolorowymi
      śmieciami.
    • Gość: kloszard Re: Segregacja śmieciowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:33
      aha do wiadra na śmieci wrzucimy pozostałe odpadki, które nie są ani szkłem,
      ani surowcami, ani nie ulegają biodegradacji, np. pampersy, zabawki, potłuczone
      naczynia, zawartość popielniczek, kości itd. czyli po staremu wszystko bedę
      wrzucał do wiadra i niech sie z tym męczy jakiś murzyn albo arab
      • Gość: lodzianin Re: Segregacja śmieciowa IP: *.retsat1.com.pl 02.02.06, 23:48
        Murzyn i Arab pisze sie wielka litera, polaku. Typowo polskie chamstwo i
        ciemnota.
    • Gość: lodzianin BRAWO!!! IP: *.retsat1.com.pl 02.02.06, 23:45
      Brawo. Segregowanie odpadow jest potwornie upierdliwe, ale najwyzszy czas sie
      za nie zabrac, jesli nie chcemy, zeby zasypala nas gora smieci.
      Trzeba tez pamietac, ze w Kleszczowie wkrotce ruszy budowa najwiekszego w
      Polsce centrum utylizacji odpadow - dla calego wojewodztwa lodzkiego. Mamy
      szanse miec nie tylko najlepsza w Polsce wode w kranach, ale takze jako
      pierwsi - ekologiczny system utylizacji odpadow.
      Jak zwykle oklaski dla radnych SLD i prezydenta Kropiwnickiego. Zycze i Panu
      Prezydentowi i lewicowej Radzie - reelekcji. Szkoda, ze taki tandem nie dziala
      w Warszawie ;))) No coz, Lodz jak zwykle lepsza...
    • gray okej 03.02.06, 08:57

alles klar, wszystko pięknie, tylko, do ciężkiej cholery, czy ktoś mógłby w
      okolicy mojego bloku postawić te pudła?
    • Gość: b57 Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:15
      pieknie, pięknie - tylko dlaczego od 5 lat wale głowa w mur i nie moge załatwic
      pojemników na odpady w swojej okolicy? (Ruda Pabianicka) worki z
      posegregowanymi śmieciami wożę po całej Łodzi :)) Ale świetnie że się cos
      zmienia, znaczy - madrzejemy wszyscy
    • Gość: Georges Pompidou Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:59
      Ale mi historia! Segregacja i reutylizacja odpadow za granica jest znana od
      lat! Wieki mina zanim sie Polacy naucza skladowac co i jak trzeba do
      odpowiednich pojemnikow......
    • Gość: Łodzianin Re: Segregacja śmieci za granica jest możliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:45
      bo tam nie ma blokowisk.mopżna ja wyegzekwować na osiedlu gomków
      jednorodzinnych, ale w kilkuklatkowym dziesięciopiętrowcu to daj Panie Boże
      zdrowia tym wszystkim arabom którzy się tym będą zajmowali...
      • Gość: miki Re: Segregacja śmieci za granica jest możliwa IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 03.02.06, 17:25
        sama idea super !!!
        tylko gdzie mam trzymać w domu 3(4) kolorowe worki + kosz na to co do worków
        się nie kwalifikuje ??? myślę, że w domkach jednorodzinnych jakoś sobie z tym
        radzą, ale co maja zrobić lokatorzy mieszkań w kamienicach i w blokowiskach,
        zająć pół kuchni (bo tam najczęściej mamy kosze na śmieci) porozkładanymi do
        kilku worków śmieciami ?
        • Gość: Mlofy Segregacja śmieci - prostsze niż myślicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:12
          Jasne ze idea super.

Miszkam w blokowisku (biały Widzew). Od dawna wszycy w domu segreguja śmieci.

W tej chwili mamy osobno wydzielone miejsce na
          - papier (torba foliowa pod stolem w kuchni)
          - szklo (obok kosza na smieci)
          - organiczne (pojemnik wywozony na dzialke na kompost)
          - plastiki (raczej tylko butelki, bardzo brudny plastik [serki, kefiry, itd]
          idzie niestety do zwykłych smieci)
          - puchy po piwku (osobno, postawione w smietniku, ktos sie zawsze nimi zaopiekuje)
          - reszta (w malym pojemniku, przez to czesto opróżnianym)

Zapewniam, ze przy rozsadnym zorganizowaniu to segregacja to nie jest problem.
          Wychodzac z bloku mam po dwóch stronach w odleglosci 100-200 metrów dwa miejsca
          z kolorowymi dzwonami do wyrzucania posegregowanych odpadków. Okazja, zeby je
          wyrzucic jest wiec czesto.
    • Gość: mieszkaniec Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.profiline.pl 04.02.06, 12:34
      poroniony pomysł bo ja nie mam w kuchni miejsca aby trzymac tyle worków!!!!!!!!!
      Mam mała kuchnię wiec nie mam gdzie trzymac nawet jednego wiadra.A i tak
      segreguje wynoszac odzielnie butelki szklane i typu pet i oddzielnie
      makulaturę.Problem jest tylko z tym, ze pojemniki na te odpady sa przepełnione i
      jak sie dzwoni z interewencja to i tak nic nie daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka