Dodaj do ulubionych

sklepy z tamtych lat

08.03.06, 12:16
Jakie sklepy pamietacie z dziecinstwa. Moze utkwily Wam jakies szczegolnie w
pamieci.Powspominajmy czasy, gdy nie bylo supermarketów. Czy pamietacie
kolejki w miesnych, za czasow 'kartek'? Mi szczegolnie zapadł w pamieci
sklep, jak to moja mama mowiła 'zagraniczny' kolo ronda ze słodyczami z
Niemiec. Taki ładny byl tam zapach, żelki, gumy, czekolady... a teraz wszysko
i wszedzie
Obserwuj wątek
    • zodiak72 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 12:33
      he;-)
      Tak na szybko, to dobrze pamiętam sklep ze slodyczami 'u prywaciarza', gdzie
      kupowalem zawsze tzw. 'lizaki-żolnierze' - dla niewtajemniczonych: byly to
      zolnierzyki plastikowe z zatopionym w podstawce lizakiem;-) Kolekcjonowalem te
      żolnierzyki;-)
      A sklep się miescil na Kosciuszki, zaraz po wyjsciu z rynku, po prawej stronie.
      Potem chyba dokladnie na tym samym miejscu byl zoologiczny.
      • apropos5 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 16:11
        ;-)
        w tym sklepie właśnie rodzice kupowali mi ptasie mleczko, przepyszne! To był
        taki bloczek w polewie czkoladopodobnej, zawsze opakowane w srebrną folię.
        Uwielbiałam je.
        Pozdarwiam. Agata
        • zodiak72 Re: ptasie mleczka;-) 08.03.06, 20:25
          Kolezanko - wielkie dzieki za przypomnienie ptasich mleczek w tym sklepie! Tez je pamiętam i też je lubilem! Pamietam te papierki, w ktore bylo zawinięte. I jesli mnie pamiec nie myli - to byly chyba dwa smaki w sprzedazy. Jezu - jak to wtedy smakowalo;-)
          • anilek_swiety Re: ptasie mleczka;-) 09.03.06, 08:57
            a ja nie pamietam :-((, chyba nie stac mnie bylo na "ptasie mleczko" moze
            dlatego zreszta i tego sklepu nie pamietam. Zato pamietam tego typu sklepik "u
            Pyrkow" chyba na warszawskiej albo u p. Wojewodziny na Pradze, poza tym
            pamietam p. Leskiewcza czy jakos tak z rybnego w rynku, no i lody u
            zamarlickich jeszcze jak byly w przybudowce a bylo to chyba ze 100 lat temu :-)
          • apropos5 Re: ptasie mleczka;-) 09.03.06, 19:55
            ;-) miło powspominac, ech andruty, cukierki-groszki w plastikowych pociągach,
            gumy balonowe z Bolkiem i Lolkiem!
    • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 12:42
      A sklep spożywczy SPOŁEM na Polnej tam gdzie dziś jes ABC .Prawie zawsze był
      tam renament .Najkrótszy to chyba trwał ze 3 miechy.
      Ach to była fajna praca wtedy!!!!
      jest za czym tęsknić NIE?
      • zodiak72 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 12:48
        A najblizsze do Polnej spożywczaki były :przy Marusi, po schodkach i na
        Targowej, w tym pawilonie, gdzie do niedawna byla apteka Farmadent;-)
        • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 13:06
          A naprzeciwko tego sopż z Polnej był zieleniak(taka drewniana buda) i na
          Broniewskiego na przeciwko Trójki też był spoż w takiej pomarańczowej budzie.
          Taki dziadek tam sprzedawał.Takie same budy były jeszcze na Praskim Rynku i
          chyba na Stodolnianej jak się szło na most kolejowy.
          • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:00
            tam w tym zielonym sklepie chyba pracowali rodzice naszego slawnego muzyka
            Stefana Blaszczynskiego, albo moze na Kosciuszki nie pamietam dokladnie
        • anonimowy_internauta Re: sklepy z tamtych lat 22.03.06, 19:51
          Ten spożywczak przy Marusi pierwotnie był w szeregu garaży - tam gdzie teraz jest wulkanizacja. Pamiętam ,że najtańsze lizaki były po 50gr - taka większa landrynka na patyku.
          • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 23.03.06, 11:59
            a to ciekawe!
            w jakich latach to było ?
            a musiało być chyba dawno bo nie pamiętam.
    • luna890 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 13:10
      miło powspominać, nieprawdaż?
      • zodiak72 Re: sklepy z tamtych lat 08.03.06, 13:21
        To jedyne, co nam, piernikom - zostało;-))
        • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:01
          pierniki to nazwa zzastrzezona, jak bedziecie w T-niu to vv galerii jest
          sklepik firmowy i mozna tam kupic rozne przysmaki z kopernika w tymoczywiscie
          pierniki :-)
          • paenka Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 14:14
            eee tam na piotrkowskiej w Łodzi tez jest sklep firmowy Kopernika i mozna kupic
            oryginalne pierniki, wiec po co az do torunia jechac ;)
            • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 15:59
              no chyba spadlas z drzewa, tam kupujesz prosto z produkcji, nie widzisz
              roznicy??? To tak jak miedzy babka a wnuczka hihihi
              • paenka Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 16:09
                dla mnie żadna roznica, jestes pewien ze prosto z produkcji? ja tam bylam w
                toruniu s firmowym sklepie kopernika i nie widzialam zeby prosto z produkcji
                byly pierniki, tak samo jak w Łodzi pierniki lezaly na ladzie popakowane w
                opakowaniach. A w magazynach pewnie przelezaly podobnie.
                • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 16:39
                  bo nie bylas w tym co o nim pisze, pewnei bylas w tym na starym rynku motylku
                  hihihi
    • zodiak72 Re:przy rondzie? 08.03.06, 20:27
      A dokladniej - gdzie ten sklep sie miescil, ktorym wspominasz?
      • luna890 Re:przy rondzie? 08.03.06, 21:01
        jak sie z ronda wjeżdża w ul. Jana Pawła II, to po prawej stronie. Teraz nie
        wiem jaki tam jest sklep,bo tam sa czeste zmiany. Obecnie obok jest
        sklep 'Świat dziecka'. Właściciel był pozniej prezydentem Sieradza. p.s.U
        pana Kamoli przy PKS-ie, tez były 'takie inne rzeczy'.
        • mamuska85 Re:przy rondzie? 08.03.06, 21:23
          A ja pamietam sklep z art. papierniczymi na Aleja Pokoju. Zawsze stałam kilka godzin zanim dowieźli zaszyty lub dzienniczki a obok był sklep harcerski.
        • anilek_swiety Re:przy rondzie? 09.03.06, 09:02
          a kto pamieta knajpe na rogadce, cos jakby przez mgle mi sie miesza
          • sbi Re:przy rondzie? 09.03.06, 09:04
            Ta na rogu przy Kościuszki? Teraz juz nawet nie ma tego budynku
            • anilek_swiety Re:przy rondzie? 09.03.06, 09:09
              no ale byla to rogatka no nie :-)
    • sbi Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:02
      Do Pewexu w Rynku chodziło się popatrzeć jak to może być gdzieś indziej.
      To chyba z tych czasów pochodził dowcip o facecie który w Pewexie wszedł za ladę i poprosił o azyl :D
      • luna890 Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:07
        a później pewex był chyba koło Marusi. Pamietam jak lubiłam tam chodzic i
        zazdrosciłam ludziom,ktorzy mieli dolary (bo chyba tak sie płaciło). I w końcu
        doczekałam sie wymarzonej lalki barbie.
        • mamuska85 Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 16:14
          Ja też kupiłam lalke barbir=e koło Marusi ale za złotówki. Kosztowała 125 zł.
        • maary5 Re: sklepy z tamtych lat 13.03.06, 16:51
          za polskie złote mozna tam było kupić,wymarzone klocki lego stały sie wreszcie osiągalne
      • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:07
        nie znalem tego przyadku, a pewx to chyba juz lata 80
    • luna890 Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:10
      a pamietacie budke z frytkami na Kosciuszki? Pamietam dłuuugie kolejki,
      metalowe stoliki i przy okienku duzy wiatrak-jak ja lubilam ten zapach..
      • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 09:29
        nie pamietam takich sklepikow, pamietam zas gruzlliczanki, takie z woda
        • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 13:10
          a ktoś wie jeszcze gdzie było kino Bałtyk?????????????????????
          A że na rogatce była knajpa,dworzec PKS i stacja benzynowa!!!!!!!!!!!!!
          • anilek_swiety Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 16:00
            Baltyk -??? nie znam czegos takiego, ale pogadam ze starszymi sluzba na tej
            ziemi hihihi
          • sbi Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 19:54
            To Kino było chyba na żwirki róg kościuszki ale to znam tylko z opowiadań.
            A całą resztę to juz z autopsji choć do przedszkola wtedy chodziłem :)
          • annat4 Re: sklepy z tamtych lat 11.03.06, 12:57
            Stacja benzynowa byla przy rogatce miedzy 15-go Grudnia (obecnie POW)a Wojska
            Polskiego, gospoda miedzy Kosciuszki a Szosą Złoczewską (obecnie Jana Pawla
            II)natomiast dworzec PKS był miedzy Sienkiewicza a Wojska Polskiego. Oprócz
            budynku dworca i gospody przy rogatce były jeszcze bar mleczny (pyszne lody
            sprzedawane w dwóch kwadratowych wafelkach)miedzy 15-go Grudnia a Szosą
            Złoczewską oraz budynek z czerwonej miedzy Kościuszki a Sienkiewicza (połączony
            murowanym parkanem z blokami wojskowymi).Wszystkie wymienione budynki wyburzono,
            kiedy budowano rondo.Ale wspomnienia dziecinstwa pozostną. Pamiętam jak na
            gruzach wyburzonych budynków chlopaki bawili się w wojnę. To dopiero była
            frajda, zwlaszcza ,że w tV nadawali "Czterech pancernych i psa'.
            A teraz zagadka: gdzie była budka z warzywami p.Machlańskiego i budka "Mańki
            Pitok" albo sklep "U Kuźnika" a później "U Misiaka" ?
            Pozdrawiam
            Anna
            U Misiaka" obecnie "Aldona" albo po drugiej stronie 15-go Grudnia "U
            Trzeciaka" ?
            • maary5 Re: sklepy z tamtych lat 13.03.06, 17:00
              Budka Mańki Pitok była za gospodą przy rogatce,wtedy ulica nazywała sie chyba Zloczewska,potem Armii Czerwonej obecniE Jana Pawła II,po przeciwnej stronie chyba bar był własnie,naleśniki z serem i kawa mleczna w takich ciężkich kubkach była :))
              • annat4 Re: sklepy z tamtych lat 17.03.06, 20:57
                Tak własnie o to chodziło.Te cięzkie kubasy też pamiętam.Ja nadal mieszkam w
                poblizu i czasami zbiera mi sie na wspomnienia. Szkoda tylko ze czas tak szybko
                ucieka. Prawdę mówiąc nie myślałam ze ktos z forumowiczów bedzie pamietał tak
                odległe czasy. Goscmi tego forum sa najczesciej ludzie bardzo mlodzi. Pozdrawiam
                anna
                • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 17.03.06, 22:47
                  pamiętają starsi ale młodzi duchem :)
                • paenka Re: sklepy z tamtych lat 17.03.06, 23:22
                  akurat młodzież stanowi mniejszość ;)
                • maary5 Re: sklepy z tamtych lat 19.03.06, 18:54
                  a moze to nie kubki byly ciezkie tylko rece małe?Moje" dziecinne" sklepy to sklepy w rynku.Nie wiem czy ktos pamieta tzw.konsumy,był tam gdzie teraz monopolowy,blisko Rycerskiej,kupowałam tam pralinki,z owocowym krochmalem w srodku,pudelko wielkosci kredek swiecowych to było,i jeszcze blok waniliowy lub czekoladowy na wagę.W tzw."1-CE"firmy PSS kupowalo sie galaretkę wielokolorową,krojona w plastry,pyszną.A wogóle to sklepy i sprzedawcy byli stali,tzn.nazwisko kojarzyło się z branżą-u Naglera chemia,kosmetyki,u Szweryna-książki,u Leskiewicza-art.żelazne,dawno ślad po nich zaginął.Z takich stałych sklepów to od ok.30-tu lat jest sklep ze słodyczami róg Kościuszki,u Zielonki,i choć to samo mogę kupić w każdym markecie to kupuje tam jak jestem w pobliżu przez sentyment,lata mijają a sklep trwa.Jeszcze spożywczy na rogu z KOLegiacka tez od lat w tym samym miejscu jest.A dziś?Jednego dnia jest sklep a po m-cu znika,cóz,takie sa prawa wolnego ryku,rozumiem,a jednak żal......
                  • anonimowy_internauta Re: sklepy z tamtych lat 22.03.06, 20:04
                    Jeśli już jesteśmy w rynku to warto wspomnieć o drogerii ( obok księgarni) - jedyne miejsce gdzie można było kupić saletrę , która po zmieszaniu z cukrem służyła do eksperymentów pirotechnicznych.
    • ebusia_fam_fatal Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 15:05
      nie jestem az taka stara ( ;) ), zebym pamietac mogla kolejki i kartki.. ale z
      mojego dziecinstwa pamietam oranzade tudziez inne oranzadopodobne picie w takich
      malutkich foliowych woreczkach, lezalo zawsze tego pelno w skrzynkach... i
      syfony pamietam ;)
      albo oranzade w proszku, ktora sie oczywiscie wyjadalo na sucho ;)
      i vibovit i inne visolvity - tesz na sucho wpierniczane

dobrze ze to "na sucho" mi przeszlo;)

a jakis pewex chyba to jak przez mgle pamietam. albo inny jakis duzy dziwny i
      drogi sklep...

no i jeszcze sklepik w podstawowce;) ach.. to byly czasy ;)
      • farbenheit Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 16:47
        A ja pamietam tylko oranzade i napoje w foliach, metalowe samochody od ruskich
        z ulicy a potem opuscilem kraj i niestety wiecej grzechow nie pamietam :/
        • paenka Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 17:09
          a ja pamietam takie "pstrykace" metalowe od ruskich z obrazkami z "zajac i wilk"
          • ebusia_fam_fatal Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 21:46
            ej to fajne bylo! i jeszcze taka gierka ruska, jak wilk lapal jajka ;) hihih
            • paenka Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 22:39
              a mohj dziadek w zapasach jeszcze takie rzeczy ma :D
              • ebusia_fam_fatal Re: sklepy z tamtych lat 09.03.06, 22:49
                fun.from.hell.pl/2002-05-21/nu_pagadi.swf

hihihihihih
                • paenka Re: sklepy z tamtych lat 10.03.06, 09:34
                  ale ekstra !!!!
                  • euroazja Re: sklepy z tamtych lat 10.03.06, 16:53
                    Moim ulubionym miejscem był sklepik-kiosk w narożnej kamienicy przy rynku
                    (teraz jest tam bank). Jako dziecko uwielbiałam tam buszować, kupowałam
                    wszelkie widokówki z Sieradzem, do tej pory mam glinianą rzeźbę piwosza
                    (oczywiście tam nabytą).
                    Po tej samej stronie Rynku, był tez sklep 1001 drobiazgów, apteka, w której
                    kupowało się wit.B12 i jadło na sucho (wyglądał ten specyfik jak kakao w
                    proszku i był bardzo słodki – biedne my dzieci byłyśmy, erzaców słodyczy na
                    każdym kroku się szukało).
                    Skoro przy erzacach jesteśmy, to kupowało się też Acron i Chrolchunaldin -
                    jedliśmy zamiast cukierków.
                    Oczywiscie sklep zoologiczny pana Antczak na Kościuszki – nos przy akwarium z
                    kolorowymi rybkami.
                    Na Kościuszki był też taki sklepik gdzie kupowało się kauczukowe miniaturki
                    zwierząt, mapety i inne takie. Komis przy Kościuszki i towary z Węgier i NRD
                    (pamiętam fosforyzujące szminki, które były tak silne, że nic ich z ust nie
                    mogło usunąć).
                    Blaszany sklep na Warszawskiej, gdzie był sok z pomarańczy i cytryn w puszkach.
                    Sklep komercyjny przy Polnej i cukier bez kartek.
                    No i pierwsze SAMY, które wydawały się szczytem luksusu, bo nawet czasami
                    jogurt w nich był.
                    Zapomniałam – „ekskluzywny” sklep z butami u Warszawianki (właścicielka ponoć z
                    samej Warszawy pochodziła:) i pierwszy sieradzki butik „Jędruś”.
                    • paenka Re: sklepy z tamtych lat 10.03.06, 17:04
                      Hehehe to jak ja bylam mala to tez ta "moda" na chlorochinaldin byla :) u mnie
                      sie jeszcze witamine C wcinało bo słodka była powłoczka :D
                      No i tak jak ebusia wspomniala na sucho visolvit i vibovit. Ale rodzice ganiali
                      za to :D Prosyki bzlz kupowane u nas w hurtowzch ilosciach ale rownie syzbko
                      ynikalz , no i y bratem boje bzlz o to kto ile yjadl ŁD i tak yostalo do dyis
                      ale to sie na butelki Kubusia przerzucilo :D
                      • esie z < = > x 10.03.06, 19:01
                        coś ci się klawiatura od połowy tekstu przełączyła :))
                        • paenka Re: z < = > x 10.03.06, 19:05
                          taaaak cos mi wlasnie szwankuje;/ nie wiem dlaczego ale tez nie moge zrobic
                          zmiekczen s,c,n,z, itd i to tylko na tej stronie :(
                          • zodiak72 Re: sprawdz w tym kierunku 10.03.06, 19:14
                            moj komputer--->> panel sterowania--->> klawiatura--->> język--->> wlaściwości---> polski (programisty)---->> ustaw jako domyslny--->> zastosuj--->> ok

Sprawdź w tym kierunku.
                            • paenka Re: sprawdz w tym kierunku 10.03.06, 22:51
                              nie mam takich opcji pod "klawiatura"
                              • zodiak72 Re: sprawdz w tym kierunku 11.03.06, 05:52
                                a jaki masz system operacyjny?
                            • ebusia_fam_fatal Re: sprawdz w tym kierunku 11.03.06, 09:19
                              proponuje ctrl + shift :) i juz
                              • paenka Re: sprawdz w tym kierunku 11.03.06, 10:28
                                mam xp i juz zadzialalo, nie wiem czy to ctr shift czy przespana noc;)
                                • ebusia_fam_fatal Re: sprawdz w tym kierunku 11.03.06, 14:46
                                  w windowsach tak sie przelacza czasami sama klawierka (z tego co zauwazylam to
                                  czasem przez przypadkowe nacisniecie oprocz shifta - jeszcze ctrl) wiec w ten
                                  wlasnie sposob mozna macowska klawiature wlaczyc i wylaczyc :)
                      • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 13.03.06, 11:58
                        a sklep przy przejeżdzie kolejowym na Wojska Polskiego9Armii Ludowej) to ktoś
                        pamięta?
                        • ebusia_fam_fatal Re: sklepy z tamtych lat 13.03.06, 13:42
                          na pewno moja mama:)
                          zreszta mieszkala w tym domu z czerwonej cegly, co po dzis dzien stoi przy
                          wiadukcie :)
                          • zodiak72 Re: dawny przejazd kolejowy na Armii Ludowej 13.03.06, 14:49
                            Przejazd kolejowy w miejscu obecnego wiaduktu pamiętam. Domek drożnika byl z czerwonej cegly i stal po lewej stronie ulicy jadąc od strony dzisiejszej Saranskiej w kierunku torow. Szlabany mialy u dołu takie rozkladane w momencie opuszczania metalowe siatki ochronne, żeby ludzie nie przechodzili pod spodem;-)

Natomiast sklepu nie pamietam. W ktorym miejscu byl ten sklep?
                            • ebusia_fam_fatal Re: dawny przejazd kolejowy na Armii Ludowej 14.03.06, 10:21
                              no wlasnie to dom mojej mamy :)
                              i jej rodzicow i babci i dziadka :)
                        • maary5 Re: sklepy z tamtych lat 13.03.06, 16:48
                          za cmentarzem rosyjskim,w takiej szarej kamienicy?Spożywczy to był?
                          • jasiek53 Re: sklepy z tamtych lat 14.03.06, 12:43
                            tak Społem to było.
                            • paenka Re: sklepy z tamtych lat 14.03.06, 18:41
                              grrrr spolem to najgorsza Firma jaka moze byc grrrr;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka