Gość: jinx IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 02.02.06, 20:28 nareszcie, zajebista sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pitum Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 02.02.06, 20:59 w zasadzie podobnie jak w niemczech, tylko, ze tam jest: -szklo -papier -surowce -pozostale/bio Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Segregacja odpadów za rok 02.02.06, 21:24 I podobno mozna dostac karę, jak się wyrzuci do danegom worka nie to co trzeba :) Odpowiedz Link Zgłoś
snakemaycry Re: Segregacja odpadów za rok 03.02.06, 12:25 yarro napisał: > I podobno mozna dostac karę, jak się wyrzuci do danegom worka nie to co trzeba > :) Oj można można, ale z drugiej strony u nich to działa bardzo dobrze. No ale nareszcie u nas też wprowadza worki, chociaż jak byłem w Niemczech to czasami można dostać bzika z tymi workami, bo stoisz i się zastanawiasz do którego worka się kwalifikuje to co trzymasz w dłoni :) Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Segregacja odpadów za rok 02.02.06, 21:15 Wspaniały projekt. Cieszę się, że władze Łodzi zainteresowały się tym problemem. Mam nadzieję, że wszystko dojdzie do skutku. Trzymam kciuki za powodzenie projektu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Segregacja odpadów za rok 02.02.06, 21:25 Czekam niecierpliwie ;) Ja już od dawna staram się segregować i wyrzucam to co moge do tych kolorowych dzwono-czajnikowych pojemników :P Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Świetnie... 02.02.06, 21:37 Mam nadzieję, że akcja nie ograniczy się tylko do gospodarstw domowych. Niech akcja rozszerzy się na urzędy, szpitale, kina, centra handlowe itd. W Berlinie na dworcach wszystkie kosze na śmieci są czterodzielne i nawet w takim miejscu publicznym segreguje się śmieci. Przecież to nie jest wielki wysiłek, żeby butelkę po wypitym napoju wrzucić do dziurki z napisem "szkło". Jednak problemem może być ignorancja w stylu polskim - jak jest napisane "szkło", to ląduje tam wszystko. Podobnie jak jest z pojemnikami w parkach na psie odchody. Mimo, że są zielone klasyczne kosze na śmieci to i tak wszyscy ładują odpadki do pomarańczowych na odchody. Z drugiej jednak strony i tak lepiej, że trafią tam, niż na trawnik. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Świetnie... IP: *.retsat1.com.pl 03.02.06, 20:57 W Polsce niektórym łatwiej rzucić np. butelkę na trawnik niż do śmietniczki, a co dopiero mówic o selektywnej zbiórce odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 21:54 "Każdy dostanie kolorowe worki ze śmieciami(...)". Ja nie chcę dostać worków ze śmieciami. Nawet kolorowych. A nawet z kolorowymi śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloszard Re: Segregacja śmieciowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:33 aha do wiadra na śmieci wrzucimy pozostałe odpadki, które nie są ani szkłem, ani surowcami, ani nie ulegają biodegradacji, np. pampersy, zabawki, potłuczone naczynia, zawartość popielniczek, kości itd. czyli po staremu wszystko bedę wrzucał do wiadra i niech sie z tym męczy jakiś murzyn albo arab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianin Re: Segregacja śmieciowa IP: *.retsat1.com.pl 02.02.06, 23:48 Murzyn i Arab pisze sie wielka litera, polaku. Typowo polskie chamstwo i ciemnota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianin BRAWO!!! IP: *.retsat1.com.pl 02.02.06, 23:45 Brawo. Segregowanie odpadow jest potwornie upierdliwe, ale najwyzszy czas sie za nie zabrac, jesli nie chcemy, zeby zasypala nas gora smieci. Trzeba tez pamietac, ze w Kleszczowie wkrotce ruszy budowa najwiekszego w Polsce centrum utylizacji odpadow - dla calego wojewodztwa lodzkiego. Mamy szanse miec nie tylko najlepsza w Polsce wode w kranach, ale takze jako pierwsi - ekologiczny system utylizacji odpadow. Jak zwykle oklaski dla radnych SLD i prezydenta Kropiwnickiego. Zycze i Panu Prezydentowi i lewicowej Radzie - reelekcji. Szkoda, ze taki tandem nie dziala w Warszawie ;))) No coz, Lodz jak zwykle lepsza... Odpowiedz Link Zgłoś
gray okej 03.02.06, 08:57 alles klar, wszystko pięknie, tylko, do ciężkiej cholery, czy ktoś mógłby w okolicy mojego bloku postawić te pudła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b57 Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:15 pieknie, pięknie - tylko dlaczego od 5 lat wale głowa w mur i nie moge załatwic pojemników na odpady w swojej okolicy? (Ruda Pabianicka) worki z posegregowanymi śmieciami wożę po całej Łodzi :)) Ale świetnie że się cos zmienia, znaczy - madrzejemy wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georges Pompidou Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:59 Ale mi historia! Segregacja i reutylizacja odpadow za granica jest znana od lat! Wieki mina zanim sie Polacy naucza skladowac co i jak trzeba do odpowiednich pojemnikow...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Segregacja śmieci za granica jest możliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:45 bo tam nie ma blokowisk.mopżna ja wyegzekwować na osiedlu gomków jednorodzinnych, ale w kilkuklatkowym dziesięciopiętrowcu to daj Panie Boże zdrowia tym wszystkim arabom którzy się tym będą zajmowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Segregacja śmieci za granica jest możliwa IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 03.02.06, 17:25 sama idea super !!! tylko gdzie mam trzymać w domu 3(4) kolorowe worki + kosz na to co do worków się nie kwalifikuje ??? myślę, że w domkach jednorodzinnych jakoś sobie z tym radzą, ale co maja zrobić lokatorzy mieszkań w kamienicach i w blokowiskach, zająć pół kuchni (bo tam najczęściej mamy kosze na śmieci) porozkładanymi do kilku worków śmieciami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlofy Segregacja śmieci - prostsze niż myślicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:12 Jasne ze idea super. Miszkam w blokowisku (biały Widzew). Od dawna wszycy w domu segreguja śmieci. W tej chwili mamy osobno wydzielone miejsce na - papier (torba foliowa pod stolem w kuchni) - szklo (obok kosza na smieci) - organiczne (pojemnik wywozony na dzialke na kompost) - plastiki (raczej tylko butelki, bardzo brudny plastik [serki, kefiry, itd] idzie niestety do zwykłych smieci) - puchy po piwku (osobno, postawione w smietniku, ktos sie zawsze nimi zaopiekuje) - reszta (w malym pojemniku, przez to czesto opróżnianym) Zapewniam, ze przy rozsadnym zorganizowaniu to segregacja to nie jest problem. Wychodzac z bloku mam po dwóch stronach w odleglosci 100-200 metrów dwa miejsca z kolorowymi dzwonami do wyrzucania posegregowanych odpadków. Okazja, zeby je wyrzucic jest wiec czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Segregacja odpadów za rok IP: *.profiline.pl 04.02.06, 12:34 poroniony pomysł bo ja nie mam w kuchni miejsca aby trzymac tyle worków!!!!!!!!! Mam mała kuchnię wiec nie mam gdzie trzymac nawet jednego wiadra.A i tak segreguje wynoszac odzielnie butelki szklane i typu pet i oddzielnie makulaturę.Problem jest tylko z tym, ze pojemniki na te odpady sa przepełnione i jak sie dzwoni z interewencja to i tak nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś