IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 01:38
Z przyjemnoscia korzystamy z nocnych! To, co zostalo zrobione jest tak dobre,
ze az nie do wiary. Dla autorow reformy - duzy plus.
Zeby nie bylo za dobrze:
- moze by wprowadzic kontrole pasazerow przez kierowcow. Jesli argumenty o
spowolnieniu autobusow w przypadku takiego rozwiazania na dziennych sa pewnie
prawdziwe, o tyle na nocnych - raczej nie. We wszystkich krajach zachodnich,
ktore znamy, nikt nie mialby prawa wsiasc bez zakupu lub skasowania biletu
przy kierowcy, badz tez bez okazania mu migawki;
- zastanawiam sie, czy polgodzinny takt to nie jest za czesto w dni
powszednie. To jest zapewne wskazane w duzych metropoliach, z intensywnym
zyciem nocnym - ale w Lodzi raczej tylko w weekendy. W zamian za to lepiej
chyba byloby dogescic niektore linie dzienne, jak naprzyklad czternastke.

W ogole zastanawiajace dlaczego MPK, ktore dotychczas okazywalo sie tylko
mocno glupawe, nagle robi cos z glowa i porzadnie. Usuncie wreszcie te Wyszy-
Wyszy i zrobcie porzadek tam, gdzie to latwe - i nie bedzie mozna sie
czepiac. Chyba ze magistratu i ZDiKu za inne rzeczy.
Obserwuj wątek
    • yarro Re: nocne 27.02.06, 01:42
      ;]

No proszę :)

Czyli można miło o MPK :)
    • teufel Re: nocne 27.02.06, 07:08
      Półgodziny to w dni powszednie to optymalny czas, a co do weekendu to tu trzeba się zastanowić:)
      • teufel Re: nocne 27.02.06, 08:46
        Ofc mi chodziło by w weekendy jezdziły cześciej - N1 długie czesto jest zapchane.
    • michal.ch Re: nocne 27.02.06, 07:41
      > W ogole zastanawiajace dlaczego MPK, ktore dotychczas okazywalo sie tylko
      > mocno glupawe, nagle robi cos z glowa i porzadnie.

ZDiT robi. MPK tylko wykonuje umowę (równie dobrze mogłaby to być firma dajmy na
      to "Zdzichu - Zakład Transportu Żukiem"). :)

To tak gwoli ścisłości.
    • Gość: Aleksej Re: nocne IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.02.06, 10:31
      > Z przyjemnoscia korzystamy z nocnych! To, co zostalo zrobione jest tak dobre,
      > ze az nie do wiary. Dla autorow reformy - duzy plus.

Cieszy nas ze duzo osob dostrzega pozytywy tej reformy. Z tego co obserwuje to
      znaczna wiekszosc Lodzian jest bardzo zadowolona z reformy.

> - moze by wprowadzic kontrole pasazerow przez kierowcow. Jesli argumenty o
      > spowolnieniu autobusow w przypadku takiego rozwiazania na dziennych sa pewnie
      > prawdziwe, o tyle na nocnych - raczej nie. We wszystkich krajach zachodnich,
      > ktore znamy, nikt nie mialby prawa wsiasc bez zakupu lub skasowania biletu
      > przy kierowcy, badz tez bez okazania mu migawki;

Sa rozne przymiarki do zwiekszenia kontroli w autobusach nocnych, to jest jeden
      pomysl, niestety doswiadczenia z innych miast wskazuja ze w PL jest to trudne
      do przeprowadzenia. Ale ZDiT widzi problem i zamierza go skutecznie rozwiazac
      (mam nadzieje ze szybko).

> - zastanawiam sie, czy polgodzinny takt to nie jest za czesto w dni
      > powszednie. To jest zapewne wskazane w duzych metropoliach, z intensywnym
      > zyciem nocnym - ale w Lodzi raczej tylko w weekendy. W zamian za to lepiej
      > chyba byloby dogescic niektore linie dzienne, jak naprzyklad czternastke.

Polgodzinny takt jest optymalny, a problem jazdy pustych autobusow rozwiarza
      autobusy midi. One beda jezdzily w tygodniu na czesci linii. A na liniach
      dziennych mozna zrobic pewne korekty, aby rowniez starczylo na przynajmniej
      czesciowe zwiekszenie czestotliowsci linii 14.

> W ogole zastanawiajace dlaczego MPK, ktore dotychczas okazywalo sie tylko
      > mocno glupawe, nagle robi cos z glowa i porzadnie. Usuncie wreszcie te Wyszy-
      > Wyszy i zrobcie porzadek tam, gdzie to latwe - i nie bedzie mozna sie
      > czepiac. Chyba ze magistratu i ZDiKu za inne rzeczy.

Reforme przygotowalo ZDiT nie MPK, MPK jest tylko przwoznikie. A co do
      wyswietlaczy to wszyscy wiemy ze jest zle, niestety nie jest tak latwo wszystko
      naprawic jak to sie wydaje, a i ludzi odpowiednich MPK nie ma. Mam nadzieje ze
      wkrotce to sie zmieni.

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • Gość: furippu Re: nocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 11:39
        Wiem przeciez, ze autorem rozkladu byl ZDiT, ale zeby to moglo zaistniec, to
        MPK musi to robic. Czyli to akurat robi z glowa, a wyszy-wyszy z... ogonem.
        • michal.ch Re: nocne 27.02.06, 12:25
          Gość portalu: furippu napisał(a):

> Wiem przeciez, ze autorem rozkladu byl ZDiT, ale zeby to moglo zaistniec, to
          > MPK musi to robic.

MPK musi to robić, bo im za to płacą. A jeśli im się nie będzie chciało, to
          ZDiT znajdzie sobie innego przewoźnika, a choćby miał być nawet zagraniczny,
          byle zaoferował korzystne warunki - proste. Więc MPK nie ma zbyt dużego wyboru,
          bo konkurencja zawsze prędzej czy później się znajdzie. Niestety wśród
          pracowników spółki jest najwięcej głosów sprzeciwu odnośnie reformy: bo do
          zajezdni dłużej jadę, bo cośtam... Ale najważniejsze, że przeważającej liczbie
          pasażerów nocnych zmiany pasują.

Reforma była naprawdę dobrym krokiem ze strony ZDiT-u.
          • Gość: furippu Re: nocne IP: *.p.lodz.pl 27.02.06, 19:06
            Chacialem pozytywnie zmotywowac MPK, a wy zmierzacie, zeby mu pamietac
            tylko "wyszy-wyszy" i samochody Prezesa... :-)
            • michal.ch Re: nocne 27.02.06, 21:35

> (...) a wy zmierzacie, zeby mu pamietac
              > tylko (...) samochody Prezesa... :-)

Przecież proponowałem, by kupić tramwaje Skody, żeby pasażerowie nie czuli się
              poszkodowani. Będą podróżować jak prezes. :))
              • Gość: furippu mpk a miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 01:17
                :-)
                A co do tych rynkowych zwiazkow miedzy magistratem i MPK - to ja w to nie
                wierze. To jest taka kombinacja finansowo-organizacyjna, a naprawde jest
                wszystko po staremu. Gdyby MPK mialo zroznicowana strukture wlasnosci - to co
                innego.
                • michal.ch Re: mpk a miasto 28.02.06, 09:18
                  Związek z miastem jest taki, że co nowe wybory, to nowe twarze można zobaczyć
                  we władzach takich spółek. Jestem za uniezależnieniem tej firmy od polityki, bo
                  jak tu prowadzić działania długofalowe, kiedy przed każdymi wyborami zarząd
                  zastanawia się, czy jeszcze będzie zarządzał. Takie nasze polskie piekiełko.
      • Gość: yarro_z_nielogu Re: nocne IP: *.toya.net.pl 27.02.06, 19:34
        Ciekawi mnie jaki wpływ mają autobusy na linię 14...
        • trishika Re: nocne 27.02.06, 20:16
          Ja też chciałam podziękować za reformę :)
          I dodatkowo za to, że w sobotę, kiedy na linii N5 popsuł się autobus to na
          przystanku czekał już nowy :) I nie musiałam marznąć półgodziny.
          :)
          • michal.ch Re: nocne 27.02.06, 21:38
            > Ja też chciałam podziękować za reformę :)
            > I dodatkowo za to, że w sobotę, kiedy na linii N5 popsuł się autobus to na
            > przystanku czekał już nowy :) I nie musiałam marznąć półgodziny.
            > :)

No i to jest zasługa MPK. Nie trzeba im przypisywac cudzych zasług, bo jak chcą,
            to potrafią.
          • play_lodz Re: nocne 27.02.06, 21:42
            > I dodatkowo za to, że w sobotę, kiedy na linii N5 popsuł się autobus to na
            > przystanku czekał już nowy :)

Taaak... też to widziałem :)
            Jako ciekawostka dodam, że popsuł się gniot marki Jelcz numer chyba 2514. :/
            Ciekawe co z nim się stało. Ale rzeczywiście MPK bardzo szybko podstawiło
            innego gniota.
    • Gość: Ja Re: nocne IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.02.06, 23:17
      Pozwolę sobie dorzucić kropelkę dziegciu - pewne problemy budzi jednak
      skomunikowanie autobusów przy spóźnieniach. Niestety, ale zdarzaja sie problemy
      z zapewnieniem przesiadki. Miejmy jednak nadzieję, że to choroba wieku
      dziecięcego.
      • geograf Re: nocne 27.02.06, 23:57
        przy obecnych czasach przejazdu należy raczej zapytać jakim cudem autobusy się
        spóźniają...(poza wypadkami mocno losowymi)
        • gothmucha Re: nocne 28.02.06, 00:12
          Jeżdżę dużo nocnymi, a jak na razie do punktu przesiadkowego w momencie odjazdu innych autobusów dotarłem tylko raz - to i tak dobrze :)

Ogólnie reforma bardzo bardzo udana :)
          • Gość: furippu Re: nocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 01:15
            To znaczy ze w wiekszosci razy autobus byl spozniony? Czy to jakas jedna linia?
            • gothmucha Re: nocne 28.02.06, 01:25
              Chorobcia, oczywiście wcięło najważniejsze - miało być, że dotarłem tylko raz SPÓŹNIONY...

Przepraszam za zamieszanie :(
              • Gość: furippu Re: nocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 01:29
                A, no to OK. Spoznienia oczywiscie beda sie zdarzac, niestety, ale niech ich
                bedzie jak najmniej. Ciekawe, czy oni maja system lacznosci, zeby powstrzymac
                odjazd o pare minut w takich sytuacjach. Kierowca moglby przeciez nawet zapytac
                pasazerow, na jakie autobusy chca sie przesiasc i wstrzymac tylko niektore.
                Ludzi zwykle nie ma za wiele.
                • Gość: Ja Re: nocne IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.02.06, 10:39

> A, no to OK. Spoznienia oczywiscie beda sie zdarzac, niestety, ale niech ich
                  > bedzie jak najmniej. Ciekawe, czy oni maja system lacznosci, zeby powstrzymac
                  > odjazd o pare minut w takich sytuacjach. Kierowca moglby przeciez nawet
                  zapytac
                  >
                  > pasazerow, na jakie autobusy chca sie przesiasc i wstrzymac tylko niektore.
                  > Ludzi zwykle nie ma za wiele.

Technicznie jest to w pełni wykonalne. Mentalnie chyba nie.
                  • Gość: kierowca Re: nocne IP: *.34.rev.vline.pl 28.02.06, 15:00
                    W Łodzi na niektórych liniach obowiązuje system przesiadek gwarantowanych.
                    Np 51-66,51-86,53-91. Takimi przesiadkami gwarantowanymi są też linie nocne na
                    Kościuszki (niektóre nocne mają też przesiadki gwarantowane w innych
                    miejscach). W przypadku przesiadek gwarantowanych jeśli kierowca przewiduje
                    opóźnienie jest zobowiązany zgłosić to do Centrali Ruchu, która przekazuje
                    informacje drugiemu autobusowi aby czekał.
                    Dodatkowo w przypadku przesiadek nocnych na Kościuszki ze względu na
                    kilkanaście autobusów spotykająycych się w jednym miejscu wprowadzono 6
                    minutowy postój.

Jeśli chodzi o opóźnienia to przecież kierowca nie będzie się pytał każdego
                    wsiadającego na każdym przystanku czy zamierza się przesiadać. Opóźnienia
                    często powstają np kilkanaście przystanków przed punktem przesiadkowym
                    (zdarzało się że N1 stało po kilkanaście minut na przejeździe w Andrzejowie).
                    Jesli autobus jedzie opóźniony ale nikt nie zamierza się przesiadać to na
                    następnych przystankach mogą już wsiadać pasażerowie którzy chcą się przesiąść.

Jeden autobus opóxniony - cała reszta czeka.
                    • Gość: furippu Re: nocne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 15:14
                      Troche mi to przypomina wylewanie dziecka z kapiela, ale trudno. Jednak jesli
                      autobusem jedzie 5 osob, to po co wstrzymywac wszystkie linie - nie wiem.
                      Ciekaw bylbym tych innych punktow przesiadek "gwarantowanych".
                    • Gość: Ja Re: nocne IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.02.06, 18:04
                      > Jeden autobus opóxniony - cała reszta czeka.

Przede wszystkim - gdyby czekał, to nie byłoby problemu. A problem, może nie
                      nagminnie, ale sie zdarza.

A dwa, że np. kierowca spóźnionego N4 może się spokojnie spytać w okolicach
                      Radwańskiej, czy ktoś się przesiada i na co. Reszta pasażerów i tak wsiadła w
                      autobus, który jechał wcześniej.
      • teufel Re: nocne 28.02.06, 07:08
        Tydzień temu jak byłem na PP to N3 z Dubois przyjechał o 23:31 i wszystkie czekały na niego. Autobusy ruszyły minute później po upewnieniu, że wszyscy pasażerowie którzy chcieli się przesiąść zrobili to :)

Niestety zdarzyło mi się 2 razy, że mój autobus przyjezdzał na PP późno i musiałem biec, żeby się przesiąść, więc czasem jest stres czy uda się czy nie.
        • Gość: trzask Re: nocne IP: *.aster.pl 28.02.06, 20:04
          jedyna uwaga jaka zauwazylem to banda najczesciej gó..arzy, psudokibicow lks,
          ktory uprzykszaja powrot z miasta mieszkancom Retkini. Mam nadzieje ze ktos sie
          tym zajmie. Bo nieprzyjemne jest stanie kolo delikwenta ledwo trzymajacego sie
          na nogach, z odruchami wymiotnymi ktory burczy pod nosem nazwe swego klubu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka