Dodaj do ulubionych

przedszkole 229 na Gliszczyńskiego-opinie

27.02.06, 11:05
No właśnie zbliza sie kwiecień (termin zapisów)a więc wzrasta zaiteresownie
tematyką przedszkolną. Osobiście jestem zainteresowana przedszkolem nr 229 na
ul. Gliszczyńskiego (Andrzejów). Odwiedziłam juz Panią dyrektor obejrzałam
sam lokal ale chciałabym dowiedziec czegoś od rodziców, którzy posyłają bądź
posyłali tam swoje dzieci. Podzielcie się kochani swoją opinią.
Pozdrowienia dla wszystkich
Obserwuj wątek
    • rozmowy_kontrolowane Re: przedszkole 229 na Gliszczyńskiego-opinie 28.02.06, 07:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=37123449
      Korzystaj z wyszukiwarki, zamiast zakładać nowe wątki...
      • najderka Re: przedszkole 229 na Gliszczyńskiego-opinie 28.02.06, 09:17
        Gdyby to kogoś interesowało to korzystam z wyszukiwarki i to dosyć często.
        Uważam jednak, że że bywają ludzie którzy maja swoje doświadczenia z
        przedszkolami ale nie szukaja już o nich informacji bo tego nie potrzebują. I
        do takich właśnie ludzi można trafić tworząc nowy wątek z tytułem precyzujacym
        przedszkole. Jeżeli mój post nie przeszkadza moderatorom to uważam że wszystko
        jest ok.
    • Gość: aga-ka Jestem b. zadowolona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:33
      Przedszkole dobrze wyposażone, czyste. Posiłki urozmaicone, dzieci uczą się
      smaodzielności w tym zakresie - same sobie nakładają jedzenie na talerze,
      decydują czy kanapkę z serem czy wędliną itp. NIe ma przymusu leżakowania ale
      dla chętnych jest przytulny kącik. No i o Paniach można powiedzieć dużo
      dobrego. DOświadczone, miłe. słuchają co się do nich mówi, chętne do pomocy.
      Dzieci dopilnowane, ubierane jak należy (np grube spodnie na spacer, które leżą
      w szatni, jak gorąco zdejmują ciuchy).Dzieci je lubią. Mój syn wręcz
      uwielbia :) I ogólnie obserwuję że dzieci czują się bezpieczne. Fajna atmosfera
      panuje. Ja zawsze chętnie tam chodzę.
      Panie bardzo się sprawdziły zaraz na początku, kiedy syn nie za bardzo chciał
      chodzić do przedszkola. Ja im zaufałam wtedy (w zeszłym roku) i do tej pory
      jest ok.

Wszystko zależy od tego jakie kto ma wymagania. MOje są spełnione a syn
      zadowolony :)

Pozdrawiam. Gdybyś chciała wiedzieć więcej to pisz, chętnie opowiem.
      AGA
      • najderka Re: Jestem b. zadowolona 28.02.06, 15:53
        Po pierwsze serdecznie dziekuje za odzew. Pytań oczywiście mam mnóstwo. Właśnie
        zrobiłam kolejną listę spraw o które zapomniałam wypytać panią Dyrektor. Jeśli
        nie masz nic przeciwko podam ci kilka z nich.
        Czy informuje się o sukcesach i problemach dzieci na bieżąco?
        Jak często odbywają się w placówce imprezy takie jak wycieczki, teatrzyki może
        coś jeszcze?
        Jak często odbywają się spotkania rodziców?
        Jak kształtują się koszty komitetu rodzicielskiego, wyprawki itp. ?
        Jak wygląda sprawa zwrotu kosztów wyżywienia w przypadku nieobecności dziecka?
        p.s.
        Korzystasz może z GG no i jeszcze jedno jeśli można czy mieszkasz w Andrzejowie?
        • aga-ka Re: Jestem b. zadowolona 01.03.06, 13:59
          Cześć
          Z gg korzystam bardzo rzadko. Raczej używam tlenu.
          MIeszkam niedlaeko Andrzejowa - między Feliksinem a Olechowem kolejowym (w
          pobliżu krańcówki 90). A ty?

Odpowiadam :))
          > Jak często odbywają się spotkania rodziców?
          > Czy informuje się o sukcesach i problemach dzieci na bieżąco?
          'Duże' zebrania z dyrekcja odbywaja sie 2-3 razy do roku. Na początku roku i
          niedawno akurat było z powodu zmian w opłatach, pewnie będzie jeszcze jakieś w
          II półroczu - wg potrzeb. Najpierw wspólnie potem wszyscy się rozchodzą do
          swoich sal i panie omawiają grupę i można później indywidualnie.
          Dodatkowo w ostani lub przedostatni poniedziałek m-ca (info jest zawsze na
          gazetce) pani czeka na rodziców do samego zamknięcia przedszkola i można
          uzyskać informacje.
          W każdej chwili możesz zadzwonić lub gdy odbierasz dzieciaczka zagadać z
          paniami. Zawsze są chętne do pogadania, no chyba że akurat mają 'urwanie głowy'
          Na poważniejszą rozmowę zawsze możesz się umówić.

> Jak często odbywają się w placówce imprezy takie jak wycieczki, teatrzyki może
          > coś jeszcze?
          Syn akurat jest w maluchach u starszych dzieci przedstawia się to trochę
          inaczej. Latem raz w m-cu jadą na salę zabaw (płacisz pani 4 zł przed
          wycieczką, jeśli nie chcesz żeby dziecko jechało to ma się nim kto zająć.)
          Dzieci uwielbiają sale zabaw :). W styczniu np byli w teatrze. Dodatkowo
          zwiedzają 'atrakcje' Andrzejowa typu biblioteka :). NIe ma m-ca żeby coś się
          nie działo. Zapraszają różnych gości do przedszkola, organizują bale
          przebierańców, mikołajki itp. Często chodzą do lasu szukać kolejno: pani
          wiosny, pani lato, pani jesieni i pani zimy :) Jest fajnie. I bez przesady.

> Jak kształtują się koszty komitetu rodzicielskiego, wyprawki itp. ?

komitet - 50 zł w 2 ratach (z tego prezenty dla dzieci przyzwoite /zabawki,
          słodycze/ na mikołaja, dzień dziecka itp)
          wyprawka ( w maluchach) - 50 zł na rok (lub możesz sama kupić potrzebne
          przybory - panie dadzą ci listę)
          książka+ćwiczenie - 30 zł
          ubezpiecznie we wrześniu - nie pamiętam ile :)
          angielski - bezpłatny w ramach zajęć
          rytmika - 6 zł/m-c
          gimnastyka korekcyjna - nie wiem ile kosztuje bo nie korzystam
          inne dodatkowe/płatne dla starszych grup

opłata stała- 94,40
          + 8,99 za przygotowanie 3 posiłków (przy 2 7,19)
          + opłata za jedzenie 3,80/dziennie za 3 posiłki (za 2 odpowiednio mniej)

> Jak wygląda sprawa zwrotu kosztów wyżywienia w przypadku nieobecności dziecka?
          Nie ma kłopotu z tym. W marcu np. kobitka liczy: opłata stała+przygotowanie
          posił+jedzenie w marcu gdyby chodził cały m-c(deklarujesz wcześniej na ile
          posiłków dziecko zostaje). Od kwoty za jedzenie odejmuje to czego 'nie zjadł'
          w lutym.
          Jeżeli teraz w marcu będzie chorował to odliczy to od jedzenia za kwiecień.
          Opłaty do 10 go. Codziennie intendentka sprawdza listę obecności ;) i notuje w
          swoim magicznym kajecie czy dziecko jest w przedszkolu. Czyli właściwie za
          każdy nawet pojedynczy dzień nieobecności zwracają kasę. Jeśli zje śniadanie i
          odbierzesz wcześniej to zwrot nie przysługuje - tylko za pełny dzień
          nieobecności. Jest ok. Słyszałam że w innych przedszk. zwracają powyżej 5 dnia
          nieobec. czy cos w tym stylu. Zeby być pewnym że odhaczyła nieobecność zawsze
          możesz do niej zadzwonić i zgłosić.

Ufff... Trochę się rozpisałam. Pytaj jeszcze jak chcesz. Odpowiem dopiero w
          piątek.
          Syn/córka (?) do maluszków czy wyżej?

PS. Przedszkole czynne jest od 6 do 17,00. Teoretycznie i praktycznie. Panie
          się nie dąsają kiedy przychodzisz o 16,50 (jak ja np;)) W wielu przedszkolach
          podobno jest z tym kłopot bo panie patrzą żeby godzinkę wcześniej do domu się
          wyrwać.
          Zbiórka dla wszystkich dzieci w jednej sali. Rozchodzą się przed śniadaniem do
          swoich sal. I później po podwieczorku znów zbiórka :) bo już zostaje mało
          dzieci. Mnie to nie przeszkadza, Krzyśkowi raczej też nie. I tak wszystkie
          panie i dzieci się znają i lubią (tak uogólniając). Łącznie z panią
          sprzątającą, kucharką itp.

Pozdrawiam serdecznie.
          Agnieszka

• najderka Re: Jestem b. zadowolona 01.03.06, 15:25
            Bardzo dziękuje za cierpliwość i chęć pomocy. Mieszkam w przeciwnym niż ty
            krańcu Andrzejowa (prawie Sąsieczno okolice ul.Zarębiny)a do przedszkola do
            maluchów zamierzam zapisać moje córcie bliźniaczki. Poczatkowo byłam bardziej
            skłonna zapisać dziewczyny do przedszkola, które mamy praktycznie obok domu
            przy ul. Skrzatów ale niestety już nie ma miejsc. Skończy się zatem na
            zapisaniu dzieci do przedszkola na Gliszczyńskiego stad chęć zebrania jakiś
            dodatkowych informacji o tym miejscu.
            Pozdrowienia dla Ciebie i Krzysia
            p.s. Pytań na razie brak ale pewnie się jeszcze pojawią więc z pewnością
            pozwolę sobie jeszcze Ci troszkę poprzeszkadzać jeśli można.
            Nie myślałaś o przedszkolu w Feliksinie?
            • aga-ka Znam Sąsieczno ;) 02.03.06, 09:01
              Tam się wychowałam. Od 5 lat mieszkam na Feliksinie (mąż) ale często jestem na
              Rataja bo mama i siostra tam mieszkają ;)
              O przedszkolu na SKrzatów słyszałam dużo dobrego. ALe to chyba jest prywatne?

Mi poręczniej zostawiać Krzysia w Andrzejowie. Lepszy dojazd z Widzewa (na
              Feliksin/Przylesie tylko 90). Odbieram go jak wracam z pracy przed 17. 90
              chodzi co pół godziny, często mi ucieka, ale zawsze mogę wsiąść w inny (PKS np)
              i dojechać przed zamknięciem przedszkola. No i poza tym czasami odbiera go moja
              mama, której do Andrzejowa znacznie bliżej lub siostra męża, która akurat w
              Andrzejowie się przesiada. Ja też chodziłam do Andrzejowa (uuuuu trochę czasu
              minęło ....) a potem z większością dzieci z grupy do podstawówki.
              Jestem zadowolona ;))

PS A Ty pracujesz? Przy bliźniakach to pewnie na początku byłaś w domu... Dały
              ci się we znaki? :D Ja z moją 1 żabą siedziałam 3 lata i pod koniec już
              świrowałam a z 2 to pewnie jeszcze trudniej. Bo i roboty więcej i więcej
              cierpliwości trzeba... Ale zadowolona jestem że byłam z nim przez ten czas.
              Warto.

Pozdrawiam. Dzisiaj jeszcze jestem (do 15,00) a potem dopiero w poniedziałek.

AGnieszka
              • najderka Re: Znam Sąsieczno ;) 03.03.06, 15:15
                napisałam na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka