Dodaj do ulubionych

Lotu się nie bałam, ale dentysty...

12.02.06, 18:29
Znalezione na pl.regionalne.lodz:
news.bbc.co.uk/1/hi/england/nottinghamshire/4698680.stm

Woman flies to Poland for dentist

A Nottingham woman has flown to Poland for dental treatment because she says
she cannot afford to go to the dentist in the UK.
Sonja McCarthy, took the first flight on a new budget airline to fly from
Nottingham East Midlands Airport to get two fillings done.
She travelled about a thousand miles to go for the appointment in Lodz.
Also on the flight were many Poles already working in the East Midlands or
looking to get jobs.
Ms McCarthy said: "The return flight was £30 and the dental treatment itself
£20, which is £50 and yet it's over £100 for the treatment alone in Nottingham
and I can't afford that.
"I'm not scared of flying but I am a bit nervous of seeing the dentist."

Pozdrawiam
M..M
Obserwuj wątek
    • Gość: Aleczko Re: Lotu się nie bałam, ale dentysty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:32
      Świetnie, bardzo mnie to cieszy :)
    • Gość: . Re: Lotu się nie bałam, ale dentysty... IP: *.toya.net.pl 12.02.06, 19:27
      Może by tak coś po Polsku.
      • Gość: marcin Re: Lotu się nie bałam, ale dentysty... IP: 193.50.44.* 12.02.06, 19:49
        Pani McCarthy przyleciała do Łodzi, żeby wstawić 2 plomby ... przelot kosztował
        ją Ł30, a wizyta u denstysty Ł20. Za wizytę u dentysty w Nottingham zapłaciłaby
        Ł100. Tak więc możemy spodziewać się zwiększenia obrotów u naszych dentystów :)
        • Gość: . Re: Lotu się nie bałam, ale dentysty... IP: *.toya.net.pl 12.02.06, 20:29
          Jest to jakieś rozwiązanie. Jak by szpital na Czechosłowackiej się zareklamował
          to trzeba by lotów dołożyć, również do Londynu.
      • Gość: abc Re: Lotu się nie bałam, ale dentysty... IP: *.bredband.skanova.com 12.02.06, 21:40
        A moze czas zabrac sie za nauke jezykow.
    • krzykowal Dla nie-anglojęzycznych 13.02.06, 10:07
      www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=510
    • Gość: kp Kolejny artykul z Nottingham IP: *.4web.pl / *.4web.pl 13.02.06, 18:15
      POLES APART NO LONGER...

www.thisisnottingham.co.uk/displayNode.jsp?nodeId=195917&command=displayContent&sourceNode=134241&contentPK=13987488&folderPk=78486
      • Gość: . Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.toya.net.pl 13.02.06, 18:19
        O rety znowu po Angielsku.
        • yarro Re: Kolejny artykul z Nottingham 13.02.06, 18:28
          Uczyc się!
          • Gość: S&F Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.toya.net.pl 13.02.06, 18:39
            A jak ktoś uczył się innego języka?
            Pozdrawiam
            • Gość: cedryczek Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.toya.net.pl 13.02.06, 18:46
              spokojnie yarro to wielki uczony 3 raz jest na I roku na studiach.
      • Gość: Aleczko Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 19:09
        "The flights between Wroclaw and Limoges in central France will run four times
        a week while the routes to Lodz and Bergerac, close to Bordeaux, will be three
        times weekly."

?? :)
        • Gość: kp Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.4web.pl / *.4web.pl 13.02.06, 19:28
          tak, troche to dziwnie wyglada ale oznacza to nic innego jak to, ze:
          loty pomiedzy (EMA) a Wroclawiem i Limognes - 4 razy w tygodniu
          podczas gdy trasy (z EMA) do Lodz i Bergerac - 3 razy.
          dla czytajacego oczywiste jest ze chodzi o EMA
          • Gość: Aleczko Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 19:35
            Rację masz :)
      • geograf Re: Kolejny artykul z Nottingham 13.02.06, 20:46
        Pozytywny artykuł, szczególnie ciekawe jest to, w jaki sposób pisze sie o przyjeżdżających Polakach szukających pracy -tak samo, jakby to byli ludzie z innej części Angli, Szkocji itp., same pozytywy w tym się dostrzega, a nie jakies obawy.
      • Gość: kkk Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.ppp.dion.ne.jp 14.02.06, 16:20
        Zgrubne tłumaczenie artykułu ("Poles apart no longer..."). Moje dopiski w
        nawiasach kwadratowych.

12:00 - 09 Lutego 2006

"Koniec przeciwieństw"/"Polacy już nie są odseparowani" [gra słów?]

Dzisiaj niskokosztowa linia Ryanair uruchomila cztery nowe połączenia z
        Nottingham East Midlands, w tym pierwsze bezpośrednie połączenia do Polski. THEO
        USHERWOOD rozmawiał z pasażerami w czasie podróży do Łodzi.

Wczesnym rankiem Maciej Białogoński po raz drugi w życiu wszedł na pokład samolotu.

Pierwsza podróż 20-latka miała miejsce osiem miesięcy temu gdy wyruszył on z
        Polski by odbyć praktykę jako menedżer w hotelu w Kegworth.

Wcześniej gdyby chciał pojechać do domu musiałby spędzić 36 godzin w autokarze
        lub, w droższym wariancie, pojechać do Londynu i stamtąd polecieć samolotem.

Ale dzisiaj był jednym z tych, którzy skorzystali z okazji do pierwszego
        bezpośredniego przelotu z Nottingham East Midland Airport do swojego kraju.

"Cieszę się, że mogę dostać się tu tak szybko", powiedział pan Białogoński.

"Zabrało mi to ledwie dziesięć minut. Kiedy dolecę czeka mnie jeszcze tylko
        półtoragodzinna jazda samochodem do mojego miasta - Kielc. To bardzo szybko."

Pierwszy samolot do Łodzi, miasta w środku Polski, wyleciał o 6:20 rano ze 169
        pasażerami na pokładzie - prawie pełen. Około 70% pasażerów pochodziło z Polski.

Przylot był zaplanowany na godzinę 12:15, wszystkie bilety zostały sprzedane.

Na pokładzie wylatującego samolotu znalazł się też Ted Germer (52 lata) z Aspley.

"Łatwiej jest lecieć z East Midlands niż jechać do Londynu." - powiedział.

"Zamierzałem tylko odwiedzić przyjaciół i krewnych w Polsce, to niesamowite
        znaleźć się w pierwszym wylatującym samolocie."

Marcin Litkowski, lat 25, z Lenton powiedział: "Byłoby dobrze gdyby Rayanair
        latał do mojego rodzinnego miasta - Bydgoszczy."

"Zwykle jeżdzę na Stansted ale zaparkowanie tam samochodu to dodatkowy koszt.
        Będzie taniej jeśli ktoś mnie odbierze z docelowego lotniska."

Adam Detlaf, lat 26, z Mapperley powiedział, że nowe połączenia oznaczają więcej
        Polaków przyjeżdżających do pracy w Nottingham.

"Mieszka tu około 15000 Polaków" - powiedział.

"To miasto jest lepsze od innych bo jest mniejsze przez co łatwiej się tu żyje.
        Więcej ludzi będzie chciało tu przyjechać i pracować."

W Notts mieszka czwarta co do liczebności populacja Polaków poza Londynem.

Jednak uważa się, że wzrosła ona gwałtownie po wstąpieniu Polski do UE w zeszłym
        roku.

Wedlug spisu w 2001 roku było tu 1729 ludzi polskiego pochodzenia.

Więcej Polaków mieszka tylko w West Midlands, Greater Manchester i West Yorkshire.

Barbara Glass pomaga Polakom znaleźć pracę i osiedlić się w Mansfield.

"Większość Polaków nie posiada samochodu więc wyjazd na południe by złapać
        samolot wymaga pewnych zabiegów."

"Nowe loty mogą tu całkiem sporo zmienić."

"Nottinghamshire zawsze było popularne z powodu swojego centralnego położenia.
        Można było też o tym [lotach?] usłyszeć w telewizji."

"Wielu Polaków osiedliło się tutaj po wojnie dzięki kopalniom, w których mogli
        pracować."

"Niektórzy z przyjezdnych znają już kogoś w tych okolicach."

Loty z Wrocławia do Limoges w środkowej Francji odbywają się cztery razy w
        tygodniu a loty z Łodzi do Bergerac, blisko Bordeaux, będą uruchomione trzy razy
        w tygodniu.

W kwietniu linia uruchamia również połączenia do Nimes, Carcassonne, Nantes,
        Dinard, Berlina i Derry.

Jednak nowe połączenia nie służą tylko Polakom do odwiedzania swoich przyjaciół
        i krewnych w kraju.

Monika Brompton, Polka z Forest Fields, lat 28: "To wspaniała wiadomość.
        Czekałam na to miesiącami."

"Nie mam wielu gości ale jestem pewna, że dzięki niższym cenom łatwiej będzie mi
        odebrać znajomych i rodzinę z lotniska."

Dominika Kluk, lat 25, z Carlton: "Nowe połączenia to dobry pomysł ponieważ do
        Luton jest daleko. Łatwiej będzie odwiedzać znajomych i rodzinę w Polsce."

Nottingham to miłe miasto. Wcześniej ludzie jeżdzili do Londynu ale teraz
        brakuje tam miejsc do pracy i życia wię Polacy osiedlają się w Nottingham."

Bridger Dowling, rzecznik prasowy linii lotniczej: "Nie wystartowalibyśmy tutaj
        całego przedsięwzięcia gdybyśmy nie spodziewali się wielu pasażerów."

"W okolicy East Midlands mieszka wielu Polaków. Oczekujemy też, że wiele osób
        kupi posiadłości we Francji."

"Będą tu również przybywali goście. To zapowiada ciekawy rozwój [wydarzeń/miasta]."

"Do nazwy lotniska dodane zostało "Nottingham" co pomoże ludziom zorientować się
        gdzie ono się znajduje."

• Gość: matej Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:29
          Loty z Wrocławia do Limoges w środkowej Francji odbywają się cztery razy w
          tygodniu a loty z Łodzi do Bergerac, blisko Bordeaux, będą uruchomione trzy razy
          w tygodniu.

hm????
          Trzy razy w tygodniu do Bergarac
          • Gość: . Re: Kolejny artykul z Nottingham IP: *.toya.net.pl 14.02.06, 21:41
            Czemu nie blisko wielkiej wody "Oceanu" i uroczych plaż. Ale zimą to chyba małe
            zainteresowanie by było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka